niedziela, 31 lipca 2011

Jajka z pomidorami i ciągnącą mozzarellą plus pysznym chrupiącym boczkiem uwielbiam takie śniadania a Wy...

przepis własny

 Forma 29 cm

Porcja dla 4 osób

  • 2- 3  duże mięsiste pomidory
  • 8 jajek
  • 8 plasterków wędzonego boczku cieniutko pokrojonego
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka listów bazylii

Formę wysmarować masłem , pomidory umyć i pokroić w plastry ok 1 cm. Na środku każdego pomidorka zrobić malutką dziurkę łyżeczką wykrawając jego część, następnie przyprawić solą i pieprzem ewentualnie ziołami. Na każdy plaster pomidor rozbijamy jedno jako, kroimy w plasterki mozzarelle i układamy każdy przy jajku. Na końcu kładziemy po plasterku boczku na żółtko lub z boku i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 C na ok 10 minut do ścięcia się jajek i przyrumienienia się boczku.

Podawać na ciepło z listkami bazylii

Smacznego

piątek, 29 lipca 2011

Doskonałe połączenie czereśni z bezą z dodatkiem bitej śmietany z prawdziwą wanilią hm czy jest dobre to chyba nie muszę polecać...

przepis własny

Na trzy porcje

  • 300 g czereśni
  • 6 ciastek bezowych
  • 1 szklanka kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii


Trzy bezy pokruszyć i rozłożyć na dnie każdej szklanki. Czereśnie umyć i poprzekrawać na pół wyciągając pestki, rozłożyć owoce w szklankach. Śmietanę ubić  na sztywno z miąższem z laski wanilii i cukrem pudrem oraz na końcu wymieszać z ekstraktem. Przełożyć do tuby i wycisnąć połowę kremu do każdej szklaneczki położyć na to po jednej bezie i na około wycisnąć resztę kremu. 

Smacznego

11:29, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (5) »
środa, 27 lipca 2011

Ciekawy smak  pieczonego kalafiora z dodatkiem kurkumy i przyprawy curry lekko chrupiący -rewelacyjny również na zimno polecam...

przepis własny
  • 1 mały kalafior

marynata :

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny + otarta skórka
  • 1 suszona papryczka chili - drobno pokrojona

ponadto:

  • 1 łyżka ziół prowansalskich


Kalafior dzielimy na małe różyczki i przekładamy do miski. Do słoiczka wrzucamy wszystkie składniki na zalewę i mieszamy wstrząsając, następnie wylewamy na kalafior i mieszamy. Na końcu posypujemy ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 30 minut do lekkiego zrumienienia - kalafior powinien być na w pół-twardy.

Smacznego 

Tagi: zioła
17:44, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (6) »
niedziela, 24 lipca 2011

Proste i smaczne, ciasto pulchniutkie z owocami - pachnące kokosem podczas pieczenia zapach rozchodzi się po całej kuchni... polecam

przepis własny

Forma 39x27 cm

  • 2 całe jajka
  • 1 szklanki białek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 500 g śliwek bez pestek


Jajka ubić z 1/4 szklanki cukru następnie dodać olej i jogurt naturalny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - odstawić.  W drugiej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i resztą cukier dosypujemy stopniowo. Ubite białka mieszamy z delikatnie z masą jajeczną, 1/4 ciasta odlewamy i dosypujemy kakao (do mniejszej części) wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blachę na przemian z kakaowym, wierzch posypujemy wiórkami i wykładamy owoce. miąższem do góry. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C ok 40 minut tzw do suchego patyczka.
Smacznego 

środa, 20 lipca 2011

Lekka sałatka z cukinii z ziołami i cukinią , można użyć zarówno suszonych jaki i świeżych ziół w zależności jakie mamy pod ręką . Polecam na ciepło i zimno .

 

 przepis własny
na ok 4 porcje
  • 2 średnie cukinie
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ostra papryka w proszku

Ziemniaki ugotować na parze najlepiej kiedy będą jeszcze na półtwarde. Wystudzić i pokroić w gruba kostkę, przyprawić papryką i odstawić.
Cukinie oczyścić z miękkiego miąższu jeżeli taki posiada następnie dodać zmiażdżony czosnek, przyprawy oraz zioła - odstawić by się przegryzło na ok 30 minut. Po tym czasie podsmażamy cukinie na minimalnej ilości oliwy to samo robimy z ziemniakami. Usmażone ziemniaki układamy w szklankach na to cukinię i znowu ziemniaki dekorujemy świeżą bazylią podajemy od razu lub podajemy schłodzone prosto z lodówki.

Smacznego

 
wtorek, 19 lipca 2011

Bardzo delikatna fasolka masłowa lepsza od szparagowej ma fantastyczny kolor choć po ugotowaniu zmienia się na zielony niestety. polecam

przepis własny

Na trzy porcje

  • ok 300 g fioletowej fasoli masłowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 świeża lub suszona chili
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy extra Virg-in


Fasolę ugotować w osolonej wodzie - odcedzić.  Rozgrzać masło z oliwą na patelni i wrzucić fasole oraz zmiażdżony czosnek, posiekane chili, szczypiorek - doprawić solą. Smażyć jeszcze chwile i podawać na ciepło.

Smacznego

fasolka masłowa z sezamem3

23:10, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (7) »
niedziela, 17 lipca 2011

 

Smaczny drink na upalne dni który orzezwi nas i ochłodzi nasze ciało i umysł :-) polecam

przepis własny

Na dwie porcje

  • 300 g arbuza oczyszczonego
  • 140 ml białej wódki
  • 20 ml soku z limonki
  • kostki lodu

Arbuza wcześniej schłodzić następnie zmiksować wraz z wódką i sokiem z cytryny. Do kieliszków wrzucić kostki lodu następnie wlać przygotowany trunek i podawać.

No to zdrówko ;-)

16:52, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (9) »
niedziela, 10 lipca 2011

Bardzo smaczne, delikatne placuszki z białek z dodatkiem cukru waniliowego i szybko szybko znikają z talerza ...

przepis własny
  • 3/4 kubka białek (225g)
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder z wanilią do posypania


Białka ubić na sztywno ze szczyptą w międzyczasie dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie już sztywna wymieszać z mąką i smażyć na gorącym oleju - przekładać na ciepły talerz.

Podawać z odrobiną cukru pudru z wanilią

Smacznego

niedziela, 03 lipca 2011


Bardzo smaczne i bardzo kaloryczne ciasto czekoladowe z wiśniami z wiśniówki dostałem ten przepis od Moniki a należał do jej babci.To bardzo stary przepis,  jest doskonały. Mocno czekoladowe, bardzo syte i niemożna się od niego oderwać polecam tym którzy nie są na diecie ... :0)

przepis Moniki.M

forma 40/27 cm

pierwszy placek orzechowy

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki bułki tartej (23g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, następnie wymieszać delikatnie z żółtkami, orzechami i na końcu dodać bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180 C OK 20 minut do tzw suchego patyczka - wyjąć i wystudzić.

drugi placek orzechowy

  • 5 jajek (362g w skorupce)
  • 200 g cukru
  • 160 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Podobnie jak w drugim placku białka ubić na sztywno dodając powoli cukier, następnie wrzucamy żółtka i zmielone orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 180 C - wystudzić.

placek kokosowy

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 150 g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier na końcu delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i piec w 160 C ok 20 minut do tzw suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

poncz do pierwszego placka

  • 100 ml spirytusu
  • 2 łyżki cukru


Wymieszać do połączenia się składników. 

poncz do drugiego placka

  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z jednej całej cytryny

krem

  • 900 g masła
  • 300 g czekolady gorzkiej (ja dałam która zawiera 70 % kakao)
  • 100 ml spirytusu
  • 150 g cukru
  • 10 żółtek
  • 5 białek


wiśnie z wiśniówki ok 340 sztuk

Wstawić garnuszek na gaz i na to miskę by lekko się zagrzała, ale nie dotykała wody gdy miska będzie lekko ciapała wlewamy białka i ubijamy na parze dosypując stopniowo cukier a potem żółtka. Zdjąć miskę z garnuszka i przestudzić masę, w międzyczasie w drugiej misce utrzeć masło na puszek.

Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić.

Gdy masa jajeczna nam przestygła łączymy z utartym masłem (do masła dodajemy masę jajeczną). Następnie dodajemy roztopioną czekoladę - cały czas ucierając mikserem. Na końcu wlewamy powolutku spirytus małym strumieniem. Powstały krem wstawić do lodówki by nam lekko stężał.

Na spód kładziemy pierwszy placek i nasączmy do ponczem ze spirytusem, delikatnie smarujemy kremem i wykładami wiśniami ze spirytusu. Na te wiśnie znowu trochę kremu i przykrywamy plackiem kokosowym, smarujemy go resztą kremu i przykrywamy ostatnim plackiem i nasączamy do ponczem z cytryną - odstawiamy do lodówki by nam stężało.

polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła


Gdy ciasto będzie zwarte roztapiamy czekoladę na parze z masłem i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki by zastygło.

Smacznego 

i jeszcze kilka fotek ...

piątek, 01 lipca 2011

Orzeźwiający truskawkowy drink na upały i nie tylko:-)  polecam

  • 100 ml soku truskawkowego
  • 50 ml soku winogronowego
  • 30 ml soku z czarnej porzeczki
  • 100 ml białej wódki
  • 20 ml wyciśniętego soku z limonki
  • kostki lodu

Do schłodzonej szklanki wrzucić kostki lodu wlać alkohol a następnie soki i wymieszać. Podawać udekorowane truskawkami.

Smacznego

10:02, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (4) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach