wtorek, 19 stycznia 2016

Batoniki powstały w zasadzie z resztek quinoi która została z obiadu inaczej komosy ryżowej, była ugotowana z odrobiną rozmarynu ;-) ale nie miało to wpływu na batony i ich smak .Do tego trochę różnych ziaren, zamieszać wszystko upiec i gotowe. Batoniki można spożywać przed treningiem , po jak również kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego a zdrowego. Polecam 

przepis własny

na ok 12 batonów

  • 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 6 śliwek suszonych
  • 6 suszonych daktyli
  • 2 łyżki syropu z brązowego ryżu lub (miód, stevia)


Śliwki i daktyle pokroić na małe kawałki , odstawić. Ziarenka rozpuszczalnej kawy ucieram w możdzieżu.Do miski przełożyć ugotowaną komosę ryżową dodać wszystkie składniki oraz pokrojone owoce - wymieszać do połączenia składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę rozprowadzić równo i wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec w 200 C ok 30 minut aż masa się zrumieni , po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie pociąć na mniejsze kawałki.
Smacznego
* Batoniki przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

czwartek, 14 stycznia 2016

Mini pączki z dodatkiem ziemniaków które wyrastają w nocy kiedy śpimy a rano wystarczy zagrzać olej i usmażyć . Uwielbiam jeszcze takie na ciepło , choć na ziemno również smakują wyśmienicie. To tzw kładzione ciasto które na które nie potrzebuję tracenia czasu w dzień i oczekiwania na jego rośnięcie - noc jest lepsza. Spróbujcie bo warto . Polecam 

przepis własny

na 1 duży talerz

  • 300 g ziemniaków obranych
  • 3 jajka
  • 380 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżka amaretto lub spirytusu

Obrane ziemniaki przełożyć do garnka i zalać wodą posolić i gotować do miękkości ok 20-30 minut. Następnie ziemniaki przestudzić i zmielić w maszynce lub po prostu ubić tłuczkiem.
Do miseczki przełożyć śmietanę dodać cukier oraz drożdże i wymieszać aż składniki się połączą . Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podrosną.
Przestudzone pure z ziemniaków przełożyć do miski dodać jajka oraz wyrośnięte drożdże - zmiksować . Następnie dodać otartą skórkę z cytryny oraz amaretto i wyrabiać stopniowo dosypując mąkę. Ciasto może się trochę kleić ale nie dosypywać mąki ewentualnie posmarować ręce oliwą.
Miskę posmarować oliwą, włożyć ciasto drożdżowe przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki - zdjąć folię i zamieszać, dzięki temu ciasto straci na objętości i odgazuje się.
Rozgrzać olej lub rozpuścić smalec . Gdy tłuszcz będzie już gorący maczam łyżkę w tłuszczu i łyżką nakładam małe porcję ciasta na gorący tłuszcz. Smażyć aż będą rumiane z obu stron . Gotowe pączusie odsączyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem.
Smacznego

*Pączusie najlepsze w dniu smażenia. 

wtorek, 12 stycznia 2016

 

Śniadanie a może lekka kolacja co Wy na to ? Jajka z półpłynnym żółtkiem do tego cukinia przesmażona z sałatą i ziołami a na końcu posypane odrobiną słonecznika . Smaczne i zdrowe no i nie zawsze śniadanie musi być słodkie ;-)

Polecam

przepis własny

na jedną porcję

  • 1 cukinia
  • 3 duże liście sałaty lodowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

przyprawy

  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta suszonego rozmarynu , tymianku
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 jajka

Cukinię pokroić w paski najlepiej specjalną obieraczką z której wychodzą paski jak spaghetti .

Resztę cukinii której już nie da się obrać obieraczką kroję w drobną kostkę -odstawić.

Następnie sałatę pokroić w paski ok 3-4 mm grubości. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić sałatę gdy będzie na wpół-twarda dodać cukinię i przyprawy - smażyć na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Gdy warzywa zmiękną spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Przełożyć na talerz posypać słonecznikiem i położyć ugotowane które wcześniej należy przekroić na pół.

Gotowanie jajek na wpół-twardo

Do garnuszka wlać wodę i wstawić na gaz gdy zacznie się gotować włożyć jajka przy pomocy łyżki i gotować 4 minuty. Po czym wyjąć i przełożyć do zimnej wody aby żółtka dalej się nie ścinało. Obrać i podawać z warzywami jak wyżej.

Smacznego

 

11:15, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 stycznia 2016

Zapraszam dziś na leniwe Niedzielne śniadanko w wersji z goframi. Miał być omlet z serkiem ale wyszły gofry są pyszne i chrupiące ale jak już stygną robią się bardziej miękkie więc najlepiej zjadać je od razu po upieczeniu. Serek czasem robię sama a czasem kupuje.

Do tego świeże warzywa , odrobina czosnku i śniadanie gotowe. Zdrowe i pyszne. Polecam

przepis własny

Porcja dla 1-2 osób

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki żytniej lub razowej
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki słonecznika

ponadto

  • olej kokosowy

Jajka wbić do miski i lekko ubić pokroić drobno szczypiorek i wymieszać z jajkami.  Następnie wsypać sezam , słonecznik doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą na końcu wymieszać z mąką .

 Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją olejem kokosowym następnie postępować według instrukcji gofrownicy.

Serek z dodatkami

  • 1/4 cukinii
  • 10 fistaszków do rozłupania
  • po 1/2 strączka papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 200 g serka ricotta ewentualnie serek

ponadto

  • 1 ząbek czosnku

Do miseczki przełożyć serek rozgnieć czosnek (można pominąć ) dodać odrobinę soli oraz warzywa które wcześniej należy pokroić w drobną kostkę i wymieszać z serkiem. Orzechy obrać i pokroić na drobno  wymieszać i podawać z goframi, omletem lub chlebkiem.

Smacznego

 

11:35, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
czwartek, 07 stycznia 2016

 

Bardzo lubię sałatki zwłaszcza te z lekkim dresingiem najczęściej na bazie owoców . Świetnie nadaje się na lekką kolację lub po prostu na przekąskę. Do tego jest zdrowa i pyszna no i nasz żołądek może odpocząć trochę po świętach Polecam

przepis własny

czas 15 minut / 1 porcja

2 porcje

  • 1 garstka roszponki
  • 1 garść sałaty lodowej
  • ok 3 łyżki kaparów
  • mini kulki mozzarella
  • 1 dojrzała kaki
  • 2-3 łyżki prażonego słonecznika
  • parmezan

dresing

  • 2 marakuje
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z brązowego ryżu lub miodu
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • świeżo mielona sól himalajska lub morska
  • świeżo mielony  pieprz

Do miski przełożyć roszponkę oraz mniejsze kawałki sałaty lodowej, dodać kapary, odsączone z wody serki mozzarella a kaki pokroić na mniejsze kawałki - polać dresingiem z maracui i wstrząsnąć miską kilkakrotnie aż dresing pokryje całą sałatkę. Podawać posypane kawałkami parmezanu.

Marakuję przeciąć na pół i wydrążyć środek do małego słoiczka dodać musztardę oraz syrop ryżowy . Na końcu dodać po szczypcie soli i pieprzu - zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą. 

Tak przygotowaną sałatkę podawać od razu.

Smacznego

08:49, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 23 grudnia 2015

To mój ostatni wpis przed Świętami dlatego życzę Wam zdrowych , pogodnych świat Bożego Narodzenia oraz samych smakołyków na waszych stołach. ;-)

Na świątecznym stole nie może zabraknąć mojej ulubionej sałatki ze słodką gruszką i curry oraz tymiankiem który nadaje fajnego aromatu. Ryż musi być ugotowany koniecznie w przyprawach , a sałatka mocno schłodzona wtedy jest najlepsza. Polecam

 

 przepis własny

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody
  • ok 300 g gruszek w puszce
  • ok 200 g szynki konserwowej
  • Mała garstka świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego


Ryż przepłukać pod bieżącą wodą następnie wsypać do garnka zalać wodą dodać przyprawy i gotować na małym ogniu - ja gotuję ok 15 minut . Ale najlepiej zobaczyć jaki jest czas na opakowaniu , każdy ryż inaczej się gotuje. Ugotowany ryż przelać zimną wodą i zostawić aby ociekł z wody.
Szynkę pokroić w małą kostkę a gruszki odcedzić z soki i również kroimy w kostkę ale grubszą - wszystko przełożyć do miski wraz z ryżem.
Przygotować sos , wymieszać majonez z jogurtem naturalnym i doprawić solą oraz pieprzem do smaku - wymieszać z sałatką i odrobiną siekanego tymianku.
Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego

* zamiast tymianku można dodać siekanej natki pietruszki oraz puszkę konserwowej kukurydzy. Nie zawsze ją daję ponieważ w moim domu nie wszyscy ją lubią a szkoda.

 

 

 

10:27, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 grudnia 2015

Dziękuję bardzo za super prezent świąteczny Olej Kujawski 3 Ziarna . Brakowało czasu na wykorzystanie go w mojej kuchni ale pierwsze co zrobiłam to posmakowałam go na łyżeczce i nie miał neutralny smak co bardzo mi odpowiadało. Musiałam go schować na jakiś czas do szafki ale tym razem bez zawijania w gazetę butelki gdyż jest wykonana z ciemnego szkła i światło nie działa już na niego niekorzystnie.


A więc doczekał swoje i teraz czas na śniadanie padło na omlet jeden z ulubionych moich zestawów śniadaniowych. W zasadzie to dwa w jednym omlecik i mini sałatka z dresingiem.
Jest bogaty w wartości odżywcze takie jak omega 3 oraz witaminy K i E , po przetestowaniu go stwierdzam że nadaje się zarówno do sałatek jaki i potraw smażonych i myślę że również będzie idealny do pieczenia.
Omlet jest delikatny i puszysty z delikatną sałatką cytrynową  która orzeźwia i nadaje mu wyrazistości. Polecam

przepis własny

sałatka

  • garść roszponki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • sól , pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać i polać roszponkę  - odstawić.


 dodatkowo 

  • 1 łyżka sezamu

Na suchej patelni uprażyć sezam - zdjąć z ognia.
omlet

  • 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
  • 100 g twarogu
  • 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
  • olej do posmarowania patelni

Żółtka utrzeć z twarogiem na gładko. W drugiej misce ubić białka następnie wymieszać delikatnie z masą serową na końcu dodać mąkę i delikatnie połączyć.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wylać masę , smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron. W międzyczasie podgrzać talerz włożyć na krótką chwilę do piekarnika.
Wyłożyć omlet na to sałatkę i posypać sezamem.
Smacznego


12:13, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 21 grudnia 2015

Świąteczny sernik jeden z moich ulubionych puszysty prosty i do tego jeszcze smaczny ;-) Najlepszy na drugi dzień po schłodzeniu w nocy w lodówce. Polecam

przepis własny

forma 28 cm

  • 200 g maślanych ciastek
  • 150 g masła

Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem , formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na dno pokruszone ciastka z masłem.

masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 5 jajek  żółtka i białka osobno
  • 200 g kwaśnej śmietany lub cream fresch
  • 3/ 4 szklanki cukru
  • 125 ml oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej

Żółtka przełożyć do miski i ucierać z dwoma łyżkami cukru na puszystą i białą masę. Następnie dodawać  stopniowo śmietanę i twaróg oraz olej i miksować do połączenia składników.
W drugiej misce ubić białka , dodać szczyptę soli podczas ubijania dodawać po odrobinie cukru. Ubijać aż białko będzie sztywne , następnie wymieszać delikatnie z masą serową. Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać.
Wylać do przygotowanej formy  i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc .

*Sernik najpierw urośnie a potem trochę opadnie.

 

Mój piękny stół

 www,mojpieknystol.pl

10:20, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 14 grudnia 2015

 

Granola jest idealna na pierwsze śniadanie tak na szybko z jogurtem , lekko pobudza dzięki dodatkowi kawy . Można ją zabrać ze sobą do pracy i po drodze wystarczy kupić ulubiony jogurt i śniadanie gotowe . A może zechcecie obdarować nią przyjaciół jako świąteczny prezent .

Granola jest chrupiąca z aromatem kawowo piernikowym i kawałkami czekolady które częściowo się roztopią i nadadzą fajnego smaku całości. Polecam

przepis własny

na dwie blachy

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju koksowego
  • ok 70 g gorzkiej czekolady 80% kakao
  • ok 70 g czekolady deserowej
  • 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika


Włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 180 C . Zaparzyć kawę z cukrem i odstawić , czekolady posiekać nożem . Do miski przełożyć płatki owsiane dodać przyprawę piernikową oraz zaparzoną i przestudzoną kawę ( może być ciepła ale nie gorąca) oraz posiekaną czekoladę - wszystko wymieszać a  na końcu dodać olej . Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę owsianą na dwóch blachach . Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut co jakiś czas mieszając do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić , przełożyć do słoików i zamknąć szczelnie aby niezwilgotniały.
Można podarować jako upominek świąteczny.
Polecam

piątek, 11 grudnia 2015

 

Dziś kanapki na śniadanko, ale można je zrobić również w wersji mini np na imprezę sylwestrową. Wiem że to jeszcze czas ale zleci zanim się obejrzymy . Kanapeczki z kremowym mascarpone do tego paseczki chrupiącego ogóreczka i pyszny kremowy wędzony łosoś skropiony sokiem z cytryny i jeszcze gałązka tymianku hm pycha.

Polecam

przepis własny

porcja dla jednej osoby

  • 3 kromki ciabatty
  • ok 2 łyżki serka mascarpone
  • ok trzy plastry wędzonego łososia (w zależności od wielkości )
  • ok 1/4 długiego ogórka zielonego

ponadto

  •  małe kawałki cytryny
  •  sól, pieprz
  •  tymianek


Kanapki posmarować serkiem mascarpone , następnie ogórka ubyć i osuszyć obrać obieraczką z ząbkami która od razu tnie na paski. Paski ogórka ułożyć na kanapkach posolić i popieprzyć , na to ułożyć plasterki wędzonego łososia skroić sokiem z cytryny położyć po gałązce tymianku i posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać
Smacznego 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 82
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach