sobota, 30 października 2010

Domowej przyprawy piernikowej oczywiście nie może zabraknąć w mojej kuchni kocham ją za ten zapach i smak która nadaje tego niepowtarzalnego smaku moim piernikom nie tylko podczas świąt . Polecam

 przepis własny
  • 5 lasek kory cynamonu 30 g
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach np czerwonego
  • 10 g ziaren kardamonu
  • 10 g goździków
  • 10 g ziela angielskiego
  • 15 g cukru brązowego trzcinowego (konsystencja mokrego piasku)
  • 2 liście laurowe
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 20 g suszonego imbiru (sama suszę)
  • 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki

Wszystkie składniki najpierw ucieram w moździerzu aby wydobyć z nich aromat, niektóre z nich ucieram na tarce - następnie miksuje w młynku do kawy i przesiewam przez grube sito. Zamykam w szczelnie zamkniętym pojemniku hermetycznym.

Polecam

* Imbir kroję na plasterki układam na papier do pieczenia i suszę na grzejniku.

* Paprykę suszę tak samo , można też wysuszyć w suszarce do warzyw lub w piekarniku .

czwartek, 28 października 2010

Pyszny serniczek dyniowo - waniliowy, bardzo delikatny rozpływa się w ustach... polecam smakoszom serników :-)

przepis własny

forma 26 cm

  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
  • 1/4 szklanki brandy
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 500 g oczyszczonej dyni
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Na spód:

  • 30 dag ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ponadto:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej

Dynię pokroić w kostkę zalać sokiem ananasowym i udusić - odparować i zmiksować na pure, przestudzić. Ciastka pognieść polać ekstraktem i utrzeć z masłem. Wyłożyć dno blaszki wcześniej wysmarowanym tłuszczem lub wyłożonej papierem dopieczenia. Ser utrzeć z pure dyniowym,dodając powoli cukier oraz brandy. W drugiej misce ubić jajka z ekstraktem z wanilii. - wlać powoli do masy serowej i trzeć na jednolita masę. Następnie wsypać mąkę i zmiksować wszystko razem - wylać do blaszki. Piec w kąpieli wodnej w180 C ok 60 minut z termoobiegiem . Po tym czasie wyłączyć piekarnik i wystudzić ciasto - następnie wstawić do lodówki na noc aby się porządnie schłodziło. Przed podaniem posypać wiórkami z ciemnej i białej czekolady.

Smacznego

 
19:23, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 25 października 2010

Bardzo smaczny makaron cannelloni z mięskiem i żółtym serem z lekkim aromatem czosnkowym, delikatny w środku i ciągnącym serem z wierzchu - pyszności, polecam

przepis własny

Na 14 dużych rurek

  • 14 rurek cannelloni
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 125 g żółtego sera
  • sól , pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

Na sos

  • 200g sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Mięso wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z mięsem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem oliwy. Formę wysmarować masłem, szpryce napełnić mięsem i wyciskać do każdej rurki farsz, następnie układając w formie pierwszą warstwę.

Przygotować sos, do garnuszka wlać koncentrat pomidorowy dolać odrobinę wody, zmiażdżony czosnek, sol i pieprz do smaku - zagotować.

Połowę wylać na pierwszą warstwę i posypać połowa startego sera, wyłożyć na to resztę nadzianego makaronu i polać pozostałym sosem i piec ok 30 minut do zrumienienia pod koniec pieczenia posypać wierzch pozostałym starym żółtym serem i piec do rozpuszczenia.

Podawać na gorąco.

Smacznego

18:45, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (5) »
niedziela, 24 października 2010

Ślimaczki z pieczarkami na zamówienie mojej córki były tak smaczne że znikły w jeden dzień pychotka. Polecam zwłaszcza smakoszom pieczarek :-)

przepis własny

Na ok 10-12 sztuk

Na ciasto:

  • 50 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 320 g maki pszennej + do podsypywania

Na farsz:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 30 dag cebuli

Ponadto:

  • 2 łyżki masła roztopionego do posmarowania

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na jasno - złoty kolor, przełożyć do miski. Następnie pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki i usmażyć aż woda odparuje - wymieszać z cebulą i odstawić.

Przygotować ciasto, do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać razem z roztopionym masłem. Powoli wsypując mąkę wymieszaną z solą -zagnieść ciasto i wyrabiać ok 8 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia się ciasta. Po tym czasie przerobić ciasto i rozwałkować na prostokąt ok 5 mm grubości. Farsz przyprawić solą i pieprzem - wyłożyć na całość ciasta i zwinąć w rulonik, pokroić na kawałki ok 3cm szerokości i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.. Kawałki posmarować jeszcze roztopionym masłem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-30 minut. na jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.

Smacznego

16:13, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (7) »
sobota, 23 października 2010

Pyzy jak ja dawno ich nie jadłam, ostatnio to było z pięć lat temu jak nie lepiej :-) dlatego postanowiłam zrobić aby, moje dzieci również poznały tą potrawę i została zapamiętana a nauczyłam się ich robić jeszcze w szkole.

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 350 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 500 g mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do mięsa według własnego smaku

Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z rozgniecionym czosnkiem przez praskę. Ziemniaki zmielić przez maszynkę dodać szczyptę soli, jajko oraz przesianą mąkę - zagnieść ciasto. Wstawić na gaz wodę w której ugotujemy pyzy. Ciasto rozwałkować na kwadraty ok wielkości 6x6cm na grubość ok 5 mm kłaść po kawałku mięsa i sklejać zwijając w rulonik. Wrzucać na gorącą gotującą się wodę i gotować ok 2-3 minutki od wypłynięcia.

Podawać z usmażoną cebulką

Smacznego

 

pyzy 2

 
niedziela, 17 października 2010

Sałatka gyros bardzo smaczna i szybka w wykonaniu a przepis dostałam od Andrzeja -za co  dziękuję :-) choć nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła ;-)

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 2 papryki czerwone (to ode-mnie)
  • 1 por (była cebula czerwona)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży słoik ogórków konserwowych
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (ode-mnie)
  • 3 ząbki czosnku (ode-mnie)
  • 1 łyżka bazylii suszonej (ode-mnie)

Filety z kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawą gyros i polać odrobiną oliwy z oliwek - podsmażyć - przestudzić. Kapustę pokroić drobno i posypać Vegetą - przełożyć do szklanej miski.- odrobinę zostawić na wierzch Następnie pokroić w kostkę paprykę i wysypać na kapustę, na to pokrojony por w pół krążki, połowę kukurydzy ogórki konserwowe pokrojone drobno w kostkę. Teraz smarujemy ketchupem, a majonez mieszamy z jogurtem sola pieprzem i rozmiażdżonym czosnkiem dodając do tego jeszcze bazylii - wymieszać i polać na ketchup. Na to układamy podsmażone zimne mięso posypujemy resztą kukurydzy i kapusty. Schłodzić i podawać

Smacznego

środa, 13 października 2010

babka kolorowa 1

Szybka babka dla każdego :-) polecam

przepis własny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki maki krupczatki

Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem dodać jogurt, roztopione i przestudzone masło oraz mąkę - wymieszaną z proszkiem do pieczenia.utrzeć na jednolita masę. Podzielić ją na trzy równe części, do jednej dodać kakao - wymieszać do drugiej kisiel w proszku różowy lub 1/2 łyżeczki barwnika w proszku - wymieszać. Następnie ubić białka na sztywno, i podzielić pianę na trzy dodając do każdej części - połączyć. Tak przygotowane masy wylewać na przemian po pięć łyżek do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut w 180 C tzw do suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku.

Można posypać cukrem pudrem

Smacznego

 
11:43, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (4) »
piątek, 08 października 2010

krokiety z pieczarek

Bardzo smaczne krokiety wykonane z pieczarek ale nie jako farsz lecz jak główny składnik bo bez naleśników. POLECAM

a pochodzą z tej strony

Na 10 kotletów

  • 1 kg pieczarek
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g sera żółtego
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy

ponadto

  • jajka do panierki lub pozostałe białko
  • olej do smażenia

Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej o najgrubszych oczkach, następnie usmażyć je aż woda odparuje - wystudzić. Następnie zmielić boczek i wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Dodać jeszcze starty ser na małych oczkach i przyprawić oraz zagęścić żółtkami i bułką tartą - dodać łyżkę oliwy. Tak powstałą masę podzielić na dziesięć część. Formować kotleciki, panierować je w jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu na rumiano.

Smacznego

 
środa, 06 października 2010

szarlotka jabłkowa

Szybka szarlotka jabłkowa smaczna i ekspresowa do wykonania, każdemu wychodzi niema w niej nic skomplikowanego najlepsza na drugi dzień, po upieczeniu. No I ma dwa minusy pierwszy ciężko się wyciąga z blaszki a drugi minus to szybko znika :-)  przepis zobaczyłam w  polsat 5 i musiałam go zrobić...

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 kg jabłek
  • 200 g masła

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej - odstawić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, w misce wymieszać mąkę, cukier, kasze manną. Delikatnie posypać dno formy na papierze. Na to wykładamy połowę startych jabłek, posypujemy wymieszaną mąką z cukrem i kaszą oraz cukrem. Znowu kładziemy resztę jabłek i posypujemy pozostałymi składnikami. Na wierzch układamy plasterki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60minut 180 C, przestudzić i podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego

 
sobota, 02 października 2010

Bardzo smaczna słodziutka kukurydza ze smaczkiem czosnku, ugotowana na parze - pyszności. A dzieci jak się zajadały zresztą nie tylko dzieci :-)

przepis własny
  • 4- 5 kolb kukurydzy
  • 1 główka czosnku
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej

Kukurydzę poprzekrawać na połówki ułożyć na foli aluminiowej - każdą osobno. Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą - natrzeć każdy kawałek kukurydzy i położyć odrobinę masła. Kukurydze zawinąć w folię i ułożyć w garnku do gotowania na parze. Gotować ok 20 minut, podawać ze skrawkiem masła.

Smacznego

18:32, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach