wtorek, 28 sierpnia 2012

Paszteciki z farszem ruskim do szybkiego wykonania, kiedy nie mamy czasu kleić pierogów. W dodatku bardzo dobrze smakują w połączeniu z ciastem francuskim, sezamem i serem. Polecam...

Na 12 małych pasztecików

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 2 - 3 duże ugotowane ziemniaki 
  • 250 g białego twarogu 
  • 1 duża cebula 
  • 3-4 łyżki oleju 
  • 1 jajko 
  • sezam do posypania 

opcjonalnie 

  • 15 dag tartego żółtego sera 
  • szczypta suszonych ziół 

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano - przestudzić i dodać do ziemniaków. Następnie dodać pokruszony twaróg, starty ser żółty, zioła - całość jeszcze przyprawić solą i pieprzem do smaku ,wymieszać. 

Rozwinąć ciasto francuskie posmarować farszem i zwinąć w rulonik pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - można ścisnąć końcówki aby farsz nie wypłynął. Paszteciki posmarować jajkiem i posypać sezamem. 

Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-25 minut do zrumienienia się. 

Podawać na ciepło lub zimno. 

Smacznego 

 

 

piątek, 24 sierpnia 2012

 Lekkie i szybkie ciasto doskonałe do zabrania na plażę, które przy dużej temperaturze nam się nie popsuje :-) Można dołożyć do niego różne owoce ale bez nich również smakuje wyśmienicie

oryginał

Forma średnicy 20 cm

  • 200 g jogurtu naturalnego  - umyj kubeczek po jogurcie i odmierzaj nim resztę składników
  • 3 kubeczki mąki pszennej 
  • 2 i 1/2 kubeczka cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 jajka 
  • 1 kubeczek oleju roślinnego 

 Uwaga ciasto mieszamy tylko do połączenia składników nie ubijamy mikserem.

 Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia - połącz z resztą składników do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C ok 30 minut. Sprawdź patyczkiem czy niema na nim śladu surowego ciasta jeśli nie ciasto jest upieczone i pozostaw w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Smacznego   

 

11:31, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (10) »
środa, 22 sierpnia 2012

Lubicie kukurydzę , ja tak i to w każdej postaci kiedy byłam mała i mieliśmy ją posadzoną w ogrodzie zawsze przy niej siedziałam i obserwowałam jak rośnie a potem się nią zajadałm - surowymi kolbami - do dziś je lubię gotowaną czy też nie. A oto sposób gotowania jaki dostałam od pewnej Pani z targu. Zawsze gotowałam kukurydzę dość długo z dodatkiem soli. Okazało się jednak że sól w wodzie jest zbędna bo i tak solimy z wierzchu. Do tego roztopione masełko oj lubię to lubię razem z dziećmi bo mąż to raczej mięsożerny jest to mu wybaczam :-)

przepis własny
  • kukurydza
  • sól
  • masło

opcjonalnie

  • kolorowy pieprz

Kukurydzę oczyszczamy, wstawiamy wodę na gaz gdy zacznie się gotować wkładamy kukurydzę uważając przy tym aby się nie oparzyć i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie odlewamy wodę, a kukurydzę pozostawiamy jeszcze w garnku pod przykryciem na ok 10 minut, i gotowe - podajemy na gorąco z kawałkami masła i odrobiną świeżo mielonego pieprzu .

Smacznego

09:34, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (6) »
wtorek, 21 sierpnia 2012

W zasadzie to bardziej zimowe ciasto z bananami - mocno czekoladowe, mogę je jeść o każdej porze roku i jeszcze takie wychłodzone z lodówki, uwielbiam wtedy trochę przypomina brownie - co tu dużo mówić jest boskie...

oryginał

forma kwadratowa 20 cm

  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej   oryginał
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na polewę

  • 100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać na upieczone ciasto

 Do miski wrzucam pokrojonego banana, oraz płynne składniki jajko,mleko, olej,wodę, wanilia, i miksuję całość blenderem do połączenia się składników. W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki a następnie mieszam je z mokrymi. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i w stawiam do nagrzanego piekarnika 180 C ok 40-50 minut z termoobiegiem . Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce. Zimne ciasto przekrawam na porcję i polewam roztopioną białą czekoladą - zostawiam do zastygnięcia.

Smacznego



poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Takie zupki bardzo lubię jeść latem kiedy mamy pod dostatkiem warzyw,świeżych ziół ja zrobiłam z cukinii z własnego ogrodu :-) posadziłam ich za dużo w tym roku i chyba nie dam rady ich przerobić jem ją na okrągło, a może macie jakieś ciekawe propozycje z jej wykorzystaniem...  Zupka jest kremowa i aromatyczna można dodatkowo podać ją jeszcze z grzankami. Polecam

przepis własny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 kg zielonej cukinii
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g kalarepki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 pęczek natki pietruszki siekanej
  • sól, pieprz do smaku
  •  garść świeżych ziół (tymianek,bazylia)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego + do dekoracji

Do ugotowanego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię oczyszczoną z miękkiego miąższu jeżeli taki posiada oraz kalarepkę obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę. Całość doprawić solą i pieprzem oraz ziołami i czosnkiem -gotować do miękkości.  Na końcu wymieszać z posiekaną natką i jogurtem lub śmietaną - wszystko zmiksować. Można podawać na zimno lub ciepło z kleksem jogurtu greckiego. 

Smacznego

Tagi: zioła
09:28, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 17 sierpnia 2012

Moje dzieci lubią czekoladę, a wasze na pewno też :-) zresztą nie tylko dzieci, dlatego proponuję deser dla nich :-). Wczoraj była kawa na zimno, a dziś czekolada dla dzieci - na pewno będą zachwycone - moje były...Polecam 

przepis własny

Na 2 małe porcje

  • 300 ml zimnego mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub mleczna
  • kostki lodu
  • 200 ml świeżej śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

opcjonalnie 

  • 4 małe kostki czekolady roztopionej na parze
  • tarta biała czekolada do dekoracji 

50 ml mleka wlać do garnuszka wraz z czekoladą i roztopić na małym ogniu. Następnie dodać resztę zimnego mleka i wymieszać,  przelać do szklanek - wrzucić kostki lodu. Śmietanę ubić z łyżeczką cukru pudru -przełożyć do szprycy i udekorować, na wierzchu polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami białej. 

Smacznego

i jeszcze fotki...

 
czwartek, 16 sierpnia 2012

Nie jestem kawoszem, jakoś nie zdążyłam się nauczyć jej pić :-) nie wiem czy to dobrze czy też źle, ale taka kawka na zimno bardzo mi smakuje jest delikatna, a słodka bita śmietana ją uzupełnia swoją słodyczą i dodatkiem czekolady. Polecam dla kawoszy i nie tylko...

przepis własny

Na 2 porcje

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 50 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 200 ml świeżej śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • wiórki czekolady do posypania
  • kostki lodu

Do garnuszka wlewam gorącą wodę i rozpuszczam w niej kawę oraz cukier, następnie dodać zimne mleko i wymieszać- odstawić. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Przygotowaną kawę przelać do dwóch szklanek, wrzucić kostki lodu i udekorować bitą śmietana na końcu posypać wirkami czekoladowymi. 

Smacznego

i jeszcze fotki...

type="text/javascript">//

 
wtorek, 14 sierpnia 2012

Urlop się skończył i trzeba wracać do pracy więc postanowiłam nie kupować już bułek do pracy tylko je piec. Zwłaszcza że to nie zajmuje zbyt wiele czasu, a mogę je uformowane i wstawić do lodówki na noc - do wyrastania. Rano zaś wprost do piekarnika 20 minut i gotowe. Niema jak domowe pieczywo bez ulepszaczy :-)czosnkowo, ziołowe z dodatkiem sera w środku i z wierzchu - są lekko słonawe - od sera, ale jakie pyszne najlepiej z domowy masełkiem mniam. Do tego świeżo upieczone wczoraj mięsko hm ...

przepis własny

Na 6 sztuk

  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej 
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 150 g sera korycińskiego z suszonymi pomidorami lub naturalnego
  • 3 łyżki słonecznika + 1 łyżka do posypania
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720 + 3 łyżki
  • garść świeżych ziół (majeranek,tymianek,oregano,rozmaryn)
  • 4 małe plasterki sera korycińskiego z czarnuszką

W ciepłej wodzie wymieszać cukier i drożdże do rozpuszczenia. Następnie dodajemy: sól, jajko, roztopione masło, rozgniecione ząbki czosnku garść posiekanych ziół, słonecznik, pokruszony ser oraz mąki i zagniatamy ok 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie odgazowujemy i przerabiamy, dzielimy na sześć części i wałkujemy na podłużne placki i zwijamy na tzw zakładkę. Układamy w formie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie - smarujemy masłem i posypujemy słonecznikiem oraz kawałkami sera.  Piec w 180 C ok 25 minut do zrumienienia się.Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego

i jeszcze kilka fotek...



Tagi: zioła
10:26, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Wiśnie suszone to ciekawy dodatek do ciasta, ciastek... jak również jedzone wprost ze słoiczka - choć są trochę kwaskowe to i tak smakują wyśmienicie. Polecam na te ostatnie wiśnie.  

oryginał
  • 3 kg wiśni

Wiśnie myjemy i drylujemy - dokładnie sprawdzamy czy niema w nich pestek. Z soku który wyciekł  robię syrop, Blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia  (potrzebne są dwie) i wykładam wiśnie, suszymy w temperaturze 110 C z termoobiegiem. Suszenie trwa ok 3 - 4 godziny, trzeba co jakiś czas przemieszać. Ja rozkładam sobie suszenie na dwa dni. Gdy wiśnie już będą częściowo podsuszone i zmniejszą swoją objętość -wyciągam z pod spodu mokry papier i przekładam je na jedną blachę. Można wcześniej wyłożyć nowym papierem ale ja nie widzę takiej potrzeby.Zmniejszam temperaturę do 90 C. Jeżeli chcecie przechowywać wiśnie w słoiku trzeba je jeszcze podsuszyć tak aby nie miały w sobie wilgoci. Po wysuszeniu takie wisienki najlepiej osuszyć ręcznikiem papierowymi i przełożyć do hermetycznych woreczków i zamrozić.

Smacznego

i jeszcze fotki...

niedziela, 12 sierpnia 2012

Ciasto bardzo szybkie do wykonania, bez komplikacji, które zaskakuje smakiem. Jestem bowiem fanką bananowych wypieków więc nie trzeba było mnie długo namawiać. A jaki zapach podczas pieczenia hm... musicie je upiec bo jest naprawdę boskie...

oryginał

forma 30/13

  • 2 jajka 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • otarta skórka z jednej pomarańczy (użyłam 1 łyżeczki suszonej skórki z gorzkiej pomarańczy)
  • 350 g rozgniecionych bananów (3 sztuki)
  • 1 łyżka przyprawy korzennej 
  • 50 ml oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/2 łyżki rumu 
  • 100 g naturalnego jogurtu 
  • 320 g mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 200 g czekolady 

*jogurt może być też smakowy, czekoladowy lub bananowy*

Do tego ciasta nie używam miksera tylko delikatnie mieszam trzepaczką.

Czekoladę posiekać drobno nożem - odstawić. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem, dodać banany, skórkę z pomarańczy, przyprawę korzenną rum,olej - wymieszać łącząc składniki. Następnie dodajemy na przemian partiami jogurt i mąkę ciągle mieszając. Na końcu wymieszać z kawałkami czekolady. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50-55 minut . Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie jeszcze na ok 10 minut po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego

i jeszcze fotki...

Tagi: czekolada
12:35, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach