piątek, 31 października 2014

Chrupiące wafelki  czekoladowe z delikatnym nadzieniem  dyniowym ,,ala pumpkin latte,,  gdy spróbujecie jednego nie będziecie mogli się oprzeć...  Same wafelki nie są zbyt słodkie ale połączone z nadzieniem dyniowym smakują wyśmienicie. Wafle bez nadzienia można przechowywać dłużej w szczelnie zamkniętym pojemniku.  Polecam

przepis własny

na ok 40 sztuk mini wafelków

  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej


Masło rozpuścić i przestudzić, jajka lekko ubić z mlekiem i cukrem dodać roztopione masło oraz sodę wymieszaną wcześniej z mąką i gorzkim kakao.
Rozgrzać waflownicę i nakładać po 3/4 łyżeczki ciasta - piec wafelki według instrukcji waflownicy. Następnie upieczone jeszcze gorące   nawijam na końcówkę drewnianej łyżki dość szybko a następnie ściągam zwiniętą rurkę i zostawiam do przestudzenia. (trzeba przy tym uważać aby się nie poparzyć)

nadzienie dyniowo-kawowe

  • 250 g białego twarogu  (zmielonego)
  • 250 mascarpone
  • 3  łyżki pure z dyni
  • 1/4 szklanki brązowego cukru wcześniej zmielonego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 utartej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (zmielić)


ponadto

  • cukier puder


Cukier z kawą zmielić w młynku. Twaróg utrzeć  z dynią, następnie dodać zmielone przyprawy  oraz zmielony cukier wraz z kawą - połączyć składniki.
Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać wcześniej przygotowane rurki waflowe. Podawać od-razu posypane cukrem pudrem.
Smacznego

19:38, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (3) »

To moja kolejna odsłona zupy dyniowej tym razem z pieczonej dyni z dodatkiem szpinaku i sera który nadaje  jej niecodziennego smaku. To że kocham dynię to chyba każdy już wie :-) Dlatego co roku wysiewam je w swoim ogrodzie - czekam z niecierpliwością aż wyrosną i będę mogła je przerobić na pyszne potrawy którymi się zajadam z moją rodziną lub przyjaciółmi...

przepis własny
  • 1,5 litra rosołu
  • ok 500 g oczyszczonej dyni
  • gałka muszkatołowa
  • 1-2 ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z pestek dyni
  • OK 500 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • garść pestek dyni
  • 100 g sera typu korycińskiego lub fety
  • 1 łyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnego na miseczkę

Dynię kroję na mniejsze kawałki solę i polewam odrobiną oliwy z pestek dyni. Rozgrzewam piekarnik do 200 C, wykładam blachę papierem do pieczenia na to kładę dynię i piekę do miękkości.
Do garnka wlewam wcześniej ugotowany wywar, ziemniaki obieram myję i kroję na małe kawałki dodaję do wywaru i gotuję na małym ogniu do miękkości. Upieczoną dynię przekładam do wywaru dodaję przyprawy oraz ścieram na małych oczkach imbir gałkę muszkatołową - następnie całość miksuję na gładko i odstawiam.
Rozgrzewam patelnię z odrobina oliwy kładę szpinak -dodaję szczyptę soli oraz rozgnieciony ząbek czosnku - gdy całość się skurczy zdejmuję z ognia.
Do miseczek nalewam zupę dodaję pokruszony kozi ser oraz po odrobinie przesmażonego szpinaku i łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego. Całość posypuję pestkami dyni.
Smacznego 

przepis dołączam do ,,Festiwalu Dyni,,

09:46, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 30 października 2014

Pestki z dyni w aromatycznych przyprawach np świeży rozmaryn ,tymianek , bazylia dodaję takie zioła jakie lubię lub które akurat mam pod ręką. Najbardziej lubię dodatek świeżych ziół ale, czasem robię również z suszonymi - które również są bardzo dobre choć może mniej aromatyczne. Dodaję również świeżo zmielonej soli która nadaje im wyrazistości i fajnie się komponuje ze wszystkimi przyprawami. Polecam

przepis własny

Nasiona z ziołami na ostro

  • nasiona z 2-3 dyń
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub (bazylii,tymianku )
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dynie wydrążyć nasiona przełożyć do miski posypać przyprawami, rozmaryn przeciąć na mniejsze kawałek - polać oliwą i przełożyć na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzać 200 C , piec ok 10 -15 minut do zrumienienia się( zamieszać co jakiś czas) - wystudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika. Podawać jako przekąskę.

Nasiona z suszonymi ziołami

  • nasiona z 2-3 dyń
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy rozmarynowej
  • ok 1/4 łyżeczki świeżo mielonej soli morskiej

Dynie wydrążyć z pestek i przełożyć  je na papier do pieczenia posolić i posypać resztą przypraw - polać oliwą i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200 C i  piec ok 10 -15 minut - do zrumienienia się. Czas pieczenia trzeba pilnować aby pestki nam się nie spaliły i zamieszać co jakiś czas)  Wystudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika. 

Smacznego

przepis dołączam do ,,Festiwalu Dyni,,

środa, 29 października 2014

Na śniadanko dziś grilowane kanapki z chałki dyniowej z domowym pesto ze szpinaku i ciągnącym się serem - to coś co lubię najbardziej... Taką kanapkę można zrobić na dwa sposoby albo grilować na patelni lub w tosterze, a że nasz toster poszedł na emeryturę to została nam tylko patelnia :-) Kanapki wyszły smaczne i pożywne najgorzej jak każdy zażyczy sobie z innymi dodatkami ;-) Polecam

przepis własny
  • 2 kromki pieczywa dyniowego
  • spora garść szpinaku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 3 plastry sera typu koryciński
  • kilka plastrów cukinii lub kabaczka


Na patelni grilowanej podsmażyć kabaczka ( u mnie jeszcze z młodymi pestkami - uwielbiam). W moździerzu utrzeć porwane liście szpinaku z rozgniecionym czosnkiem oraz podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Gdy utrzemy trochę dodać parmezan i oliwę truflową i ucierać jeszcze chwilę ale niezupełnie na gładko. Posmarować pieczywo położyć plastry sera na to świeże liście bazylii i przykryć drugą kromką. Patelnię grilowaną rozgrzać i posmarować odrobina tłuszczu położyć kanapkę i grilować - przycisnąć gdy się zrumieni odwrócić na drugą stronę i przypiec.
Zdjąć z ognia przekroić na pół i podawać.
Smacznego


przepis dołączam do ,,Festiwalu Dyni,,

 

Lekka sałatka na kolację z dodatkiem pieczonej dyni i porozrywanej mozzarelli - bo dynię mogę jeść w każdej postaci...  Tym razem z pysznym dresingiem na bazie oliwy truflowej która jest niezwykle aromatyczna i stała się składnikiem który dość często używam do różnych sałatek i nie tylko. Taką sałatkę zjadam również po treningu nie dość że lekka to jeszcze pożywna. Polecam 

  • mały kawałek dyni
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry posypać ostrą papryką i polać oliwą - wymieszać i upiec w piekarniku ok 20 minut 200 C . Po upieczeniu dynię wystudzić.

  • 2 garście roszponki
  • upieczona dynia
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/4 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżka nasion dyni
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju z białych trufli

Roszponkę umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, wrzucić upieczoną dynię polać olejem truflowym - wymieszać. Na końcu porozrywać na kawałki kulkę mozzarelli dodać do sałatki wraz z nasionami chia i dyni - ponownie wymieszać i podawać.
Smacznego 

przepis własny

 

19:34, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 28 października 2014

Jesienna granola dyniowa bardzo aromatyczna dzięki świeżemu imbirowi, lasce cynamonu i innym przyprawom - jest lekko rozgrzewająca, tym razem prosta wersja z dodatkiem słonecznika i pestek dyni bez orzechów  (bo syn wyjadł) tak na szybko. Ale każdy może dodać swoje ulubione dodatki podstawą są tu płatki, pure z dyni i korzenne przyprawy - reszta dodatków jest dodawana według upodobań smakowych każdego z nas , bo wiadomo jeden lubi rodzynki drugi żurawinę a jeszcze inny daktyle itp... Polecam.

przepis własny
  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 100 g pestek dyni
  • 50 pestek słonecznika
  • 1 laska cynamonu  (lub mielony cynamon)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna kolendry
  •  szczypta mielonego chilli
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 300 g pure z dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego


opcjonalnie

  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonych daktyli


Płatki wsypać do miski wraz ze słonecznikiem i pestkami dyni - odstawić.Olej kokosowy lekko podgrzać do rozpuszczenia - odstawić. Do moździerza przełożyć ziele angielskie,kolendrę, mielone chilli oraz zetrzeć na tarce laskę cynamonu , gałkę muszkatołową - całość utrzeć wsypać do płatków. Następnie zetrzeć świeży imbir , dodać pure z dyni,rozpuszczony olej i miód - całość wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły - płatki powinny być lekko wilgotne.  Całość przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 1 godzinkę aby nabrało aromatu, po tym czasie nagrzać piekarnik 180 C , masę wyłożyć na blachę od piekarnika i wstawić do pieczenia mieszać często aby się nam nie przypaliło - piec do lekkiego zrumienienia się. Upieczoną granolę wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Moja granola nie jest zbyt słodka dlatego jeżeli wolicie słodsze dodajcie bakalie typu daktyle czy żurawina lub po prostu zwiększcie dodatek miodu ewentualnie można dodać cukier trzcinowy.
Smacznego 

19:46, kasandraa6
Link Komentarze (2) »

Bardzo aromatyczna bagietka dyniowa wzbogacona olejem truflowym - który nadaje jej niepowtarzalnego smaku i zapachu. Bagietka nadaję się z dodatkami słodkimi jak również słonymi - idealnie komponuje się z serem i szpinakiem ale o tym już niedługo na blogu , Polecam.

przepis własny
  • 1 szklanka pure z pieczonej dyni
  • 1 szklanki jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju z białych trufli
  • 3 i 3/4 szklanki mąki okriszowej


Jogurt utrzeć z drożdżami i odstawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski przełożyć pure z dyni , dodać sól, olej z trufli oraz jogurt z drożdżami - wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę i wyrobić ciasto ok 10 minut. przykryć folią spożywczą lub ściereczką ,odstawić do wyrośnięcia na ok 60 minut aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie gdy ciasto urośnie przerobić i uformować w wałek przeciąć wzdłuż na trzy części ale nie do końca zapleść warkocz - przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczę. Bagietkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni zostawić aby jeszcze podrosła na ok 20 minut (wszystko zależy od ciepła w danym pomieszczeniu) Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut sprawdzić patyczkiem czy nie ma śladu surowego ciasta.

Smacznego

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach