środa, 31 sierpnia 2011

Zapraszam na bób w maśle  z czosnkiem i koperkiem - taki cieplutki, aż trudno mu się oprzeć :-) polecam. 

przepis własny

Na 4 porcje

  • 1 kg bobu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 3 duże ząbki czosnku


Zagotować wodę z solą i na gorącą wrzucić bób - gotować do miękkości, odcedzić. Gorący bób wymieszać z masłem, posiekanym koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego 

Tagi: zioła
21:51, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (3) »
wtorek, 30 sierpnia 2011

Lekko kwaskowy, idealny do mięs czy serów dżemik owocowy, który również dobrze smakuje na grzance. Polecam

przepis własny
  • 2 kg czerwonych mirabelek
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 kg jabłek
  • 1 kilogram cukru (ilość cukru zależy od słodkości owoców)
  • 1/4 szklanki wody

1 dnia

Mirabelki myję i przekładam do garnka, podlewam wodą i gotuję do rozpadnięcia się owoców. Następnie biorę łyżkę cedzakową i wyławiam pestki.

2 dnia

Do powstałego musu śliwkowego dodaję śliwki węgierki wcześniej umyte i wypestkowane i gotuję na małym ogniu kilka godzin co jakiś czas mieszając aż część wody odparuje, a śliwki się połączą.

3 dnia

Wstawiam na gaz powidła dodaję cukier i gotuję na małym ogniu, a w międzyczasie przygotowuję jabłka. Oczywiście nie zapominając o mieszaniu powideł. Jabłka obieram ze skórek i oczyszczam z gniazd nasiennych. Następnie kroję je w grubszą kostkę i wrzucam do prawie gotowych powideł - gotuję chwilę aż jabłka zmiękną. Takie powidła przekładam do słoiczków i pasteryzuję ok 20 minut od zagotowania wody.
Smacznego 

 

MIRABELKI1

 
poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Prosta przystawka z pieczarek, idealna na spotkania w domu, małe imprezki czy też na grilla. Polecam

Na 6 porcji

  • 6 dużych pieczarek
  • 6 plastrów wędzonego sera
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli, i pieprzu ziołowego


Por pokroić w piórka i podsmażyć na maśle na lekko rumiany kolor.Przyprawić solą, pieprzem i ziołami - do smaku.
Następnie pieczarki umyć i osuszyć - wyjąć ogonki.Każdą pieczarkę układamy na oddzielnym kawałku foli wcześniej wysmarowanej tłuszczem nakładamy farsz i kładziemy po plasterku sera i zwijamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 20 minut.
Smacznego 

czwartek, 25 sierpnia 2011

Ostatnie truskawki wykorzystałam do zrobienia tego prostego deserku - smakuje wyśmienicie polecam

przepis własny

Na trzy porcje

  • 100 g ciastek zbożowych
  • 300 g truskawek
  • 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao

Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki - schłodzić wcześniej w lodówce. Ciastka połamać na mniejsze kawałki i poukładać w pucharkach, na to kawałki truskawek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i z wydrążonymi ziarenkami z wanilii - na kogel mogel. Na końcu utrzeć z łyżeczką kakao i polać truskawki. 
Wierzch można posypać wiórkami czekolady.

Smacznego

10:04, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (7) »
wtorek, 23 sierpnia 2011

Mocno czekoladowy sernik, wilgotny - po prosu doskonały takie ciasta uwielbiam ...polecam

przepis własny

Na spód:

  • 150 g ciastek zbożowych
  • 100 g miękkiego masła

Na masę:

  • 100 g czekolady białej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 700 g twarogu na sernik
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru

Ponadto:

  • 1 łyżka kakao do posypania
  • garść dowolnych owoców do udekorowania


Pokruszyć ciastka i zmiksować z miękkim masłem następnie wyłożyć papierem dno tortownicy i na to  spód ciasta - wstawić do lodówki.

Żółtka ucierać dodając po kawałku twarogu - do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać kremówkę i kakao - całość zmiksować. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - lekko przestudzić i połączyć z masa serową. Białka ubić z cukrem na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 170 C termoobieg ok 60 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku, sernik w czasie studzenia opada. Po tym czasie włożyć do lodówki aby się mocno schłodziło. Podawać udekorowane owocami i posypane kakao
Smacznego

Tagi: czekolada
18:25, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 22 sierpnia 2011
dżem gruszkowo- porzeczkowy 1

Delikatnie kwaskowy dżemik, świetny na grzance jak również doskonały w połączeniu z mięskiem, czy też z serem - polecam.

  • 2 kg gruszek
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 cytryny
  • 50 ml wody


Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a porzeczki obrać z szypułek i wrzucić do gruszek - dodać wody. Całość gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy część syropu odparuje dodać cukier i gotować aż dżem stanie się dość gęsty a z łyżki będzie spływał płatami. Gorącu przełożyć do słoiczków i pasteryzować od zagotowania 20 minut.
Smacznego 

Wydrukuj przepis

dżem gruszkowo- porzeczkowy 2jpg

dzikie gruszkiporzeczki

 
czwartek, 18 sierpnia 2011

Pasta z pieczonych warzyw do chlebka lub mięsa, bardzo aromatyczna i delikatna w smaku polecam

przepis własny
  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory gatunek lima 
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 główka czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Ponadto:

  • 2 świeże ząbki czosnku - niekoniecznie


Formę smarujemy oliwą układamy warzywa i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C - pieczemy ok 30 minut do miękkości, bakłażana można przekroić na pół. Następnie lekko przestudzić warzywa i oczyścić - ze skóry i nasion. Wszystko zmiksować, ale tak by jeszcze zostały małe kawałeczki warzyw. Doprawić solą i pieprzem przełożyć na gęste sito aby obciekło z rzadkiego sosu. Gdy już obcieknie przełożyć do miseczki można dodać jeszcze świeże zmiażdżone ząbki czosnku i zioła schłodzić w lodówce. Podawać do mięsa lub do kanapek.

Jeżeli chcemy, taką  pastę można przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. I mamy jak znalazł na zimę :-)

Smacznego 

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Ciasto bajaderka z resztek ciastek których już nikt nie chce jeść , przypomina mi smak dzieciństwa - a wyszła naprawdę smaczna polecam :-)

przepis własny

forma 36/25 cm

Na spód:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej

Masa:

  • 500 g pokruszonych ciastek
  • 1 szklanka mleka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek płynnego miodu lub 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła - roztopionego

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 50 g masła


Miękkie masło utrzeć z cukrem następnie dodać jajko i mąkę - zagnieść na jednolita masę. Następnie schłodzić ok 30 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i spód wykleić schłodzonym ciastem (ja najczęściej kroję na kawałki i wyklejam). Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 25 minut do zrumienienia się - wystudzić.

Pokruszone ciastka wrzucam do miski, do tego płynny miód kakao - mieszam. Mleko grzeję razem z masłem i czekoladą do rozpuszczenia - przestudzić i zalać ciastka dokładnie wymieszać i wyłożyć na upieczony wcześniej spód - wstawić do lodówki na godzinkę.

Czekolady połamać i rozpuścić na parze z masłem wyjąć ciasto i polać polewą czekoladową - wstawić do lodówki aby zastygło.

Smacznego

bajaderka 2

czwartek, 11 sierpnia 2011

Biały ser z wanilią i czereśnie to doskonałe połączenie, do tego delikatne ciasto pierogowe - moje ulubione. mniam mniam ;-)

przepis własny

na ciasto:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

nadzienie:

  • 500 g czereśni
  • 350 g twarogu trzykrotnie mielonego lub mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Do ciepłej wody wbić jajko dodać soli oraz resztę składników i wyrobić ciasto - po połączeniu się składników wyrabiać ok 5 minut. Następnie odstawić by odpoczęło.
Czereśnie umyć i wydrylować, twaróg wymieszać z cukrem waniliowym oraz ekstraktem wanilii - następnie rozwałkować ciasto i wykrawać krążki lub kroić na kwadraty - na każdy kawałek kładziemy łyżeczkę twarogu oraz czereśnie i skalajmy dokładnie ciasto. Wrzucać na gorąca osolona wodę i gotować ok 3 minutki od wypłynięcia.
Podawać ze śmietana i cukrem

Smacznego 

środa, 10 sierpnia 2011

Delikatna rybka z aromatycznymi ziołami - takie rybki lubię najbardziej bez dodatków takich jak ziemniaki czy ryż - prosta i smaczna polecam :-)

przepis własny
  • 3 okonie
  • sól ziołowa
  • 2 małe cebule
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka oregano
  • gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Rybę oczyścić i umyć następnie natrzeć ziołową solą, rozłożyć rękaw do pieczenia i polać delikatne w środku oliwą ułożyć pokrojone w plastry cebulki część ziół i rybę przedtem posypać ją jeszcze papryką. Resztę ziół ułożyć na rybie i polać całość oliwą. Związać rękaw z obu stron wcześniej go nadmuchać i zrobić małą dziurkę na środku - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 20 minut.
Podawać na ciepło.
Smacznego  


Tagi: zioła
17:14, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach