piątek, 27 września 2013

Delikatne ciasto z jabłkami wilgotne i dosłownie rozpływa się w utach każdego kto je spróbuje :-) - jest doskonałe. Z wyrazistym smakiem chałwy i dodatkiem migdałów . Spróbujcie bo naprawdę warto , polecam 

przepis własny
  • 4 jajka (250g w skorupkach) żółtka i białka oddzielnie
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • ok 700 g jabłek 

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i  pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny - odstawić. 

W misce najpierw wymieszać mokre składniki , kolejno przekładać żółtka,maślankę,olej,  miód i otartą skórkę z cytryny - wymieszać do połączenia składników. W drugiej misce wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. dodać do mokrych składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Ubite białka delikatnie wymieszać z masą, odlać 1/4 ciasta i wymieszać z kakao. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylewać białą masę co jakiś czas dodawać kakaowej aż do wyczerpania. Następnie wciskać w ciasto wcześniej przygotowane jabłka , posypać kawałkami chałwy oraz płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 60 minut do tzw suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Smacznego 

 

 

 

Rzodkiewka najpierw gotowana potem karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie - jest pozbawiona ostrości a staje się bardzo delikatna. Świetnie pasuje do niej  jajko sadzone :-) Polecam. 

oryginał
  • 2 pęczek rzodkiewek 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 duża łyżka masła 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1/2 limonki 
  • garść płatków migdałów 

W garnku wstawić wodę - posolić. Rzodkiewki pozbawić liści i ogonków, umyć i wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15 minut aż lekko zmiękną - odcedzić. Na patelni rozpuścić masło dodać miód i rzodkiewki chwilę karmelizować następnie dodać sok wyciśnięty z połowy limonki - wymieszać. Rzodkiewki wyłożyć na talerz i polać sosem. Posypać migdałami - można je wcześniej uprażyć na suchej patelni. 

Smacznego

09:50, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (2) »
niedziela, 22 września 2013

Dziś zapraszam na nietypowe połączenie smaków ostre se słodkim do tego chrupkość kiełków i aromatyczne świeże zioła:-) Bardzo lubię takie mini kolorowe kanapeczki zwyczajne lub w szalonych i nietypowych połączeniach :-) które będą super wyglądać i jeszcze lepiej smakować a do tych na pewno wrócę jeszcze nie jeden raz. Polecam 

przepis własny
  • 4 kromeczki pieczywa pełnoziarnistego 
  • 2 łyżki serka mascarpone 
  • 2 łyżeczki pasty z chilli 
  • garść kiełków fasoli mung 
  • 1 świeża figa 
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • 4 łyżeczki płynnego miodu 

Pieczywo zgrilować w tosterze następnie każdy kawałek posmarować odrobiną serka mascarpone.  Na każdy kawałek to po pół łyżeczki pasty z chili, kiełki plasterki świeżej figi polać miodem i położyć na koniec gałązki świeżego tymianku i podawać. 

Smacznego 

 

 

sobota, 21 września 2013

Tym razem nietypowy wpis będzie o pszczołach i owadach zapylających i o pomocy w ich ochronie ,,Adoptuj Pszczołę,, Owady te mają duże znaczenie w naszym życiu , dzięki nim możemy się cieszyć np owocami, warzywami czy olejami jadalnymi. W samej Europie jest ponad 4000 odmian warzyw -zależne od zapylania przez pszczoły i inne owady. Za zebrane pieniążki powstaną hotele. Pierwszy juz powstał w warszawie. hotele dla ich rozwoju - owady te będą mogły się schronić przed deszczem i zimnem.

Akcję wsparła już znana restauratorka Agnieszka Kręglicka powiedziała "To powinno obchodzić wszystkich smakoszy. Kondycja pszczół jest jednym z elementów misternej układanki. Jeśli zależy nam na dobrym jedzeniu, musimy się pochylić nad ich losem. Tak samo jak nad stanem ziemi, wód, całym ekosystemem. Nasze przyjemności są ściśle powiązane z dobrostanem natury", powiedziała Agnieszka Kręglicka.


Dzięki tym kochanym pszczółką powstała smaczna miodowa szarlotka. Można użyć dowolnych owoców. Jest puszysta i delikatna w smaku -Polecam. Przepis pochodzi z bloga Asi

 forma kwadratowa 26 cm 

  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 3/4 szklanki miodu 
  • 2 duże jajka lub trzy małe 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 750 g jabłek 

Jabłka obrać , pokroić na ósemki i wrzucić do rondelka , podlać odrobiną wody i przykryć aby się poddusiły - co jakiś czas mieszając. Smażyć chwilę ale tak aby się całkowicie nierozpadły - odstawić. 

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia - odstawić. 

W drugiej misce wymieszać mokre składniki żółtka, miód, jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - połączyć składniki. 

Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - wymieszać delikatnie z masą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i odsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy i włożyć uprażone jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30-40 minut. 

Smacznego

czwartek, 19 września 2013

Bardzo aromatyczna i odżywcza zupa jarzynowa z dodatkiem świeżych ziół , kiełków fasoli mung oraz serów, które dzięki gorącej zupie zaczynają się topić i są lekko ciągnące - dodają fajnego aromatu. A kiełki nie dość  że są zdrowe to jeszcze fajnie chrupią w połączeniu z zupą i serami. Polecam 

przepis własny
  • 3 litry ugotowanego wywaru
  • 5 ziemniaków 
  • 4 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 kalarepa
  • 1 brokuł
  • 1/2 kalafiora
  • garść zielonej  fasoli
  • mieszanka świeżych ziół ( rozmaryn,tymianek,oregano)
  • zielony koperek
  • kilka ząbków czosnku
  • mały kawałek imbiru 
  • kiełki fasoli mung

po małym kawałku 

Do dużego garnka wlać wywar , ziemniaki i marchew, kalarepę obrać umyć, pokroić w mniejszą kostkę - wrzucić do garnka. Wstawić na mały ogień dodać soli , w międzyczasie pokroić w plasterki por - przełożyć do wywaru. Brokuły i kalafior podzielić na mniejsze różyczki, imbir obrać ze skóry i zetrzeć do zupy. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać resztę warzyw i ziół. Gotować aż warzywa będą miękkie, na końcu doprawić solą i pieprzem dodać ząbki czosnku i jeszcze chwilę pogotować. Ugotowaną zupę przełożyć do miseczek do każdej dodać po garści kiełków i odrobinę posiekanych ziół oraz pokruszonych serów - podawać natychmiast.

podawać natychmiast.

Smacznego 

 

 

 

 
Tagi: zioła
14:21, kasandraa6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 września 2013

Lekkie ciasto z ostatnimi brzoskwiniami, oczywiście można zamienić je na inne owoce. Jest puszyste, a zarazem wilgotne - idealnie pasują do niego sezonowe owoce. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania. a każdy kęs zniewala smakiem. Polecam 

przepis własny
  • 350 g maślanki
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 500 g brzoskwiń
  • 50 g gorzkiej czekolady do starcia

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Do maślanki dodać jedno całe jako i trzy żółtka oraz  1/4 szklanki cukru połączyć składniki i połowę mąki.  Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, ubite białka delikatnienie wymieszać z ciastem i resztą mąki. 1/4 ciasta odlać i wymieszać z kakao, wylewać na przemian przesypując startą czekoladą. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i powciskać w ciasto - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50-60 minut do tzw suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego

i jeszcze fotki...

 
wtorek, 17 września 2013

W moim domu krupnik to tzw ,,nalewka dziadka,,  bo to mój tata zawsze ją robił :-) od kiedy pamiętam. Gdy byłam już dorosła i miałam pozwolenie na jej degustację - okazała się tak dobra że została w domu do dziś. Oczywiście jej smak zawdzięczamy naszemu ,,miodowi ,,z naszej pasieki. Najlepiej użyjcie miodu wielokwiatowego... Nalewka doskonale rozgrzeje was zimą :-) polecam 

przepis pochodzi z książki ,,Domowy wyrób,, Jan Cieślak 1976 r. 

Do garnka z grubym dnem wlać wodę gdy się zagrzeje dodać miód i gotować na małym ogniu ok 10 -15 minut. Z gotującego płynu zdjąć szumowinę i odstawić do prawie całkowitego wystudzenia. Do ciepłego dodać wstrząśniętą zaprawę korzenną wymieszać, następnie mieszając powolutku wlewać spirytus. Całość zlać do dużego słoika i pozostawić na 3-6 miesięcy aż dobrze się sklaruje - mieszać co jakiś czas.Po tym czasie  przecedzić przez gazę. i można pić. 

Polecam 

18:45, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (3) »
sobota, 14 września 2013

 

Taki makaron często robię gdy mamy swoje pomidorki - takie słodziutkie i pyszne z bazylią czosnkiem i dodatkiem jednego z moich ulubionych serków z niebieską pleśnią. Wszystkie smaki łączą się doskonale, w dodatku jest to danie do wykonania w bardzo krótkim czasie i nie jest skomplikowane - polecam. 

przepis własny
  • 500 g makarony penne
  • odrobina oliwy z oliwek rozmarynowej
  • 6 pomidorów dużych pomidorów ( np:bawole serca, malinówki) 
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 100 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią 

Makaron ugotować al-dente i odstawić. Pomidory umyć u pokroić na mniejsze części, na patelni rozgrzać oliwę wrzucić pomidory i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy pomidory zaczną się rozpadać wrzucić wcześniej ugotowany makaron oraz świeże listki bazylii i kawałki sera z niebieską pleśnią.  Doprawić do smaku solą i pieprzem - uważać z solą ponieważ ser jest dość słony. Gdy ser zacznie się roztapiać przełożyć na talarze. 

Smacznego 

 

 

 
Tagi: zioła
22:34, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (1) »
środa, 11 września 2013

Sos dyniowo-cebulowy na zimę będzie doskonały do pizzy czy też jako dodatek do mięsa, a nawet serów - jest naprawdę pyszny. Ja doprawiłam go jeszcze białym pieprzem aby nabrał ostrzejszego smaku - w tej wersji bardziej mi smakuje i nie jest zbyt mdły. Smażyłam go na domowej oliwie rozmarynowej. Polecam smakoszom dyni 

oryginał
  • 2,5 kg dyni np haka-ido
  • 1 kg cebuli
  • oliwa do smażenia (u mnie rozmarynowa )

opcjonalnie 

  • biały pieprz do smaku 

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na plastry wrzucić na rozgrzany olej i dusić pod przykryciem. W międzyczasie dynię obrać ze skóry oraz pestek i miękkiego miąższu zetrzeć na tarce jarzynowej ( grubsze oczka) dodać do cebuli - posolić i razem dusić jeszcze chwilę. Gdy całość puści sok odkryć i smażyć co jakiś czas mieszając aby nam nie przywarło do garnka - doprawić solą do smaku. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować ok 15-10 minut od zagotowania.

Smacznego

wtorek, 03 września 2013

Podsumowanie akcji lodowej 2013 - która odbyła się również na Mikserze Kulinarnym i Durszlaku wszystkim bardzo dziękuję za wzięcie udziału :-)  a było nas 174 blogi włącznie z moim a przepisów było 351. W przyszłym roku zamierzam zorganizować konkurs :-) do akcji lodowej . I zapraszam już wszystkich za rok:-)  a wszystkie wpisy znajdziecie tu ...

Apetyczny,aromatyczny,kulinarny blog:domowe lody z mascarpone,
Ania gotuje:owsianka z migdałami i lodami ,
Babeczka: lodowy sernik z nutellą ,lody jagodowe,lody truskawkowe
Barbara Maria w kuchni:tort lodowy espresso,
Baby w kuchni:lody z białą czekoladą,lody jogurtowo-wiśniowe,lody śmietankowo-waniliowe,
Buszująca w kuchni: lody jagodowo-rabarbarowe,
Bernika mój kulinarny pamiętnik: moje lodowe partfait,
Beatriczen Kiczen: Lody szparagowe,coke float,deser lodowy z gorącym...,szerbet truskawkowy,lody malinowo-śmietankowe
Cafe babilon: lody śmietankowe , sorbet malinowy
Cake time: lody cytrynowe,lody cappuccino,lody ananasowe, lody marchewkowe, lody jogurtowe o smaku kiwi,
Co do jedzenia:lody rabarbarowe z wanilią,
Cook & loock:lody waniliowe,shake mango,
Czas na małe co nieco: lody bananowe z masłem orzechowym,lody100%owoc,
Cupcake factory:lody malinowe,lody kokosowo-imbirowe,sorbet truskawkowy,lody truskawkowo-śmietankowe,
Curem i miodem:lody kawowe,lody mleczne z porzeczkami,lody jagodowe,
Ciasteczkowy potwór: lody truskawkowe..., lody śmietankowo-malinowe,
Chilifiga:semifreddo na bazie mango...,granita mango,granita odmładzająca,lody arbuzowe,szerbet pomarańczowy,lody truskawkowe,
Cynamonowy pył: najlepsze lody czekoladowe,lody toffi,lody straciatella,
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnie i dom: sorbet jagodowy z jogurtem, lody malinowe, lody miętowe,lody miętowe z likierem,sorbet truskawkowy z winem,
Daktyle w czekoladzie: lody malinowe z mascarpone,
Decoratecake: lody melonowe ,
Dusiowa kuchnia:lody czereśniowe z lawendą , lody czekoladowe,loty truskawkowe,lody śmietankowe,
Dzieci jedzą: lody czekoladowy miś,wesołe lody...,
Domowa cukiernia Ewy: lody z porzczkoagrestu ,cynamonowe lody,lody rabarbarowo-różane,
Dorota smakuje: sorbet melonowy,lody truskawkowe najzdrowsze,
Everyday dreamin: sorbet bananowy
Food cook love: tarta lodowa..., mrożony banan w czekoladzie,
Fabryka pomysłów: jogurt mrożony z owocami,
Ginger & honey: lody jagodowe,
Gotowanie i pieczenie:lody bananowe, lody brzoskwiniowe,
Gotowanie pod gruszą:lody mango ,
Ginger Breath: lody z mascarpone i pistacjami,lody miód i mleko...,lody śmietankowe z oreo,
Happy vege:śmietankowe lody,semifreddo-lody śmietankowe z trus...,
Happy Kitchen : lody jagodowe , lody wiśniowe , sorbet z papierówek, lody waniliowe z pistacjami,sorbet różany,
Happiness in pot: lody mojto,lody mascarpone,
Kawa z pianką: sorbet truskawkowy,lody jagodowe,lody bananowe,
Kuchenne zapiski Edyty:cytrynowe lody...
Kochanie przez gotowanie: domowe lody bez mieszania ,lodowe parfati z malinami,
Kwartet zdrowych smaków:lody bananow-sezamowe,
Kuchcikowe rewolucje:lody zapp,
Kulinarna pasja: mrożony jogurt,
Kulinarne pyszności Molki: domowe lody na gorąco,
Kulinarne przygody Gatity: lody kawowe z rodzynkami ,lody malinowe, lody porzeczkowe,lody cafe latte, lody truskawkowo-rabarbarowe,lody z borówkami,lody jogurtowo-truskawkowe,lody rabarbarowe,sorbet truskawkowy,
Kipiący kociołek: ożezwiające jogurtowe kulfi,
Kulinarne fantazjMarioli:lody kokosowe,lody sernikowe z czekoladą,
Kulinarne warjacje i inne inspiracje:lody truskawkowe
Kuchnia weganki:lody orzechowo-bananowe,lody czekoladowo-czekoladowe,
Liber by chrupka:lody jagodowe,
Madame Edith:lody waniliowe,oreo shake,
Make baking easier:torcik bezowo-lodowy, lody miętowe,lody pistacjowe,lody chałwowe,lody malinowe z białek,mrożony truskawkowy jogurt,
Magneta's w kitchen...:lody waniliowe
Marta gotuje:lody jagodowe,deser lodowy z brownie, lody waniliowe,
Magiczna kuchnia:lody bananowe z rumem,wegańskie lody truskawkowe,
My dishes and sweets: lody waniliowe,
My sweet life,my tasty world: lody truskawkowe,
MY little cupcakes: lody rabarbarowe...
Morskie cytrusy: lody lawendowo miodowe,lody morelowe,lody truskawkowe
Mia cucina: viennetta,
My man's kitchen...:lody z bananów z czekoladą,
Mój smak chwili: lody z czarnej porzeczki,lody o smaku nutelli, lody borówkowe,
Mirabelkowy blog: błyskawiczne lody Jamiego Olivra ,
Moja smaczna kuchnia:lody truskawkowo-bananowe z kokosem
Moja kuchnia: naleśniki z lodami ,
Moje małe przyjemności:lody bananowo ciasteczkowe,
Na bogato: lody z masłem orzechowym,lody kremowe,mango+mleko kokosowe...
Nakładajcie szałątę: lody ryżowe, lody miętowe,
 Niebieska pistacja:lody mocno czekoladowe ,
Ogrody babilonu: lody jagodowo-kokosowe,malinowe semifreddo,semifreddo z poziomkami,semifreddo z masła orzechowego ,
Ola domowa: lody z pieczonych bananów,dietetyczne lody,
Ooomnomnomnom: lody śmietankowe,lody czekoladowe,
Otwórz się na zdrowe życie: lody bananowe z owocami goi,
Pani smaczna: lody bananowe,lody truskawkowo-jogurtowe ,
Patison w kuchni:sorbet truskawkowy,
Pass the food: lody kardamonowe z wiśniami,lody jagody
Pasja kobiety:lody waniliowe,lody mirabelkowe,
Prawo do gotowania z pasją : lody waniliowe bez maszyny,lody truskawkowe,
Pin up cake: lody borówkowo-limonkowe,lody jagodowe,lody miętowe z czekoladą ,lody bananowe ,lody truskawkowe,lody truskawkowe na patyku,lody dyniowe,lody waniliowe,
Pinch of cinnamon:lody idealne,
Piekarnik:lody kawowe z kjmakiem,
Pora coś zjeść:morelowe lody jogurtowe,lody bananowe z czekoladą , sorbet morelowo-ananasowy..., lody malaga,lody malinowe ,lody z solonym kajmakiem ,lody pomarańczowe z melisą
Przepisy Aleksandry:lody tia maria,
Przepisy kulinarne: lody czekoladowe,lody arbuzowe,lody miętowe z czekoladą,lody truskawkowe,
 Pychotkaaa: lody czekoladowe
Psychodietetyka z czerwienią na ustach: dietetyczne lody bananowe ,
Powiedz dietom NIE:zdrowe lody z awokado,
Pyszna dieta: błyskawiczny sorbet owocowy,
Relish it: kawa mrożona z lodami karmelowymi ,
Różowa kuchnia:lody limonkowo-smietankowe z poziomkami,
Rondelek. tygielek: kawa z lodami bakaliowymi
Stravingcool:lody z pieczonymi truskawkami, lody rabarbarowe,
Siarenka kulinarnie : lody z zielonej herbaty,
Szybkie gotowanie: lody wiśniowe bez cukru i mleka
Szpilki w mojej kuchni:lody bananowo-truskawkowe,
Szczupta vege: najszybsze lody bananowe,
Skoraq cooks: lody rabarbarowe, sangria na patyku, lody waniliowo-bazyliowe, lody z nektarynek,lody z solonym karmelem, lody truskawkowe,bananowa striaciatella , lody limonkowo-cytrynowe,
 Smakowite dania: domowe lody,
Smak mojej kuchni:sorbet truskawkowy
Strawberries&Cream: lody cytrynowe,lody borówkowe,lody waniliowo-różane,rolada lodowa latte...,
Smaczna kuchnia:lody akacjowe,
Spiżarnia smaków:lody grejfrutowe z rozmarynem,
Sztuka mieszania w kuchni:podwójnie winne lody arbuzowe ,
Smakołyki alergika:lody kokos-mango,
Sunday Bake: lody z pieczonymi truskawkami,lody z karmelizowanych bananów,
Świat pachnie szarlotką: owocowe lody na patyku,
Śladami futrzaków:lody przróżne,
Tarzynkowo:lody miodowo-jagodowe,
Trener zdrowej kuchni: trójkolorowy sorbet
Wege jemy dietetycznie i zdrowo:lekkie lody nektarynkowo bananowe,lody jaglano-truskawkowe,
Wegan nerd: wegański tort lodowy,
Wegańskie wesele: szarlotka z lodami kokosowymi,
Weganizm infatylny:czekoladowy mus lodowy
Widelcem pisane:kawa mrożona z lodami orzechowymi,
W kuchni i nie tylko...: sorbet pomarańczowy , lody orzechowe
W strefie smaku: sernikowe lody truskawkowe,
Wypieki Beaty: sorbet malinowy,lody o smaku słonego karmelu,
W zaciszu mojej kuchni:lody truskawkowe,
W kuchni Zouuzy: jogurtowe z szampanem i bazylią,lody z czerwonego wina,
Wow ale dobre: sorbet z czerwonych owoców,
W mojej kuchni: lody caffe latte, bananowa kawa ,mrożony sernik z nutellą,milkshake , lody cytrynowe, ożezwiający deser z borówkami
Zakamarki mojej kuchni:lody śmietankowo truskawkowe,lody kakaowe,
Zapach chleba: sorbet pomidorów malinowych i bazylii,rabarbar pieczony w winie do lodów,
Zielona wśród ludzi: pomarańczowo-limonkowy sorbet, lody czekoladowo-mitowe, wegańskie czekoladowo-bananowe
Zdrowe przepisy dla każdego:lodowy deser straciatella ,
Zdrowy talerz:deser lodowy czekoladowo lodowy,
Z miłości do słodkości: lody rabarbarowo-truskawkowe,
Z pamiętnika piekarnika:lody lawendowe z jagodami,
Zabawa smakiem:lody malinowo-jogurtowe,lody czekoladowe,
Życie zamknięte w smaku: lody kakowe z kawałkamni czekolady...,
12:39, kasandraa6 , Akcje
Link Komentarze (4) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach