poniedziałek, 23 czerwca 2014

To danie jest u nas w domu już od jakiegoś czasu i za każdym razem gdy je przygotowujemy zachwycamy się smakiem i mięciutkim mięsem w aromatycznym sosie. Przepis pochodzi od koleżanki mojej mamy Pani Haliny Ch. za co bardzo jej dziękuję :-) To mięsko wprost rozpływa się w ustach , dlatego zachęcam do jego wypróbowania.

porcja na ok 6 osób

  • ok 2 kg karkówki 
  • 2 -3 duże cebule 
  • 2 słodkie papryki 
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 
  • 1/4 szklanki ketchupu ostrego 
  • 1/4 szklanki ketchupu łagodnego 
  • sól, pieprz 

Karkówkę umyć i osuszyć, pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości , spłaszczać ją dłonią ( nie rozbijać tłuczkiem)  posolić i popieprzyć każdy kawałek odstawić na noc do lodówki. 

Następnego dnia mięso ułożyć w formie lekko posmarowanej tłuszczem. Cebulę obrać umyć i pokroić w plastry poprzekładać mięso , paprykę oczyścić umyć i pokroić w większe kwadraty poprzekładać mięso tak aby tylko lekko wystawała. Mięso polewamy ketchupem ostrym następnie łagodnym i  dodajmy miejscami dżemu.

Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika 200 C termoobieg i pieczemy ok 1 godziny co jakiś czas podlewamy mięso wytworzonym sosem. Mięso najlepiej przykryć z góry folią aluminiową aby się nam zbytnio nie-przypiekło.

Smacznego

 
niedziela, 22 czerwca 2014

Chrupiące krakersy z aromatycznymi ziołami u mnie w zdrowszej wersji z cyklu,, wypiekanie na śniadanie,, tym razem piekliśmy krakersy ,,Anny Marii  :-),, Moim zdaniem im dłużej pieczone tym bardziej chrupiące - ale trzeba pilnować aby nie przesadzić ;-) Upieczcie koniecznie są zniewalające ... polecam. Dziękuję za wspólne pieczenie;-)Oryginał Kucharnia

na ok 60 sztuk

  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego 
  • 3 łyżki schłodzonego masła
  • 2,5 szklanki mąki żytniej plus do podsypania
  • 1/4 szklanki siekanych ziół bazylii (u mnie bazylia,tymianek,oregano)
  • 30 liści bazylii do obłożenia 
  • świeżo mielona sól morska

Masło utrzeć z cukrem i jogurtem dodać mąkę i siekane zioła - zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok 30 minut aby się schłodziło.

Schłodzone ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i cieniutko rozwałkować ciasto, pokroić na dowolne kawałki. Ułożone krakersy posmarować białkiem i układać listki bazylii lekko je wciskając a następnie posypać świeżo zmieloną solą morską. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec ok 15-20 minut aż się zrumienią.

Smacznego 

Piekli z nami :

Dorota z bloga ,,Moje małe czarowanie,,

Ewelina z bloga ,,Stylowa kuchnia,,

Alicja z bloga ,,Smaki Alicji,,

Magda z bloga ,,Czary gary w kuchni,,

piątek, 20 czerwca 2014

Bułeczki  są rewelacyjne znikły bardzo szybko zamieniłam mąkę orkiszową na żytnią bo taką akurat miałam :-) ale jeśli chcecie możecie użyć oryginalnego przepisu z bloga Alicji. Są bardzo aromatyczne i chrupiące. Polecam

 Na 8 sztuk

  • 225 g maki pełnoziarnistej 
  • 150 g mąki żytniej 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 200 ml letniej wody 
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 łyżka suszonego oregano

W misce wymieszać suche składniki mąki, drożdże, cukier, sól, następnie dolewać stopniowo wodę i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto. Wyrabiać przez ok 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką, odstawić do  wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny - aż podwoi swoją objętość. 

Ciasto podzielić na osiem równych części każdy kawałek spłaszczyć a boki zwinąć do środka. Czynność tą powtórzyć 1-2 razy ( u mnie raz). Bułeczki układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia następnie posypuję wymieszanym parmezanem z oregano. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 20 minut w ciepłe miejsce. Ostrym nożem naciąć bułeczki wzdłuż i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C termoobieg i piec ok 20 minut do zrumienienia się.

Wystudzić na kratce. 

Smacznego 

11:17, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (2) »
sobota, 14 czerwca 2014

Biscotti w mojej wersji razowej , to takie włoskie sucharki które szczelnie zamknięte można przechowywać nawet kilka miesięcy choć u nas z pewnością tak długo nie poleżą .Dziś piekłam z  cyklu,,Wypiekanie na śniadanie,,z pewnością następnym razem będzie z podwójnej porcji . Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie :-) Wszystkim polecam bo warto spróbować oj warto ...

Oryginalny przepis Pawła tu

Na ok 12 sztuk

  • 150 g mąki razowej
  • 70 g cukru trzcinowego 
  • 1 jajko ( 69g waga w skorupce)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • otarta skórka z grejpfruta

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Cukier trzcinowy zmielić na drobniejszy, ale nie na puder.(użyć do tego można np młynka do kawy)  Do miski wbić jajko dodać szczyptę soli oraz zmielony cukier, utrzeć na gładką i puszystą masę (jajko utarte na puch )  Dodać otartą skórkę z grejpfruta,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - dodajemy stopniowo ciągle miksując do połączenia składników. Następnie wsypujemy migdały (całe) , wymieszać ręcznie - ręce najlepiej zmoczyć w zimnej wodzie. 

Uformować ciasto ok 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości.wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 25 minut( ja piekłam 20 minut i z termoobiegiem).

 Ciasto wystudzić i pokroić na kawałki ok 1,5 do 2 cm grubości ułożyć na blaszce i wstawić ponownie do pieczenia na ok 8 minut , obrócić i piec jeszcze raz 8 minut po czym wyjąć i wystudzić na kratce. 


Smacznego


 Razem ze mną piekli:

Paweł ,,chleby,,

Ola ,,Przepisy Aleksandry,,

Agnieszka ,,Kuchniamaryny,,

Karina ,,Jak pączek w maśle,,

Marzena ,,Kulinarne szaleństwa Maniusi,,

Bożena ,,Moje domowe kucharzenie,,

Joanna ,,Różowa kuchnia,,

Kinga ,,Małe kulinaria,,

Magda ,,Kulinarna panita,,

Dorota ,,Moje małe czarowanie,,

Łucja ,,Fabryka kulinarnych inspiracji,,

Marghe ,,Po prostu Marghe,,

Jola ,,Nasze życie od kuchni,,

Emma ,,eMMA kreatywna,,

Olga ,,Cukry proste,,

Ewelina ,,Stylowa kuchnie,,

Magdalena ,,Czary - gary w kuchni,,

Danusia ,,Moje wypieki n nie tylko,,

Magda ,,Z miłości do słodkości,,

Agata ,,Agata gotuje,,

Edyta ,,Przy kuchennym stole,,

Daria ,,Red and Pale,,

...  ,,Ulubione przepisy,,

12:02, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (14) »
czwartek, 12 czerwca 2014

Po raz pierwszy uczestniczyłam w zabawie ,,Wypiekanie na śniadanie,, niestety wpis nie ukazał się w planowanym terminie :-( jak zwykle net nawalił... ale już wszystko wróciło do normy na szczęście  :-)

Bułeczki są niesamowicie chrupiące a w środku mięciutkie z lekką słodyczą doskonale smakują z serem pleśniowym i sałatą lub po prostu z domowym dżemem polecam .

orginalny przepis od Tatter

na ok 10-12 sztuk

zaczyn
  • 320g  pszennej maki chlebowej
    7 g drożdży świeżych
    340g letniego mleka
 W ciepłym mleku wymieszać drożdże oraz mąkę zostawić na ok 1 godzinę.
  • 215gmąki orkiszowej
  • 20g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego ( karmelizowałam na patelni na złoty kolor)
  • 1 łyżeczka soli
  • 50g stopionego masła
  • 50g miodu
  • 1 jajko
  • 100g suszonej żurawiny
ponadto
  • 1 jajko 
Do zaczynu dodaję roztopione miód,sól, przestudzone masło oraz karmelizowany cukier - łączę składniki. Następnie lekko ubijam jajko i wylewam do ciasta , stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami  - wyrabiam ok 10 minut pod koniec wyrabiania wsypuję żurawinę.  Ciasto przekładam do natłuszczonej miski i przykrywam tak pozostawiając do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odgazowuję i dzielę na 10 kawałków układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywam ściereczką i zostawiam jeszcze aby lekko podrosły ok 15-20 minut ( w zależności od ciepła w pomieszczeniu), następnie smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 210 C i piec ok 20-30 minut do zrumienienia się. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce. 
Smacznego



13:06, kasandraa6 , Bułki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 czerwca 2014

Moje dzieci rzadko jadają ciasta z orzechami ale to zrobiło ,,furorę,, nawet na moim mężu który nie jada ciast czekoladowych... Chyba niema osoby która by się nie skusiła. Ciasto jest słodkie, czekoladowe z chrupiącymi orzeszkami z lekką słonością i polane czekoladą - choć najlepsze po dwóch - trzech dniach... ale czy ktoś tyle wytrzyma oto jest pytanie :-) polecam

przepis od koleżanki Kamili lekko zmodyfikowany

na ciasto 

  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 5 łyżek wody 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Cukier, masło, kakao, ekstrakt, wodę podgrzewać na małym ogniu aż masło się rozpuści - wystudzić. Do przestudzonej masy wbić żółtka - połączyć oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem.Piec ok 60 minut 180 C do tzw suchego patyczka.

Do nasączenia

  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny 

W ciepłej wodzie rozpuścić cukier dodać sok z cytryny i nasączyć upieczone ciasto. 

Masa 

  • 450 g masy korówkowej
  • 400 g masła orzechowego( z orzeszków ziemnych  )
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych 
  • 200 g orzeszków ziemnych bez soli 

Ponadto 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% 
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Masę krówkową posmarować ciasto robiąc przerwy i zostawiając miejsce na masło orzechowe tak aby pokryć całe ciasto - odstawić. 

Patelnię rozgrzać na gazie bez tłuszczu i uprażyć orzeszki aż się zrumienią - wystudzić. Przestudzone orzechy wysypać na ciasto i lekko wcisnąć w karmel. Następnie każdą czekoladę osobno rozpuścić w kąpieli wodnej i polewać tworząc paski - zostawić do zastygnięcia czekolady. 

Smacznego 

piątek, 06 czerwca 2014

 

Ostatnio prowadzę bardziej sportowy tryb życia i co za tym idzie zdrowiej się odżywiam dlatego na blogu będzie teraz więcej zdrowych przepisów a tymczasem zapraszam na pierożki na cieście pełnoziarnistym z pysznym nadzieniem. zapraszam

przepis własny

 Na 25-28 sztuk

ciasto

  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej 
  • szczypta soli

Do zimnej wody dodać resztę składników i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto zostawić na ok pół godziny zawinięte folią aby odpoczęło. 

farsz

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy
  • 200 g chudego twarogu
  • 2 łyżki oliwy 

Botwinkę umyć i osuszyć, małe buraczki odciąć a liści z ogonkami drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną botwinkę dodać rozgnieciony czosnek posolić i przesmażyć aż zmniejszy swoją objętość o połowę - wystudzić.

Do miseczki przyłożyć twaróg, pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do twarogu wraz z dwoma łyżkami oliwy z pomidorów oraz przestudzoną botwinką połączyć i ewentualnie doprawić solą.  

Na gaz wstawić wodę posoloną z łyżką oliwy. 

Rozwałkować ciasto i pokroić w kwadraty czy też wykrawać kółka nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Ciasto podsypywać mąką, tak przygotowane pierożki wrzucam po kilka sztuk na gotującą się wodę i mieszam - gotować od wypłynięcia ok 1-2 minutki.

Pierogi od razu wykładam na talerz i posypuję czarnuszką oraz świeżo zmielonym pieprzem lub podaję z jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną soku z cytryny i czarnuszką.

Smacznego

poniedziałek, 02 czerwca 2014

Na czwarte urodziny bloga postanowiłam zrobić torcik ale tym razem nie na słodko leczy wytrawnie z jarmużem :-)  Bardzo się cieszę że mogę nadal pisać choć na blogowanie chciałabym na pewno poświęcić więcej czasu niestety jakoś mi go brakuje... ale cieszy mnie to ze jesteście tu i czytacie to co piszę to sprawia mi radość każdego dnia - dziękuję :-Na czwarte urodziny bloga 

przepis własny
  • 250 ml mleka 
  • 125 ml gazowanej wody 
  • 1 jajko 
  • 150 g mąki pełnoziarnistej 
  • 20 g otrębów gryczanych 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 spore garści jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

Do naczynia wlać mleko, wodę oraz jajko i oliwę - zmiksować. Następnie jarmuż umyć pokroić na mniejsze kawałki i dodać do płynnej masy zmiksować blenderem.Wsypać mąkę oraz otręby - połączyć składniki - jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wody a jeżeli zbyt rzadka to odrobinę mąki. Smażyć na patelni teflonowej na rumiano z obu stron , najlepiej bez tłuszczu.

 nadzienie

  • 250 g chudego twarogu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 5 pomidorów suszonych w oliwie 
  • 300 g pieczarek 
  • 400 g jarmużu 
  • sól do smaku 
  • 1 świeża chilli 
  • 1 gałązka świeżej bazylii 
  • 1 gałązka świeżego oregano 
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni. 

Cebulę obrać pokroić w piórka i usmażyć na rumiano z odrobiną soli. Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i również usmażyć na rumiano - zdjąć z ognia. Wrzucić jarmuż i przesmażyć - zdjąć z ognia, posiekać doprawić solą.  Twaróg utrzeć z jogurtem, pomidory pokroić w drobną kostkę wraz z chilli - wymieszać z twarogiem. 

Naleśniki posmarować twarogiem  następnie posypać usmażonymi pieczarkami z cebulką,posypać  świeżymi ziołami oraz posikanym jarmużem i tak postępować z kolejnymi naleśnikami. Na końcu posypać uprażonym słonecznikiem. wstawić do lodówki na ok godzinę. 

Podawać na zimno lub ciepło po lekkim podgrzaniu w piekarniku.

Smacznego 

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach