czwartek, 28 czerwca 2012

Chrupiące szparagi z sezamem to coś co lubię najbardziej, są również doskonałym dodatkiem do sałatek. Polecam.

przepis własny
  • 1 pęczek zielonych szparag
  • 2 łyżki ziaren sezamu 
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

opcjonalnie

  • szczypta soli

Rozgrzej patelnię żeliwną grillową, podsmaruj maczając pędzelek w oliwie. Szparagi ułożyć na patelni i zrumienić z obu stron - przełożyć na talerz i skrop octem balsamicznym. W międzyczasie na suchej patelni zrumienić sezam i posypać szparagi. Można doprawić solą,  podawać na ciepło 

Smacznego

11:49, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (6) »
środa, 27 czerwca 2012

Za oknem mamy piękną jesień tego ,,lata ,, co chwila deszcz :-( więc postanowiłam zrobić sobie sałatkę do pracy na poprawę humoru :-) Jest lekka i bardzo aromatyczna a koperek o tej porze roku smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami i nie tylko do obiadu Polecam.

przepis własny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2-3 łyżeczki musztardy  

 Wszystkie składniki winegretu wymieszać w słoiczku i odstawić. 

  • 1kg młodych ziemniaków
  • 2 cukinie 
  • 1 duży oscypek
  • 1 pęczek koperku 
  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Młode ziemniaki wyszorować, ugotować i odcedzić . Cukinię pokroić w plasterki i wymieszać z rozgniecionym czosnkiem - zrumienić na patelni. Oscypek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na suchej patelni teflonowej lub grillowej - wszystko wymieszać z ziemniakami, posiekanym koperkiem oraz winegretem podawać na ciepło jak i na zimno.

Smacznego 

12:20, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 26 czerwca 2012

Lubicie czekoladę, bo ja bardzo a te muffiny są właśnie mocno czekoladowe i wilgotne z kremem również czekoladowy. Ładnie się prezentują, są idealne na poczęstunek dla gości. Polecam

przepis własny
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko (ok 66 g ze skorupką )
  • 60 g kakao
  • 2 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej w syropie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mlecznej czekolady (wiórki)

Do miski wlać olej, jogurt dodać jajko, skórkę pomarańczową w syropie i wszystko wymieszać.

Do mokrych składników dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia - połączyć składniki

Na samym końcu mieszamy z wiórkami czekoladowymi i przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek - można je wyłożyć papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 25-30 minut. Robimy próbę tzw suchego patyczka może być widoczne kawałki ciasta ale, nie surowego.

krem czekoladowy

  • 250 g masła 
  • 200 g mlecznej czekolady 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 2 łyżki wiśniówki

Masło utrzeć na puszek dodać roztopioną czekoladę, kakao i wiśniówkę - zmiksować.  Wstawić na chwilę do lodówki by lekko stężało, przełożyć do szprycy i wyciskać krem na muffiny udekorować czereśnią. 

Smacznego

i jeszcze kilka fotek...

Tagi: czekolada
10:51, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 25 czerwca 2012

Ogórki są bardzo dobre, kto raz je zrobi będzie już robił cały czas, do tego kanapka z miodem pycha ... Ja robię je wieczorem, a rano już jem :-) Ogórki nienacięte dłużej się kiszą i dłużej są do spożycia małosolne.

przepis własny
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 3-4 liście chrzanu
  • 1 pęczek zielonego koperku (same łodygi)
  • 3 czubate łyżki soli kamiennej ( nigdy nie jodowana bo warzywa robią się miękkie )
  • ok 3 litry wody

Ogórki umyć z części mniejszych ogórków poodcinać końcówki, aby szybciej się zrobiły - ułożyć w  garnku glinianym, włożyć wszystkie przyprawy. Wodę zagotować z solą następnie zalać ogórki tak aby całość zakryła woda. Na wierzchu kładę talerzyk, a na nim słoik z wodą i dociskam. Do jedzenia już po kilku godzinach.

Smacznego


czwartek, 21 czerwca 2012

 

Lekka sałatka z grillowanymi szparagami, trzeba jeść szparagi puki sezon jeszcze trwa oczywiście jeżeli lubicie szparagi bo ja nigdy nie mogę się nimi najeść :-) Polecam

przepis własny

Dresing 

  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dresingu włożyć do filiżanki wymieszać i odstawić.

 składniki sałatki

  • 1/2 pęczka szparagów 
  • 5 grubych plastrów sera oscypek
  • 2 łyżeczki  suszonej bazylii 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Szparagi grillować na  posmarowanej tłuszczem patelni. Ser posmarować oliwą i posypać ziołami - grillować na rumiano z obu stron, wszystkie składniki przełożyć na talerz i polać dresingiem - podawać na ciepło.

Smacznego

 
środa, 20 czerwca 2012

Orzeźwiający sorbet rabarbarowy z wiśniówką, jest bardzo dobry na upalne dni choć nie tylko. Polecam 

przepis własny

Na ok 1 litr lodów

  • 1 kg rabarbaru (czerwonego)
  • 1.5 szklanki cukru 
  • 50 ml wiśniówki 

Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka zasypać cukrem i odstawić na godzinkę. Po tym czasie wstawić rabarbar pod przykryciem i dusić aż stanie się miękki. Następnie zmiksować blenderem, dodać wiśniówkę i odstawić do ostygnięcia. Zimny mus schłodzić w lodówce minimum kilka godzin. Ja wstawiam na noc, kolejnego dnia wyciągami i przekładam do maszyny do lodów - dalej postępować według instrukcji. 

Przygotowanie mikserem 

wyjąć masę z lodówki przełożyć do pojemnika następnie do zamrażalnika, wyciągać co ok 15-20 minut i miksować masę aby niepowstały kryształki lodu powtarzać tą czynność ok 7--8 razy. 

Smacznego

09:51, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (4) »
wtorek, 19 czerwca 2012

To pierwsze ciasto jakie nauczyłam się robić, gdy byłam mała oj były to ciasta z różnymi dodatkami :-) np wrzuciłam do niego landrynki, cukierki pudrowe itp  ha ha choć nie bardzo to pasowało - było dość twarde :-) ... Ciasto szybkie do wykonania gdy goście nas zaskoczą :-) i bardzo pyszne ;-) Polecam A jakie było wasze pierwsze ciasto?

przepis własny

średnica blaszki 28 cm

  • 1 kostka masła 200 g
  • 6 łyżek wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 duże jajka  ok 256g
  • 231 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao

Do rondelka włożyć masło z wodą i podgrzewać do rozpuszczenia, dodać cukier jedną szklankę cukru i kakao - podgrzewać jeszcze chwilę aby składniki się połączyły. Zdjąć masę kakaową z ognia i przestudzić. Ciepłą masę wlać do miski, dodać żółtka ucierając dosypywać stopniowo mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia - odstawić. W międzyczasie wysmarować blachę tłuszczem i wysypać bułką tartą. W drugiej misce ubić białka ze szczypta soli oraz w czasie ubijania dodawać po odrobinie cukru. Piana musi być sztywna gdy odwrócimy miskę do góry dnem to nam nie wyleci. Następnie ciasto kakaowe wymieszać delikatnie dodając do niego ubitą pianę - wylać do okrągłej blaszki najlepiej z kominem.  Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40 minut do tzw suchego patyczka.

Przestudzić w uchylonym piekarniku, wyjąć i posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego

i jeszcze kilka fotek...

 
poniedziałek, 18 czerwca 2012

Doskonałe na przekąskę , szybkie w przygotowaniu i można podać je również na domowej imprezie - Polecam

przepis własny
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 24 szt szparagi zielone (główki)
  • 1 słoiczek pasty paprykowej z chili
  • świeży rozmaryn lub suszony + oregano 1 łyżeczka
  • garść startego żółtego sera lub mozzarelli 

Ciasto rozwinąć pokroić na osiem równych części pozaginać brzegi ciasta i posmarować środek pastą paprykową i posypać oregano. Główki szparag poukładać na każdym kawałku - posypać rozmarynem, oregano i na końcu serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 20 minut do zrumienienia się, podawać na ciepło lub zimno. 

Smacznego 

Tagi: zioła
08:02, kasandraa6 , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »
piątek, 15 czerwca 2012

Sezon truskawkowy w pełni, wiec to najlepszy okres na przygotowanie nalewek. Moja zeszłoroczna  truskawkowa czekała cały rok na publikację, jest bardzo aromatyczna i słodka - jeśli lubicie mniej słodkie to ilość cukru można zmniejszyć. Doskonała na zimne dni...  Polecam

przepis własny
  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 1 litr spirytusu

Truskawki oczyścić z szypułek i umyć, wrzucić do dużego słoika - zasypać cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia się cukru na ok 3 dni. Po tym czasie dolać spirytusu i postawić w ciemnym miejscu na ok 2-3 miesiące, słoik zakręcić. Po ok 3 miesiącach zlać płyn do butelek przez gazę i odstawić na ok 5 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.

Jeżeli owoce są bardzo słodkie to można zmniejszyć ilość cukru.

Teraz można pić.

Polecam

09:01, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 11 czerwca 2012

Delikatne w smaku, aromatyczne i puszyste wprost rozpływają się w ustach. Od kiedy kupiłam maszynkę do lodów wprost zamrażalnik się z nią nie roztaje bo co chwila robię lody. Choć bez maszyny też można je przygotować ale to wymaga więcej pracy i cierpliwości. Ale polecam również dla tych cierpliwych... :-)

przepis własny

Na ok 1 litr lodów

  • 250 g twarogu 3 krotnie mielonego
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 700 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany/ kremówki 36%
  • otarta skórka z cytryny

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka na żółtka i  utrzeć z cukrem pudrem, na puszek. Następnie dodawać na przemian ser z jogurtem - miksując na końcu można dodać otartą skórkę z cytryny. Całą masę schłodzić w lodówce przez kilka godzin następnie przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.

Metoda bez maszyny

Schłodzone lody zmiksować i przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki - wyciągać co ok 15-20 minut i miksować postępować tak kilkakrotnie by lody stały się puszyste i niepowstały kryształki lodu.

Smacznego

11:20, kasandraa6
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach