wtorek, 28 lipca 2015

Pudding z chia to bardzo słynny deser lub takie drugie śniadanie np: po bieganiu który jest bogaty w białko i omega 3 jest lekki i pożywny. Już dawno miałam na niego ochotę ale jakoś się nie złożyło aż do czasu  rozmowy z fajną Bloggerką i to dzięki niej w końcu znalazł swoje miejsce na moim stole ;-)  polecam 

oryginał 

na dwie porcje 

  • 1 szklanka mleka migdałowego 
  • 2,5 łyżki nasion chia 
  • 1 łyżeczka stevi lub innego zamiennika cukru 

Do słoiczka wsypać nasiona zalać mlekiem i posłodzić np stevią lub miodem - wstrząsnąć kilkakrotnie aby się wymieszało.  Odstawić na noc do lodówki. 

Kolejnego dnia rozgniatam część owoców i kładę na dno szklanki na to przekładam zawartość słoiczka z chia i posypuję świeżymi owocami. 

Smacznego 

sobota, 18 lipca 2015

 

Dziś przedstawiam Wam moje dietetyczne tiramisu bo bez jajek i cukru. Nie jest to może tradycyjne tiramisu z mascarpone ale jest naprawdę mega pyszne. W okresie letnim jadam mało słodyczy no może poza lodami ;-) ale ostatnio nawet lody są zdrowe ;-) . Staramy się zdrowo odżywiać i jeść mniej cukru który praktycznie dodają wszędzie, Moje tiramisu jest z dodatkiem stevi która jest zdrowszym zamiennikiem cukru do tego kawa i biszkopty z odrobiną cukru a na samym wierzchu tarta gorzka czekolada . Mi wystarczyło kilka godzin w lodówce i pochłonęłam ten deser raz dwa i bez wyrzutów. Polecam 

przepis własny

na 2 porcję 

  • 6 szt podłużnych biszkoptów 
  • 350 g twarogu trzykrotnie mielonego 2 % tł. 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej do masy 
  • 3-4 łyżeczki stevi
  • 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka kawy 
  • 140 ml wody
  •  1 łyżeczka kakao w proszku
  •  1 kostka gorzkiej czekolady 

opcjonalnie

  •  1-2 łyżki amaretto

 Kawę zaparzyć gorącą wodą i przestudzić można dodać amaretto ale dopiero jak przestygnie. Twaróg przełożyć do miski i utrzeć z jogurtem na gładko dodać stevię lub inny zamiennik,( miód, cukier trzcinowy) spróbować jeżeli jest mało słodki jeszcze dosłodzić według uznania. W moździerzu ucieram dwie łyżeczki kawy i dodaję do sera - mieszam do połączenia składników. Przygotować dwie czyste szklanki , każdy biszkopt pokroić na cztery małe kawałki i maczać  w zaparzonej kawie układać na dnie szklanki na to ok 1,5 łyżki masy serowej posypać kakao i znowu biszkopty i tak aż do wyczerpania . Wierzch posypać kakao oraz odrobiną startej gorzkiej czekolady - wstawić do lodówki aby się schłodziło. 

Smacznego 

21:40, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (4) »
piątek, 17 lipca 2015

Orzeźwiająca , zimna, pyszna idealna na upał taka jak lubie ze spienionym zimnym mlekiem. 

Od niedawna mieszkam na Bawarii i nie wiem czy tu mleko jest inne ale eksperyment się udał, wlałam świeże mleko prosto z lodówki do spieniacza ręcznego i tak się upiło że dzieci wyjadały je łyżeczką. Wyglądało i smakowało jak ubita śmietana. 

przepis własny 

na jedną porcję 

  • 180 ml zimnego mleka 
  • 60 ml gorącej wody 
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 
  • 1 łyżeczka kremu karmelowego 
  • kostki lodu

Do szklanki wsypać kawę i zalać gorącą wodą dodać karmel - wymieszać do rozpuszczenia następnie wrzucić 2-3 kostki lodu aby się schłodziło. Teraz wlać zimne mleko do spieniacza i ubijać ok 2 minutki aż się spieni. Do drugiej szklanki wrzucić kostki lodu do połowy szklanki ,wlać spienione mleko a następnie powolutku kawę z rozpuszczonym karmelem. Smacznego

19:00, kasandraa6
Link Komentarze (4) »
wtorek, 14 lipca 2015

Lekki obiad a może nawet kolacja ? Takie proste i szybkie danie , oczywiście można do tego dodać kawałki mięsa s kurczaka czy też indyka wystarczy je podsmażyć . Choć latem wolę wybrać dania bezmięsne sama nie wiem czemu - chyba są dla mnie zbyt ciężkie. Idealnie ugotowany do tego ryż i mamy warzywa z patelni. Polecam 

przepis własny
  • 1 bakłażan 
  • 1 cukinia 
  • 1 marchewka 
  • 3 szalotki 
  • 1/2 szklanka ryżu 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego 
  • 3 łyżki wody filtrowanej 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2-3 łyżki sosu chili słodko -kwaśnego 
  • 1 awokado 

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą  następnie dodać przyprawy i zalać wodą ok 1,5 szklanki - gotować według przepisu na opakowaniu - ja gotuję ok 2-3 minuty krócej aby ryż był półtwardy - odcedzam z wody i przepłukuję pod bieżącą woda. 

Warzywa umyć i osuszyć, Bakłażana i cukinię pokroić w średnią kostkę - odstawić. Szalotki pokroić na drobno, marchew obrać i pokroić najpierw w paski potem w słupki - odstawić. 

Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić pokrojone szalotki gdy się zrumienią dodać bakłażana oraz przyprawy, sos sojowy. Gdy bakłażan zacznie zmieniać kolor dodać cukinię, groszek i marchew - smażyć aż warzywa będą miękkie, dodać wcześniej ugotowany ryż i smażyć jeszcze z pięć minut na koniec dodać kawałki pokrojonego awokado i podawać , ewentualnie doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. 

Smacznego

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach