poniedziałek, 29 października 2012

U mnie w domu nie może zabraknąć puree z dyni na zimę , bo jak najdzie mnie ochota na ciasto dyniowe :-) lub dzieci poproszą o babeczki dlatego musi być obowiązkowo - zwłaszcza że to moje ulubione warzywo...

przepis własny
  • 1 kg dyni 
  • 2 łyżki wody 

Dynię oczyścić z miękkiego miąższu oraz skóry, pokroić dynię na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu pod przykryciem - jeżeli dynia nie puszcza zbytnio soku podlewam ja odrobiną wody.  Uprażoną dynię miksuję blenderem na krem i przekładam gorącą do wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzuje w piekarniku. 

  • 1 kg dyni 

Dynię oczyszczam ze skóry i miękkiego miąższu kroję w grubszą kostkę i wykładam na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 C ok 30-40 minut do miękkości ale żeby się zbytnio nie zrumieniła. Tak upieczoną dynie przekładam do miski i miksuję blenderem na jednolita masę - wkładam do słoików i pasteryzuję w piekarniku lub garnku. 

Polecam

dołączam do akcji Festiwal Dyni 2012

czwartek, 25 października 2012

Delikatny i wilgotny chlebek dyniowy z bananem , naprawdę mi zasmakował doskonale smakuje z twarożkiem mascarpone pycha... polecam

oryginał
  • 150 g pieczonej dyni
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych + do obsypania formy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła roztopionego
  • 1/4 szklanki oliwy extra vergine
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki dżemu użyłam dyniowego
  • 2 jajka
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki pestek dyni 

W misce wymieszać suche składniki mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon. Masło roztopić na gazie , dynię i banana rozgnieść widelcem i wrzucić do masła - dodać drzem, oliwę, miód i jajka połączyć składniki. Całość wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Formę posmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi, masę przełożyć do formy, posypać pestkami dyni i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z formy na 15 minut i pozostawić na kratce do przestudzenia, następnie z powrotem chowamy do formy i wstawiamy do piekarnika - tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Smacznego 

dodaję do akcji Festiwal Dyni 2012

 
11:11, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (4) »
środa, 24 października 2012

Mój ukochany sernik który uwielbiam, jest taki delikatny za sprawą mojej ukochanej dyni to ona nadaje mu takiego smaku...a dzięki skórce z gorzkiej pomarańczy jest bardzo aromatyczny...polecam

przepis własny

forma 26 cm

  • 4 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka pure dyniowego
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku z gorzkiej pomarańczy

na spód

  • 100 g ciastek digestiwe
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła

 ponadto 

  • po 50 g startej czekolady mlecznej i białej

Ciastka pokruszyć dodać kakao i dodać rozpuszczony tłuszcz, całość wymieszać i wyłożyć na dno blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia - lekko docisnąć palcami i odstaw. 

Żółtka utrzeć z cukrem na puszek następnie dodać pure dyniowe, ser oraz sok z pomarańczy - połączyć składniki.  W drugiej misce ubić jajka i dodać do masy serowej - zmiksować na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem gorzkiej pomarańczy. Masę wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 60 minut z termoobiegiem. 

Wystudzić w uchylonym piekarniku, przed podaniem posypać startą czekoladą.

Smacznego 

dodaję do akcji Festiwal Dyni 2012

 
13:41, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (8) »
wtorek, 23 października 2012

Mini kotleciki dyniowe z serem, to doskonałe połączenie z serem mozzarella lub topionym gouda - wprost rozpływają się w ustach można podać z sosem pieczarkowym lub curry. Polecam :-) 

przepis własny

 Na 20 mini kotlecików

  • 250 g upieczonej dyni 
  • 200 g ugotowanych ziemniaków 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku 
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej 
  • garść posiekanej natki pietruszki 
  • ser mozzarella 
  • 3 plasterki setka topionego tego typu 
  • olej do smażenia

Zmielić ziemniaki wraz z upieczoną dynią, doprawić solą , pieprzem, kurkumą  oraz zmiażdżonym czosnkiem - całość wymieszać z posiekaną natką. Na końcu wbić jajko oraz dodać bułki tartej i  połączyć składniki. Całą masę podzielić na małe kotleciki w każdym zrobić małe wgłębienie włożyć kosteczkę mozzarelli lub topionego( każdy plasterek dzielimy na trzy i zwijamy paseczek) i zamknąć tak aby nie było widać nadzienia. Tak przygotowane kotlecik obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. 

Smacznego 

dodaje do akcji Festiwal Dyni 2012

poniedziałek, 22 października 2012

Ciastka z płatków orkiszowych z dodatkiem karmelu są lekko klejące ale, w tym cały urok :-) w dodatku są bardzo smaczne i aromatyczne. Świetne na przekąskę i sycące ... polecam

przepis własny
  • 2 szklanki płatków orkiszowych
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki masy kajakowej 
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jabłko
  • 2 białka
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g czarnego sezamu
  • 50 g białego sezamu 

Masło utrzeć z miodem i masą kajmakową dodać płatki,  jabłko wcześniej obrać i pokroić w kostkę dodać do masy. Następnie wsypać sezam, ziarna słonecznika - odstawić. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, gdy białka będą sztywne dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wykładać po łyżce masy na papier do pieczenia i piec ok 20 minut w 180 C do zrumienienia się. 

Smacznego

 
13:31, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 15 października 2012

Wytrawne placki z dyni z serem korycińskim, a jaki zapach ... rozchodzi się podczas smażenia po prostu pyszności jeśli oczywiście ktoś lubi takie smaki. Jako dodatek dałam dżem z chilli Polecam

przepis własny

Na ok 30 sztuk

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 
  • 500 g oczyszczonej dyni
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 300 g sera korycińskiego pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka mąki pszennej

W wodzie rozpuścić drożdże z miodem i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie zetrzeć dynię na tarce o grubych oczkach, wymieszać z przyprawami. Dodać wyrośnięte drożdże, posiekaną natkę pietruszki oraz ser i mąkę - całość połączyć i smażyć z obu stron na rumiano - na minimalnej ilości tłuszczu.

Smacznego 

 
10:19, kasandraa6
Link Komentarze (8) »
czwartek, 11 października 2012

Aromatyczne bułeczki spiralki z musem jabłkowym migdałami i czarnym sezamem - hm musicie spróbować ...

przepis własny
  • 3/4 szklanki musu jabłkowego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka miodu

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mus i pozostałe składniki - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość - odgazować, uformować wałeczki i zwijać w spiralę na przemian końcówkami. Posmarować roztopionym masłem i posypać czarnym sezamem oraz płatkami migdałów - zostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20-25 minut do zrumienienia się - studzić na kratce. 

Smacznego

14:09, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (7) »

Lubicie ostre przyprawy, to proponuję ostry sos z chili - jest doskonałym dodatkiem do serów czy pieczonych mięs a nawet tak po prostu na kanapkę. Polecam

przepis własny
  • 2 kg papryczek chili 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 słodka czerwona papryka 
  • 2 gruszki typu klapsa 
  • 1 szklanka octu z białego wina lub jabłkowego 

Papryczki umyć i oczyścić częściowo z nasion, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka, sodką paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego - pokroić w kostkę. Całość posolić i odstawić na jeden dzień. Kolejnego dnia dodać ocet obrane i pokrojone dojrzałe gruszki i gotować na małym ogniu ok 30 minut. Następnie zmiksować na pastę przełożyć do gorących słoiczków i odwrócić do góry dnem - pozostawić do wystudzenia. 

Smacznego 

poniedziałek, 08 października 2012

Lubicie pieczone warzywa, bo ja tak, zwłaszcza w postaci sałatki połączonej z dresingiem są bardzo aromatyczne i mają głęboki smak oj tak...

zainspirowana tym przepisem

  • mały kawałek dyni 
  • 2 małe długie buraki 
  • 2 marchewki 
  • 3 małe ziemniaczki 
  • 2 żółte papryki 
  • 100 g kaszy gryczanej 

dresing 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 1 łyżka octu z białego wina 
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru 
  • sól, pieprz do smaku 

Wszystkie składniki dresingu wymieszać w słoiczku.

Warzywa umyć wyłożyć na blaszkę i polać odrobiną oliwy z oliwek, piec w nagrzanym piekarniku do miękkości. Paprykę wyciągam z piekarnika gdy skóra zaczyna robić się ciemna. Gdy warzywa się upieką przestudzić i obrać ze skóry jeżeli jest taka potrzeba. Warzywa kroję na mniejsze kawałki i mieszam z wcześniej ugotowaną kaszą - polewam dresingiem i podaję. 

Smacznego



15:00, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 04 października 2012

Chrupiące wafelki na przekąskę, bardzo cieniutkie jeszcze cieńsze w rzeczywistości niż na zdjęciu.  Mało słodkie, doskonałe na przekąskę w sam raz ... polecam.

przepis własny
  • 3 jajka
  • 125 roztopionego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 

Masło roztopić z cukrem i cukrem waniliowym- przestudzić. Jajka lekko ubić dodać roztopione masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać waflownice, wylewać po małej łyżce ciasta i piec według instrukcji producenta. 

Smacznego  

11:54, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach