niedziela, 06 grudnia 2015

Dziś bułeczki na szybko gdy zabraknie pieczywa w domu , są bardzo smaczne i znikają jeszcze szybciej niż się pieką ,a ten chrupiący ser z wierzchu od razu wyjadany przez dzieci ;-)

 Są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu . Po prostu pychotka . Polecam

przepis własny

na 6 sztuk

  • 250 ml mleka roślinnego - kokosowego lub migdałowego
  • 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 365 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki startego sera parmezanu do środka

ponadto

  • ok 6 łyżek startego parmezanu (do posypania )


W misce wymieszać mąkę z startym parmezanem i  odstawić. W garnuszku lekko podgrzać mleko, wraz z olejem kokosowym a następnie dodać drożdże i rozpuścić . Całość przelać do miski dodać szczyptę soli i powoli wsypywać mąkę wymieszaną z tartym parmezanem - zagnieść ciasto ok 8-10 minut. Po tym czasie przełożyć do miski posmarowanej tłuszczem i przykryć ściereczką - zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować i przerobić je , następnie podzielić na osiem części . Z każdego kawałka uformować wałeczek następnie zrobić na środku pętelkę a boki sznureczka przekładać do środka końcówki zlepić na końcu od spodu. Tak przygotowane bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować tłuszczem oraz posypać każdą bułkę parmezanem. Zostawić na ok 10 minut w ciepłym miejscu aby lekko podrosły i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C i piec ok 12-25 minut.
Wyjąć i przestudzić na kratce.
Smacznego 

 

11:25, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (3) »
wtorek, 01 grudnia 2015

 

Dziękuję Wszystkim za udział w Festiwalu Zupy. Mam nadzieję że następnym razem znajdzie się więcej chętnych ;-)

Może razem spotkamy się w okresie letnim na chłodnikach hm zobaczymy .

 

Bożena z bloga ,,Domowe kucharzenie ,, Zupa pomidorowa z Multicookera , Kapuśniak

Dorota z bloga ,,Moje Małe Czarowanie ,, Zupa z bakłażanów

Danuta z bloga ,,Kocurkowe rozmyślania w kuchni u anielki 3,, Zupa ogórkowa bielona z boczkiem

i na koniec moje zupki : Zupa z batatów i kasztanów , Zupa brokułowa z kiełkami, Zupa krem z kapusty włoskiej ,

 Jeżeli kogoś pominęłam proszę napisać w komentarzu.

 

09:09, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 listopada 2015

Kiedy zobaczyłam tą Margaritę na blogu ,,Ale Meksyk,, wiedziałam że muszę ją zrobić . Zwłaszcza że tequila to jeden z moich ulubionych alkoholi ;-) A kiwi z dodatkiem świeżych liści bazylii fajnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Szkoda że kolor nie jest bardziej zielony, no ale cóż może to zależy od odmiany kiwi sama nie wiem ale i tak było pysznie... Polecam

na jedną porcję

  • 40 ml tequili
  • 2 owoce kiwi
  • kilka listków bazylii u mnie 5 dużych
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 15 ml soku z limonki
  • plasterek kiwi do dekoracji
  • potrzebny będzie też blender

Kiwi przekroić na pół i odciąć plasterek - odłożyć na bok, resztę kiwi wydrążyć i przełożyć do blendera. Następnie wycisnąć sok z limonki dodać do kiwi wraz z listkami bazylii oraz resztę składników. Całość zmiksować .

Na mały talerzyk wycisnąć odrobinę soku z cytryny lub nalać odrobinę wody zanurzyć brzeg kieliszka a następnie zanurzyć go w cukrze postawić i wlać przygotowany wcześniej drink.

Połówkę kiwi przeciąć na pół i tą połówkę lekko naciąć i zaczepić o brzeg kieliszka i podawać .

Polecam

 

 

 

 

17:12, kasandraa6 , Drinki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 listopada 2015

Dziś na zielono zupa krem z kapusty włoskiej i innych zimowych zielonych warzyw . Jest sycąca, kremowa i rozgrzewa. Do tego lekko chrupiący makaron z marchewki i viola''

To kolejna moja propozycja w ramach Festiwalu Zupy który trwa do końca tygodnia u mnie na blogu i chyba już ostatnia bo raczej zabraknie mi czasu na kolejne wariacje . Ale nadal czekam na wasze propozycję również na Facebooku.

przepis własny

na ok 4 porcie

  • 1 litr wody
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1-2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 250 g brukselki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • garść koperku
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • ponadto
  • 1cm do 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2-3 duże marchewki
  • parmezan


opcjonalnie

  • nasiona sezamu


Warzywa umyć i osuszyć , cebulę obrać i pokroić w piórka podsmażyć na małej ilości oleju - przełożyć do garnka. Następnie pokroić kapustę w paski i również przesmażyć na oleju , przełożyć do garnuszka wraz z brukselkami. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z odrobiną soli - dodać do reszty warzyw, gotować na małym ogniu aż wszystko zmięknie.  W międzyczasie zetrzeć kawałek imbiru do zupy.
Marchew obrać . umyć i pokroić w cieniutkie paseczki najlepiej obieraczką która ma takie ząbki.
Zagotować wodę i wrzucić nitki marchwi dosłownie na 2 minutki - tzw zblanszować , odcedzić z gorącej wody i przelać zimną.  Odłożyć.
Do ugotowanej zupy dodać natkę koperku , doprawić do smaku  i zmiksować , na końcu wymieszać ze śmietaną.
Zupę przelać do miseczek dodać wcześniej przygotowaną marchew oraz  kawałki parmezanu lub innego ulubionego sera , można posypać podprażonym sezamem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

 

 

13:57, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 20 listopada 2015

 Zapraszam na szybką zupkę brokułową bardzo kremową i aromatyczną z chrupiącymi kiełkami - jest naprawdę pyszna. To kolejna moja propozycja do Festiwalu Zupy do którego serdecznie was zapraszam.

A jeżeli lubicie żółty ser pokroicie go w średnią kosteczkę i wrzućcie do miseczek z już nalaną gorącą zupą - to naprawdę świetna sprawa kiedy podczas jedzenia zjadamy pyszne ciągnące kawałki ciepłego sera. Polecam

przepis własny

na ok 4 porcje

  • ok 1,5 litra wody
  • 1 duże brokuły
  • 1 -2 marchewki
  • 1 por ( biała część)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 200 ml śmietany kremówki

 ponadto

  • natka pietruszki
  • kiełki soi
  • kawałki średnich kostek żutego sera

Obrać marchew, ziemniaki oraz łodygę brokuła - wszystko umyć i pokroić w kostkę łodygę brokuła obrać wcześniej z twardej skóry . Przełożyć do garnuszka i zalać wodą gdy warzy będą prawie miękkie dodajemy różyczki kalafiora  i gotujemy do czasu aż zmiękną. Na koniec wszystko doprawić solą i pieprzem  oraz wymieszać ze śmietaną . Podawać z kiełkami i siekaną natką pietruszki.

Smacznego

 

 

 

18:21, kasandraa6
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 listopada 2015

 

W ramach festiwalu zupy zapraszam dziś na zupkę z batatów i kasztanów jadalnych. Jest prosta smaczna i sycąca w dodatku zaskakuje smakiem. Lekko słodkawa z nutą słonego sera i pikantnych chipsów tortellini.

Cydr nadaje jej fajnego charakteru - idealna na obiad lub późną kolację. Polecam

przepis własny

Na ok 3 porcje

  • 600 g batatów
  • 300 g kasztanów jadalnych
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 125 ml cydru jabłkowy lub gruszkowy
  • 1 litr wywaru warzywnego

 ponadto

  • ok 150 g sera z niebieską pleśnią
  • garść chipsów tortellini
  • 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki

Kasztany obrać ze skorupki i następnie zlać wrzątkiem aby zeszła skórka. Z ciepłych kasztanów z ciągnąć skórkę.

Do garnuszka wlać wywar wrzucić oczyszczone bataty marchew i seler naciowy - wszystko pokrojone na mniejsze kawałki. Gotować na małym ogniu , dodać kasztany i cydr, kiedy warzywa będą już miękkie - dodać kawałek sera do rozpuszczenia następnie całość zmiksować i doprawić do smaku odrobiną pieprzu.

Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta rozcieńczyć ją odrobiną wody.

Podawać z kawałkami sera z niebieską pleśnią i chipsami tortilla i siekaną natką pietruszki.

Smacznego

 

 

08:51, kasandraa6
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 16 listopada 2015

 

Jesień to czas kiedy jemy więcej gorących potraw . Czasem brak nam czasu na przygotowanie obiadu a taka zupka prawie sama się robi i każdy może ją bez problemu odgrzać jak wróci do domu.Rozgrzewa i nasyci.

Gotujemy zupy wyłącznie bez dodatków typu kostek rosołowych , warzywek itp

Chodzi o prawdziwy smak zupki. Smacznie i zdrowo.

Zasady Festiwalu Zupy

* Festiwal trwa od 16-30 listopada 2015

* Nie dodajemy przepisów archiwalnych

*Na koniec festiwalu proszę podać nazwę bloga , nazwę potrawy , link do przepisu można dodawać w wydarzeniu na Facebooku lub przysłać email : kasandra6.jurek@wp.pl

*Przepis musi zawierać zdjęcie potrawy

*Proszę podać link do Festiwalu :

Zapraszam

 

14:57, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 listopada 2015

Naleśniki na dwa sposoby z winem lub bez jak kto woli . Są to słodkie naleśniki z puszystym nadzieniem twarogowym  od których naprawdę nie mogłam się oderwać. ;-) Oczywiście można tu użyć zamiast wina soku z czarnej porzeczki ale jeżeli macie możliwość to koniecznie spróbujcie tego nadzienia z jeżynami bo jest naprawdę smaczne a już o samych jeżynach nie wspomnę . Przyznaje się trochę wyjadłam z garnka ;-) Polecam

przepis własny

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  •  8 naleśników

nadzienie

  • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub malin 
  • 125 ml wytrawnego wina 
  • 2-3 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego
  • cream fresch
  • 1 łyżeczka miodu

Do garnuszka przełożyć jeżyny i zalać winem odczekać aby lekko się rozmroziły , następnie dodać cukier i gotować na małym ogniu aż większa część płynu odparuje - odstawić. 

Twaróg wymieszać z cream fresch dodać troszkę cukru lub miodu do smaku następnie dodać połowę jeżyn i utrzeć nadzienie serowe. Po czym posmarować naleśniki i złożyć w kopertę polać resztą syropu z jeżynami. Opcjonalnie można posypać odrobiną cukru pudru.

nadzienie bez alkoholu

  • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub innych owoców np : truskawek,malin, jagód ,czarnej porzeczki
  • 125 ml soku z czarnej porzeczki ,pomarańczowego lub jabłkowego
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego

Do garnuszka przełożyć mrożone owoce posypać cukrem i wlać sok , gotować na małym ogniu aż większość płynu wyparuje a owoce się skarmelizują. Odstawić do przestudzenia.Dalej postępować jak wyżej.

Smacznego

 

 

 

08:29, kasandraa6
Link Komentarze (3) »
czwartek, 12 listopada 2015

Dyniowa zupka która niestety nie zdążyła wskoczyć na bloga w czasie trwania festiwalu dyniowego na blogu Bea w kuchni ;-) . Ale i tak w końcu udało się ją opublikować...  jak to mówią lepiej pózno niż wcale ;-) Jestem smakoszem zup różnego rodzaju zwłaszcza w porze jesienno zimowym uwielbiam je i praktycznie same się robią wystarczy wrzucić trochę warzyw , zalać wodą pogotować doprawić do własnych upodobań i możemy się cieszyć smakiem.  Lubię rozgrzewać się zupą i zjadać nawet na kolację zakopana pod ciepłym kocem z gorącym kubeczkiem zupy. Polecam ;-)

przepis własny

  • ok 600 g oczyszczonej dyni 
  • 200 g mleka migdałowego
  • 1 por ( biała część ) 
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 spora garść kolendry 
  • 1-2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki migdałów+ 2 szklanki wody

Migdały przełożyć do miseczki zalać gorąca wodą - odstawić . Po ok 15 minutach sprawdzić czy skórka schodzi jeżeli tak to obrać i odcedzić z wody ale jej nie wylewać wykorzystamy ją do zupy.
Do garnka przełożyć dynię pokrojoną w kostkę , łodygę selera pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do garnka wraz z obranymi migdałami. Białą część pora podsmażyć na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnuszka - zalać wszystko wodą w której moczyły się migdały, dodać przyprawy oraz połowę mleka migdałowego . Gdy dynia będzie już miękka dodać resztę mleka i  całość zmiksować  na gładko, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wymieszać z posiekana kolendrą ewentualnie pietruszką.

Smacznego 

 

 

 

14:32, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 31 października 2015

Zapraszam na weekend dyniowy tym razem w postaci cream brulee słodkie , kremowe i z pyszną chrupiąca skorupką pachnące przyprawami korzennymi i tego właśnie mi było trzeba dla smaku i duszy. Polecam 

przepis własny 

na trzy porcję 

  • 1 szklanka pure z dyni (250 ml)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu otarta skórka z jednej cytryny 
  • 3 łyżki jasnego cukru trzcinowego lub 2 łyżki stevi 
  • 2 żółtka 

ponadto 

  • 3 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego 

Do rondelka przelać śmietanę dodać cukier oraz startą skórkę z cytryny - gdy śmietana będzie gorąca, ale jeszcze nie zacznie się gotować zdjąć z ognia i troszkę przestudzić. Do miski przełożyć pure z dyni dodać żółtka i wymieszać z przyprawami, ale nie ubijać. 

Śmietanę przecedzić przez sito, następnie do pure dodać sok z cytryny oraz powoli wlewać śmietanę -mieszając do połączenia składników. 

Do kokilek przelać masę , piekarnik rozgrzać do 130 C wstawić kokilki na blachę i wypełnić ją woda do połowy wysokości kokilek.

Piec ok 50 minut aż masa się zetnie a środek będzie wyglądał na jeszcze półpłynny . Wyjąć z piekarnika uważając aby się nie oparzyć zostawić do wystudzenia, następnie przełożyć do lodówki i zostawić je tam na noc.

 Przed podaniem każdą porcję posypać łyżeczką cukru i przypalać go przy użyciu palnika do tego przeznaczonego. 

Smacznego 

Przepis dodaję do ,,festiwalu dyni,, na blogu u Bea w kuchni 

10:32, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 82
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach