piątek, 30 lipca 2010

skrzydełka nadziewane

Bardzo smaczne skrzydełka nadziewane pieczarkami coś innego niż tradycyjne skrzydełka, choć jest trochę przy nich pracy to efekt gwarantowany. Polecam,

przepis mojej mamy :-)

skrzydełka nadziewane

  • 30 DUŻYCH SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
  • 2 ŁYŻKI PAPRYKI SŁODKIEJ
  • 2 ŁYŻKI CHILI
  • 2 ŁYŻKI ZIÓŁ PROWANSALSKICH
  • SÓL DO SMAKU
  • ok 4 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
  • 2 KG PIECZAREK
  • 2 JAJKA
  • 2 CZERWONE PAPRYKI
  • SÓL, PIEPRZ do smaku

Skrzydełka wytrybować z kości tak aby nie poprzecinać skóry czyli ścinamy mięso jak najbliżej kości prawie zdrapując ją, następnie umyć - osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić solą, papryką słodką, chili i ziołami - odstawić na noc. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach - usmażyć ale nie solić. Przestudzić i doprawić solą i pieprzem, do zimnych pieczarek dodać 2 jajka i wymieszać, razem z bułką tratą aby związało nam farsz. Masę przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką jeśli nie mamy szprycy nakładamy łyżeczką i nadziewać skrzydełka. Paprykę pokroić na paski długości ok 2-3 cm i wkładać do skrzydełka na końcu tworząc tzw korek założyć resztą skóry. Tak postępować z reszta mięsa. Piec na rozgrzanym grillu lub w piekarniku. ok 40 minut na rumiano. Podawać na gorąco.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek...

skrzydełka nadziewane

 

skrzydełka nadziewane

 
10:21, kasandraa6 , Grill
Link Komentarze (5) »
czwartek, 29 lipca 2010

botwinka 1

Jedna z lubionych zupek moich dzieci to - botwinka choć tata nielubi to dzieci uwielbiają :-) wiedzą co dobre... polecam

  • 3 DUŻE PĘCZKI BOTWINKI
  • 1 LITR WYWARU MIĘSNEGO
  • 200 ml KWAŚNEJ ŚMIETANY 12%

Na wywar:

  • 1 KURCZAK
  • 1 l WODY
  • 2-3 KOSTKI ROSOŁOWE
  • SÓL, PIEPRZ do smaku
  • POR, MARCHEW, SELER, PIETRUSZKA

Ugotować wywar z mięsa i przypraw Botwinę umyć małe buraczki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zalać je małą ilością wody i ugotować do miękkości z solą. Następnie dodać do ugotowane do wywaru oraz resztę botwiny pokrojonej w paski i wrzucić do zupy pogotować jeszcze chwilę i ewentualnie doprawić do smaku.

Zabielić roztrzepaną śmietaną (niekoniecznie)

Podawać z ziemniakami i podsmażana cebulką.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 
23:02, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »

szczawiowa 3

Moja rodzinka bardzo lubi zupę szczawiową ale, tylko ze świeżego szczawiu. Szkoda jednak że ten piękny zielony kolor podczas gotowania znika. Podaje zawsze z ugotowanym jajkiem i młodziutkimi ziemniaczkami na osobnym talerzu polanymi delikatnie tłuszczem ze szczypiorkiem :-)

  • 1 L WODY
  • WŁOSZCZYZNA(por,marchew,pietruszka,seler)
  • 1 KURCZAK
  • SÓL, PIEPRZ
  • 2 KOSTKI ROSOŁOWE
  • 2 PĘCZKI SZCZAWIU
  • 1/2 SZKLANKI MLEKA + 2 łyżki mąki
  • ZIEMNIAKI
  • JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO jedno na osobę

Z oczyszczonej włoszczyzny i kurczaka ugotować wywar wraz z przyprawami. Szczaw opłukać odciąć korzonki pokroić je drobno i ugotować w małej ilości wody z solą. Do wywaru wlać ugotowane korzonki wraz z wodą i dodać pokrojone liście. Przyprawić do smaku, zabielić mąką wymieszaną z mlekiem. Podawać z ugotowanymi jajkami na twardo jedno na osobę oraz ziemniaczkami.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

szczawiowa 2

 
20:46, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 26 lipca 2010

wĂłdka limonkowa 3

Bardzo dobra wódka limonkowa na imprezki domowe, choć dla kobiet okazała się dość mocna ale faceci nie narzekali :0)

  • 12 dużych limonek (500 ml wyciśniętego soku)
  • 2 litry spirytusu
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka cukru

Do garnka wlej wyciśnięty sok z limonek oraz wrzuć plasterki skóry z dwóch limonek bez białego miąższu. Dodaj szklankę cukru i zagrzej do rozpuszczenia się cukru. Następnie przestudź i połącz ze spirytusem - dodaj wody i odstaw na ok 2 tygodnie im dłużej stoi tym lepsze. Po tym czasie przecedź alkohol przez gazę i wlej do butelek podawać schłodzone.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

wĂłdka limonkowa 4

 
22:06, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (7) »

kotety z ananasem 1

Kotleciki z podpieczonym ananasem i żółtym serem rozpływają się w ustach mięciutki i delikatny kotlecik, słodkawy ananas i ciągnący ser żółty pucha

  • 2 PODWÓJNE FILETY Z KURCZAKA
  • 8 PLASTRY ANANASA Z PUSZKI
  • 8 DUŻYCH PLASTRÓW ŻÓŁTEGO SERA
  • 4 ŁYŻKI PAPRYKI SŁODKIEJ W PROSZKU
  • SÓL, PIEPRZ
  • 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

Mięso umyć, podzielić na mniejsze kotlety przyprawić polać odrobiną oliwy i odstawić na godzinkę by się przegryzło. Następnie na każdy kotlecik kładziemy po plasterku ananasa z puszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut 180 C po tym czasie wyjmujemy i układamy ser i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 10-15 minut . Blaszce posmarować delikatnie tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Podawać z surówką i ziemniaczkami.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

kotety z ananasem 3

 
niedziela, 25 lipca 2010

zupa szparagowa 1

Delikatna a zarazem lekko ostra zupa szparagowa, choć pieprz ten nie jest konieczny jeśli ktoś woli delikatniejszą. Ale ja lubię ten smak ostrego przy końcu jedzenia jest dla mnie bardziej wyraźna i z charakterem pieprz cayenne koloru pomarańczowego a zupkę polecam :-)

  • 1 LITR CZYSTEGO WYWARU WARZYWNEGO lub 1 l wody + 2 kostki rosołowe
  • 1 PĘCZEK BIAŁYCH SZPARAGÓW
  • 1 ŁYŻECZKA BRĄZOWEGO CUKRU
  • 1/2 ŁYŻECZKI PIEPRZU CAYENNE
  • 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
  • 125 ml WODY
  • 2 ŁYŻKI MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • 4 ŁYŻKI SŁODKIEJ ŚMIETANY

Wlać wodę do garnuszka i zagotować w międzyczasie oczyścić szparagi i pokroić na mniejsze kawałki poza główkami. Do gotującej się wody wrzuć kostki rosołowe i dodaj szparagi oraz cukier i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie wyciągnij główki a resztę zmiksuj. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z mąką i śmietaną - połącz z zupą i zagotuj mieszając, na końcu dodaj odrobinę pieprzu. Podawaj z grzankami i główkami szparag.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

zupa szparagowa 2

 
19:08, kasandraa6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 lipca 2010

TORCIK TRUSKAWKOWY 3jpg

Bardzo smaczny torcik truskawkowy na życzenie mojej córki Nikolki. Przychodzimy rano do niej z Igorem i Tatą oraz prezentem i kwiatkami ona dziękuje i pyta

a tort gdzie ?

upiekłaś truskawkowy mamo

ja: że tak

ona: truskawkowy chciałam truskawkowy mam hura :0)

oj zjadała go sporo

Tortownica średnica 26 cm

przepis własny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno z solą następnie powoli wsypać cukier. Delikatnie wrzucać żółtka oraz mąkę i proszek - delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok ok 30 minut do suchego patyczka.

Masa:

Kilka truskawek zostawić do dekoracji resztę zmiksować z cukrem. Następnie rozpuścić dwie galaretki w dwóch szklankach wody i pozostawić do stężenia.

Ubić kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru odrobinę zostawić do dekoracji. a resztę wymieszać z zmiksowanymi truskawkami. Gdy galaretka juz prawie stężeje wlać ją do truskawek i wstawić całą masę do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy zobaczymy że już nam powoli zaczyna tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pozostałe truskawki pokroić na plasterki i wyłożyć na torciku i zalać pozostałą tężącą się galaretką ( jeśli nam zbytnio zastygła podgrzać w garnuszku lub mikrofali ) Stężały torcik udekorować różyczkami wyciśniętymi z bitej śmietany przez szprycę.

Smacznego

 

 
17:56, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (4) »
piątek, 23 lipca 2010

naleśniki z bananmi 1

Naleśniki z pieczonymi bananami zakochałam się w nich już dawno ale dopiero dziś je z fotografowałam i jak Wam się podoba:0), Pieczone banany w czekoladowych naleśnikach do tego odrobina czekolady lub likieru w wersji dla dorosłych jak dla mnie to rozkosz chociaż faceci w tym domu kręcili nosem...

Na ciasto:

  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 1 SZKLANKA WODY GAZOWANEJ
  • 1 JAJKO
  • 1,5 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
  • 3 ŁYŻKI KAKAO

Nadzienie:

  • 6 DOJRZAŁYCH BANANÓW
  • 250 g TWAROGU MIAŁKIEGO
  • 1 ŁYŻKA PŁYNNEGO MIODU
  • 2 ŁYŻKI NITELLI do polania

Wlać wszystkie mokre składniki do miski ,następnie powoli dodawać suche mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron.

Nadzienie:

Banany upiec w rozgrzanym piekarniku 180 C poukładać na kratce i piec ok 15-20 minut aż skóra stanie się czarna a banan po naciśnięciu palcem miękki. Wyjąć banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem - wymieszać z miodem. Twaróg wymieszać z żółtkiem.

Naleśniki smarować twarogiem, na to banany i zwijamy. Tak postępować ze wszystkimi naleśnikami.

Podawać na ciepło podgrzane w piekarniku polane czekoladą lub miodem a nawet gęstym likierem czekoladowym lub karmelowym. Wyśmienicie smakują również na zimno.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

naleśniki z bananmi 2

 
czwartek, 22 lipca 2010

Pyszne zdrowe ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, płatków i otrębów no - oczywiście bez konserwantów. Mi i dzieciom smakowały bardzo mój R trochę narzekał i pytał co to za ziarna, ale wrońcu i tak zjadł :-) stwierdził nie są pyszne, ale dobre ... faceci ha ha

przepis własny
  • 100 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 135 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g płatków owsianych lub żytnich (zmielonych)
  • 50 g otrębów pszennych
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj wodę, zmielone płatki oraz otręby i zmiksuj masę. Powoli dosypuj mąkę i zagnieć ciasto tak by się nie kleiło. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 30 minut do 1 godzinki. Rozwałkuj i wykrawaj kółka o średnicy 3 cm i ok 3mm grubości. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 C ok 10-15 minut. Wyjąc i studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego

23:30, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (5) »

Pyszne chrupiące placki z żółtym serem trochę inne niż tradycyjne zachwyciły smakiem domowników.Polecam

przepis własny

czas ok 20 minut / porcji 1

Na 8 placków

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz  (szczypta)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 8 plastrów żółtego sera

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodaj jajko wymieszaj łyżką, następnie dodać sól i pieprz oraz mąkę i wymieszać wszystko razem. Rozgrzać olej na patelni i łyżką wykładać formując małe placuszki - smażyć z obu stron. Na koniec smażenia położyć na każdym placku plasterek sera żółtego i posypać lekko słodką papryką.

Można podawać z ketchupem lub dipem np: czosnkowym

Smacznego

 
 
1 , 2 , 3 , 4
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach