wtorek, 31 sierpnia 2010

lody kawowe

Kolejna propozycja do akcji lodowej na durszlaku. Lody tym razem kawowe aksamitne i jakie jedwabiste. Naprawdę smaczne, choć kawy nie lubię i nie piję to lody naprawdę wyszły pyszne. polecam

  • 2 szklanki śmietany kremówki 36 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka zaparzonej kawy z dwóch łyżek
  • 2 całe jajka lub cztery żółtka

Zaparz kawę z cukrem i przestudź, następnie ubij kremówkę na sztywno i dodaj do niej rozbełtane jajka. Zimną kawę połącz z ubita kremówką i wymieszaj na jednolita masę. Całość schłodź porządnie w lodówce a następnie przelej do maszynki do lodów i postępuj według instrukcji maszyny.

Smacznego

Wydrukuj przepis

14:18, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 30 sierpnia 2010

lody truskawkowe1

Pyszne lody truskawkowe jedwabiste i gładkie takie jak moja rodzinka lubi, a dzieci jakie zachwycone - już sklepowych nie chcą...

  • 500 ml musu truskawkowego
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki soku truskawkowego

Truskawki wymieszaj z cukrem i śmietaną oraz sokiem z truskawek. Masę porządnie schłodzić w lodówce, wyjąć i przelać do maszyny do lodów dalej postępować według instrukcji.

Smacznego

Wydrukuj przepis

12:49, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (2) »
niedziela, 29 sierpnia 2010

Dynia makaronowa rosła u mnie w ogrodzie a ja myślałam że to melony ha ha :-) bo taka podobna była początkowo zielona a potem żółta. Ale poszukałam w necie i okazało się że to makaronowa na którą tak czekałam.

przepis własny
  • 2 dynie makaronowe
  • 4 ząbki czosnku
  • bazylia,oregano według uznania
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 suszone papryczki chili
  • 1 łyżeczka miodu płynnego

Dynię umyć i przekroić na pół, wydrążyć pestki. Dynię ułożyć na blaszce wysmarować ją zmiażdżonym czosnkiem wymieszanym z solą i miodem oraz pokrojoną drobniutko papryczką chili. Następnie obsypać ziołami i polać delikatnie oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C ok 30 minut do miękkości - sprawdzić patyczkiem, jak będzie lekko wchodził znaczy że upieczona wyjąc i podawać. Zawartość dyni skrobać widelcem ewentualnie posypać jeszcze solą do smaku.

Smacznego

21:30, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (4) »

LODY KARMELOWE 2

Kremowe lody o smaku karmelowym, delikatne i jedwabiste no i oczywiście chude polecam :-)

  • 1 szklanka cukru
  • 50 g masła
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki wody

Cukier wsypać na suchą patelnie i przypalać aby wytworzył się karmel, dodać masło rozprowadzić. Następnie dodać wody - szybko mieszają oraz odstawić po jednym żółtku - wymieszać na jednolitą masę. Zdjąć z ognia wymieszać z jogurtem. Masę tą porządnie schłodzić najlepiej wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia zamrażać w maszynce do lodów postępować według instrukcji maszynki.

Smacznego

Wydrukuj przepis

10:32, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (6) »
sobota, 28 sierpnia 2010

Akcja lodowa 2010Początkowe podsumowanie wszystkich lodożerców . Była to moja pierwsza akcja i super że tyle przepisów nam się uzbierało pozdrawiam wszystkich.

a tu wszyscy się zmieścili

czyli całe podsumowanie akcji wraz z linkami

Kasandraa6

KUCHARNIA,ANNA-MARI

Just My Delicious

OSa

halutek123

cudawianki

gin

dorota20w

wiosenka

nicole

 

tinyheart

krokodyl

kwiecienka

joanna63

bialoczarna

kukaan

jolantaszyndlarewicz

cameela5

EVE

kasiade

myniolinka

izaa

ciasteczkowepotwory

kuchareczka

lejdi-of-the-house

rafasia

katarzyna_sar

cayenne

ulcik

Alivea

anooshka

ewelosa

rafasia

solniczka

andzia-35

pozytywnakuchnia

Gaba

solniczka

EVE3.0

olciaky

czcicielka soi

magdita

migotka

koszerna

Wild Tofu

 

 

08:47, kasandraa6 , Akcje
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 sierpnia 2010

Chutney z papryczki chili smak słodko kwaśny z posmakiem ostrości do grillowanych mięs w sam raz a nawet do pieczonej rybki też był dobry polecam.

przepis własny

Na ok 4 słoiczki po 150 ml

czas przygotowywania ok 1h i 45 minut

  • 300 g chili
  • 500 g świeżej papryki czerwonej
  • 1 szklanki octu ze śliwek, jabłkowego lub octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 cytryna

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić drobno w kostkę, wrzucić do garnuszka zasypać cukrem odstawić na ok 30 minut aż puści sok . Wstawić na gaz dodać ocet i sól. Gotować na małym ogniu w międzyczasie obrać jabłka i pokroić na małe kawałeczki wrzucić do papryki oraz dodać startą skórkę z cytryny wraz z sokiem. Gdy większa część wody wyparuje zmiksować i i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować od zagotowania 15 minut, wyjąć odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem i tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.

* Cukier można zwiększyć jeżeli wolimy bardziej słodkie. 

Smacznego

czwartek, 26 sierpnia 2010

roladki z wafelkami 2

Przepis dostałam od mojej koleżanki i od zrazu wypróbowałam oczywiście nic domownikom nie mówiłam co będzie dzisiaj na obiad. I wszystkim bardzo smakowało każdy się zastanawiał jak ja zwinęłam to mielone w roladki...  polecam, Kamilka dzięki :-)

roladki z wafelkami 1

Na 10 roladek

  • 2,5 wafla suchego tortowe (duże kwadraty)
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • 2 jajka (jedno do panierki)
  • bułka tarta

Kwadratowe wafle pokroić na cztery części. ,pieczarki pokroić na małe kawałki ,usmażyć na patelni - wymieszać z mięsem. Dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz jajko można dodać jeszcze starty ser żółty ale to nie jest konieczne. Wszystko wymieszać i wyłożyć na wafle - odstawić na ok 15 minut. Następnie każdy kawałeczek zwinąć w rulonik maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.

Podawać do ziemniaczków lub jak przystawkę na imprezkę na zimno.

Smacznego

Wydrukuj przepis

wtorek, 24 sierpnia 2010

Aromatyczny ocet śliwkowy doskonały do sałatek, mięs czy ryb bardzo polecam.

przepis własny czas 2 dni i 30 minut

  • 2 kg dużych twardych śliwek
  • 3/4 kg cukru + cukier do zasypania śliwek w słoiczkach
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 500 ml octu spirytusowego
  • 1 cytryna

Twarde śliwki po przekrajać na pół i powyciągać pestki. Śliwki wrzucić do dużego słoika, ocet zagotować z cukrem do rozpuszczenia - i skórką z cytryny następnie zalać nim śliwki - zakręcić słoik. Po dwóch dniach śliwki powkładać do słoiczków i zasypać każdy dwoma łyżkami cukru - zakręcić, pasteryzować 20 minut od zagotowania. Wyjąć na ręcznik odwracając do góry dnem i przykryć nim. Tak pozostawić do wystygnięcia.

Ocet przecedzić przez gazę i wlać do butelek - zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Dodawać do sałatek ryb i mięs jak również do chutney itp.

Smacznego

 
niedziela, 22 sierpnia 2010

Kolejna propozycja dżemu cukiniowego tym razem z galaretka agrestową. Wyszedł bardzo dobry mało słodki lekko kwaskowy taki jak lubię. Rok temu robiłam podobny lecz bez pasteryzacji i wszystko wyrzuciłam ale w tym roku nie będę ryzykować...

Porcja na 6 słoiczków po 180ml

  • 5 kg cukinii po oczyszczeniu ok 4kg
  • 1 kg cukru
  • 3 galaretki o smaku agrestowym
  • 2 limonki
  • 1 łyżka ekstraktu cytrynowego

Oczyszczaną cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej - wrzucić do garnka i smażyć aż puści sok i częściowo się połączy. Ja trochę odlewam wody która puściła cukinia. Gdy cukinia zmniejszy swą objętość co najmniej o połowę dosypuje cukru, ekstrakt cytrynowy oraz galaretki.Dokładnie mieszam i dalej smażę - w międzyczasie dodaję jeszcze otarta skórkę z limonki oraz sok. Smażyć aż nasz dżem będzie miał odpowiednią gęstość a z łyżki będzie spadał nam partiami a nie zsunie się cały - to znaczy że jest już dobry. Przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków zamykam i pasteryzuje 15-20 minut od zagotowania wody. Wyjmuje odwracając do góry dnem i układam na ręczniku przykrywając nim - tak pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego

czwartek, 19 sierpnia 2010

Sałatka ogórkowa na zimę z koperkiem i chili aromatyczna, słodko - kwaśna z lekkim posmakiem chili. Polecam

przepis własny
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 papryczek chili suszonych lub świeżych
  • 1 szklanka octu

Ogórki umyć pokroić w plasterki dodać zmiażdżony czosnek cukier sól i pokrojony drobno koperek oraz chili. Wszystko wymieszać i odstawić do rozpuszczenia się cukru następie zalać octem i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godzin. Następnego dnia poprzekładać do słoiczków (można do każdego słoiczka jeszcze włożyć po małym kawałku chili) zamknąć i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania wody. Wyjąć z garnka odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego

 
1 , 2 , 3
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach