środa, 30 czerwca 2010

1 szklanka to zawsze 250 ml

1/2 szklanki to zawsze 125 ml

1 łyżka ma zawsze pojemność 15 ml

1 łyżeczka to zawsze pojemność 5 ml

kostka masła ma zawsze 250 g

 

lody brzoskwiniowe

Kolejna propozycja w mojej akcji orzeźwiające lody brzoskwiniowe, a w zasadzie smakują jak sorbet - są mniej kaloryczne niż na kremówce i właśnie takie lubię bez wyrzutów o kalorie  ha ha

  • 1 PUSZKA BRZOSKWIŃ (820 g)
  • 1 DUŻY KUBEK JOGURTU GRECKIEGO (400 g)
  • 1 ŁYŻKA EKSTRAKTU WANILII
  • 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU

Brzoskwinie zmiksuj wraz z syropem, dodaj ekstrakt, cukier puder i na końcu jogurt - wymieszaj na jednolita masę i mocno schłodź w lodówce. Następnie zamrażaj w maszynce dol lodów według instrukcji na opakowaniu.

Jeśli nie mamy maszynki możemy wykonać takie lody mikserem zamrażając je w metalowym pojemniku i wyciągając co godzinę kiedy lody zaczną się zamrażać przy ścianach, miksujemy je i z powrotem zamrażamy. Powtarzamy tak do uzyskania jednolitej masy ok 2-3 razy. Przed podaniem lody trzeba wyjąc ok pół godziny wcześniej a nawet godziny aby można było łatwo wyjąć z zamrażalnika.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 
10:52, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (4) »
wtorek, 29 czerwca 2010

 

placki cebulowe2

Smaczna przekąska, szybko się robi i szybko znika polecam

  • 2 duże jajka
  • 6 małych cebulek
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Cebulę obrać i pokroić na krążki 0,5 cm poukładać na desce lub talerzu posolić i odstawić by lekko zmiękła. Następnie do miseczki wbić jajka posolić i popieprzyć dodać mąki i ubić na jednolitą konsystencję. Rozgrzać oliwę i maczać krążki w jaku następnie smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze kilka fotek...

 

placki cebulowe1

placki cebulowe3

 

roladki1

Przekąska na zimno doskonale pasuje na imieniny czy inne uroczystość i sprawdza na każdej imprezce polecam. Przepis według mojej babci :-)

  • 25 DAG. SZYNKI KONSERWOWEJ
  • 1 MAŁY SŁOICZEK PIECZAREK MARYNOWANYCH
  • 1/4 SŁOIKA OGÓRKÓW KONSERWOWYCH
  • 3 ŁYŻECZKI CHRZANU
  • 3 ŁYŻKI MAJONEZU
  • 1 MAŁE OPAKOWANIE ŻELATYNY

Pieczarki i ogórki drobniutko pokroić , następnie dodać chrzan i przyprawy. Wszystko wymieszać z majonezem i zawijać farsz w wędlinę .Żelatynę przygotować według przepisy na opakowaniu i zalać roladki i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

roladki2

 
poniedziałek, 28 czerwca 2010

Sałatka ta dość często gości na naszym stole , najczęściej latem do grilla jak również na różne imprezy domowe. Nie dość że jest bardzo smaczna to jeszcze bardzo szybko się robi i zdążymy nawet przed przyjściem gości. Polecam

przepis mojej mamy
  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku 
  • 100 g żółtego sera

Zagotować wodę z solą , brokuły podzielić na różyczki i wrzucić na gorącą wodę tak by brokuły dwa razy się obróciły (blanszujemy)- odcedzamy i przelewamy zimną woda.  Przekładamy do miski do tego kroimy na mniejsze kawałki jajka i dodajemy do brokułów wszystko przyprawiamy - mieszamy z majonezem i jogurtem. Podawać schłodzone posypane startym żółtym serem

Smacznego

Dziś na obiadek przygotowałam łazanki makaron już dawno przygotowany na nie czekał ,ale jakoś nie było czasu aż do dziś i faktycznie wyszły pyszne bo dzieci zjadły po dwie dokładki  tak im smakowało... :-)

przepis własny
  • 1,5 kg białej kapusty
  • 60 dag pieczarek
  • 50 g smalcu
  • 2 cebule
  • 300 g makaronu łazanki
  • sól,pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki typu vegety lub waszej domowej przyprawy

Kapustę oczyścić z brzydkich liści następnie pokroić na małe kwadraty posolić i przełożyć do garnka podlewając wodą i gotować do miękkości kapusty i prawie całkowitego odparowania wody. Cebulę obrać i pokroić w piórka podsmażyć na części smalcu - gdy kapusta będzie już miękka wyłączyć i dodać cebulę, kolejno pokroić na plasterki pieczarki i również podsmażyć - przełożyć do kapusty. Roztopić smalec na patelni włączyć kapustę na gazie dodać mąkę do smalcu i szybko wymieszać - przełożyć do garnka z kapustą i szybko zamieszać. Ugotować makaron łazanki lub wstążeczki według przepisu odcedzić i wymieszać z kapusta w garnku - podawać na gorąco.

Smacznego

22:18, kasandraa6 , Warzywa
Link Dodaj komentarz »

Mielone te tradycyjne już się nam znudziły, więc postanowiłam poeksperymentować i dodać do nich odrobinę cukinii, wyszły znakomite. Ugotowałam je na parze i podałam z sosem serowym. Polecam

czas ok 1,5 godziny / 4 porcje

przepis własny
  • ½ kg mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 małą cukinia

Mięso przełożyć do miseczki dodać przyprawy , następnie zetrzeć na tarce jarzynowej ciuknie prosto do mięsa i wymieszać. Odstawić na ok 1 godzinkę aby przeszło przyprawami. Następnie formować pulpeciki jeśli mięso jest zbyt luźne dodać bułki tartej – wymieszać. Pulpeciki gotuję w garnku na parze gdyż są bardzo delikatne i moim zdaniem smaczniejsze . Zagrzać wodę w garnku parowym i włożyć pulpeciki po 20 minutach mamy gotowe. Podawać z sosem i ziemniaczkami lub kaszą .

sos serowy

  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki wody

Do garnuszka wlać wodę i wstawić garnek na gaz gdy zacznie robić się gorąca przelać do garnka śmietanę i gotować na małym ogniu gdy część śmietany odparuje dodać sery gotować aż sos zrobi się gęsty i kremowy - doprawić solą i pieprzem , podawać z pulpecikami .

Smacznego

 

Najlepszy makaron domowej roboty a jeszcze do tego rosołek pycha ,warto poświęcić trochę czasu aby zobaczyć uśmiech na ustach moich małych smakoszy :-)

przepis własny

4 porcję czas ok 1 godzina

  • 4 jajka 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 400 g mąki pszennej

Do miski wbić jajka i roztrzepać , dodać oliwę i sól, wodę  oraz wrzucać powoli przesianą mąkę i wyrabiać ok 5 minut na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok 30 minut aby odpoczęło.

Po tym czasie rozwałkowywać na cienkie placki i ciąć makaron.Ręcznie lub przez maszynkę.

Smacznego

 

16:12, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (1) »

LODY CYTRYNOWE 1

Kolejne lody w mojej propozycji Lodowa akcja tym razem mocno cytrynowe coś wspaniałego jak ktoś lub kwaskowe mi smakowały bardzo a koleżanka również była zachwycona ich smakiem i zaraziłam ja chyba robieniem lodów :-)

  • 500 ml WODY
  • 2 CYTRYNY
  • 100 g CUKRU BRĄZOWEGO
  • 100 g DROBNEGO CUKRU BIAŁEGO
  • 250 ml JOGURTU NATURALNEGO

Cytryny sparzyć i przekroić na pół następnie zalać je wodą z cukrem i gotować do miękkości. Gdy cytryny będą już mięciutkie powyławiać łyżką pestki, przestudzić - zmiksować na pure. Masę cytrynową przetrzeć przez gęste sito aby nie było w nim grudek - wystudzić i mocno schłodzić w lodówce. Gdy masa będzie już zimna połączyć ja z jogurtem dodać jeszcze ekstrakt cytrynowy lub waniliowy - wymieszać. Dalej postępować według waszej instrukcji maszyny do lodów.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 
12:55, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (5) »

akcja

Chciałabym Was zaprosić na moją pierwsza akcję Lodów, już teraz możemy robić lody i zajadać się ich pysznym smakiem świeżości, w dodatku bez konserwantów. Poza tym chyba nie ma osoby która nie lubi lodów, dlatego zapraszam wszystkich do uczestnictwa. Proszę dodawać tylko świeże przepisy nie archiwalne.

Przyłącz się do tej akcji!

Jak przepis zostanie przez Was opublikowany proszę przesłać informację na mój adres e-mail:

kasandra6.jurek@wp.pl

  • nazwę potrawy
  • link do przepisu
  • i kto jest autorem

akcja znajduje się również na durszlaku

 
12:55, kasandraa6 , Akcje
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach