środa, 31 lipca 2013

Dzisiaj zapraszam Was na drugą część relacji z mojej niezwykłej podróży do Szwecji, dokąd zostałam zaproszona przez Unity Line.

Jak już wspomniałam w poprzednim wpisie (możecie zapoznać się z nim tu LINK) zwiedziliśmy urocze Ystad i niesamowite AlesStenar.

Następnym punktem na mapie wycieczki była Kaseberga - rybacka osada, niedaleko której znajduje się kamienny krąg. W porcie nad morzem zajadaliśmy się pyszną, wędzoną na zimno makrelą i popijaliśmy szwedzkie, regionalne piwko - które miało aż 5% mocy, co na ten kraj było dosyć wyjątkowe - na sprzedaż tak wysoko procentowego alkoholu trzeba mieć specjalne zezwolenie.

Podczas wycieczki mieliśmy też okazję zwiedzić studenckie miasteczko Lund,gdzie zobaczyliśmy piękną katedrę, która jest najcenniejszym zabytkiem architektury romańskiej w północnej Europie.

Drugą część dnia spędziliśmy w Malmo, gdzie zjedliśmy pyszny obiad w restauracji w ratuszu czuli Rådhuset, mieszczącym się przy najstarszym w mieście placu Stortorget. Marynowana pierś kaczki na przystawkę, gravlax z młodymi ziemniaczkami i fenkułem jako danie główne oraz lody z truskawkami na deser brzmią niezwykle smakowicie, prawda?

 

Po tak sutym obiedzie jeszcze troszkę pospacerowaliśmy po mieście, po czym wróciliśmy na prom na kolację.

 

 

Wybrałam sałatkę ze szparagów, zupę z kurek ze słonecznikiem oraz na deser tiramisu (choć spróbowałam też smażonych lodów koleżanki i były równie wyśmienite.)

 

Po kolacji czekały na nas warsztaty kulinarne, które odbyły się w luźnej atmosferze i bardzo miłym towarzystwie szefa kuchni.

 

Na koniec wypiliśmy w barze kilka kolorowych drinków zrobionych przez miłych barmanów, którzy starali się sprostać naszym oczekiwaniom.

 Szwecja to kraj niezwykły, wspaniali ludzie, przepiękne miejsca, cudowna architektura, nieziemskie fontanny. Mogłabym wymieniać jeszcze długo. Tu wszystko zwalnia - jest bosko, na pewno tu jeszcze wrócę.

 

Bardzo dziękuję za przemiły wyjazd wszystkim osobom, dzięki którym mogłam zobaczyć to wspaniałe miejsce, pozdrawiam :-) Na pewno wyjazd ten będę jeszcze wspominać przez długi czas, a Was zachęcam do wybrania się do niezwykłej Szwecji.

22:04, kasandraa6 , podróże
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 29 lipca 2013

POST I wtorek 30.07
Weekendowy wypad do Szwecji z Unity Line, część I

 Tak jak pisałam już wcześniej na Facebooku, zostałam zaproszona przez Unity Line na weekendowy wypad promem do Szwecji, podczas którego głównymi atrakcjami było zwiedzanie i oczywiście jedzenie! Dzisiaj na blogu przybliżę Wam pierwszą część wyprawy.

 Do Szwecji popłynęłam razem z blogerkami Anią z Kucharni , Miśką z Kulinarnego Misz Maszu i Agatą prowadzącą bloga Kuchnia Agaty. Bardzo się cieszę, że mogłam je poznać osobiście.

Ale co się działo? Po kolei! Po przyjeździe na prom czekał już na nas pięknie nakryty stół w restauracji i miła obsługa. Dostaliśmy karty dań, które składały się z urozmaiconych potraw. Na przystawkę wybrałam tatar z łososia z małżami, na danie główne befsztyk z sałatką, a na zakończenie sorbet lodowy z mango w trzech smakach. Wszystko było wyśmienite i zaskakiwało zróżnicowanymi smakami. Wszystko było wyśmienite i zaskakiwało zróżnicowanymi smakami. 

 

 

 

 

 

 

  Po zakończonej kolacji dostaliśmy zaproszenie od kapitana na mostek i mieliśmy okazję obserwować jak kieruje się statkiem. Kapitan to bardzo sympatyczny człowiek i super luzak :-) Na zakończenie wieczoru poszliśmy do baru, gdzie delektowaliśmy się pysznym Mojito. 

 

 Następnego ranka czekał na nas szwedzki stół. Mój wybór padł na wędzonego pstrąga, którego smak wspominam do dziś.

 

Po obfitym śniadaniu i zejściu z promu rozpoczęliśmy zwiedzanie. Na pierwszy ogień poszło miasteczko Ystad, w którym oprócz urokliwych domków mieliśmy okazję zobaczyć między innymi Kościół Św. Marii czy klasztor franciszkański.

 

Przed południem zdążyliśmy również zobaczyć niezwykłe AlesStenar, czyli kamienny krąg. Wrażenia były niesamowite! Zresztą widać na zdjęciach, z którymi Was zostawiam.

A jeśli jesteście ciekawi co widziałam i jadłam później to na kolejną część relacji zapraszam już za kilka dni.

19:01, kasandraa6 , podróże
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 lipca 2013

Młode ziemniaki lubicie, bo ja bardzo :-)zwłaszcza w sałatkach do tego świeże zioła, jajka od kurek i domowa musztarda z dodatkiem oleju rzepakowego który jest tłoczony na zimno nadaje się zarówno do smażenia jak i do sałatek. Polecam

  • 600 g ziemniaków
  • 1 czerwona cebula lub szczypiorek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • garść świeżych ziół ( mięta cytrynowa, oregano)
  • 3 jajka ugotowane w koszulkach

 winegret

  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1łyżka musztardy ostrej 
  • 2 łyżeczki miodu lub syrop z agawy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pierz do smaku

opcjonalnie

  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • odrobina szczypiorku
  • kwiatki ogórecznika

 Wszystkie składniki winegretu włożyć do słoiczka, czosnek przecisnąć przez praskę - doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym - zakręcić i wstrząsać do połączenia się składników.

 Cebulę pokroić w piórka , na patelni rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulę posolić i dodać łyżeczkę cukru trzcinowego - przykryć pokrywką i poddusić aż cebula będzie miękka . zdjąć na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Ziemniaki umyć ewentualnie obrać ugotować na parze do miękkości - na jeszcze ciepłe wylać połowę winegretu - odstawić do wystudzenia. 

Zagotować wodę w garnku dodać dwie łyżki octu i wpić jajka do szklanki pojedynczo następnie delikatnie do wody z octem  - gotować do ścięcia się białka - przełożyć na talerz. 

Po wystudzeniu ziemniaków dodać cebulkę oraz posiekane na drobniutko zioła i resztę winegretu oraz ugotowane jajka poprzerywać aby wypłynęło żółtko. - doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku - podawać.

Smacznego 

ten przepis bierze udział w konkursie pokochaj olej rzepakowy

11:14, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (5) »
czwartek, 18 lipca 2013

 

Zapraszam serdecznie mieszkańców Szczecina do udziału w konkursie Kino od kuchni. Do wygrania jest pula podwójnych biletów na najbliższe Kino od Kuchni. Wystarczy wymienić trzy dowolne rosyjskie potrawy.Zaproszenia zostaną przyznane losowo , termin do nadesłania to 22.07 do godziny 23.59.

Odpowiedzi należy wysyłać na adres: manufakturaciastek@gmail.comktóra prowadzi bloga Manufakturaciastek

Projekt odbędzie się w najbliższą środę 24 lipca o godzinie 20.00 w Multikinie.

Kino od kuchni to cykliczny projekt w ramach którego odbywają się filmy o tematyce jedzeniowej.

24.07 zaprezentowana zostanie rosyjska komedia ,,Zanim noc nas nie rozdzieli ,, oparta o autentycznych rozmowach podsłuchanych przez dziennikarkę Olgę Utkin - w rosyjskich restauracjach.

Będzie z nami też rosyjska restauracja Ładoga.

12:42, kasandraa6 , inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 lipca 2013

Kawa zamrożona w kostkach lodu - wystarczy zalać mlekiem i gotowe. Ostatnio coraz częściej zaczynam pić tego typu napoje - chyba się powoli przekonuje do picia kawy :-) może kiedyś nauczę się picia tradycyjnej kto wie... Polecam

oryginał
  • 1 szklanka ulubionej kawy 
  • 2 łyżeczki brązowego cukru 
  • 1 szklanka mleka 

Zaparzyć kawę i wymieszać z cukrem - przestudzić. Zimną kawę rozlać do pojemniczków na kostki lodu i zamrozić.  ( zamrażanie trwa kilka godzin)

Do wysokiej szklanki wrzucić kilka kostek zamrożonej kawy i zalać zimnym mlekiem - podawać od razu. 

Polecam

piątek, 12 lipca 2013

Lubię bagietki, a zwłaszcza te pełnoziarniste z grillowanymi warzywami. Uwielbiam je zabierać na piknik czy też różne wyjazdy - oj wtedy smakują jeszcze lepiej za każdym razem się nimi delektuję :-) czasem dodaję mój ulubiony serek koryciński. Polecam

przepis własny
  • 1-2 bagietki pełnoziarniste
  • 1 bakłażan
  • 2 marchewki
  • 6 pieczarek
  • 3 strączki szparag zielonych 
  • garść rukoli  
  • 3 -4 łyżki pasty z chili  lub taką

Bakłażana, marchew i pieczarki pokroić w plastry, grillować na patelni wraz z szparagami. Bagietkę przekroić wzdłuż następnie wszerz i posmarować pastą chili. Ułożyć rukolę, warzywa i lekko posolić - przykryć drugim kawałkiem bułki. Podawać lub jeżeli chcemy zabrać na piknik najlepiej związać aby się nam nierozpadły

Smacznego   

21:56, kasandraa6 , Kanapki
Link Komentarze (3) »
czwartek, 11 lipca 2013

Uwielbiam taki ryż gotowany w domowym wywarze który wcześniej mocno doprawiam. Po ugotowaniu wymieszany z masełkiem czy też z czarnym sezamem z odrobiną skórki cytrynowej smakuje idealnie. Możecie użyć dowolnych przypraw takich jakie lubicie lub co akurat macie pod ręką. Polecam

przepis własny
  • 1 litr rosołu mocno doprawionego 
  • 2 torebki ryżu po 100 g 
  • 2 łyżki masła 

 opcjonalnie

  • ziarna czarnuszki 
  • otarta skóra z cytryny
  • suszone lub świeże zioła

Torebki ryżu opłukuję woda następnie wkładam do gotującego się wywaru, (czas gotowania w zależności od producenta na opakowaniu) Mój ryż gotowałam 20 minut, widać jak podwoił swoją objętość. Odcedzam go z wywaru przecinam ostrożnie torebki gdyż jest bardzo gorące, następnie przekładam do miski i dodaję masło - mieszam łyżką aż się roztopi. Doprawiam ziołami lub , otartą skórką z cytryny i  czarnym sezamem, natychmiast podaje. 

Smacznego 

 
środa, 10 lipca 2013

Szejk z lodów waniliowych  i coca-coli znalazłam tu, przypomina mi czasy kiedy jakieś naście lat temu chodziłam do Macdonalda , choć teraz już nie smakuje mi tak jak kiedyś :-)

  • 1 szklanka coca- coli 
  • 250 ml lodów waniliowych 

Do blendera wrzucić lody zalać coca-colą i zmiksować ale stopniowo - ponieważ mieszanka bardzo się spieni. 

Drugi sposób to wrzucić do wysokiej szklanki lody waniliowe i zalać coca-colą, podawać ze słomką. 

Smacznego 

zapraszam do akcji lodowej tu i tu

 
wtorek, 09 lipca 2013

Czekoladowe gofry z cukrem pudrem mi wystarczają :-) ale jeśli ktoś woli w wersji bardziej kalorycznej to super smakują też dzieciom, z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową. Na takie słodkości pozwalam sobie najczęściej w weekendy, polecam.Dla mnie w wersji z mąki pełnoziarnistej ale można również zamienić na mąkę pszenną. Polecam użyć do tego przepisu oleju rzepakowego doskonale nadaje się do wysokich temperatur.

przepis własny
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 całe jajka 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub pełnoziarnistej )
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3 czubate łyżki ciemnego kakao w proszku 

 W misce lekko ubić jajka następnie wlać olej i mleko - połączyć. Do mokrych składników dodać mąkę, kakao cukier i sodę - zmiksować do połączenia. Ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, odstawić na 30 minut.

Rozgrzać gofrownice i piec według instrukcji producenta. 

Smacznego

Ten przepis bierze udział w konkursie pokochaj olej rzepakowy

18:32, kasandraa6 , gofry
Link Komentarze (3) »
środa, 03 lipca 2013

Ekspresowa rybka w papryce, bez panierki usmażona na patelni grillowej - jest delikatna i soczysta. Rybę przed podaniem polewam delikatnie sokiem z cytryny który nadaje jej aromatu. Tak przygotowaną rybę podaję z ziemniakami z wody i lekką surówką z kapusty z dresingiem słodko - kwaśnym. Polecam

przepis własny
  • 2 filety białej ryby 
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka chili w proszku 
  • szczypta soli 

Przyprawy wymieszać w misce, odstawić. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posolić i obsypać przyprawami z obu stron, odstawić na ok 30 minut. 

Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową - lekko posmarować tłuszczem obsmażyć w obu stron, przed  podaniem skropić sokiem z cytryny. 

Smacznego 

18:34, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (1) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach