niedziela, 23 października 2011

Babeczki dyniowe z kakaową kruszonką lub bitą śmietaną. Pace lizać - to ulubione babeczki moich dzieci i nie tylko ... polecam

przepis własny

Na 12 babeczek 

  • 200 g pure dyniowego 
  • 130 g masła (miękkiego)
  • 200 g cukru 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 250 ml mleka 
  • 250 g maki pszennej 

 Masło utrzeć  z cukrem na puszek, następnie powoli dodawać pure dyniowe - ucierając. W letnim mleku rozpuścić sodę i dodać do utartej masy.  Na końcu wsypać mąkę  - połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wcześniej wyłożonej papilotkami i posypać kruszonką.  Piec w 180 C ok 30 minut tzw do suchego patyczka. Można upiec również bez kruszonki i udekorować bitą śmietaną.

 Kruszonka :

  • 100 g  masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka gorzkiego kakao 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

 Masło, cukier, kakao i mąkę wsypać do miski i kroić nożem aż powstaną drobinki kruszonki. Gdy ciasto będzie się zbytnio kleiło dosypać odrobinę mąki.

 Smacznego 

18:37, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (4) »
środa, 19 października 2011

Delikatna pasta kalafiorowa z dodatkiem kurkumy i szczypiorku do tego świeżutki chlebek z masełkiem hm ... polecam 

przepis własny
  • 500 g kalafiora
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól do smaku

Różyczki kalafiora ugotować na parze - wystudzić. Następnie kalafior pognieść widelcem, dodać przyprawy oraz pokroić drobno szczypiorek i wymieszać. W międzyczasie sezam przypiec na suchej patelni na rumiano. Dodać do pasty i wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem. 

 Smacznego

18:47, kasandraa6
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 17 października 2011

Moja ulubiona potrawa ze świeżych grzybów więc kiedy tylko mam świeże grzyby pod ręką nie mogło zabraknąć grzybków w śmietanie. Są delikatne , maślane i pyszne polecam.

przepis własny

 Na ok 2 porcje

  • 300 g świeżych grzybów
  • 2 duże jajka 
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Grzyby oczyścić pokroić na mniejsze kawałki i podgotować w osolonej wodzie ok 15mnut. W międzyczasie cebulę oczyścić i pokroić w piórka - usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Następnie odcedzić grzyby i wrzucić do cebulki, przesmażyć jeszcze chwilę. Wbijamy kolejno po jednym jajku doprawiamy - gdy jajka powoli zaczną się  ścinać dodać śmietanę i szybko wymieszać. Podawać na gorąco. 

Smacznego

niedziela, 16 października 2011

 

podsumowanie przetwory 2011

Podsumowanie akcji przetwory 2011 niestety niecałe ponieważ mam nadal kłopoty z komputerem ,ale w miarę możliwości będę uzupełniać wasze wpisy wraz z linkami pozdrawiam koasandraa6 i zapraszam za rok do tej samej akcji.

a całość linków będzie tutaj :-)

Kasandraa6

  • Marynowany kalafior
  • Pasta z bakłażana
  • Dżem gruszkowo porzeczkowy
  • Kiszone pomidory 
  • Powidła śliwkowo - jabłkowe
  • Powidła śliwkowe ,,2,,
  • Kapusta kiszona na zimę

 

Bożena1968

Acia1065

  • ali baba i 40 rozbójników
  • chmielów-ka
  • domowy sos worcester-shire 
  • kurki nalewka
  • boczniaków-ka  - pikantna nalewka
  • ogórki w zalewie musztardowej
  • przetwory z ogórków
  • ogórki po rosyjsku
  • nocino
  • ogórki zbójeckie
  • dżem z pomidorów i chili
  • marynowany kalafior
  • sałatka z czerwonej kapusty
  • sałatka skandynawska Siostry Anny
  • buraczki z papryką
  • ogórki z curry
  • sałatka na zimę
  • węgorz wędzony w zalewie
  • mięso ze słoika
  • ras el hanout ,,1,,
  • ras el hanout ,,2,,
  • ogórki po meksykańsku
  • adżika
  • ogórki watykańskie
  • sałatka szwedzka
  • sałatka z ogórków z papryka i kolendrą
  • buraczki marynowane
  • lemoniada czosnkowa
  • czosnek w oliwie
  • nalewka z jeżówki

Kuchennefascynacje

  • pomidory chutney na ostro
  • chutney jabłkowo - żurawinowy
  • czereśnie w soku własnym
  • wiśnie w soku własnym
  • dżem czereśniowy
  • wiśnie w nalewce
  • czerwona porzeczka w nalewce
  • chutney buraczano - imbirowy
  • pieczona papryka w zalewie octowej
  • chutney agrestowy
  • pikle wielowarzywne
  • dżem agrestowy z imbirem
  • cukinia w zalewie
  • korniszony
  • czosnek konserwowy
  • dżem truskawkowy z nutką wanilii
  • śliwki w czekoladzie
  • cytryny w rumie

 

Domaskowa

  • truskawkowa konfitura 
  • truskawkowy mus z kokosem
  • konfitura z dzikiej róży
  • liście winorośli do dolmades
  • wiecznie młoda marchewka
  • frużelina jagodowa
  • kompot z czereśni
  • dżem z czarnej porzeczki
  • frużelina wiśniowa
  • malinowy dżem
  • malinowy soczek
  • wiśniowy syrop, wiśniowy dżem...
  • marynowana papryka
  • lato zamknięte w słoikach - leczo
  • fasolka szparagowa na zimę
  • dżem brzoskwiniowy
  • suszone pomidory
  •  

Doowa

  • brzoskwinie w syropie
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • kompot z wiśni do słoików
  • wiśnie w syropie do słoików 
  • mus malinowy
  • miód z mniszka
  • korniszony
  • ogórki z curry
  • sałatka z ogórków z kolendrą
  • ogórki w zalewie musztardowej
  • ogórki koreczki
  • konfitura z rabarbaru i truskawek
  •  

Kamila

  • jaśminowe przetwory
  • syrop stokrotkowy
  • przetwory z rabarbaru i truskawek
  • różane przetwory
  • konfitury porzeczkowe

...

 

 
17:10, kasandraa6 , Akcje
Link Komentarze (1) »
wtorek, 11 października 2011

Delikatne placuszki z nutą słodyczy, cały rok czekam na dynię sieję, podlewam i zbieram. Uwielbiam patrzeć jak rosną i uśmiechają się do mnie. Mogę jeść w każdej postaci, a dziś jedne z ulubionych moich placuszków . Polecam

przepis własny

Na ok 12 sztuk`

  • 350 g dyni po oczyszczeniu
  • 1 łyżka miodu  (24 g )
  • 2 jajka (128 g )
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (53 g)
  • otarta skórka z jednej cytryny 

Oczyszczoną dynię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, następnie wymieszać z żółtkami, płynnym  miodem i otarta skórką z cytryny. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli - wymieszać z dynią oraz dodać mąkę i delikatnie połączyć. Smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju.

Smacznego

dynie 2011

piątek, 07 października 2011

podsumowanie 2011 lody


Podsumowanie akcji lodowej 2011 wszystkie linki do przepisów znajdziecie tutaj

Dziękuję wszystkim za udział w akcji i mam nadzieję że w przyszłym roku będzie Was jeszcze więcej z nowymi pomysłami na lody. :-) pozdrawiam

Kasandraa6

Mansikka

  •  sorbet z awokado
  •  lody o smaku szarlotki
  •  lody marchewkowe o smaku curry
  •  lody jogurtowe
  •  sorbet bananowy

Krokodyl

Kuchennefascynacje

BarbaraMalafouris

Amq

  • lody sorbetowe
  • domowe lody
  • lody cytrynowe

Bozena1968

  • lody z orzechami i mascarpone
  • krówkowe lody na patyku

Szarlotek

  • lody jogurtowo - malinowe z nutą lipy
  • semifreddo z czekoladą i wanilią

Judik1119

  • lody mleczne
  • lody rabarbarowe

Vanilla

  • proste lody z granatów
  • lody cynamonowe

 Aronia

  • lody jagodowe
  • lody pomarańczowe

Mirabelka

  • Lody z ciasteczkami czekoladowymi i wiśniami
  • granita arbuzowo - różana

Aqiatis

 ...

 

22:22, kasandraa6 , Akcje
Link Dodaj komentarz »
środa, 05 października 2011

Oj, jaką miałam ochotę na kokosanki - takie chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku - :-) mniam mniam. Polecam...

przepis własny

Na ok 18 kokosanek

  • 4 małe jajka(209g) + jedno żółtko
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła 
  • 400 g wiórek kokosowych 

Żółtka oddzielić od białek , masło roztopić i delikatnie przestudzić. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca wymieszać delikatnie z roztopionym masłem, żółtkami oraz wiórkami kokosowymi. Wykładać po łyżce na blachę,( blacha wyłożona papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku 160 C termoobieg 20 minut na rumiany kolor - pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego

10:53, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (5) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach