czwartek, 31 października 2013

 Ciasteczka na Halloween z dodatkiem dyni, im cieńsze tym bardziej kruche, grubsze bardziej miękkie polecam zwłaszcza dla dzieci choć nie tylko.

przepis własny

 Na ok 40 ciastek 

  •  250 g masła 
  • 1 jajko 
  • 50 g pure dyniowego
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 350 g mąki pszennej

Masło utrzeć na puszek wraz z cukrem dodać jajko i pure z dyni oraz  przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki by się schłodziło. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm , podsypując mąką i wykrawać krążki. Wykrojone ciastka łożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C piec ok 10-15 minut  do zrumienienia się czas pieczenia zależy od grubości ciastek..

lukier

  • 1 białko 
  • ok 300 g cukru pudru 

Białko wymieszać z cukrem pudrem do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o grubości końcówki 0,2 mmm . Wyciskać lukier na wystudzone ciastka i pozostawić do stwardnienia lukru. 

 drugi lukier

  • 1 białko 
  • ok 300 g cukru pudru 
  • barwnik czarny  w paście 

 Przygotować jeszcze raz taką samą porcję lukru dodając barwnik i przełożyć do rękawa cukierniczego z taką samą tylką i zrobić wzorek pajęczyny - pozostawić do wyschnięcia. 

Smacznego 

 przepis bierze udział w Festiwalu Dyni 2013
18:22, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (1) »
środa, 30 października 2013

 przepis własny
  • 600 g oczyszczonej dyni 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże jabłka 
  • 200 g ryżu do risotto 
  • 1 por tylko biała część 
  • 100 ml oliwy np :rozmarynowej 
  • 1 kiełbasa chorizo 
  • 1 papryczka chili lub 2 łyżeczki pasty z chilli 
  • 100 ml białego wina półsłodkiego 
  • 400 ml wywaru 
  • 200 g ananasa z puszki 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 pęczek pietruszki

Na oczyszczoną dynię rozgnieść ząbki czosnku posolić i natrzeć następnie polać oliwą.Obok ułożyć jabłka i ponakówać wykałaczką - piec razem z dynią.

Piekarnik nagrzać do 200 C i piec ok 30 minut.Upieczoną dynię i jabłka przestudzić i pokroić w kostkę. ( jabłka oczyścić z gniazda nasiennego i skóry)

Na patelni rozgrzać tłuszcz, w międzyczasie pokroić por w piórka i podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną kiełbasą w plasterki. Teraz dodać ryż i smażyć ok 2 minutki , następnie dodać pokrojoną dynię i ananasa gdy płyn odparuje podlewać wywarem po łyżce aż do wyczerpania - na końcu wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i pieczonym jabłkiem.  Całość przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut , następnie podawać. 

Smacznego 

 Przepis bierze udział w Festiwalu Dyni 2013
wtorek, 29 października 2013

Czasem do tego spaghetti dodaję albo same jajka albo śmietanę i obie wersje smakują wyśmienicie. To proste danie na szybki obiad dlatego polecam wszystkim zwłaszcza osobom zapracowanym. 

  • 2 jajka 
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 2 ząbki czosnku 
  • odrobinę natki pietruszki 
  • 50 g startego sera typu parmezan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ( u mnie rozmarynowa) 

Makaron ugotować al dente,  jajka wbić do miski i roztrzepać - odstawić.  Na patelnie wlać oliwę, dodać pokrojoną szynkę i lekko przyrumienić. . Dodać makaron oraz  rozgnieciony czosnek wraz z posiekaną natką pietruszki  - wlać jajka oraz starty ser i całość smażyć jeszcze przez chwilę . Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać od razu . 

Smacznego 

23:46, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 28 października 2013

 Suszycie owoce jarzębiny i aronii  - ja zrobiłam to pierwszy raz w tym roku i są naprawdę pyszne. I te z cukrem i te bez :-) , jarzębinę oraz aronię zrywam jeszcze przed przymrozkami i wkładam do zamrażalnika na kilka dni - to powoduje utratę goryczki. Wysuszone owoce dodaję do równych potraw - uwielbiam np ciastka z nimi ale o tym już niedługo. Polecam

przepis własny
  • 1 kg aronu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 cytryny 

Wodę zagotować z cukrem  do rozpuszczenia, następnie na gotujący syrop cukrowy wrzucić zamrożoną aronię  i gotować ok 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać soku z cytryny i spróbować, sok zlać do butelek owoce odcedzić i wyłożyć na sicie w suszarce do suszenia warzyw i suszyć ok 7 godzin. Wysuszone owoce przechowywać w  szczelnie zamkniętych pojemnikach :-).

  • 1 kg jarzębiny
  • 2 szklanki cukru 
  • 3 szklanki wody 

 Przemrożoną jarzębinę przelać gorącą wodą, do garnka wsypać cukier i jarzębinę całość zalać wodą i zagotować. Obserwować owoce gdy zrobią się lekko pomarszczone odcedzi z syropu i ułożyć w piekarniku na blaszce lub w suszarce do grzybów i suszyć ok 5-6  godzin w temp 70 C co jakiś czas przemieszać i uważać żeby się nam nie przypaliły. Owce jarzębiny można suszyć również w suszarce do warzyw. Jarzębina podczas suszenia skurczy nam się i nie będzie wydawać soku po naciśnięciu. Przechowywać w szczelnym pojemniku. 

 Owoce jarzębiny i aronu polecam wyszyć również bez gotowania , przemrozić je potem przelać wrzątkiem osuszyć i do piekarnika lub suszyć w suszarce do warzyw i grzybów. 

 Polecam 

 
czwartek, 24 października 2013

Chlebek z oliwkami, choć nie jestem smakoszem oliwek ten chlebek jednak mnie zachwycił i chyba przekonał do ich smaku :-) Ostatnio coraz częściej piekę domowe pieczywo co cieszy mnie coraz bardziej - uwielbiam zapach który wywodzi się podczas pieczenia nie mówiąc już o smaku i chrupiącej skórce ... polecam

oryginał
zaczyn 
  • 30 g aktywnego zakwasu
  • 150 g mąki pszennej chlebowej 
  • 180 g wody 

Wszystkie składniki połączyć i odstawić na ok 12-16 godzin 

ciasto właściwe 

  • cały zaczyn 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 360 g letniej wody
  • 630 g mąki pszennej chlebowej 
  • 90 g mąki żytniej 
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g oliwek

Oliwki odcedzić z wody i odstawić. 

Zaczyn rozmieszać z wodą,dodać mąkę,drożdże sol i mąki -ciasto wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie dodać oliwki i jeszcze raz lekko przerobić ciasto. Miskę wysmarować oliwą i przełożyć ciasto - przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować i składać raz w połowie rośnięcia.  

Z wyrośniętego ciasta uformować dwa chlebki i zostawić do wyrośnięcia - można przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 2 godziny. 

Piec w temp. 240 C ok 15 minut a następnie zmniejszyć do temp 200 C i piec jeszcze ok 20 minut.

Upieczone chlebki wyjąć ostrożnie z piekarnika i pozostawić na kratce do wystudzenia.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

poniedziałek, 21 października 2013
Aromatyczny omlet z dynią i duszoną  cebulą z dodatkiem miodu....  i rozmarynem do tego jeszcze ser z niebieską pleśnią  cóż pop prostu same pyszności.
przepis własny
  • 2 jajka
  • 300 g dyni
  • 1 łyżka miodu 
  • szczypta soli
  • 1 mała cebulka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 40 g sera z niebieską pleśnią lub fety
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub słodkiej
  • 1 łyżka mąki pszennej chlebowej
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • garść kiełków

Dynię oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach posolić i odstawić, następnie cebulę pokroić w piórka wymieszać z dynią i poddusić na patelni z odrobiną masła i miodu  - pod przykryciem.

W międzyczasie jajka roztrzepać dodać posiekany rozmaryn, tymianek oraz odrobinkę pieprzu i ostrej papryki w proszku. Następnie dodać do jajek podduszoną dynię z cebulą i pokrojone na mniejsze kawałki ser, całość wymieszać z mąką - wylać na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego

przepis bierze udział w festiwalu Dyni 2013

niedziela, 20 października 2013

Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem odrobiny skórki pomarańczowej i miodu. A dzieci były wprost zachwycone, znikło bardzo szybko - dobrze że zdążyłam się załapać choć na jeden kawałek :-) polecam

przepis własny

forma kwadratowa 20 cm

  • 1 szklanka pure z dyni
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • otarta skórka z 1 pomarańczy 
  • ok 4 jajka ( waga w skorupkach 230 g)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody 

W misce wymieszać mąkę pszenną z sodą i otartą skórką z pomarańczy - odstawić. Pure utrzeć z żółtkami , dodać olej i miód oraz skórkę z pomarańczy - połączyć składniki wraz z suchymi. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier - wymieszać delikatnie z masą dyniową i wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec ok 35 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta - zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. 

lukier

  • 1 białko
  • ok 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny 

 Do miski wbić białko dodać sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać na gładką masę - gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać jeszcze cukru pudru a jak zbyt gęsty sok z cytryny.

Ciasto pokroić na kawałki i polać lukrem - zostawić do stwardnienia lukru.

Smacznego 

przepis dodaję do Festiwalu Dyni 2013

13:41, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (6) »
piątek, 18 października 2013

Omlet z z jajek od naszych kurek do tego kiełki i listki bazylii, ser gorgonzola który nadaje lekko słonego posmaku dlatego do omleta nie dodaję soli :-) Jest delikatny i zdrowy to super pomysł zarówno na śniadanie jak i na kolację  - polecam

przepis własny
  • 3 duże lub 4 mniejsze jajka 
  • 1 garść kiełków brokuła 
  • 2 garści dowolnych kiełków np( słonecznika, rzodkiewki, brokuła)
  • 30 g sera 
  • kilka listków świeżej bazylii 
  • 1 łyżka masła klarowanego 

Jajka wbić do miseczki lekko ubić dodać pokruszony ser, porwane listki bazylii oraz kiełki - wymieszać doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz i wylać mieszaninę jajek - rozprowadzić po całej patelni.

Gdy jajka się zetną przewrócić na druga stronę za pomocą łopatki lub ( zsunąć na talerz odwrócić patelnię do góry dnem i odwrócić talerz) , smażyć na rumiano. Tak przygotowany omlet podawać z podpieczonym chlebkiem i kiełkami można jeszcze pokruszyć odrobinę sera. 

Smacznego 

środa, 16 października 2013

Czekoladowy chlebek upiekłam po raz drugi i za każdym razem smakuje wyśmienicie :-) Tym razem z okazji Światowego dnia pieczenia chleba a znalazłam go U Ani. Chrupiący i mięciutki polecam.

Dzień przed pieczeniem

zaczyn :

  • 28 g zakwasu 
  • 32 g mąki chlebowej (1/4 szklanki)
  • 18 g wody temperatura pokojowa

Wszystkie składniki przełożyć do miski i połączyć - mieszaninę przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 8 godzin. (najlepiej na noc) 

  • cały zaczyn z dnia poprzedniego 
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (393g)
  • 1 i 1/8 wody (248g)
  • 4 łyżki miodu (71g)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki kakao (25g)
  • 1/4 łyżeczki drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 78 g chipsów czekoladowych lub siekanej czekolady 

Wszystkie składniki oprócz czekolady umieścić w misce i zagnieść ciasto. - wyrabiać ok 10 minut, dodać kawałki czekolady. 

Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką - zostawić do wyrośnięcia. ( powinno podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto odgazować, można podzielić ciasto na dwie części jeżeli chcemy otrzymać dwa mniejsze chlebki. Ciasto formuję w kulę i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.

Po tym czasie uformować chlebki i przełożyć do koszyka wyłożonego ściereczką i oproszonej mąką do wyrastania chleba.  Odstawić do wyrastania na ok 2 godziny.. 

Piekarnik nagrzać do temp  205 C. Na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą włożyć kamień do pieczenia i zostawić aby się troszkę ogrzał następnie zsunąć chleb i piec ok 40 minut.

Chleb wyjąć na kratkę i zostawić do wystudzenia. 

Smacznego 


World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

środa, 09 października 2013

Bardzo aromatyczne bagietki ze świeżymi ziołami, do wykonania w krótkim czasie takie chrupiące...  i nic mi więcej nie potrzeba :-) za każdym razem zachwycam się ich smakiem. Polecam

przepis własny

porcja na 2 bagietki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka maki ryżowej
  • 3 łyżki oliwy rozmarynowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • mały kawałek gałązki rozmarynu
  • kilka listków bazylii

 W misce wymieszać  mąk, sól  oraz posiekane świeże zioła - odstawić.

Do kubka z ciepłą wodą wrzucić drożdże zakwas i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie do miski wlać maślankę, rozpuszczone drożdże z wymieszanym zakwasem, oliwę  wymieszać - dodać mieszaninę mąki i zagnieść ciasto ok 10 minut. Tak wyrobione ciasto przełożyć do miski posypanej na dnie odrobiną mąki - odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować i podzielić na dwie części - uformować dwa wałeczki i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - przykryć ściereczką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut na rumiano - wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego

 
13:54, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach