środa, 30 września 2015

Znalazłam bardzo ciekawy przepis prosty i smaczny syrop, wiem że lekarstwa nie powinny być smaczne ale od dziecka mi to zostało ;-)że jak lekarstwo jest niedobre to go nie przełknę nawet jakby mi to miało pomóc . Tak to już ze mną jest. W ostatnim czasie byłam chora a że teraz nie mieszkam w PL a z moim nowym językiem jest na razie średnio to ratuję się domowymi środkami. I oto kolejny który mnie wspomógł w tych ciężkich chwilach bo ból gardła był nie do zniesienia aż utrudniał mi spanie w nocy. Mi pomógł może i Wam pomoże. Polecam 

oryginał 

na jeden mały słoiczek 

  • 1 pomarańcza
  • ok 2 czubate łyżki naturalnego miodu 
  • 1 gałązka tymianku 

Słoik w którym będziemy przechowywać syrop wyparzyć go i wytrzeć do sucha. Pomarańcz sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki - przełożyć do słoiczka  wraz z gałązką tymianku. Miód o tej poże ma już stałą konsystencję dlatego musimy go delikatnie podgrzać. Gdy zobaczymy że zaczyna powoli się roztapiać natychmiast ściągnąć z ognia.  Jeszcze chwilę pomieszac aż cały będzie płynny i zalać owoce do 3/4 słoiczka . Odstawić na ok 3 godzinki aby owoce puściły sok. Polecam na ból gardła i kaszel .

poniedziałek, 28 września 2015

No i dopadła mnie choroba więc ratuję się witaminkami . I zostawiam Wam troszkę informacji ;-) mam nadzieje że nie zanudziłam Was ha ha ;-)

Ratowałam się witaminkami jak również nalewką która pomaga najlepiej pić ją w pierwszych stadium choroby - i uratowała mnie od długiej choroby. Fakt miałam problem podnieść się z łóżka a ból gardła i kaszel był nie do zniesienia. Dosłownie w ciągu trzech dni choroba zniknęła, został tylko niewielki katar ale to już nic w porównaniu z tym co było. I przede wszystkim dużo witamin z warzyw i owoców.  

Jabłka zawierają dużo witaminy C a w skórce znajduje się sporo wapnia i krzemu który bardzo dobrze wpływa na nasze paznokcie i włosy. Jak również zawierają potas , pektyny a one przyspieszają spalanie tłuszczu. Łagodnie stany bólu gardła . 

Marchewką warto się zajadać zarówno na surowo jak i w sokach zawiera : węglowodany,białka,tłuszcze . Składniki mineralne takie jak potas, sód , wapń , fosfor , żelazo itp... Oraz mnóstwo witamin A,B1, B2 ,B6, C ,E, H , K ,PP, oraz pektyny. Jest bogata w witaminy i zwiększa odporność naszego organizmu . 

Imbir łagodzi stany zapalne stawów ( przekonałam się o tym na własnej skórze) jak również leczy przeziębienie , rozgrzewa i przynosi ulgę obolałym mięśniom .

Ale uwaga jeżeli jesteś w ciąży lub karmisz piersią wystrzegaj się go gdyż działa drażniąco. 

Cytryna zawiera bardzo dużo witaminy C i również wzmacnia odporność powinno się jej spożywać jak najwięcej w okresie jesienno-zimowym . Polecam 

na 500 ml soku 

  • 3 duże jabłka 
  • 5 marchewek 
  • ok 1,5 cm świeżego imbiru 

Owoce i warzywa porządnie umyć , pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub wyciskarkę przelać sok szklanki wycisnąć sok z limonki,połączyć . Pić odrazu .

środa, 23 września 2015

Dziś zapraszam na śniadaniowe babeczki z jarmużem i jajkami idealne na śniadanie ... Polecam 

 oryginał 

na trzy sztuki 

  • 2 garstki liści jarmużu 
  • 3 cieniutkie plastry boczku 
  • 3 jajka szczypta świeżo mielonego pieprzu 
  • szczypta soli himalajskiej

Jarmuż lekko przesmażyć na suchej patelni ze szczyptą soli- odstawić. Wyłożyć boczkiem kokilki do każdej powkładać przesmażony jarmuż i wbić po jednym jajku , posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 15 -20 minut aż białko się zetnie. Można podawać na ciepło jak również na zimno . 

Smacznego 

09:45, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 września 2015

Wracam pomału do blogowania ;-) mam nadzieję że o mnie nie zapomnieliście ha ha ...Dziś zapraszam Was na ciasto drożdżowe które piekłam w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie,, Pierwsza wersja bardziej zdrowa i mniej słodka jeżeli lubicie oczywiście takie ciasta ;-) . Obie wersje są bardzo dobre choć ja zdecydowanie wolę tą zdrowszą. Polecam 

na ciasto 

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 100 g oleju kokosowego 
  • 200 ml ciepłego mleka roślinnego 
  • 350 g mąki orkiszowej 
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • szczypta soli 

nadzienie 

  • 200 g miałkiego twarogu ( trzykrotnie mielonego)
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  •  skórka otarta z jednej cytryny
  •  1 łyżka soku z cytryny 

W garnuszku podgrzewam mleko z cukrem aby tylko było lekko ciepłe i rozpuszczam w nim drożdże. Następnie do miski przesiewam mąkę dodaję również olej kokosowy , szczyptę soli oraz powolutku wlewam płynną zawartość garnuszka - mieszając łyżką aż składniki się połączą. Potem wyrabiam kilka minut rękoma, wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia ok godziny czasem dłużej w zależności jak ciepło mamy w danym pomieszczeniu. 


Do miseczki przekładam twaróg i mieszam go z reszta składników na gładko i odstawiam .

 Figi umyć odciąć ogonki i przekroić na ćwiartki - odstawić.

 Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę opruszoną mąką i rozwałkować 40 cm długości i 30 szerokości przekroić wzdłuż na trzy kawałki. Na każdym kawałku wzdłuż wyłożyć nadzienie twarogowe i zwinąć każdy kawałek w rulonik skleić końcówki. Formę wyłożyć papierem lub posmarować tłuszczem, przełożyć wałeczki ciasta tworząc ślimaka a między nie włożyć kawałki owoców. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na chwilę aby troszkę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 C i wstawić ciasto piec ok 45 minut do zrumienienia, wyjąć i przestudzić ciasto. Z wierzchu można posypać zmielonym jasnym cukrem trzcinowym.

 Smacznego

drugi sposób na szybko 

na ciasto 

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 1 całe jajko + 1 żółtko 
  • szczypta soli 
  • 100 g cukru 
  • 420 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 

ponadto 

  • 3-4 jabłka 

Kruszonka 

  • 50 g zimnego masła 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru

Do miski wsypać mąkę z cukrem i masłem pokrojonym w kostkę , mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże następnie małym strumieniem wlewać do mąki - mieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto wyrobić rękoma gdyby zbyt mocno się kleiło podsypać jeszcze odrobiną mąki . Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok 1 godzinę . 

Kruszonka

Masło przełożyć do miseczki wraz z cukrem i mąką utrzeć aż składniki się połączą i wytworzą się tzw grudki - odstawić. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolice , podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt 40/30 cm przeciąć wzdłuż na trzy części. Teraz każdy kawałek zwinąć w wałeczek i ułożyć w kształcie ślimaka w tortownicy .

 Ciasto odstawić, w międzyczasie obrać jabłka i poukładać między wałeczki posypać kruszonką i zostawić aby lekko podrosło.

Podrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 180 C piec ok 50 minut do zrumienienia się. Upieczone ciasto pozostawić jeszcze chwile w uchylonym piekarniku. 

Smacznego

Osoby które piekły wspólnie w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie to :

Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie 

Dorota z bloga Moje małe czarowanie 

Joanna z bloga Notatki kulinarne 

Joanna z bloga Różowa kuchnia 

Paulina z bloga Czarna oliwka 

Joanna z bloga Grunt to przepis 

           z bloga Matka wariatka 

Agnieszka z bloga Kuchnia co dnia 

Urszulka z bloga Moja kuchnia 

Kasia z bloga  Mia cucina

Jola z bloga Nasze życie od kuchni 

Kamila z bloga Życie ze smakiem 

Danuta z bloga Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Amelki 

13:44, kasandraa6
Link Komentarze (9) »
piątek, 18 września 2015

Wpis próbny , który będzie pomału uzupełniany ... 

 

Sto kolorów kuchni ,, Dietetyczne lody czekoladowe,, 

17:36, kasandraa6 , Akcje
Link Dodaj komentarz »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach