czwartek, 29 października 2015

Pyszne kremowe  tiramisu dyniowe z serkiem mascarpone lub bardzo kremowym twarogiem. Uwielbiam tiramisu w każdej postaci robiłam naprawdę dużo wariacji na jego temat choć niektóre nie zdążyły doczekać zdjęć ;-) łakomczuch ha ha To tiramisu robiłam w wersji mascarpone jak również z twarogiem który tu jest niezwykle kremowy i delikatny w dodatku można go wyjadać łyżeczką wprost z miseczki - jest tak dobry . Zdecydowanie bawarskie mleko i sery są o wiele lepsze o tego które piłam i jadłam na co dzień w Polsce i sama nie wiem dlaczego. ;-)  A tiramisu jest boskie, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso przełożone kremem  i posypane kawą - nic tylko jeść. Polecam

przepis własny

Na dwie porcje 

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego lub mascarpone 
  • 200 g musu z dyni 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego zamiennika 
  • 150 g creme fraiche 
  • 5 podłużnych biszkoptów 
  • 80 ml espresso 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 30 ml amaretto 

Przygotować czyste szklanki, pucharki lub kieliszki .

Zaparzyć kawę i posłodzić do smaku gdy lekko przestygnie dodać amaretto i wymieszać - odstawić. 

Do miseczki przełożyć twaróg lub mascarpone, dodać cukier pure z dyni oraz przyprawy i wymieszać  - jeżeli masa jest mało słodka ewentualnie dosłodzić do smaku.

Na końcu wymieszać z creme fraiche . Biszkopty przekroić na mniejsze kawałki i maczać w kawie ułożyć na dnie kieliszka tak by pokryło całe dno na to przygotowany krem ,następnie posypać kawą rozpuszczalną wymieszaną z kakao - czynność powtarzamy jeszcze raz (biszkopty,krem kawa z kakao) . Wierzch posypać startą czekoladą - schłodzić i podawać . 

Smacznego

przepis dodaję do Festiwal dyni 2015 

10:45, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 05 października 2015

Aromatyczny chlebek dyniowy z ziołami i dodatkiem czosnku. Bardzo szybko się robi i bardzo szybko znika ;-) w dodatku bardzo prosty do wykonania w takim jesiennym klimacie. Polecam 

przepis własny 

na 1 bochenek 

  • 200 g ciepłej wody 
  • 100 g sera koziego 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 
  • 220 g pure z dyni  
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 łyżka miodu 
  • 500 g mąki orkiszowej

Do miski przełożyć pure dyniowe, ciepłą wodę , drożdże i miód - wymieszać do połączenia składników.  Odstawić na 15 minut , w międzyczasie posiekać zioła i rozgnieść czosnek - wrzucić do pure dyniowego oraz dodać sól , pokruszony ser kozi i dodawać powoli mąkę - zagniatać aż składniki się połączą. Wyrobić ciasto ok 8-10 minut przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 -1,5 godziny w zależności od ciepła jakie panuje w danym pomieszczeniu.  Po tym czasie odgazować ciasto. Uformować chlebek lub przełożyć do formy  (podsypując mąką gdyby zbyt mocno się kleił). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok 15 minut aby lekko podrosło.  W tym czasie rozgrzać piekarnik 200 C  wstawić na dno piekarnika miseczkę z wodą, chleb  piec ok 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok 45 minut aż skórka z wierzchu będzie zarumieniona a chleb będzie wydawał głuchy dzwięk od spodu. Ewentualnie można sprawdzić patyczkiem przebijając chleb gdy nie ma śladu surowego ciasta to znaczy że jest upieczony. 

Smacznego

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach