piątek, 28 czerwca 2013

Ciekawe ciasto z dodatkiem wafelków czekoladowych, puszyste i lekkie - doskonałe na letnie wieczory przy herbatce. Polecam 

oryginał
  • 4 jajka 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( 2 łyżki odsypać i zastąpić mąką ziemniaczaną)

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier na końcu wymieszać delikatnie z żółtkami i mąką. Całość wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. 

 Piekłam w temperaturze 180 C ok 20- 30 minut do tzw suchego patyczka.

  • 1 litr schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny  +1/4 szklanki wody
  • 4 wafelki prince polo classic ( u mnie orzechowe w mlecznej czekoladzie)
  • 100 g startej czekolady ( u mnie mleczna)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

poncz

  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń 
  • sok z całej cytryny 
  • dopełnić wodą 
  • 2 galaretki u mnie  rubinowe

 Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. 

Wafelki obrać z papierków i pokroić na kawałki ale niezbyt małe.

Upieczony biszkopt nasączyć syropem wymieszanym z wodą i cytryną. 

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodać przestudzoną żelatynę . Wymieszać delikatnie z pokrojonymi wafelkami i brzoskwiniami. Ciasto wylać na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki. 

Następnie przygotować galaretkę. 

Zgotować wodę wsypać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do wystudzenia gdy zacznie tężeć wylać na ciasto i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 

Smacznego

 
Tagi: czekolada
10:57, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 24 czerwca 2013

 

Bakłażany można j jeść na tysiąc sposobów, dziś proponuję zapiekane z czterema serami - zwłaszcza że jestem fanką serów :-) . Danie wyszło wyśmienite delikatne i sycące. Polecam :-)

przepis własny
  • 1 duży bakłażan
  • 3 pieczarki
  • 1 czerwony pomidor
  • 1 żółty pomidor
  • 1 pomarańczowy pomidor

Bakłażan umyć , osuszyć - pokroić w plastry na sześć części lekko posolić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bakłażany posypać chilli w proszku i suszonymi ziołami. Następnie poukładać plasterki pieczarek, pomidorów i serów posypać ponownie suszonymi ziołami i czarnym sezamem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut do zrumienienia. 

Smacznego 

08:49, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (3) »
czwartek, 20 czerwca 2013

N blogu Bei znalazłam ten wytrawny keks jak dla mnie to raczej taki chlebek z serami -pyszny. Smaruję go jeszcze sobie pastą z chilii, pomidorek i gotowe. Świetny również do zabrania na piknik :-) Polecam

przepis z bloga Bea w kuchni
  • 180 g mąki (dałam pełnoziarnistą )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 ekologiczne jajka 
  • 100 g startego sera gruyère
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • 100 ml mleka 
  • 200 g fety dałam słony koryciński 
  • 3 garście świeżych ziół (bazylia, pietruszka, szczypior)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Ser tupu feta pokroić w grubszą kostkę i wymieszać z serem gruyère. Jajka ubić w misce wraz z oliwą i mlekiem dodać doprawić delikatnie solą ( nie dałam wcale) mokre składniki dodać do mąki i delikatnie wymieszać wraz z posiekanymi ziołami. Ciasto wylać do formy wyłożonej wcześniej papierem lub tak jak ja to zrobiłam do foremki jednorazowej posmarowanej tłuszczem.

Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50 minut. 

Kroić jak wystygnie.

Smacznego 

 
Tagi: zioła
21:38, kasandraa6
Link Komentarze (2) »

Kompot z truskawek zapewne dla wielu z Was to smak z dzieciństwa :-) dla mnie również. Bardzo go lubię zwłaszcza truskawki wyciągane ze szklanki podczas picia, które po ugotowaniu nadal zachowują swój kształt i nie są takie miękkie... Ilość cukru jest dostosowana do moich potrzeb smakowych - oczywiście możecie użyć go więcej jeżeli wolicie bardziej słodki. Polecam

przepis własny
  • 800 g truskawek
  • 1,5 litra wody 
  • 1 szklanka cukru białego lub trzcinowego 

 opcjonalnie 

  • sok z cytryny

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Następnie zagotować wodę z cukrem, - delikatnie przełożyć truskawki, od ponownego zagotowania ok 5 minut. Zdjąć z gazu - wystudzić. Do zimnego kompotu można  dodać odrobinę soku z cytryny.

Smacznego 

środa, 19 czerwca 2013

Takiego sera nigdy nie jadłam choć dla wielu osób to smak z dzieciństwa... Jest wyborny, delikatny - pyszny. Idealny na śniadanko czy też kolację - zamierzam go zrobić jeszcze nieraz i poeksperymentować z dodatkami :-) Polecam

oryginał
  • 1 kg twarogu wiejskiego lub takiego który sami zrobicie 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100 g masła 
  • 2 żółtka 
  • kminek (u mnie czarny sezam)

Ser rozkruszyć do miseczki posypać solą i sodą - przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 dni. Po tym czasie ser powinien się lekko zacząć topić i mieć zapach  lekko śmierdzący :-) . 

W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy rozkruszony ser i smażymy na małym ogniu - aż ser się roztopi, wtedy dodajemy sól i czarny sezam. Na chwilę garnuszek zdejmuję z ognia dodaj żółtka i szybko mieszam - ponownie wstawiam na gaz - cały czas mieszając. Ser zacznie mieć coraz bardziej zwartą konsystencję - wtedy przekładamy do słoiczków i postawiamy do wystudzenia.

Smacznego

11:03, kasandraa6 , sery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 18 czerwca 2013

Naleśniki jemy z różnymi nadzieniami na słodko czy też słono, a że akurat mleko przeznaczone na jogurt ukisło to powstały dzięki temu naleśniki - w dodatku truskawki też były w domu :-
) Produkty się nie zmarnowały i wszyscy zadowoleni :-) zwłaszcza dzieci ...

przepis własny

składniki na ciasto

  • 5 szklanek kwaśnego mleka
  • 1 całe jajko
  • 2 białka 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody 
  • 4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

składniki nadzienia

  • 500 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • skórka otarta z cytryny
  • 500 g truskawek

 ciasto

Wszystkie składniki miksuję na gęste ciasto naleśnikowe i odstawiam na pół godziny. 

Po tym czasie smażyć naleśniki na rumiano z obu stron na patelni teflonowej, ja smażę bez tłuszczu. 

 nadzienie

Serek wymieszać z cukrem pudrem oraz otartą skórką z cytryny. Odrobinę odłożyć do dekoracji.

Truskawki umyć o pozostawić przez chwile na durszlaku aby ociekły z wody, następnie pokroić je w mniejsze kawałki. 

 Gotowe naleśniki posmarować przygotowanym serkiem i posypać truskawkami - zwinąć w rulonik i przekroić na pół. Resztę serka przełożyć do szprycy i udekorować każdy kawałek.

Smacznego


poniedziałek, 17 czerwca 2013

Kocham rabarbar od dziecka a syrop z rabarbaru odkryłam tu  hm wyszedł pyszny doskonały na zimę... świetnie smakuje również jako dodatek do drinków czy zrobić napój na upalne dni z wodą i kostkami lodu:-)  Polecam

przepis z bloga Bea w kuchni
  • 1 kg rabarbaru
  • 500 ml wody
  • 600 g cukru
  • sok z 1 dużej cytryny

Rabarbar umyć u pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem - odstawić na kilka godzin aż puści sok. Następnie zalać wodą i gotować na małym ogniu aż syrop nam trochę zgęstnieje. Tak powstały płyn odcedzić przez gęste sito - syrop zlać do butelek. Pozostały  miąższ przekładam do słoika i zużywam w ciągu kilku dni do przełożenia ciasta. Jeżeli miąższ jest zbyt słodki mieszam go z kilkoma łyżeczkami kwaśnego dżemu porzeczkowego.

Polecam

niedziela, 16 czerwca 2013

Roladki z bakłażana na ostro z pastą chili i ziołami oraz serem feta, można podawać jako przystawkę na imprezach. Polecam serdecznie

przepis własny

Na 6-7 roladek

  • 100 g serka śmietankowego
  • 2 plastry sera feta
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyczka miodu
  • 1 łyżeczka ziarnistego czerwonego pieprzu 
  • świeże zioła :
  • bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, mięta cytrynowa, (mała garstka)
  • 1 duży bakłażan

Serek wymieszać z rozdrobnioną fetą i jogurtem naturalnym, dodać posiekane zioła, rozgnieciony ząbek czosnku. W moździerzu utrzeć czerwony pieprz dodać do sera wraz z miodem i połączyć składniki.

Bakłażan pokroić wzdłuż w plastry grillować na patelni posmarowanej delikatnie oliwą.

Plastry bakłażana rozłożyć na desce  posmarować pastą z chilli i nakładać serek - zwijać w rulonik.

Takie roladki można podawać od razu lub jeszcze je schłodzić w lodówce.

Smacznego

 



 
czwartek, 13 czerwca 2013

Bardzo delikatne puszyste pancakes z ricottą i rabarbarem - lekko kwaskowe. Jak dla mnie są super choć są osoby które nie lubią zbyt kwaskowych - więc można odrobinę zwiększyć ilość cukru ale nie za dużo żeby się nam nie paliły na patelni :-) Super smakują też z miodem lub syropem klonowym. Polecam

przepis własny
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml mleka
  • 500 g sera ricotta użyłam domowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 g rabarbaru 
  • 2 jabłka 

Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na gładka masę - odstawić na ok 30 minut by odpoczęło.

Po tym czasie obrać dwa duże jabłka i pokroić w kostkę, rabarbar umyć i osuszyć pokroić na mniejsze kawałki. Owoce posypać lekko cukrem, wymieszać z ciastem. Smażyć na rumiano z oby stron na minimalnej ilości oleju.

Odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. 

Podawać z cukrem pudrem

Smacznego 

środa, 12 czerwca 2013

Bardzo proste ciasto, każdy może je zrobić bez problemu. Owoce nie opadają a limonka nadaje mu super aromatu i smaku w połączeniu z kokosem . Polecam

oryginał

  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (lekko ubitych w szklance)
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 limonka skóra + sok
  • 3 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Suche składniki wymieszać w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia i wiórki - odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puszek, dodawać jajka jedno po drugim - ucierając.Następnie na przemian dodawać maślankę i wymieszane suche składniki. Na końcu zetrzeć skórę z limonki i wycisnąć sok - połączyć z masą.

Ciasto wylać do formy i wysypać na wierzch jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175 C i piec 30-40 minut do tzw suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach