wtorek, 14 lipca 2015

Lekki obiad a może nawet kolacja ? Takie proste i szybkie danie , oczywiście można do tego dodać kawałki mięsa s kurczaka czy też indyka wystarczy je podsmażyć . Choć latem wolę wybrać dania bezmięsne sama nie wiem czemu - chyba są dla mnie zbyt ciężkie. Idealnie ugotowany do tego ryż i mamy warzywa z patelni. Polecam 

przepis własny
  • 1 bakłażan 
  • 1 cukinia 
  • 1 marchewka 
  • 3 szalotki 
  • 1/2 szklanka ryżu 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego 
  • 3 łyżki wody filtrowanej 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2-3 łyżki sosu chili słodko -kwaśnego 
  • 1 awokado 

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą  następnie dodać przyprawy i zalać wodą ok 1,5 szklanki - gotować według przepisu na opakowaniu - ja gotuję ok 2-3 minuty krócej aby ryż był półtwardy - odcedzam z wody i przepłukuję pod bieżącą woda. 

Warzywa umyć i osuszyć, Bakłażana i cukinię pokroić w średnią kostkę - odstawić. Szalotki pokroić na drobno, marchew obrać i pokroić najpierw w paski potem w słupki - odstawić. 

Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić pokrojone szalotki gdy się zrumienią dodać bakłażana oraz przyprawy, sos sojowy. Gdy bakłażan zacznie zmieniać kolor dodać cukinię, groszek i marchew - smażyć aż warzywa będą miękkie, dodać wcześniej ugotowany ryż i smażyć jeszcze z pięć minut na koniec dodać kawałki pokrojonego awokado i podawać , ewentualnie doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. 

Smacznego

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach