piątek, 19 lutego 2016

 

Pieczenie bakłażanów wydaje się banalnie proste i takie jest wystarczy nam piekarnik wykałaczka no i oczywiście bakłażany. Trzeba je po nakłuwać aby podczas pieczenia nie pękły i nierozprysły się nam po całym piekarniku. Do tego odpowiedni czas i gotowe można z nich wyczarować pyszne pasty . Polecam

Bakłażan jest nisko kaloryczny dlatego mogą jeść go spokojnie bez wyrzutów osoby na diecie. Do tego jest bardzo zdrowy zawiera magnez, potas oraz błonnik polecam np na lekką kolację.

przepis własny
  • 2 bakłażany
  • grubsza wykałaczka

opcjonalnie

  • papier do pieczenia

 

Bakłażany po nakłuwać wykałaczką kilkanaście razy u mnie to ok 40 dziurek w jednym bakłażanie.

Rozgrzać piekarnik do 200 C bakłażany umieścić na blaszce można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia - pózniej będzie mniej mycia.

Do nagrzanego piekarnika wstawić warzywa i piec ok 30- 40 minut ale po 30 minutach sprawdzić patyczkiem przez nakłucie go jeżeli będzie już bardzo obkurczony i miękki to wyłączyć piekarnik i pozostawić go tam jeszcze przez 10 minut.

Po tym czasie wyjąć i przeciąć wzdłuż - skóra sama powinna odejść nam od miąższu - to oznacza że idealnie nam się upiekł. Ściągnąć skórę pokroić miąższ i zrobić np pastę lub wydrążyć go łyżką i zjadać np z solą i odrobiną soku z cytryny .

Polecam

20:28, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 lutego 2016

Dzisiejsze śniadanie Walentynkowe nie jest zbyt fotograficzne , ciężko było mi jakoś zrobić zdjęcie . Ale danie jest bardzo smaczne dlatego polecam, zaskoczcie swoją druga połówkę własnymi dodatkami. Coś zwykłego podane z akcentem serduszkowym.

 Propozycję na to danie dostałam od koleżanki kiedy byłam akurat w Polsce od Moniki M chociaż trochę je urozmaiciłam . Pierwszy sposób jest mój drugi Moniki - zdjęcie dodam pożniej . Ja podaję takie tosty z serem ale można włożyć w tosta dosłownie wszystko na co przyjdzie wam ochota, usmażone pieczarki, szpinak, szynka itp . Polecam

inspiracja Monika M

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2-4 jajka
  • garść żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • suszone pomidory ale nie z oliwy
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

 

W dwóch kromkach chleba wyciąć foremką serduszka i odłożyć. Na kolejnych dwóch ułożyć starty ser posypać ziołami i pokruszonego pomidora suszonego na wierzch nałożyć kromkę z wyciętym serduszkiem . Przygotować tak dwa tosty , rozgrzać toster u ułożyć przygotowane kanapeczki, wbić po jednym lub po dwa jajka do każdego tosta. Posoli ć i popieprzyć posypać z wierzchu jeszcze odrobiną tartego sera - zamknąć toster ale specjalnie mocno nie dociskać - bo wtedy jajko może wypłynąć. Po ok 2 minutach sprawdzamy czy jest upieczone - w zależności czy wolicie bardziej przypieczone czy mniej. Przełożyć na talerz i podawać na gorąco.

Propozycja numer 2

  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 jako
  • oliwa
  • sól, pieprz

Z kromki wyciąć kółeczko , rozgrzać oliwę położyć kromkę chleba a do środka wbić jajko - posolić i popieprzyć . Smażyć aż jajko się zetnie lub odwórucić na druga stronę.

Podawać od razu. 

14:44, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 lutego 2016

Sok z selera naciowego i owoców polecam do picia na czczo - oczyszcza organizm z toksyn i do tego jest smaczny - jeżeli oczywiście lubicie seler. Ma bardzo dużo witaminy C jak również witaminę młodości E , pomaga w pracy nerek i przemianie materii . Ma dużo potasu i wapnia oraz wiele innych cenny składników dla naszego zdrowia. Polecam.

przepis własny

na dwie szklaneczki

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 małe jabłka
  • 1/2 zielonego długiego ogórka ze skórą
  • 1/2 limonki
  • pół pęczka kolendry

opcjonalnie 

  • syrop z agawy

Wszystkie warzywa i owoce umyć , następnie przepuścić przez sokowirówkę sok zlać do blendera i zmiksować z natką kolendry na gładko - dodać wyciśnięty jeszcze sok z limonki i spróbować - jeżeli jest dla Was mało słodki można dosłodzić np syropem z agawy .
Na zdrowie ;-)

10:35, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
czwartek, 28 stycznia 2016

Zapraszam na lekkie śniadanie w postaci aromatycznego omletu z ziołami i kokosem. Jest delikatny aż rozpływa się w ustach , ciężko opisać go słowami dlatego musicie koniecznie spróbować. Idealny również po treningu zawiera zarówno białko jak i zdrowe tłuszcze. Polecam

 

przepis własny

na jedną porcję

  • 2 jajka
  • kilka świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
  • mała garstka świeżych plasterków kokosa
  • garść świeżej rzeżuchy

dodatkowo

  • 1 -2 kromki chleba
  • 2 plasterki pleśniowego sera koziego

Jajka ubić w miseczce dodać sól, pieprz oraz porwane liście bazylii ,rzeżuchę  a następnie wsypujemy małe plasterki koksa. Wszystko wymieszać, rozgrzać patelnię z olejem koksowym - wylać masę jajeczną i smażyć , gdy masa zacznie się ścinać powoli zwijać ale nie dopuszczać do całkowitego ścięcia gdyż podczas zwijania omlet zacznie nam popękać po bokach.
W międzyczasie przypiec kromki chleba w  tosterze na grzanki.
Omlet przekroić na pół , przełożyć na talerz i podawać z plasterkami pleśniowego sera koziego i przygotowanymi wcześniej grzankami.

* Kokos pociąć go w bardzo cieniutkie plasterki najlepiej używając do tego obieraczki , można też przelać do gorącą wodą lub namoczyć w ciepłej wodzie przez kilka minut lub zetrzeć na drobniejszych oczkach tarki.

Smacznego

niedziela, 24 stycznia 2016

Szybki chlebek na drożdżach na specjalne zamówienie mojej córki , bez dodatków ziaren itp . Robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znika , to taki ekspresowy chlebek gdy np zabraknie nam pieczywa w domu. Jest delikatnie aromatyczny dzięki dodatkowi oliwy z orzechów arachidowych spróbujcie bo warto. Polecam

przepis własny

na 1 średni chlebek

  • 375 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml oleju z orzechów arachidowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka syropu z brązowego ryżu lub miodu
  • 250 g mąki orkiszowej 1050
  • 510 g mąki pszennej typ 1050
  • plus 2 łyżki oleju arachidowego do posmarowania przed pieczeniem


W misce wymieszać wszystkie mokre składniki i rozpuścić w niej drożdże. Następnie przesiać mąkę i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie miskę wysmarować oliwą i przełożyć ciasto - przykryć folią spożywczą i zostawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto urośnie zdjąć folię i zagnieść ponownie , jak będzie się mocno kleiło można podsypać odrobiną mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkować  lub rozgnieść palcami i pokroić na kwadraty - ułożyć w formie. (posmarować olejem ) Zostawić aby jeszcze podrosło, w międzyczasie wstawić piekarnik 200 C , na dno wstawiam miseczkę z wodą . Do gorącego piekarnika wstawić chleb i piec 10 -15 minut następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze ok ok 35 minut aż się zrumieni . Chleb studzić na kratce , sprawdzam jeszcze patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta przebijam go przez środek. Upieczony chleb musi mieć głuchy odgłos jeżeli postukamy go od spodu.
Smacznego 

19:41, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 stycznia 2016

Batoniki powstały w zasadzie z resztek quinoi która została z obiadu inaczej komosy ryżowej, była ugotowana z odrobiną rozmarynu ;-) ale nie miało to wpływu na batony i ich smak .Do tego trochę różnych ziaren, zamieszać wszystko upiec i gotowe. Batoniki można spożywać przed treningiem , po jak również kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego a zdrowego. Polecam 

przepis własny

na ok 12 batonów

  • 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 6 śliwek suszonych
  • 6 suszonych daktyli
  • 2 łyżki syropu z brązowego ryżu lub (miód, stevia)


Śliwki i daktyle pokroić na małe kawałki , odstawić. Ziarenka rozpuszczalnej kawy ucieram w możdzieżu.Do miski przełożyć ugotowaną komosę ryżową dodać wszystkie składniki oraz pokrojone owoce - wymieszać do połączenia składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę rozprowadzić równo i wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec w 200 C ok 30 minut aż masa się zrumieni , po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie pociąć na mniejsze kawałki.
Smacznego
* Batoniki przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

czwartek, 14 stycznia 2016

Mini pączki z dodatkiem ziemniaków które wyrastają w nocy kiedy śpimy a rano wystarczy zagrzać olej i usmażyć . Uwielbiam jeszcze takie na ciepło , choć na ziemno również smakują wyśmienicie. To tzw kładzione ciasto które na które nie potrzebuję tracenia czasu w dzień i oczekiwania na jego rośnięcie - noc jest lepsza. Spróbujcie bo warto . Polecam 

przepis własny

na 1 duży talerz

  • 300 g ziemniaków obranych
  • 3 jajka
  • 380 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżka amaretto lub spirytusu

Obrane ziemniaki przełożyć do garnka i zalać wodą posolić i gotować do miękkości ok 20-30 minut. Następnie ziemniaki przestudzić i zmielić w maszynce lub po prostu ubić tłuczkiem.
Do miseczki przełożyć śmietanę dodać cukier oraz drożdże i wymieszać aż składniki się połączą . Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podrosną.
Przestudzone pure z ziemniaków przełożyć do miski dodać jajka oraz wyrośnięte drożdże - zmiksować . Następnie dodać otartą skórkę z cytryny oraz amaretto i wyrabiać stopniowo dosypując mąkę. Ciasto może się trochę kleić ale nie dosypywać mąki ewentualnie posmarować ręce oliwą.
Miskę posmarować oliwą, włożyć ciasto drożdżowe przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki - zdjąć folię i zamieszać, dzięki temu ciasto straci na objętości i odgazuje się.
Rozgrzać olej lub rozpuścić smalec . Gdy tłuszcz będzie już gorący maczam łyżkę w tłuszczu i łyżką nakładam małe porcję ciasta na gorący tłuszcz. Smażyć aż będą rumiane z obu stron . Gotowe pączusie odsączyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem.
Smacznego

*Pączusie najlepsze w dniu smażenia. 

wtorek, 12 stycznia 2016

 

Śniadanie a może lekka kolacja co Wy na to ? Jajka z półpłynnym żółtkiem do tego cukinia przesmażona z sałatą i ziołami a na końcu posypane odrobiną słonecznika . Smaczne i zdrowe no i nie zawsze śniadanie musi być słodkie ;-)

Polecam

przepis własny

na jedną porcję

  • 1 cukinia
  • 3 duże liście sałaty lodowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

przyprawy

  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta suszonego rozmarynu , tymianku
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 jajka

Cukinię pokroić w paski najlepiej specjalną obieraczką z której wychodzą paski jak spaghetti .

Resztę cukinii której już nie da się obrać obieraczką kroję w drobną kostkę -odstawić.

Następnie sałatę pokroić w paski ok 3-4 mm grubości. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić sałatę gdy będzie na wpół-twarda dodać cukinię i przyprawy - smażyć na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Gdy warzywa zmiękną spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Przełożyć na talerz posypać słonecznikiem i położyć ugotowane które wcześniej należy przekroić na pół.

Gotowanie jajek na wpół-twardo

Do garnuszka wlać wodę i wstawić na gaz gdy zacznie się gotować włożyć jajka przy pomocy łyżki i gotować 4 minuty. Po czym wyjąć i przełożyć do zimnej wody aby żółtka dalej się nie ścinało. Obrać i podawać z warzywami jak wyżej.

Smacznego

 

11:15, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 stycznia 2016

Zapraszam dziś na leniwe Niedzielne śniadanko w wersji z goframi. Miał być omlet z serkiem ale wyszły gofry są pyszne i chrupiące ale jak już stygną robią się bardziej miękkie więc najlepiej zjadać je od razu po upieczeniu. Serek czasem robię sama a czasem kupuje.

Do tego świeże warzywa , odrobina czosnku i śniadanie gotowe. Zdrowe i pyszne. Polecam

przepis własny

Porcja dla 1-2 osób

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki żytniej lub razowej
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki słonecznika

ponadto

  • olej kokosowy

Jajka wbić do miski i lekko ubić pokroić drobno szczypiorek i wymieszać z jajkami.  Następnie wsypać sezam , słonecznik doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą na końcu wymieszać z mąką .

 Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją olejem kokosowym następnie postępować według instrukcji gofrownicy.

Serek z dodatkami

  • 1/4 cukinii
  • 10 fistaszków do rozłupania
  • po 1/2 strączka papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 200 g serka ricotta ewentualnie serek

ponadto

  • 1 ząbek czosnku

Do miseczki przełożyć serek rozgnieć czosnek (można pominąć ) dodać odrobinę soli oraz warzywa które wcześniej należy pokroić w drobną kostkę i wymieszać z serkiem. Orzechy obrać i pokroić na drobno  wymieszać i podawać z goframi, omletem lub chlebkiem.

Smacznego

 

11:35, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
czwartek, 07 stycznia 2016

 

Bardzo lubię sałatki zwłaszcza te z lekkim dresingiem najczęściej na bazie owoców . Świetnie nadaje się na lekką kolację lub po prostu na przekąskę. Do tego jest zdrowa i pyszna no i nasz żołądek może odpocząć trochę po świętach Polecam

przepis własny

czas 15 minut / 1 porcja

2 porcje

  • 1 garstka roszponki
  • 1 garść sałaty lodowej
  • ok 3 łyżki kaparów
  • mini kulki mozzarella
  • 1 dojrzała kaki
  • 2-3 łyżki prażonego słonecznika
  • parmezan

dresing

  • 2 marakuje
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z brązowego ryżu lub miodu
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • świeżo mielona sól himalajska lub morska
  • świeżo mielony  pieprz

Do miski przełożyć roszponkę oraz mniejsze kawałki sałaty lodowej, dodać kapary, odsączone z wody serki mozzarella a kaki pokroić na mniejsze kawałki - polać dresingiem z maracui i wstrząsnąć miską kilkakrotnie aż dresing pokryje całą sałatkę. Podawać posypane kawałkami parmezanu.

Marakuję przeciąć na pół i wydrążyć środek do małego słoiczka dodać musztardę oraz syrop ryżowy . Na końcu dodać po szczypcie soli i pieprzu - zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą. 

Tak przygotowaną sałatkę podawać od razu.

Smacznego

08:49, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 84
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach