czwartek, 29 sierpnia 2013

Czekoladowy sernik z musem dyniowym który nadaje mu delikatności do tego kawałki znanych już wszystkim ciastek oreo po prostu pyszności oj rozpływał się w ustach oj tak... Polecam

przepis własny

forma kwadratowa 26cm

  • 100 g masła 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki

 Masło rozpuścić z cukrem - przestudzić. Następnie wbić jajko, dodać proszek kakao i mąkę zagnieść ciasto,  włożyć do lodówki by się schłodziło. (ciasto może się trochę kleić)

  • 1 kg sera twarogowego 
  • 1 szklanka pure z dyni 
  • 330 ml śmietany kremówki 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 50 g ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka 
  •  2 paczki ciastek ,,oreo,, po 176g
  •  Ciastka połamać na mniejsze kawałki i odstawić.

Ser utrzeć z jajkami dodać pure z dyni cukier i śmietanę - połączyć składnik. Kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy delikatnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wyłożyć ciastem. Wrzucić 1/4 pokruszonych ciastek i wylać ciasto, wysypać resztę ciastek na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 60 minut do tzw suchego patyczka, Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić na noc do lodówki by dobrze się schłodziło. 

Smacznego 

piątek, 23 sierpnia 2013

Słodkie brzoskwinie w syropie to doskonały dodatek do jogurtu z musli czy też naleśników albo gofrów w zależności od potrzeb. Zwłaszcza zimą kiedy owoce są drogie możemy zachwycać się nimi wspominając lato :-) Polecam

przepis własny
  •  2 kg brzoskwiń
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 cytryny 

opcjonalnie

  • 2 łyżki likieru cytrynowego typu limon-cello

Brzoskwinie umyć i pokroić na ćwiartki - wyjąć pestki. Owoce przełożyć do garnka podlać wodą i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Zdjąć pokrywkę z garnka, dodać sok z cytryny i smażyć aż częściowo odparuje sok, następnie dodać cukier i smażyć aż lekko zgęstnieje a owoce pozostaną całe.Wyłączyć gaz dodać likier i wymieszać. Tak przygotowane owoce przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków,  odwracam do góry dnem przykrywam ściereczką i zostawiam do wystudzenia.

Ilość cukru zależy od słodkości owoców.

Smacznego 

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Odżywczy koktajl pomidorowy ze świeżymi ziołami oraz dodatkiem świeżych malin. Jest po prostu super smaczny polecam zwłaszcza latem. Bardzo często robię koktajle i sałatki choć nie zawsze uda się sfotografować przez zjedzeniem czy wypiciem ... :-) polecam

przepis własny

na dwie porcje

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 duże pomidory (u mnie bawole serca i malinowe)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • garstka liści bazylii 
  • garstkę malin
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry , wyciąć rdzeń i pokroić na mniejsze kawałki.  Pokrojone pomidory przełożyć do miski dodać natkę pietruszki, listki bazylii, maliny oraz jogurt i przyprawy - zmiksować i ewentualnie doprawić do smaku. 

Polecam 

czwartek, 15 sierpnia 2013

Zaprawa korzenna do ,,krupnika,, jest zaczątkiem do powstania pysznej nalewki która doskonale rozgrzeje nas zimą. Będziemy potrzebować jeszcze miód i spirytus ale, o tym w kolejnym poście ... nalewka gości w naszym domu od wielu lat... i za każdym razem smakuje niesamowicie i jeszcze bardziej rozgrzewa Polecam 

zaprawa korzenna 

  • cynamon 3 g
  • goździki 1 g
  • imbir 3 g
  • gałka muszkatołowa 2 g
  • wanilia 1 laska
  • 150 ml spirytusu

 Nie użyłam zmielonych składników, starłam sama odrobinę laski cynamonu, gałki jedynie imbir był mielony, wydrążyłam nasionka z laski wanilii i dodałam goździki - wszystko utarłam jeszcze w moździerzu następnie zalałam spirytusem i przelałam do ciemnej butelki. Zaprawę tą odstawić na 14 dni w ciemne miejsce -wstrząsać co drugi dzień .

Przepis pochodzi ze starej książki Domowy wyrób Jan Cieślak książka z 1976r. 


20:05, kasandraa6 , Alkohole
Link Dodaj komentarz »

Film okazał się bardzo fajny choć niewiele miał wspólnego z kuchnia tak naprawdę.

Jeżeli chodzi o samą prezentację herbaty to jakoś kiepsko to wypadło. Po pierwsze mieli kilka sztuk do poczęstowania osób które przyszły - zdecydowanie za mało. Jeżeli częstują to powinni zapewnić to dla wszystkich choćby mini kubeczki. Część osób dostała bon na herbatę aby pojechać do nich i spóbować a część osób zwyczajnie nic....Uważam że to jakaś zwyczajna porażka  ...

Jeżeli chodzi o info na temat herbaty to niewiele się dowiedziałam więcej pokazali slajd niż wiadomości. No i to tyle...

19:42, kasandraa6 , inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 sierpnia 2013

Orzeźwiający  drink arbuzowy z dodatkiem tequili - smaki dobrze się łączą słodki arbuz z aromatyczną mięta do tego tequila i grenadina  - pycha Polecam

przepis własny

na jedną porcję

  • 100 ml miąższu zmiksowanego z arbuza
  • 60 ml tequila
  • 1/2 limonki + kawałek do dekoracji 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • mała garść listków mięty cytrynowej lub zwykłej 
  •  kruszony lód
  • woda gazowana
  • 2 łyżki syropu grenadilla

W szklance utrzeć limonki z cukrem i miętą wsypać lód a następnie po kolei zmiksowanego arbuza oraz granadillę i dopełnić wodą gazowaną. Wytworzą się warstwy a potem się połączą - delikatnie wymieszać słomka udekorować listkiem mięty, plasterkami limonki i podawać.

Polecam  

20:51, kasandraa6 , Drinki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Naturalna oranżada z arbuza byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie i jak będzie smakować. Znalazłam ją tu. Po schłodzeniu wyjęłam z lodówki butelka mocno twarda, chciałam przelać do szklanek z lodem ale gaz tak podchodził do góry że nie mogłam otworzyć. - musiałam robić to stopniowo. Kiedy wreszcie się udało i wlałam do szklanek z lodem gaz bardzo szybko uciekł - szkoda. Próba smaku , niestety mi nie podeszło wyczuwalny smak lekki posmak wina, nie wiem dlaczego - ale były osoby którym smakowało więc sami zdecydujcie czy chcecie zrobić.

oryginał
  • 1 kg miąższu arbuza pokrojonego na kawałki
  • duża garść świeżej mięty
  • sok z jednej cytryny 
  • 5-6 łyżek cukru rozpuszczonych w kubku wody 
  • 1/4 łyżeczki drożdży winnych dolnej fermentacji
  • plus woda źródlana/przefiltrowana do uzupełnienia butelki 

ponadto 

  • plastikowa butelka  1,5 l do 2 l

Arbuza pokroić w kostkę, dodać miętę i sok z cytryny. W gorącej wodzie rozpuścić cukier i zalać tym arbuza odstawiamy na 10 minut aż puści sok. 

Po tym czasie całość zmiksować przecedzić przez sito, dodać drożdże i przelać do butelki - uzupełnić wodą ale tak aby od góry zostało ok 6 cm wolnego miejsca . Zanim zakręcę napój próbuję jego smak i ewentualnie dosładzam. 

Dotknąć butelkę będzie miękka. 

Następnie stawiam w ciepłym pokoju 30 C na ok 7-8 godzin po czym przenieść do lodówki do zatrzymania fermentacji. i aby dobrze się schłodziło. 

Smacznego

 
niedziela, 11 sierpnia 2013

Zapraszam bardzo serdecznie do udziału w kolejnej odsłonie Kina od Kuchni w szczecińskim Multikinie Galaxy.

W ramach projektu zaprezentowany zostanie komedia „Miłość po francusku”.

W wydarzeniu weźmie udział tekże Yan Tea ze swoją Bubble Tea. Nowicjusze smaku tej herbaty będą mieli okazję przekonać się jak smakuje, a jej miłośnicy tylko utwierdzą się w jej zaskakującym smaku i aromacie.

„Miłość po francusku” to komedia o życiu Alice Lantins, 38 letniej pracoholiczki, która jest gotowa poświęcić miłość dla kariery. Jak potoczy się dalej ta historia? Zapraszam do Multikina w najbliższy wtorek o godzinie 20:00.

 Więcej znajdziecie na Manufakturaciastek

19:42, kasandraa6
Link Komentarze (2) »
piątek, 09 sierpnia 2013

Aromatyczne naleśniki kokosowe z datkiem sezonowych owoców  :-) Doskonałe na lekki obiad , dzieci pochłaniały jeden po drugim :-) Oczywiście nadzienie każdy może dopasować do własnych potrzeb. Polecam

oryginał 

na ok 20 sztuk

składniki na ciasto

  • 400 g mleka kokosowego 
  • 1 szklanka mleka krowiego bez laktozy
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 5 jajek 
  • 4 łyżki miodu 

składniki na nadzienie

  • 400 g serka homogenizowanego 
  • 2 łyżki miodu 
  • garść borówek i malin 
  • cukier puder do posypania  

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zmiksować na gładką masę- powinno mieć konsystencję gęstej śmietany -ale tak aby można było je rozlać na palatalni. Ja patelnie smaruję pędzelkiem namoczonym w oleju rzepakowym.

Serek wymieszać z miodem posmarować naleśniki dodać owoce i zwijać w kopertę posypać lekko cukrem pudrem i podawać. 

Smacznego

 

Orzeźwiający koktajl ogórkowy najlepszy o poranku na początek pięknego dnia :-). W dodatku bardzo szybki w wykonaniu do tego zdrowy, uwielbiam chodzić rano do ogródka po świeże zioła i robić takie koktajle ... Polecam

przepis własny

Na dwie porcje

  • 2 duże ogórki gruntowe
  • 2 garści świeżych ziół ( oregano,tymianek ,kolendra ,natka pietruszki )
  • 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 50 ml wody ze świeżych ogórków(  można pominąć i dodać więcej jogurtu)
  • 8 kostek lodu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 

 Ogórki umyć odkroić końcówki zaczynając od części jasnej, następnie pokroić go w plastry wrzucić do blendera z kostkami lodu.  Dodajemy świeże zioła oraz przyprawy i miksujemy całość na gładką masę. Przelewamy do dwóch szklaneczek ozdabiamy listkami świeżych ziół i zmielonym pieprzem.

Smacznego 

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach