czwartek, 07 stycznia 2016

 

Bardzo lubię sałatki zwłaszcza te z lekkim dresingiem najczęściej na bazie owoców . Świetnie nadaje się na lekką kolację lub po prostu na przekąskę. Do tego jest zdrowa i pyszna no i nasz żołądek może odpocząć trochę po świętach Polecam

przepis własny

czas 15 minut / 1 porcja

2 porcje

  • 1 garstka roszponki
  • 1 garść sałaty lodowej
  • ok 3 łyżki kaparów
  • mini kulki mozzarella
  • 1 dojrzała kaki
  • 2-3 łyżki prażonego słonecznika
  • parmezan

dresing

  • 2 marakuje
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z brązowego ryżu lub miodu
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • świeżo mielona sól himalajska lub morska
  • świeżo mielony  pieprz

Do miski przełożyć roszponkę oraz mniejsze kawałki sałaty lodowej, dodać kapary, odsączone z wody serki mozzarella a kaki pokroić na mniejsze kawałki - polać dresingiem z maracui i wstrząsnąć miską kilkakrotnie aż dresing pokryje całą sałatkę. Podawać posypane kawałkami parmezanu.

Marakuję przeciąć na pół i wydrążyć środek do małego słoiczka dodać musztardę oraz syrop ryżowy . Na końcu dodać po szczypcie soli i pieprzu - zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą. 

Tak przygotowaną sałatkę podawać od razu.

Smacznego

08:49, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 23 grudnia 2015

To mój ostatni wpis przed Świętami dlatego życzę Wam zdrowych , pogodnych świat Bożego Narodzenia oraz samych smakołyków na waszych stołach. ;-)

Na świątecznym stole nie może zabraknąć mojej ulubionej sałatki ze słodką gruszką i curry oraz tymiankiem który nadaje fajnego aromatu. Ryż musi być ugotowany koniecznie w przyprawach , a sałatka mocno schłodzona wtedy jest najlepsza. Polecam

 

 przepis własny

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody
  • ok 300 g gruszek w puszce
  • ok 200 g szynki konserwowej
  • Mała garstka świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego


Ryż przepłukać pod bieżącą wodą następnie wsypać do garnka zalać wodą dodać przyprawy i gotować na małym ogniu - ja gotuję ok 15 minut . Ale najlepiej zobaczyć jaki jest czas na opakowaniu , każdy ryż inaczej się gotuje. Ugotowany ryż przelać zimną wodą i zostawić aby ociekł z wody.
Szynkę pokroić w małą kostkę a gruszki odcedzić z soki i również kroimy w kostkę ale grubszą - wszystko przełożyć do miski wraz z ryżem.
Przygotować sos , wymieszać majonez z jogurtem naturalnym i doprawić solą oraz pieprzem do smaku - wymieszać z sałatką i odrobiną siekanego tymianku.
Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego

* zamiast tymianku można dodać siekanej natki pietruszki oraz puszkę konserwowej kukurydzy. Nie zawsze ją daję ponieważ w moim domu nie wszyscy ją lubią a szkoda.

 

 

 

10:27, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 grudnia 2015

Dziękuję bardzo za super prezent świąteczny Olej Kujawski 3 Ziarna . Brakowało czasu na wykorzystanie go w mojej kuchni ale pierwsze co zrobiłam to posmakowałam go na łyżeczce i nie miał neutralny smak co bardzo mi odpowiadało. Musiałam go schować na jakiś czas do szafki ale tym razem bez zawijania w gazetę butelki gdyż jest wykonana z ciemnego szkła i światło nie działa już na niego niekorzystnie.


A więc doczekał swoje i teraz czas na śniadanie padło na omlet jeden z ulubionych moich zestawów śniadaniowych. W zasadzie to dwa w jednym omlecik i mini sałatka z dresingiem.
Jest bogaty w wartości odżywcze takie jak omega 3 oraz witaminy K i E , po przetestowaniu go stwierdzam że nadaje się zarówno do sałatek jaki i potraw smażonych i myślę że również będzie idealny do pieczenia.
Omlet jest delikatny i puszysty z delikatną sałatką cytrynową  która orzeźwia i nadaje mu wyrazistości. Polecam

przepis własny

sałatka

  • garść roszponki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • sól , pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać i polać roszponkę  - odstawić.


 dodatkowo 

  • 1 łyżka sezamu

Na suchej patelni uprażyć sezam - zdjąć z ognia.
omlet

  • 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
  • 100 g twarogu
  • 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
  • olej do posmarowania patelni

Żółtka utrzeć z twarogiem na gładko. W drugiej misce ubić białka następnie wymieszać delikatnie z masą serową na końcu dodać mąkę i delikatnie połączyć.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wylać masę , smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron. W międzyczasie podgrzać talerz włożyć na krótką chwilę do piekarnika.
Wyłożyć omlet na to sałatkę i posypać sezamem.
Smacznego


12:13, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 21 grudnia 2015

Świąteczny sernik jeden z moich ulubionych puszysty prosty i do tego jeszcze smaczny ;-) Najlepszy na drugi dzień po schłodzeniu w nocy w lodówce. Polecam

przepis własny

forma 28 cm

  • 200 g maślanych ciastek
  • 150 g masła

Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem , formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na dno pokruszone ciastka z masłem.

masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 5 jajek  żółtka i białka osobno
  • 200 g kwaśnej śmietany lub cream fresch
  • 3/ 4 szklanki cukru
  • 125 ml oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej

Żółtka przełożyć do miski i ucierać z dwoma łyżkami cukru na puszystą i białą masę. Następnie dodawać  stopniowo śmietanę i twaróg oraz olej i miksować do połączenia składników.
W drugiej misce ubić białka , dodać szczyptę soli podczas ubijania dodawać po odrobinie cukru. Ubijać aż białko będzie sztywne , następnie wymieszać delikatnie z masą serową. Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać.
Wylać do przygotowanej formy  i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc .

*Sernik najpierw urośnie a potem trochę opadnie.

 

Mój piękny stół

 www,mojpieknystol.pl

10:20, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 14 grudnia 2015

 

Granola jest idealna na pierwsze śniadanie tak na szybko z jogurtem , lekko pobudza dzięki dodatkowi kawy . Można ją zabrać ze sobą do pracy i po drodze wystarczy kupić ulubiony jogurt i śniadanie gotowe . A może zechcecie obdarować nią przyjaciół jako świąteczny prezent .

Granola jest chrupiąca z aromatem kawowo piernikowym i kawałkami czekolady które częściowo się roztopią i nadadzą fajnego smaku całości. Polecam

przepis własny

na dwie blachy

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju koksowego
  • ok 70 g gorzkiej czekolady 80% kakao
  • ok 70 g czekolady deserowej
  • 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika


Włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 180 C . Zaparzyć kawę z cukrem i odstawić , czekolady posiekać nożem . Do miski przełożyć płatki owsiane dodać przyprawę piernikową oraz zaparzoną i przestudzoną kawę ( może być ciepła ale nie gorąca) oraz posiekaną czekoladę - wszystko wymieszać a  na końcu dodać olej . Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę owsianą na dwóch blachach . Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut co jakiś czas mieszając do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić , przełożyć do słoików i zamknąć szczelnie aby niezwilgotniały.
Można podarować jako upominek świąteczny.
Polecam

piątek, 11 grudnia 2015

 

Dziś kanapki na śniadanko, ale można je zrobić również w wersji mini np na imprezę sylwestrową. Wiem że to jeszcze czas ale zleci zanim się obejrzymy . Kanapeczki z kremowym mascarpone do tego paseczki chrupiącego ogóreczka i pyszny kremowy wędzony łosoś skropiony sokiem z cytryny i jeszcze gałązka tymianku hm pycha.

Polecam

przepis własny

porcja dla jednej osoby

  • 3 kromki ciabatty
  • ok 2 łyżki serka mascarpone
  • ok trzy plastry wędzonego łososia (w zależności od wielkości )
  • ok 1/4 długiego ogórka zielonego

ponadto

  •  małe kawałki cytryny
  •  sól, pieprz
  •  tymianek


Kanapki posmarować serkiem mascarpone , następnie ogórka ubyć i osuszyć obrać obieraczką z ząbkami która od razu tnie na paski. Paski ogórka ułożyć na kanapkach posolić i popieprzyć , na to ułożyć plasterki wędzonego łososia skroić sokiem z cytryny położyć po gałązce tymianku i posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać
Smacznego 

wtorek, 01 grudnia 2015

 

Dziękuję Wszystkim za udział w Festiwalu Zupy. Mam nadzieję że następnym razem znajdzie się więcej chętnych ;-)

Może razem spotkamy się w okresie letnim na chłodnikach hm zobaczymy .

 

Bożena z bloga ,,Domowe kucharzenie ,, Zupa pomidorowa z Multicookera , Kapuśniak

Dorota z bloga ,,Moje Małe Czarowanie ,, Zupa z bakłażanów

Danuta z bloga ,,Kocurkowe rozmyślania w kuchni u anielki 3,, Zupa ogórkowa bielona z boczkiem

i na koniec moje zupki : Zupa z batatów i kasztanów , Zupa brokułowa z kiełkami, Zupa krem z kapusty włoskiej ,

 Jeżeli kogoś pominęłam proszę napisać w komentarzu.

 

09:09, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 listopada 2015

Kiedy zobaczyłam tą Margaritę na blogu ,,Ale Meksyk,, wiedziałam że muszę ją zrobić . Zwłaszcza że tequila to jeden z moich ulubionych alkoholi ;-) A kiwi z dodatkiem świeżych liści bazylii fajnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Szkoda że kolor nie jest bardziej zielony, no ale cóż może to zależy od odmiany kiwi sama nie wiem ale i tak było pysznie... Polecam

na jedną porcję

  • 40 ml tequili
  • 2 owoce kiwi
  • kilka listków bazylii u mnie 5 dużych
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 15 ml soku z limonki
  • plasterek kiwi do dekoracji
  • potrzebny będzie też blender

Kiwi przekroić na pół i odciąć plasterek - odłożyć na bok, resztę kiwi wydrążyć i przełożyć do blendera. Następnie wycisnąć sok z limonki dodać do kiwi wraz z listkami bazylii oraz resztę składników. Całość zmiksować .

Na mały talerzyk wycisnąć odrobinę soku z cytryny lub nalać odrobinę wody zanurzyć brzeg kieliszka a następnie zanurzyć go w cukrze postawić i wlać przygotowany wcześniej drink.

Połówkę kiwi przeciąć na pół i tą połówkę lekko naciąć i zaczepić o brzeg kieliszka i podawać .

Polecam

 

 

 

 

17:12, kasandraa6 , Drinki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 listopada 2015

Dziś na zielono zupa krem z kapusty włoskiej i innych zimowych zielonych warzyw . Jest sycąca, kremowa i rozgrzewa. Do tego lekko chrupiący makaron z marchewki i viola''

To kolejna moja propozycja w ramach Festiwalu Zupy który trwa do końca tygodnia u mnie na blogu i chyba już ostatnia bo raczej zabraknie mi czasu na kolejne wariacje . Ale nadal czekam na wasze propozycję również na Facebooku.

przepis własny

na ok 4 porcie

  • 1 litr wody
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1-2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 250 g brukselki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • garść koperku
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • ponadto
  • 1cm do 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2-3 duże marchewki
  • parmezan


opcjonalnie

  • nasiona sezamu


Warzywa umyć i osuszyć , cebulę obrać i pokroić w piórka podsmażyć na małej ilości oleju - przełożyć do garnka. Następnie pokroić kapustę w paski i również przesmażyć na oleju , przełożyć do garnuszka wraz z brukselkami. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z odrobiną soli - dodać do reszty warzyw, gotować na małym ogniu aż wszystko zmięknie.  W międzyczasie zetrzeć kawałek imbiru do zupy.
Marchew obrać . umyć i pokroić w cieniutkie paseczki najlepiej obieraczką która ma takie ząbki.
Zagotować wodę i wrzucić nitki marchwi dosłownie na 2 minutki - tzw zblanszować , odcedzić z gorącej wody i przelać zimną.  Odłożyć.
Do ugotowanej zupy dodać natkę koperku , doprawić do smaku  i zmiksować , na końcu wymieszać ze śmietaną.
Zupę przelać do miseczek dodać wcześniej przygotowaną marchew oraz  kawałki parmezanu lub innego ulubionego sera , można posypać podprażonym sezamem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

 

 

13:57, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 20 listopada 2015

 Zapraszam na szybką zupkę brokułową bardzo kremową i aromatyczną z chrupiącymi kiełkami - jest naprawdę pyszna. To kolejna moja propozycja do Festiwalu Zupy do którego serdecznie was zapraszam.

A jeżeli lubicie żółty ser pokroicie go w średnią kosteczkę i wrzućcie do miseczek z już nalaną gorącą zupą - to naprawdę świetna sprawa kiedy podczas jedzenia zjadamy pyszne ciągnące kawałki ciepłego sera. Polecam

przepis własny

na ok 4 porcje

  • ok 1,5 litra wody
  • 1 duże brokuły
  • 1 -2 marchewki
  • 1 por ( biała część)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 200 ml śmietany kremówki

 ponadto

  • natka pietruszki
  • kiełki soi
  • kawałki średnich kostek żutego sera

Obrać marchew, ziemniaki oraz łodygę brokuła - wszystko umyć i pokroić w kostkę łodygę brokuła obrać wcześniej z twardej skóry . Przełożyć do garnuszka i zalać wodą gdy warzy będą prawie miękkie dodajemy różyczki kalafiora  i gotujemy do czasu aż zmiękną. Na koniec wszystko doprawić solą i pieprzem  oraz wymieszać ze śmietaną . Podawać z kiełkami i siekaną natką pietruszki.

Smacznego

 

 

 

18:21, kasandraa6
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 77
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach