środa, 28 września 2011

Marynowana feta w ziołach z suszonymi pomidorami i chili jest bardzo aromatyczna. To wspaniały dodatek do makaronów, sałatek itp... polecam

przepis własny
  • 300 g sera feta 
  • 1 gałązka świeżego oregano
  • 1 gałązka świeżego tymianku 
  • 1 gałązka świeżej bazylii 
  • 2 suszone papryczki chili 
  • 3 suszone pomidory z oliwy 
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml oliwy z oliwek 

Fetę pokroić w grubszą kostkę , oliwę wlać do garnuszka dodać zioła , czosnek pokrojony w plasterki oraz suszone pomidory i pokruszone chili - podgrzać nie doprowadzając do wżenia. Następnie lekko przestudzić i przelać do fety z całą zawartością. Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Smacznego

wtorek, 27 września 2011

Ciekawy smak kiszonych pomidorów pasuje jako dodatek do wędlin czy mięs polecam

inspiracja

Na 3 słoiki 

  • 1,5 kg twardych pomidorów odmiany lima
  • 8 ząbków czosnku
  • 5 cm kawałek korzenia chrzanu na słoik
  • 3-4 łodygi kopru z listkami i baldachimem
  • ok 1 litr wody
  • 2 - 3 łyżki soli kamiennej 
  • 2 liście winogron
  • 2 liście wiśni 
  • 2 liści czarnej porzeczki

Pomidory umyć i osuszyć, poukładać ciasno w słoikach następnie powciskać łodygi kopru ząbki czosnku, oraz chrzanu. Na wierzch ułożyć w każdym słoiku po liściu czereśni, winogron i czarnej porzeczki. Wodę zagotować z solą (2 łyżki 20 g na litr wody)lekko przestudzić i zalać  pomidory - zamknąć słoiki i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni aż ukisną. Po tym czasie słoiki wynieść w chłodne miejsce np do piwnicy.

Smacznego

poniedziałek, 26 września 2011

Domowa kapusta kiszona na zimę idealna do surówek, zup czy innych potraw ma niezwykły smak taki delikatny jest dużo lepsza niż kupna. Polecam :-)

przepis własny

Na ok 5 słoików po 500 ml

  • 2 duże główki białej kapusty
  • 500 g marchwi 
  • 7 g soli morskiej 
  • 10 g nasion kopru włoskiego 
  • 1 łyżeczka kminku

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, następnie poszatkować ją - przyprawić. Zetrzeć marchew i wymieszać z kapustą całość lekko pognieść by puściło trochę soku. Następnie układać w glinianym garnku ubijając ją. Przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem.

Codziennie kapustę przebijać tzw odgazowywać, na wierzchu pojawi się biała piana którą należy zebrać. Gdy kapusta będzie już ukiszona przełożyć do słoików -  ubić i zalać sokiem. Postawić w chłodnym miejscu najlepiej w piwnicy.

Smacznego 

piątek, 09 września 2011

Prosty deser z jeżyn mocno chłodzony , smakuje wprost wyśmienicie - szkoda tylko że tak szybko znika :-) polecam

przepis własny

Na ok 4 porcje

  • 300 g jeżyn
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 łyżki naturalnego płynnego miodu + 1 łyżeczka na szklankę

Jogurt mieszamy z trzema łyżkami miodu , jeżyny umyć i kłaść warwami na przemian z jogurtem w przezroczystych szklaneczkach. Na wierzchu kładziemy po jeżynce i polewamy jeszcze jedna łyżeczką miodu, podawać schłodzone.

Smacznego  


10:50, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (7) »
czwartek, 08 września 2011

Prawdziwe powidła śliwkowe, aromatyczne doskonałe w smaku. Warto mieć taki słoiczek który możemy otworzyć zimą i cieszyć się smakami lata, polecam... 

 

  • 2 kg śliwek węgierek bardzo dojrzałych
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego

 Śliwki umyć i wypestkować, wrzucić do garnka i wstawić na mały gaz. Śliwki są bardzo dojrzałe więc nie podlewam wodą. Gotuj aż zmniejszą swoją objętość o połowę co jakiś czas mieszając. Gdy powidła płatami spadają mi z łyżki dodaję cukru - zagotowuję i przekładam gorący do wyparzonych wcześniej słoiczków. Układam je na ręczniku do góry dnem i przykrywam. Tak pozostawiam do wystygnięcia.

* ilość cukru zależy od słodkości owoców

Smacznego

środa, 07 września 2011

Aromatyczne pieczarki które rozpływają się w ustach, to doskonały dodatek do grilla i nie tylko...  nadzienie z cukinii, sera z niebieską pleśnią i szynki polecam...

przepis własny

Na 6 porcji

  • 6 dużych pieczarek
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 mała cukinia
  • 100 g sera z niebieską pleśnią 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 gałązka rozmarynu  lub 1/2 łyżeczki suszonego

Pieczarki umyć i osuszyć, wyłamać ogonki.Cukinię i ogonki od pieczarek pokroić w kostkę wycisnąć czosnek - dodać pokruszony rozmaryn wymieszać i podsmażyć na minimalnej ilości oliwy. Nadziać pieczarki farszem i pokruszyć do każdej ser. Następnie każdą pieczarkę zawijamy szynką parmeńską - łączeniem do dołu. Kładziemy na foli aluminiowej wysmarowanej wcześniej oliwą i zawijamy każdą osobno. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut, lub na grillu do miękkości pieczarek.

Smacznego

czwartek, 01 września 2011

Lekki deser z pieczonych nektarynek, pieczony na grillu czy tez w piekarniku gdy za oknem pada i pada ... a my mamy ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt tuczącego :-) polecam

przepis własny

Na 2 porcje

  • 2 nektarynki lub brzoskwinie
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • garść suszonej żurawiny
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią


Nektarynki przekroić na połówki i wyjąć pestki. Następnie posypać cukrem waniliowym i upiec w piekarniku w 200 C ok 15 minut lub upiec na grillu. Lekko przestudzone nektarynki układam na talerzu jedna na drugiej polewając miodem i podając z jogurtem i żurawiną.
Doskonale smakuje również mocno schłodzone.
Smacznego 

11:58, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (7) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach