niedziela, 22 lipca 2012

Bardzo lubię domowe sery własnej roboty są najlepsze, a kiedy pani przywozi mleko prosto od krowy, aż trudno się oprzeć aby go nie zrobić. Jak smakuje: jest bardzo delikatny - jak puch lekko słonawy z krótszej solanki z dłuższej przypominający fetę. Jest to ser typu miękkiego który można kroić. Polecam

inspiracja

Na ok 800 g sera

  • 5 litrów świeżego mleka prosto od krowy
  • 200 ml kwaśnego mleka lub jogurtu naturalnego
  • 20 ml wody +15 kropli podpuszczki

Mleko wlać do garnka i wymieszać z kwaśnym mlekiem - odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.  Następnie podgrzewamy mleko do 28 C i dolewamy rozpuszczaną podpuszczkę w ciepłej wodzie, mieszamy i odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie kroimy w kostkę do 1cm lub mniejszą - podgrzewamy do temperatury 35-38 C i mieszamy ostrożnie aby nie rozdrobnić, gdy wydzieli się spora ilość serwatki odlewamy 1/3 i dolewamy tyle samo wody o temperaturze 38 C i podgrzewamy mieszając ok 2 minutki. Następnie delikatnie przekładamy na wyłożoną pieluchę tetrową którą wykładam na durszlaku i pozostawiamy do ocieknięcia na ok 2 godziny (zdejmuję pieluchę) następnie przekłam na drugą stronę - powtarzam tą czynność ok 4 razy.

Solanka

  • 1 litr wody
  • 200 g soli kamiennej

Zagotować wodę z solą -wystudzić i włożyć ser przykryłam jeszcze małym talerzykiem i postawiłam słoik z wodą aby był cały zanurzony. Jeżeli chce otrzymać bardziej słony ser zostawiam na całą noc jeżeli mniej to na ok 4-5 godzin po czym wyjmuje i zostawiam na jeszcze ok 2-3 godzinki do ocieknięcia.

Smacznego

czwartek, 19 lipca 2012

Lubicie biały twaróg bo ja bardzo, zwłaszcza w połączeniu ze słodko kwaśnymi owocami w syropie.  O tej porze roku kiedy mam dostęp do świeżego mleka krowiego jestem bardzo zadowolona gdy mogę sobie zrobić taki twarożek. Zawsze kupuje więcej mleka i część nastawiam na kwaśne z którego robię koktajle lub twarożek a z innego sery miękkie do krojenia. Polecam

przepis własny
  • 2 litry świeżego mleka
  • szczypta soli 

Mleko przelewam do dzbanków z kamionki i odstawiam w ciepłe miejsce po dwóch dniach powstaje kwaśne. Takie mleko przelewam do garnka dodaję szczyptę soli i podgrzewam, aż zacznie się rozwarstwiać ale, uważam aby się nie zagotowało zdejmuje z gazu i zostawiam do przestudzenia. Kiedy jest jeszcze ciepłe delikatnie przelewam je na sito wyłożone pieluchą tetrową i pozostawiam na ok 10 minut po tym czasie związuje końce ze sobą i zawieszam na kiju - tak pozostawiam w ciepłym miejscu na noc. Kolejnego dnia rozwijam delikatnie z pieluchy i podaję na śniadanko z czarną porzeczką w syropie.

Smacznego 

środa, 18 lipca 2012

Bardzo lubię kalafior mogę go jeść w każdej postaci a dzieci przepadają za nim. W dodatku jest jednym z cenniejszych warzyw zawiera potas,magnez, wapń, żelazo,karoteny i wiele innych oraz witaminy takie jak K,B1,B2,B6,C.Jest delikatny w smaku a rozmaryn nadaje mu tu charakteru. Podczas gotowania dodajemy do wody odrobinę cukru aby mniej śmierdziało podczas gotowania, bo niestety wydziela taki zapach :-). Polecam

przepis własny


  • 1/2 ugotowanego kalafiora
  • 1 garść świeżego lub suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli morskiej

 Rozpuścić masło na patelni dodać rozmaryn, a następnie wrzucić kawałki kalafiora i podsmażyć aż kalafior się zrumieni, podawać na gorąco.

Smacznego

 

Tagi: zioła
11:14, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (1) »
wtorek, 17 lipca 2012

Bardzo dobry smalec najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi w okresie letnim. Świetny do domowej biesiady kto go zasmakuje pierwszy raz nie będzie mógł przestać ... Polecam dla smakoszy

przepis własny
  • 500 g słoniny
  • 300 g boczku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • ok 1/2 łyżeczki soli ( do smaku)
  • ok 1/4 łyżeczki pieprzu (do smaku)
  • 3 duże liście laurowe
  • 1-2 łyżeczki majeranku

Słoninę i boczek kroimy w słupki, najpierw smażymy słoninę. W połowie smażenia do wytopionego tłuszczu dokładamy boczek i smażymy dalej. Dodajemy cebulę ale dopiero jak część będzie wytopiona ale nie do końca -cebula ma się zeszklić a nie zarumienić . Sól i pieprz dodajemy w trakcie smażenia. Całość przekładamy do garnuszka z kamionki, gorący smalec przyprawiamy majerankiem i dokładamy liście laurowe jeżeli ktoś lubi można dodać kilka kropel sosu sojowego. Pozostawiamy aż wystygnie i przechowujemy najlepiej w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego



poniedziałek, 16 lipca 2012

Miałam bagietkę nie pierwszej świeżości i tak się zastanawiałam co by tu zrobić, a że robiłam porządki w przyprawach i postały resztki suszonych ziół i pół główki czosnku na chrupiące i aromatyczne grzanki w sam raz. Pomyślałam będzie do sałatki ... dzieci latały po ogrodzie, a grzanki się piekły i rozprowadzały ten piękny aromat po kuchni ... Wyciągnęłam z piekarnika zrobiłam fotki w kuchni i poszłam do pokoju po krótkiej chwili wracam czy ktoś widział grzanki z miski na to dzieci my zjedliśmy bo były takie pyszne, :-) ale przecież wy nie lubicie ziół -oni już lubimy i tyle po grzankach zostało...
przepis własny
  • 1 bagietka pszenne niezbyt świeża 
  • suszone zioła (bazylia,prowansalskie,tymianek,rozmaryn)
  • 5 ząbków czosnku

Bagietkę pokroić na kromki , czosnek zmiażdżyć i natrzeć nim kromki następnie pokroić w kostkę polać oliwą z oliwek i posypać ziołami - wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piec ok 15 minut w 180 C do zrumienienia się. Podawać do sałatek lub jako przekąskę.

Smacznego 

piątek, 13 lipca 2012

Uwielbiam takie domowe masełko z pieczonym czosnkiem, bardzo aromatyczne i proste do przygotowania dla każdego. Do teko świeże ciepłe bułeczki - masełko ... i czego chcieć więcej ... Polecam.

przepis własny
  • 200 g miękkiego masła 
  • 1-2 pęczki koperku 
  • 1-2 główki czosnku (im więcej tym bardziej ostre)
  • szczypta soli morskiej

Piekarnik rozgrzać do 200 C i włożyć ząbki czosnku i piec do miękkości ok 10 - 15 minut. Upieczony czosnek przestudzić i  obrać ze skórek, następnie przetrzeć przez praskę. Masło utrzeć mikserem do białości połączyć z posiekanym koperkiem oraz czosnkiem - można dodać odrobinę soli. 

Utarte masło przełożyć na folię aluminiową i uformować w wałeczek i włożyć na godzinę do zamrażalki aby stwardniało. Podawać do pieczywa. 

Smacznego

i jeszcze fotki...

 

Tagi: zioła
10:25, kasandraa6 , Półprodukty
Link Komentarze (5) »
wtorek, 10 lipca 2012

Chrupiąca beza z pysznym kremem, który rozpływa w utach przy każdym kęsie i jest wart grzechu ...:-) Polecam.

przepis własny

Składniki na dwie bezy

  • 6 białek 220 g
  • 2 szklanki cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki kakao

Orzechy zmielić lub utrzeć w moździerzu, odstawić. Białka ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier, gdy piana będzie już sztywna wymieszać delikatnie z orzechami i kakaem.  Na papierze do pieczenia narysować kółko i wyłożyć masę. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C  przez ok 40-50 minut aż beza będzie całkowicie sucha.

Składniki dzielę na pół i piekę bezę każdą oddzielnie.

krem

  • 300 g serka śmietankowego trzykrotnie mielonego
  • 1 żółtko
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • otarta skórka z jednej cytryny

Serek utrzeć z żółtkiem i śmietaną, dodać 1 łyżkę cukru waniliowego, otartą skórkę z cytryny oraz rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Masę przełożyć na blat bezowy i przykryć drugim - wstawić do lodówki na ok minimum kilka godzin.  Można udekorować truskawkami.

Smacznego

 
wtorek, 03 lipca 2012

Lekka sałatka z melonem, serem pleśniowym i winegretem cytrynowym - pyszna na upalne dni i nie tylko oczywiście jeżeli ktoś lubi takie połączenia. polecam

przepis własny
  • kilka liści sałaty lodowej 
  • 1 camembert 
  • garść orzechów włoskich 
  • 1/2 melona 
  • 1 pierś fileta z kurczaka 

marynata do kurczaka

  • 1 łyżeczka curry 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

winegret

  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
  • 1/2 łyżeczki miodu 
  • sól, pieprz do smaku 

Wszystkie składniki winegretu wymieszać i odstawić.

Filety oczyścić, umyć i pokroić w paski - zamarynować i podsmażyć na suchej patelni teflonowej - wystudzić. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, na wierzch układamy mięso, potem wydrążone cząstki melona oraz kawałki sera pleśniowego całość posypujemy orzechami włoskimi a na końcu polewamy winegretem.

Smacznego 

 
Tagi: zioła
12:42, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (2) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach