czwartek, 30 września 2010

mas� orzechowe 1

Bardzo smaczne rozpływające się w ustach masełko orzechowe, choć niema tradycyjnego koloru jak kupne ale jest bardzo smaczne a jak smakuje wprost ze słoika hm.... spróbujcie warto

  • 500 g orzeszków arachidowych solonych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru zmiksowanego na puder
  • 1 łyżeczka oleju arachidowego (niekoniecznie)
  • 250 g masła

(czasem do masła dodaję jeszcze odrobinę chałwy waniliowej i orzewchów pekanów - zmiksowanych)

Masło musi mieć temperaturę pokojową czuli powinno być dość miękkie. Orzechy zmiksować na proszek, następnie rozmiksować masło do białości dodać do tego zmiksowane orzechy oraz brązowy cukier i olej arachidowy - wszystko połączyć razem na gładką masę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Orzeszki można wcześniej podpiec na suchej patelni.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Aromatyczny ocet jagodowy z pięknym kolorkiem, doskonały do sałatek, marynat itp polecam

przepis własny
  • 1 kg jagód lub borówek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
  • skórka z 1 cytryny

Jagody umyć i przełożyć do dużego słoika lekko pognieść. Następnie zagrzać ocet z cukrem, rozmarynem i skórka z cytryny i zalać owoce. Zakręcić słoik i odstawić na ok 2 tygodnie, trzymać w pokojowej temperaturze co jakiś czas wstrząsając. Po tym czasie ocet przefiltrować przez gazę a resztę wlać do butelek. Zawinąć w gazetę by nie stracił koloru i przechowywać w chłodnym miejscu.

Polecam

środa, 29 września 2010

grzybki w śmietaanie 3

Zapiekane grzybki w śmietanie pod pierzynką ciągnącego sera mozzarella aż w ustach się rozpływa. Choć grzybków dużo nie uzbierałam to na tą potrawę choć wystarczyło :-)

  • 30 dag grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kulka sera mozzarella 125 g
  • sól, pieprz do smaku

Świerze grzyby grzyby oczyścić i podgotować, następnie cebulę pokroić w piórka i usmażyć na małej ilości tłuszczu - przełożyć na talerzyk. Grzyby wrzucić na patelnię z minimalna ilością tłuszczu i smażyć ok 20 minut dodać cebulkę i przyprawy. Wszystko wymieszać zdjąć z ognia i wbić jajko oraz dodać śmietanę i szybko wymieszać. Ponownie wstawić na gaz i smażyć jeszcze chwilę . Kokilki wysmarować tłuszczem i przełożyć do niech przygotowane grzybki. Zetrzeć ser i posypać - zapiekać w nagrzanym piekarniku ok 5 - 10 minut do rozpuszczenia się sera i podawać.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek...

grzybki w śmietaanie 2

 

grzybki w śmietanie 1

 
poniedziałek, 27 września 2010

pasta pomidorowa 2

Bardzo smaczny sos pomidorowy a może pasta bardzo gęsta do kanapek makaronu i innych tego typu potraw bardzo polecam

przepis własny
  • 3 kg pomidorów
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże cebule + oliwa z oliwek
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli morskiej

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, następnie pokroić na małe kawałki i posolić wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu, czosnek obrać i zmiażdżyć - dodać do pomidorów. Następnie dodać cukier i ocet, wymieszać dodać. Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na oliwie dodać do sosu i gotować wszystko do odpowiedniego zgęstnienia, na końcu zmiksować. Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków i gotować 20minut od zagotowania. Wyjąć i studzić na ręczniku odwrócone do góry dnem przykryte ręcznikiem.

Smacznego

niedziela, 26 września 2010

BANER

 Częściowe podsumowanie akcji przetwory 2010r wszystkie linki do przepisów znajda się tutaj po zakończeniu akcji.

 

Kasandraa6

Ewelosa

  • Dżem truskawkowy z rabarbarem, karmelem i blasamico cytrynowym
  • Truskawkowa konfitura z płatkami róży
  • Konfitura z truskawek z miętą
  • Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu
  • Konfitura z jagód z płatkami migdałowymi i nutką cytrynową
  • Galaretka z czarnych porzeczek z różaną nutką
  • Wiśnie w czekoladzie
  • Papryka suszona na słońcu w oliwie z oliwek z czosnkiem i natką pietruszki
  • Ananasy z cukinii
  • Brzoskwiniowy dżem z nutką lawendy
  • Marynowana papryka
  • Suszona papryka Hungarian Hot Wax w oliwie z cytryną i czosnkiem
  • Słodko-kwaśny sos Malwinki
  • Marynowane grzyby
  • Ćwikła
  • Buraki z cebulą
  • Dżem dyniowo-śliwkowy

Karmelika

jolantaszyndlarewicz

mossqa

Usagi

krokodyl

aDzius04

Aleex

tmach

NaStole_pl

  • Sałatka z zielonych pomidorów na zimę
  • Sałatka z ogórków i pomidorów na zimę
  • Sałatka z ogórków
  • Ogóek kiszony

gosiakr76

  • galaretka z malin i agrestu
  • konfitura "cztery owoce"
  • galaretka porzeczkowo - malinowa

mirosix

  • Morele w cukrze
  • Kiszone ogórki
  • Konfitury z gruszek

...

 
22:13, kasandraa6 , Akcje
Link Dodaj komentarz »
sobota, 25 września 2010

Bardzo smaczny kurczaczek z aromatycznymi kiszonymi cytrynami rozpływa się w ustach a ten aromat podczas pieczenia hm... do tego pieczona dynia z sokiem z kiszonych cytryn i czosnkiem ... polecam

Kurczaka natrzeć zmiażdżonym czosnkiem następnie posypać papryka słodką i ostrą. Kiszone cytryny wkładamy do środka kurczaka i polewamy go odrobiną soku z kiszonych z cytryn. Kurczaka układamy na blaszce posmarowanej olejem z oliwek. Dynię kroimy w grubą kostkę i posypujemy słodką papryką i zmiażdżonym czosnkiem polewamy oliwa z oliwek minimalnie mieszamy i wykładamy na blaszkę obok kurczaka - polewamy jeszcze sokiem z kiszonych cytryn.Całość odstawić i na minimum godzinkę dwie aby przeszło przyprawami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 60 minut. aż kurczak będzie lekko przypieczony.

Można upiec również razem z ziemniakami i marchewką - niekoniecznie

Smacznego

piątek, 24 września 2010

Bardzo mokre ciasto dyniowe a w zasadzie smak sernika, najsmaczniejsze mocno schłodzone przez noc w lodówce. Mocno wyczuwalny smak pomarańczy polecam.

oryginał

forma 23x23 cm

  • 800 g dyni
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 160 g białego cukru
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 180 g maki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • 60 g masła

Ponadto:

  • folia aluminiowa

Dynie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka następnie zetrzeć do niej skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok. Dusić pod przykryciem aż zmięknie - zdjąć pokrywkę i odparować. Dynię lekko przestudzić, do ciepłej dodać masło, ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy i zmiksować blenderem na jednolita masę. Jajka ubić lekko w osobnej misce - i odstawić. Do dyni zetrzeć skórę z drugiej pomarańczy i wycisnąć sok do dyni - wsypać cukier,miód i miksując dodawać po kolei śmietanę oraz ubite jajka na koniec dodać mąkę i zmiksować. Ciasto wylać do formy wyłożonej folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40- 50 minut. Gdy ciasto będzie się przypiekało przykryć folia aluminiową. Po upieczeniu uchylić piekarnik i przestudzić ciasto następnie wstawić do lodówki na noc.

Podawać posypane delikatnie cukrem pudrem lub polane sosem custard

Smacznego

20:16, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (20) »

Aromatyczny dżemik z owoców uzbieranych w lesie no, poza jabłkami :-) nie uzbierałam grzybków zbyt dużo ale, chociaż jeżyny i jagody też znalazły się w koszyku. Bardzo smaczny wyjadany wprost z garnka...

przepis własny
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg jeżyn
  • 1/2 kg jagód
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru lub mniej w zależności od słodkości owoców

Jabłka umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki, jeżyny i jagody umyć dodać do jabłek i zasypać wszystko cukrem oraz polać ekstraktem wanilii. Odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce. Kolejnego dnia wymieszać i smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 15 minut. Wyjąć i przełożyć na ręcznik odwracając słoiczki do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego

środa, 22 września 2010

kiszone cytryny 3

Kiszone cytryny bardzo aromatyczne - wspaniały dodatek do mięs ryb czy sosów lub innych potraw. Oczywiście nie nadają się do bezpośredniego spożycia ale jako dodatek są wyśmienite - polecam.

Jeśli nie spróbujesz nie dowiesz się jak smakują :-)

inspiracja
  • 8 cytryn do słoika + 4 cytryny na sok
  • 2 łyżki pieprzu czerwonego w ziarnach
  • 2 listki laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • sól morska gruboziarnista

Cytryny sparzyć następnie naciąć na krzyż ale, nie do końca posypać w środku grubą solą morską ok łyżkę na cytrynę i ułożyć ciasno w słoiku. Włożyć laskę cynamonu do słoika oraz przyprawy. Z pozostałych czterech cytryn wycisnąć sok i zalać cytryny do 3/4 wysokości słoika. Cytryny trzymać w ciepłym miejscu przez ok 2 tygodnie. (słoik zakręcony) Po tym czasie cytryny będą ukiszone zużyć lub przechowywać w lodówce.

Smacznego

wtorek, 21 września 2010

marmolada sliwkowa z amaretto.2jpg

Aromatyczna marmolada śliwkowa rozpływa się w ustach - uwielbiam takie pyszności zwłaszcza zimą, choć nie wiem czy doczeka - bo ostatnio jestem uzależniona od dżemów :-)

przepis własny
  • 2 kg śliwek
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny + otarta skórka cytrynowa
  • 1 łyżka pektyny
  • 2 łyżki amaretto

Śliwki umyć oczyścić z pestek polać amaretto zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin by puściły sok. Następnie smażyć na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Dodać sok z cytryny oraz otartą skórkę i dalej smażyć w minimalnej ilości wody wymieszać pektynę i wlać do dżemu szybko wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 5 minut. Wyjąć i odwrócić do góry dnem ustawiając na ręczniku - przykrywając nim i tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach