niedziela, 10 stycznia 2016

Zapraszam dziś na leniwe Niedzielne śniadanko w wersji z goframi. Miał być omlet z serkiem ale wyszły gofry są pyszne i chrupiące ale jak już stygną robią się bardziej miękkie więc najlepiej zjadać je od razu po upieczeniu. Serek czasem robię sama a czasem kupuje.

Do tego świeże warzywa , odrobina czosnku i śniadanie gotowe. Zdrowe i pyszne. Polecam

przepis własny

Porcja dla 1-2 osób

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki żytniej lub razowej
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki słonecznika

ponadto

  • olej kokosowy

Jajka wbić do miski i lekko ubić pokroić drobno szczypiorek i wymieszać z jajkami.  Następnie wsypać sezam , słonecznik doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą na końcu wymieszać z mąką .

 Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją olejem kokosowym następnie postępować według instrukcji gofrownicy.

Serek z dodatkami

  • 1/4 cukinii
  • 10 fistaszków do rozłupania
  • po 1/2 strączka papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 200 g serka ricotta ewentualnie serek

ponadto

  • 1 ząbek czosnku

Do miseczki przełożyć serek rozgnieć czosnek (można pominąć ) dodać odrobinę soli oraz warzywa które wcześniej należy pokroić w drobną kostkę i wymieszać z serkiem. Orzechy obrać i pokroić na drobno  wymieszać i podawać z goframi, omletem lub chlebkiem.

Smacznego

 

11:35, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
czwartek, 07 stycznia 2016

 

Bardzo lubię sałatki zwłaszcza te z lekkim dresingiem najczęściej na bazie owoców . Świetnie nadaje się na lekką kolację lub po prostu na przekąskę. Do tego jest zdrowa i pyszna no i nasz żołądek może odpocząć trochę po świętach Polecam

przepis własny

czas 15 minut / 1 porcja

2 porcje

  • 1 garstka roszponki
  • 1 garść sałaty lodowej
  • ok 3 łyżki kaparów
  • mini kulki mozzarella
  • 1 dojrzała kaki
  • 2-3 łyżki prażonego słonecznika
  • parmezan

dresing

  • 2 marakuje
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z brązowego ryżu lub miodu
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • świeżo mielona sól himalajska lub morska
  • świeżo mielony  pieprz

Do miski przełożyć roszponkę oraz mniejsze kawałki sałaty lodowej, dodać kapary, odsączone z wody serki mozzarella a kaki pokroić na mniejsze kawałki - polać dresingiem z maracui i wstrząsnąć miską kilkakrotnie aż dresing pokryje całą sałatkę. Podawać posypane kawałkami parmezanu.

Marakuję przeciąć na pół i wydrążyć środek do małego słoiczka dodać musztardę oraz syrop ryżowy . Na końcu dodać po szczypcie soli i pieprzu - zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą. 

Tak przygotowaną sałatkę podawać od razu.

Smacznego

08:49, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 23 grudnia 2015

To mój ostatni wpis przed Świętami dlatego życzę Wam zdrowych , pogodnych świat Bożego Narodzenia oraz samych smakołyków na waszych stołach. ;-)

Na świątecznym stole nie może zabraknąć mojej ulubionej sałatki ze słodką gruszką i curry oraz tymiankiem który nadaje fajnego aromatu. Ryż musi być ugotowany koniecznie w przyprawach , a sałatka mocno schłodzona wtedy jest najlepsza. Polecam

 

 przepis własny

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody
  • ok 300 g gruszek w puszce
  • ok 200 g szynki konserwowej
  • Mała garstka świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego


Ryż przepłukać pod bieżącą wodą następnie wsypać do garnka zalać wodą dodać przyprawy i gotować na małym ogniu - ja gotuję ok 15 minut . Ale najlepiej zobaczyć jaki jest czas na opakowaniu , każdy ryż inaczej się gotuje. Ugotowany ryż przelać zimną wodą i zostawić aby ociekł z wody.
Szynkę pokroić w małą kostkę a gruszki odcedzić z soki i również kroimy w kostkę ale grubszą - wszystko przełożyć do miski wraz z ryżem.
Przygotować sos , wymieszać majonez z jogurtem naturalnym i doprawić solą oraz pieprzem do smaku - wymieszać z sałatką i odrobiną siekanego tymianku.
Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego

* zamiast tymianku można dodać siekanej natki pietruszki oraz puszkę konserwowej kukurydzy. Nie zawsze ją daję ponieważ w moim domu nie wszyscy ją lubią a szkoda.

 

 

 

10:27, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 grudnia 2015

Dziękuję bardzo za super prezent świąteczny Olej Kujawski 3 Ziarna . Brakowało czasu na wykorzystanie go w mojej kuchni ale pierwsze co zrobiłam to posmakowałam go na łyżeczce i nie miał neutralny smak co bardzo mi odpowiadało. Musiałam go schować na jakiś czas do szafki ale tym razem bez zawijania w gazetę butelki gdyż jest wykonana z ciemnego szkła i światło nie działa już na niego niekorzystnie.


A więc doczekał swoje i teraz czas na śniadanie padło na omlet jeden z ulubionych moich zestawów śniadaniowych. W zasadzie to dwa w jednym omlecik i mini sałatka z dresingiem.
Jest bogaty w wartości odżywcze takie jak omega 3 oraz witaminy K i E , po przetestowaniu go stwierdzam że nadaje się zarówno do sałatek jaki i potraw smażonych i myślę że również będzie idealny do pieczenia.
Omlet jest delikatny i puszysty z delikatną sałatką cytrynową  która orzeźwia i nadaje mu wyrazistości. Polecam

przepis własny

sałatka

  • garść roszponki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • sól , pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać i polać roszponkę  - odstawić.


 dodatkowo 

  • 1 łyżka sezamu

Na suchej patelni uprażyć sezam - zdjąć z ognia.
omlet

  • 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
  • 100 g twarogu
  • 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
  • olej do posmarowania patelni

Żółtka utrzeć z twarogiem na gładko. W drugiej misce ubić białka następnie wymieszać delikatnie z masą serową na końcu dodać mąkę i delikatnie połączyć.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wylać masę , smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron. W międzyczasie podgrzać talerz włożyć na krótką chwilę do piekarnika.
Wyłożyć omlet na to sałatkę i posypać sezamem.
Smacznego


12:13, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 21 grudnia 2015

Świąteczny sernik jeden z moich ulubionych puszysty prosty i do tego jeszcze smaczny ;-) Najlepszy na drugi dzień po schłodzeniu w nocy w lodówce. Polecam

przepis własny

forma 28 cm

  • 200 g maślanych ciastek
  • 150 g masła

Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem , formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na dno pokruszone ciastka z masłem.

masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 5 jajek  żółtka i białka osobno
  • 200 g kwaśnej śmietany lub cream fresch
  • 3/ 4 szklanki cukru
  • 125 ml oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej

Żółtka przełożyć do miski i ucierać z dwoma łyżkami cukru na puszystą i białą masę. Następnie dodawać  stopniowo śmietanę i twaróg oraz olej i miksować do połączenia składników.
W drugiej misce ubić białka , dodać szczyptę soli podczas ubijania dodawać po odrobinie cukru. Ubijać aż białko będzie sztywne , następnie wymieszać delikatnie z masą serową. Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać.
Wylać do przygotowanej formy  i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc .

*Sernik najpierw urośnie a potem trochę opadnie.

 

Mój piękny stół

 www,mojpieknystol.pl

10:20, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 14 grudnia 2015

 

Granola jest idealna na pierwsze śniadanie tak na szybko z jogurtem , lekko pobudza dzięki dodatkowi kawy . Można ją zabrać ze sobą do pracy i po drodze wystarczy kupić ulubiony jogurt i śniadanie gotowe . A może zechcecie obdarować nią przyjaciół jako świąteczny prezent .

Granola jest chrupiąca z aromatem kawowo piernikowym i kawałkami czekolady które częściowo się roztopią i nadadzą fajnego smaku całości. Polecam

przepis własny

na dwie blachy

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju koksowego
  • ok 70 g gorzkiej czekolady 80% kakao
  • ok 70 g czekolady deserowej
  • 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika


Włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 180 C . Zaparzyć kawę z cukrem i odstawić , czekolady posiekać nożem . Do miski przełożyć płatki owsiane dodać przyprawę piernikową oraz zaparzoną i przestudzoną kawę ( może być ciepła ale nie gorąca) oraz posiekaną czekoladę - wszystko wymieszać a  na końcu dodać olej . Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę owsianą na dwóch blachach . Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut co jakiś czas mieszając do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić , przełożyć do słoików i zamknąć szczelnie aby niezwilgotniały.
Można podarować jako upominek świąteczny.
Polecam

piątek, 11 grudnia 2015

 

Dziś kanapki na śniadanko, ale można je zrobić również w wersji mini np na imprezę sylwestrową. Wiem że to jeszcze czas ale zleci zanim się obejrzymy . Kanapeczki z kremowym mascarpone do tego paseczki chrupiącego ogóreczka i pyszny kremowy wędzony łosoś skropiony sokiem z cytryny i jeszcze gałązka tymianku hm pycha.

Polecam

przepis własny

porcja dla jednej osoby

  • 3 kromki ciabatty
  • ok 2 łyżki serka mascarpone
  • ok trzy plastry wędzonego łososia (w zależności od wielkości )
  • ok 1/4 długiego ogórka zielonego

ponadto

  •  małe kawałki cytryny
  •  sól, pieprz
  •  tymianek


Kanapki posmarować serkiem mascarpone , następnie ogórka ubyć i osuszyć obrać obieraczką z ząbkami która od razu tnie na paski. Paski ogórka ułożyć na kanapkach posolić i popieprzyć , na to ułożyć plasterki wędzonego łososia skroić sokiem z cytryny położyć po gałązce tymianku i posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać
Smacznego 

niedziela, 06 grudnia 2015

Dziś bułeczki na szybko gdy zabraknie pieczywa w domu , są bardzo smaczne i znikają jeszcze szybciej niż się pieką ,a ten chrupiący ser z wierzchu od razu wyjadany przez dzieci ;-)

 Są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu . Po prostu pychotka . Polecam

przepis własny

na 6 sztuk

  • 250 ml mleka roślinnego - kokosowego lub migdałowego
  • 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 365 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki startego sera parmezanu do środka

ponadto

  • ok 6 łyżek startego parmezanu (do posypania )


W misce wymieszać mąkę z startym parmezanem i  odstawić. W garnuszku lekko podgrzać mleko, wraz z olejem kokosowym a następnie dodać drożdże i rozpuścić . Całość przelać do miski dodać szczyptę soli i powoli wsypywać mąkę wymieszaną z tartym parmezanem - zagnieść ciasto ok 8-10 minut. Po tym czasie przełożyć do miski posmarowanej tłuszczem i przykryć ściereczką - zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować i przerobić je , następnie podzielić na osiem części . Z każdego kawałka uformować wałeczek następnie zrobić na środku pętelkę a boki sznureczka przekładać do środka końcówki zlepić na końcu od spodu. Tak przygotowane bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować tłuszczem oraz posypać każdą bułkę parmezanem. Zostawić na ok 10 minut w ciepłym miejscu aby lekko podrosły i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C i piec ok 12-25 minut.
Wyjąć i przestudzić na kratce.
Smacznego 

 

11:25, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (3) »
wtorek, 01 grudnia 2015

 

Dziękuję Wszystkim za udział w Festiwalu Zupy. Mam nadzieję że następnym razem znajdzie się więcej chętnych ;-)

Może razem spotkamy się w okresie letnim na chłodnikach hm zobaczymy .

 

Bożena z bloga ,,Domowe kucharzenie ,, Zupa pomidorowa z Multicookera , Kapuśniak

Dorota z bloga ,,Moje Małe Czarowanie ,, Zupa z bakłażanów

Danuta z bloga ,,Kocurkowe rozmyślania w kuchni u anielki 3,, Zupa ogórkowa bielona z boczkiem

i na koniec moje zupki : Zupa z batatów i kasztanów , Zupa brokułowa z kiełkami, Zupa krem z kapusty włoskiej ,

 Jeżeli kogoś pominęłam proszę napisać w komentarzu.

 

09:09, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 listopada 2015

Kiedy zobaczyłam tą Margaritę na blogu ,,Ale Meksyk,, wiedziałam że muszę ją zrobić . Zwłaszcza że tequila to jeden z moich ulubionych alkoholi ;-) A kiwi z dodatkiem świeżych liści bazylii fajnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Szkoda że kolor nie jest bardziej zielony, no ale cóż może to zależy od odmiany kiwi sama nie wiem ale i tak było pysznie... Polecam

na jedną porcję

  • 40 ml tequili
  • 2 owoce kiwi
  • kilka listków bazylii u mnie 5 dużych
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 15 ml soku z limonki
  • plasterek kiwi do dekoracji
  • potrzebny będzie też blender

Kiwi przekroić na pół i odciąć plasterek - odłożyć na bok, resztę kiwi wydrążyć i przełożyć do blendera. Następnie wycisnąć sok z limonki dodać do kiwi wraz z listkami bazylii oraz resztę składników. Całość zmiksować .

Na mały talerzyk wycisnąć odrobinę soku z cytryny lub nalać odrobinę wody zanurzyć brzeg kieliszka a następnie zanurzyć go w cukrze postawić i wlać przygotowany wcześniej drink.

Połówkę kiwi przeciąć na pół i tą połówkę lekko naciąć i zaczepić o brzeg kieliszka i podawać .

Polecam

 

 

 

 

17:12, kasandraa6 , Drinki
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 84
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach