wtorek, 17 listopada 2015

 

W ramach festiwalu zupy zapraszam dziś na zupkę z batatów i kasztanów jadalnych. Jest prosta smaczna i sycąca w dodatku zaskakuje smakiem. Lekko słodkawa z nutą słonego sera i pikantnych chipsów tortellini.

Cydr nadaje jej fajnego charakteru - idealna na obiad lub późną kolację. Polecam

przepis własny

Na ok 3 porcje

  • 600 g batatów
  • 300 g kasztanów jadalnych
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 125 ml cydru jabłkowy lub gruszkowy
  • 1 litr wywaru warzywnego

 ponadto

  • ok 150 g sera z niebieską pleśnią
  • garść chipsów tortellini
  • 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki

Kasztany obrać ze skorupki i następnie zlać wrzątkiem aby zeszła skórka. Z ciepłych kasztanów z ciągnąć skórkę.

Do garnuszka wlać wywar wrzucić oczyszczone bataty marchew i seler naciowy - wszystko pokrojone na mniejsze kawałki. Gotować na małym ogniu , dodać kasztany i cydr, kiedy warzywa będą już miękkie - dodać kawałek sera do rozpuszczenia następnie całość zmiksować i doprawić do smaku odrobiną pieprzu.

Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta rozcieńczyć ją odrobiną wody.

Podawać z kawałkami sera z niebieską pleśnią i chipsami tortilla i siekaną natką pietruszki.

Smacznego

 

 

08:51, kasandraa6
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 16 listopada 2015

 

Jesień to czas kiedy jemy więcej gorących potraw . Czasem brak nam czasu na przygotowanie obiadu a taka zupka prawie sama się robi i każdy może ją bez problemu odgrzać jak wróci do domu.Rozgrzewa i nasyci.

Gotujemy zupy wyłącznie bez dodatków typu kostek rosołowych , warzywek itp

Chodzi o prawdziwy smak zupki. Smacznie i zdrowo.

Zasady Festiwalu Zupy

* Festiwal trwa od 16-30 listopada 2015

* Nie dodajemy przepisów archiwalnych

*Na koniec festiwalu proszę podać nazwę bloga , nazwę potrawy , link do przepisu można dodawać w wydarzeniu na Facebooku lub przysłać email : kasandra6.jurek@wp.pl

*Przepis musi zawierać zdjęcie potrawy

*Proszę podać link do Festiwalu :

Zapraszam

 

14:57, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 listopada 2015

Naleśniki na dwa sposoby z winem lub bez jak kto woli . Są to słodkie naleśniki z puszystym nadzieniem twarogowym  od których naprawdę nie mogłam się oderwać. ;-) Oczywiście można tu użyć zamiast wina soku z czarnej porzeczki ale jeżeli macie możliwość to koniecznie spróbujcie tego nadzienia z jeżynami bo jest naprawdę smaczne a już o samych jeżynach nie wspomnę . Przyznaje się trochę wyjadłam z garnka ;-) Polecam

przepis własny

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  •  8 naleśników

nadzienie

  • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub malin 
  • 125 ml wytrawnego wina 
  • 2-3 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego
  • cream fresch
  • 1 łyżeczka miodu

Do garnuszka przełożyć jeżyny i zalać winem odczekać aby lekko się rozmroziły , następnie dodać cukier i gotować na małym ogniu aż większa część płynu odparuje - odstawić. 

Twaróg wymieszać z cream fresch dodać troszkę cukru lub miodu do smaku następnie dodać połowę jeżyn i utrzeć nadzienie serowe. Po czym posmarować naleśniki i złożyć w kopertę polać resztą syropu z jeżynami. Opcjonalnie można posypać odrobiną cukru pudru.

nadzienie bez alkoholu

  • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub innych owoców np : truskawek,malin, jagód ,czarnej porzeczki
  • 125 ml soku z czarnej porzeczki ,pomarańczowego lub jabłkowego
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego

Do garnuszka przełożyć mrożone owoce posypać cukrem i wlać sok , gotować na małym ogniu aż większość płynu wyparuje a owoce się skarmelizują. Odstawić do przestudzenia.Dalej postępować jak wyżej.

Smacznego

 

 

 

08:29, kasandraa6
Link Komentarze (3) »
czwartek, 12 listopada 2015

Dyniowa zupka która niestety nie zdążyła wskoczyć na bloga w czasie trwania festiwalu dyniowego na blogu Bea w kuchni ;-) . Ale i tak w końcu udało się ją opublikować...  jak to mówią lepiej pózno niż wcale ;-) Jestem smakoszem zup różnego rodzaju zwłaszcza w porze jesienno zimowym uwielbiam je i praktycznie same się robią wystarczy wrzucić trochę warzyw , zalać wodą pogotować doprawić do własnych upodobań i możemy się cieszyć smakiem.  Lubię rozgrzewać się zupą i zjadać nawet na kolację zakopana pod ciepłym kocem z gorącym kubeczkiem zupy. Polecam ;-)

przepis własny

  • ok 600 g oczyszczonej dyni 
  • 200 g mleka migdałowego
  • 1 por ( biała część ) 
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 spora garść kolendry 
  • 1-2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki migdałów+ 2 szklanki wody

Migdały przełożyć do miseczki zalać gorąca wodą - odstawić . Po ok 15 minutach sprawdzić czy skórka schodzi jeżeli tak to obrać i odcedzić z wody ale jej nie wylewać wykorzystamy ją do zupy.
Do garnka przełożyć dynię pokrojoną w kostkę , łodygę selera pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do garnka wraz z obranymi migdałami. Białą część pora podsmażyć na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnuszka - zalać wszystko wodą w której moczyły się migdały, dodać przyprawy oraz połowę mleka migdałowego . Gdy dynia będzie już miękka dodać resztę mleka i  całość zmiksować  na gładko, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wymieszać z posiekana kolendrą ewentualnie pietruszką.

Smacznego 

 

 

 

14:32, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 października 2015

Pyszne kremowe  tiramisu dyniowe z serkiem mascarpone lub bardzo kremowym twarogiem. Uwielbiam tiramisu w każdej postaci robiłam naprawdę dużo wariacji na jego temat choć niektóre nie zdążyły doczekać zdjęć ;-) łakomczuch ha ha To tiramisu robiłam w wersji mascarpone jak również z twarogiem który tu jest niezwykle kremowy i delikatny w dodatku można go wyjadać łyżeczką wprost z miseczki - jest tak dobry . Zdecydowanie bawarskie mleko i sery są o wiele lepsze o tego które piłam i jadłam na co dzień w Polsce i sama nie wiem dlaczego. ;-)  A tiramisu jest boskie, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso przełożone kremem  i posypane kawą - nic tylko jeść. Polecam

przepis własny

Na dwie porcje 

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego lub mascarpone 
  • 200 g musu z dyni 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego zamiennika 
  • 150 g creme fraiche 
  • 5 podłużnych biszkoptów 
  • 80 ml espresso 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 30 ml amaretto 

Przygotować czyste szklanki, pucharki lub kieliszki .

Zaparzyć kawę i posłodzić do smaku gdy lekko przestygnie dodać amaretto i wymieszać - odstawić. 

Do miseczki przełożyć twaróg lub mascarpone, dodać cukier pure z dyni oraz przyprawy i wymieszać  - jeżeli masa jest mało słodka ewentualnie dosłodzić do smaku.

Na końcu wymieszać z creme fraiche . Biszkopty przekroić na mniejsze kawałki i maczać w kawie ułożyć na dnie kieliszka tak by pokryło całe dno na to przygotowany krem ,następnie posypać kawą rozpuszczalną wymieszaną z kakao - czynność powtarzamy jeszcze raz (biszkopty,krem kawa z kakao) . Wierzch posypać startą czekoladą - schłodzić i podawać . 

Smacznego

przepis dodaję do Festiwal dyni 2015 

10:45, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 05 października 2015

Aromatyczny chlebek dyniowy z ziołami i dodatkiem czosnku. Bardzo szybko się robi i bardzo szybko znika ;-) w dodatku bardzo prosty do wykonania w takim jesiennym klimacie. Polecam 

przepis własny 

na 1 bochenek 

  • 200 g ciepłej wody 
  • 100 g sera koziego 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 
  • 220 g pure z dyni  
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 łyżka miodu 
  • 500 g mąki orkiszowej

Do miski przełożyć pure dyniowe, ciepłą wodę , drożdże i miód - wymieszać do połączenia składników.  Odstawić na 15 minut , w międzyczasie posiekać zioła i rozgnieść czosnek - wrzucić do pure dyniowego oraz dodać sól , pokruszony ser kozi i dodawać powoli mąkę - zagniatać aż składniki się połączą. Wyrobić ciasto ok 8-10 minut przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 -1,5 godziny w zależności od ciepła jakie panuje w danym pomieszczeniu.  Po tym czasie odgazować ciasto. Uformować chlebek lub przełożyć do formy  (podsypując mąką gdyby zbyt mocno się kleił). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok 15 minut aby lekko podrosło.  W tym czasie rozgrzać piekarnik 200 C  wstawić na dno piekarnika miseczkę z wodą, chleb  piec ok 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok 45 minut aż skórka z wierzchu będzie zarumieniona a chleb będzie wydawał głuchy dzwięk od spodu. Ewentualnie można sprawdzić patyczkiem przebijając chleb gdy nie ma śladu surowego ciasta to znaczy że jest upieczony. 

Smacznego

środa, 30 września 2015

Znalazłam bardzo ciekawy przepis prosty i smaczny syrop, wiem że lekarstwa nie powinny być smaczne ale od dziecka mi to zostało ;-)że jak lekarstwo jest niedobre to go nie przełknę nawet jakby mi to miało pomóc . Tak to już ze mną jest. W ostatnim czasie byłam chora a że teraz nie mieszkam w PL a z moim nowym językiem jest na razie średnio to ratuję się domowymi środkami. I oto kolejny który mnie wspomógł w tych ciężkich chwilach bo ból gardła był nie do zniesienia aż utrudniał mi spanie w nocy. Mi pomógł może i Wam pomoże. Polecam 

oryginał 

na jeden mały słoiczek 

  • 1 pomarańcza
  • ok 2 czubate łyżki naturalnego miodu 
  • 1 gałązka tymianku 

Słoik w którym będziemy przechowywać syrop wyparzyć go i wytrzeć do sucha. Pomarańcz sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki - przełożyć do słoiczka  wraz z gałązką tymianku. Miód o tej poże ma już stałą konsystencję dlatego musimy go delikatnie podgrzać. Gdy zobaczymy że zaczyna powoli się roztapiać natychmiast ściągnąć z ognia.  Jeszcze chwilę pomieszac aż cały będzie płynny i zalać owoce do 3/4 słoiczka . Odstawić na ok 3 godzinki aby owoce puściły sok. Polecam na ból gardła i kaszel .

poniedziałek, 28 września 2015

No i dopadła mnie choroba więc ratuję się witaminkami . I zostawiam Wam troszkę informacji ;-) mam nadzieje że nie zanudziłam Was ha ha ;-)

Ratowałam się witaminkami jak również nalewką która pomaga najlepiej pić ją w pierwszych stadium choroby - i uratowała mnie od długiej choroby. Fakt miałam problem podnieść się z łóżka a ból gardła i kaszel był nie do zniesienia. Dosłownie w ciągu trzech dni choroba zniknęła, został tylko niewielki katar ale to już nic w porównaniu z tym co było. I przede wszystkim dużo witamin z warzyw i owoców.  

Jabłka zawierają dużo witaminy C a w skórce znajduje się sporo wapnia i krzemu który bardzo dobrze wpływa na nasze paznokcie i włosy. Jak również zawierają potas , pektyny a one przyspieszają spalanie tłuszczu. Łagodnie stany bólu gardła . 

Marchewką warto się zajadać zarówno na surowo jak i w sokach zawiera : węglowodany,białka,tłuszcze . Składniki mineralne takie jak potas, sód , wapń , fosfor , żelazo itp... Oraz mnóstwo witamin A,B1, B2 ,B6, C ,E, H , K ,PP, oraz pektyny. Jest bogata w witaminy i zwiększa odporność naszego organizmu . 

Imbir łagodzi stany zapalne stawów ( przekonałam się o tym na własnej skórze) jak również leczy przeziębienie , rozgrzewa i przynosi ulgę obolałym mięśniom .

Ale uwaga jeżeli jesteś w ciąży lub karmisz piersią wystrzegaj się go gdyż działa drażniąco. 

Cytryna zawiera bardzo dużo witaminy C i również wzmacnia odporność powinno się jej spożywać jak najwięcej w okresie jesienno-zimowym . Polecam 

na 500 ml soku 

  • 3 duże jabłka 
  • 5 marchewek 
  • ok 1,5 cm świeżego imbiru 

Owoce i warzywa porządnie umyć , pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub wyciskarkę przelać sok szklanki wycisnąć sok z limonki,połączyć . Pić odrazu .

środa, 23 września 2015

Dziś zapraszam na śniadaniowe babeczki z jarmużem i jajkami idealne na śniadanie ... Polecam 

 oryginał 

na trzy sztuki 

  • 2 garstki liści jarmużu 
  • 3 cieniutkie plastry boczku 
  • 3 jajka szczypta świeżo mielonego pieprzu 
  • szczypta soli himalajskiej

Jarmuż lekko przesmażyć na suchej patelni ze szczyptą soli- odstawić. Wyłożyć boczkiem kokilki do każdej powkładać przesmażony jarmuż i wbić po jednym jajku , posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 15 -20 minut aż białko się zetnie. Można podawać na ciepło jak również na zimno . 

Smacznego 

09:45, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 września 2015

Wracam pomału do blogowania ;-) mam nadzieję że o mnie nie zapomnieliście ha ha ...Dziś zapraszam Was na ciasto drożdżowe które piekłam w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie,, Pierwsza wersja bardziej zdrowa i mniej słodka jeżeli lubicie oczywiście takie ciasta ;-) . Obie wersje są bardzo dobre choć ja zdecydowanie wolę tą zdrowszą. Polecam 

na ciasto 

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 100 g oleju kokosowego 
  • 200 ml ciepłego mleka roślinnego 
  • 350 g mąki orkiszowej 
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • szczypta soli 

nadzienie 

  • 200 g miałkiego twarogu ( trzykrotnie mielonego)
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  •  skórka otarta z jednej cytryny
  •  1 łyżka soku z cytryny 

W garnuszku podgrzewam mleko z cukrem aby tylko było lekko ciepłe i rozpuszczam w nim drożdże. Następnie do miski przesiewam mąkę dodaję również olej kokosowy , szczyptę soli oraz powolutku wlewam płynną zawartość garnuszka - mieszając łyżką aż składniki się połączą. Potem wyrabiam kilka minut rękoma, wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia ok godziny czasem dłużej w zależności jak ciepło mamy w danym pomieszczeniu. 


Do miseczki przekładam twaróg i mieszam go z reszta składników na gładko i odstawiam .

 Figi umyć odciąć ogonki i przekroić na ćwiartki - odstawić.

 Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę opruszoną mąką i rozwałkować 40 cm długości i 30 szerokości przekroić wzdłuż na trzy kawałki. Na każdym kawałku wzdłuż wyłożyć nadzienie twarogowe i zwinąć każdy kawałek w rulonik skleić końcówki. Formę wyłożyć papierem lub posmarować tłuszczem, przełożyć wałeczki ciasta tworząc ślimaka a między nie włożyć kawałki owoców. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na chwilę aby troszkę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 C i wstawić ciasto piec ok 45 minut do zrumienienia, wyjąć i przestudzić ciasto. Z wierzchu można posypać zmielonym jasnym cukrem trzcinowym.

 Smacznego

drugi sposób na szybko 

na ciasto 

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 1 całe jajko + 1 żółtko 
  • szczypta soli 
  • 100 g cukru 
  • 420 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 

ponadto 

  • 3-4 jabłka 

Kruszonka 

  • 50 g zimnego masła 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru

Do miski wsypać mąkę z cukrem i masłem pokrojonym w kostkę , mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże następnie małym strumieniem wlewać do mąki - mieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto wyrobić rękoma gdyby zbyt mocno się kleiło podsypać jeszcze odrobiną mąki . Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok 1 godzinę . 

Kruszonka

Masło przełożyć do miseczki wraz z cukrem i mąką utrzeć aż składniki się połączą i wytworzą się tzw grudki - odstawić. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolice , podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt 40/30 cm przeciąć wzdłuż na trzy części. Teraz każdy kawałek zwinąć w wałeczek i ułożyć w kształcie ślimaka w tortownicy .

 Ciasto odstawić, w międzyczasie obrać jabłka i poukładać między wałeczki posypać kruszonką i zostawić aby lekko podrosło.

Podrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 180 C piec ok 50 minut do zrumienienia się. Upieczone ciasto pozostawić jeszcze chwile w uchylonym piekarniku. 

Smacznego

Osoby które piekły wspólnie w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie to :

Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie 

Dorota z bloga Moje małe czarowanie 

Joanna z bloga Notatki kulinarne 

Joanna z bloga Różowa kuchnia 

Paulina z bloga Czarna oliwka 

Joanna z bloga Grunt to przepis 

           z bloga Matka wariatka 

Agnieszka z bloga Kuchnia co dnia 

Urszulka z bloga Moja kuchnia 

Kasia z bloga  Mia cucina

Jola z bloga Nasze życie od kuchni 

Kamila z bloga Życie ze smakiem 

Danuta z bloga Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Amelki 

13:44, kasandraa6
Link Komentarze (9) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 77
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach