wtorek, 22 lipca 2014

Smoothie z ananasa to witaminowa boba, do tego aromatyczna bazylia i banan który doda nam energii z lekkim posmakiem limonki o tak takie napoje to ja mogę pić co dziennie.

przepis własny
  • 1/2 świeżego ananasa
  • garść listków bazylii
  • 2 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 limonki

Ananasa obrać wykroić rdzeń i pokroić go w mniejsze kawałki wraz z bananem zalać wodą -zmiksować. Na końcu wrzucić listki bazylii i ponownie zmiksować, doprawić sokiem z limonki przed podaniem mocno schłodzić lub zamiast wody dodać kostki lodu , zmiksować i podawać. Smacznego

poniedziałek, 21 lipca 2014

Kolejny omlet na śniadanie tym razem bez mąki lecz z samych jaj i świeżych ziół z dodatkiem kiełbasy która nadaje mu lekkiej pikanterii, a ser słoności dlatego do tego omleta nie dodaję żadnych przypraw, jest bardzo aromatyczny dzięki świeżym ziołom prosto z mojego ogrodu jeżeli ubijamy jajka będzie pulchny i delikatny. Polecam :-)

przepis własny
  • 3 jajka ekologiczne 
  • garść świeżych  ziół  (oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn, kwiatki ogórecznika )
  • 16 cieniutkich plastrów kiełbasy chorizo
  • 5 plastrów seta typu koryciński 

Rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć plasterki chorizo - zdjąć z patelni i odstawić. Jeżeli wytopiło się nam zbyt dużo tłuszczu odlać go. Jajka wbić do miski i lekko ubić, następnie dodać porwane na kawałki zioła dodać trzy plastry sera pokrojonego na kawałki i podsmażoną kiełbasę - wszystko razem wymieszać, wylać na rozgrzaną patelnie i smażyć na małym ogniu. Gdy jajka będą już od spodu ścięte zsunąć na talerz przykryć patelnia i odwrócić smażyć do lekkiego zrumienienia położyć na połówce dwa plastry sera i przykryć druga połową omleta - gdy ser zacznie się roztapiać przełożyć na talerz i podawać .

Smacznego 

niedziela, 20 lipca 2014

Na niedzielny poranek polecam razowe gofry które u nas w domu są hitem -nie tylko dla dorosłych ale też dla dzieci które je uwielbiają :-) Każdy ze swoimi ulubionymi dodatkami ( ale bitej śmietany przy śniadaniu to nie znajdziecie) :-) najczęściej to jednak są owoce wymieszane z twarogiem lub jogurtem naturalnym... Polecam

przepis własny

 Na ok 6 sztuk

  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu( dokarmionego dzień wcześniej )
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 3/4 szklanki mąki razowej 

Jajka z solą ubić dodać miód ,olej i zakwas oraz mąkę ze szczyptą drożdży . Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na ok 30 minut aby odpoczęło, następnie rozgrzać gofrownicę i dalej postępować według obsługi producenta. 

 Na twaróg z owocami

  • 200 g chudego twarogu 
  • 1 szklanka borówek lub czarnej porzeczki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1-2 łyżeczki miodu 

ponadto 

kilka malin i borówek do posypania 

Twaróg utrzeć z borówkami lub porzeczką (latem daję zmrożoną) oraz miodem - mi osobiście nie potrzeba więcej dosładzać, ale Wy dosłodźcie sobie według waszego smaku. 

Na przestudzone gofry wykładam odrobinę twarogu i posypuję świeżymi borówkami oraz malinami - ewentualnie można polać jeszcze odrobiną miodu.

Smacznego 

i jeszcze trochę fotek

 

wtorek, 08 lipca 2014

Zostałam zaproszona przez ,,lipcową piekarnię,, do wspólnego pieczenia ,,bajgli,, z przepisu Moniki to cudnie pachnące bułeczki niezwykle długo zachowują świeżość to jedna zostawiona i schowana bo resztę znikło w ekspresowym tempie. Moje upieczone w wersji razowej gdyż bardzo rzadko używam mąki pszennej. Polecam

Bajgle w wersji slow:

zaczyn

  • 150 g mąki typu 750 u mnie razowa 
  • 150 ml wody 
  • szczypta drożdży (nie dałam)
  • 2 łyżki zakwasu 

Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na ok 8 godzin, następnie dodajemy :

  • 600 g mąki pszennej u mnie żytnia 
  • 350 g wody 
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka soli 
  • 6,5 g suszonych drożdży ( dałam szczyptę)

 ponadto 

  • sezam
  • mak u mnie czarnuszka 

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski  i przykryć -zostawić na ok godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto przerobić i ponownie włożyć do miski, przykryć folią spożywczą  i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin. 

Po tym czasie podziel ciasto na siedemnaście kawałków formując z nich kulki zrobić palcem dziurkę w środku i ułożyć na blacie podsypanym mąką - przykryć ściereczką zostawić na ok 40 minut do wyrośnięcia. 

W dużym garnku nastawić wodę tyle aby bajgle nie dotykały dna podczas gotowania. Do wody dodać 2 łyżki miodu , wrzucić wyrośnięte bajgle i gotować z każdej strony po minucie. Wyjąć z garnka łyżką cedzakową i umieścić na ściereczce by pozbawić je wody - posmarować rozbełtanym jajkiem z jednej strony i zanurzać w nasionach sezamu lub czarnuszki albo mieszanki czarnuszki z sezamem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C piec ok 20-25 minut z termoobiegiem . 

Upieczone bajgle wystudzić na kratce. 

Smacznego 

Piekli z nami :

Arnikowa Kuchnia

Arnikowa kuchnia

Bajkorada

By było przyjemniej

Fabryka kulinarnych inspiracji

Forks’N’Canvas

Każdy ma jakiegoś bzika

Konwalie w kuchni

Kuchnia Alicji

Kuchnia Gucia

Kuchennymi drzwiami

Kulinarne przygody Gatity

Leśny Zakątek

Magia w kuchni

Moje małe czarowanie

Moje domowe kucharzenie

Nieład malutki

Nie tylko na słodko

Ogrody Babilonu

Para w kuchni

Poradniczanka

Smakowity chleb

Ugotujmy to

Zacisze kuchenne

Zakalce mego życia

20:22, kasandraa6
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 07 lipca 2014

Lekka sałatka śledziowa z dodatkiem mojego ulubionego ryżu to doskonałe połączenie , jest sycąca a zarazem bardzo orzeźwiająca świetna po treningu :-)  uwielbiam się nią zajadać na kolację. A po co mamy się tuczyć ciężkim majonezem wystarczy pyszny i lekki sos, polecam.

Przepis bierze udział w ,,Konkursie Kujawski z Smakiem do sałatek,, organizowany przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl

przepis własny
  • 4 filety śledzia
  • 1 szklanka brązowego ryżu +2 szklanki wody 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  •  garść świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki niełuskanego sezamu 

na dresing

  • 1 saszetka oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka musztardy
  •  1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1/2 soku z limonki

Szklankę ryżu przepłukać wodą następnie przełożyć do garnuszka i zalać dwoma szklankami wody - gotować na małym ogniu ok 15 minut.Ryz powinien wchłonąć całą wodę. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Filety śledziowe namoczyć w wodzie lub mleku aby pozbawić je zbyt słonego smaku. Ja moczę ok godziny ale to jest zależne od każdego śledzia bo jeden jest bardziej słony drugi mniej. Następnie odcedzić.

Do miseczki wsypać ugotowany sypki ryż , filety pokroić w grubszą kostkę wrzucić do miski. Natkę pietruszki i listki bazylii umyć i osuszyć pokroić na drobniutko wymieszać z ryżem.

Sezam podprażyć na suchej patelni - wystudzić.

W miseczce wymieszać saszetkę oleju z połową łyżeczki miodu i musztardą oraz sokiem z połowy limonki - polać sałatkę i wymieszać.Na końcu dodajemy uprażony sezam i podajemy. 

Smacznego 

23:55, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach