piątek, 22 sierpnia 2014

 

Dziś proponuję wam pyszny i mięciutki chlebek z chrupiąca skórką który można jeść nie tylko ze słodkimi dodatkami. Jest niezwykle aromatyczny i prosty do wykonania. Polecam 
przepis własny

zaczyn

  • 250 ml wody
  • 60 g aktywnego zakwasu
  • 2 łyżki mąki razowej typu 2000

Ciepłą wodę wymieszać z zakwasem i mąką odstawić na 12 godzin. 

  • 125 ml szklanki cydru z białego bzu
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 60 g kakao
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ciemnego
  • 400 g mąki razowej
  •  200 g mąki żytniej
  • 3 łyżki otrębów gryczanych 

Do zaczynu dodać płynne składniki cydr, oliwę, połączyć. Następnie dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Następnie przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką , zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie odgazować ciasto czyli zagnieść kilka razy, przełożyć do natłuszczonej formy i zostawić aż wyrośnie - naciąć lekko nożem wierzch chleba. Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić do piekarnika na 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę 180 i piec jeszcze ok 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

piątek, 15 sierpnia 2014

Jedne z ulubionych przekąsek moich dzieci najważniejsze aby były ich ulubione suszonymi śliwki lub morele, a nie zostawią ani okruszka... tym razem w wersji ze śliwkami.Ciastka są chrupiące i słodkie dzięki pysznemu miodzikowi z naszej pasieki :-)
przepis własny
  • 125 g masła
  • 125 ml oleju rzepakowego 
  • 1 jajko
  • 3 szklanki płatków orkiszowych
  • 1 szklanka prażonego amarantusa
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 125 ml prawdziwego miodu
  • 20 sztuk suszonych śliwek

( Wiórki kokosowe dzień wcześniejszej zalewam wrzątkiem a powstał z niego mleko wykorzystuję do koktajli a wiórki do ciastek )

Masło utrzeć z jajkiem i miodem, następnie zmiksować na mąkę (płatki orkiszowe,amarantus,) dodać do utartego masła. Odsączone wiórki zmiksować z olejem na miałko i dodać do masy , na końcu wymieszać z wcześniej pokrojonymi w kostkę śliwkami - wszystko razem połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto ręce maczać w wodzie lub mące,(ciasto kroję od-razu na porcje przed pieczeniem). Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 i piec z termoobiegiem ok 20 minut do zrumienienia się. Wystudzić i podawać dzieciom to jedna z ich ulubionych przekąsek. 

Smacznego

 

 

15:12, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (4) »
czwartek, 14 sierpnia 2014

 

Dziś delikatne placuszki warzywne z dodatkiem świeżych ziół i czosnku są lekkie i pyszne. Doskonałe na szybki obiad polecam
 przepis własny

na ok 16 sztuk

  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 3 spore garście rukoli
  • 2 małe jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • garstka świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano, kolendra)

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach wraz z oczyszczoną marchwią, z cukinii odciąć końcówki i również zetrzeć na tej samej tarce - całość posolić. Warzywa odcisnąć z wody dodać mleko, rozgnieciony czosnek i posiekaną całą zieleninę doprawić jeszcze odrobiną pieprzu aby zaostrzyć smak.

Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy i wykładać po łyżce warzyw na patelnię, smażyć do lekkiego zrumienienia się i przekładać delikatnie na drugą stronę aby również lekko się przypiekły.

Można podawać z odrobiną jogurtu naturalnego wymieszanego ze startą skórką z limonki.


środa, 13 sierpnia 2014

Lekka i aromatyczna sałatka z fasolki szparagowej, jest bardzo zdrowa dlatego powinniśmy ją jadać jak najczęściej, puki sezon na nią trwa. Zawiera dużo witamin i składników odżywczych oraz fosfor, potas... a także błonnik który wspomaga układ trawienny. Polecam

przepis własny
  • 350 g fasolki szparagowej
  • spora garść świeżego siekanego koperku
  • 1 łyżeczka ziarn czerwonego pieprzu
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka mielonego lnu 
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli gruboziarnistej
  • 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Fasolkę umyć odciąć końcówki z obu stron następnie przekroić na dwie połówki lub trzy - odstawić. W garnku wstawić wodę gdy zacznie się gotować wrzucić fasolkę i gotować ok 15 minut aż będzie na wpół twarda - odcedzić i przelać zimną wodą

Fasolę osuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do miseczki, w moździerzu utrzeć sól z pieprzem dodać do fasoli wraz z ziarnami sezamu (można podprażyć na suchej patelni) na końcu wymieszać z olejem z suszonych pomidorów , suszonym lnem oraz siekanym koperkiem lub pietruszką.

Smacznego

17:21, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (1) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach