wtorek, 17 listopada 2015

 

W ramach festiwalu zupy zapraszam dziś na zupkę z batatów i kasztanów jadalnych. Jest prosta smaczna i sycąca w dodatku zaskakuje smakiem. Lekko słodkawa z nutą słonego sera i pikantnych chipsów tortellini.

Cydr nadaje jej fajnego charakteru - idealna na obiad lub późną kolację. Polecam

przepis własny

Na ok 3 porcje

  • 600 g batatów
  • 300 g kasztanów jadalnych
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 125 ml cydru jabłkowy lub gruszkowy
  • 1 litr wywaru warzywnego

 ponadto

  • ok 150 g sera z niebieską pleśnią
  • garść chipsów tortellini
  • 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki

Kasztany obrać ze skorupki i następnie zlać wrzątkiem aby zeszła skórka. Z ciepłych kasztanów z ciągnąć skórkę.

Do garnuszka wlać wywar wrzucić oczyszczone bataty marchew i seler naciowy - wszystko pokrojone na mniejsze kawałki. Gotować na małym ogniu , dodać kasztany i cydr, kiedy warzywa będą już miękkie - dodać kawałek sera do rozpuszczenia następnie całość zmiksować i doprawić do smaku odrobiną pieprzu.

Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta rozcieńczyć ją odrobiną wody.

Podawać z kawałkami sera z niebieską pleśnią i chipsami tortilla i siekaną natką pietruszki.

Smacznego

 

 

08:51, kasandraa6
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 16 listopada 2015

 

Jesień to czas kiedy jemy więcej gorących potraw . Czasem brak nam czasu na przygotowanie obiadu a taka zupka prawie sama się robi i każdy może ją bez problemu odgrzać jak wróci do domu.Rozgrzewa i nasyci.

Gotujemy zupy wyłącznie bez dodatków typu kostek rosołowych , warzywek itp

Chodzi o prawdziwy smak zupki. Smacznie i zdrowo.

Zasady Festiwalu Zupy

* Festiwal trwa od 16-30 listopada 2015

* Nie dodajemy przepisów archiwalnych

*Na koniec festiwalu proszę podać nazwę bloga , nazwę potrawy , link do przepisu można dodawać w wydarzeniu na Facebooku lub przysłać email : kasandra6.jurek@wp.pl

*Przepis musi zawierać zdjęcie potrawy

*Proszę podać link do Festiwalu :

Zapraszam

 

14:57, kasandraa6
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 listopada 2015

Naleśniki na dwa sposoby z winem lub bez jak kto woli . Są to słodkie naleśniki z puszystym nadzieniem twarogowym  od których naprawdę nie mogłam się oderwać. ;-) Oczywiście można tu użyć zamiast wina soku z czarnej porzeczki ale jeżeli macie możliwość to koniecznie spróbujcie tego nadzienia z jeżynami bo jest naprawdę smaczne a już o samych jeżynach nie wspomnę . Przyznaje się trochę wyjadłam z garnka ;-) Polecam

przepis własny

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  •  8 naleśników

nadzienie

  • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub malin 
  • 125 ml wytrawnego wina 
  • 2-3 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego
  • cream fresch
  • 1 łyżeczka miodu

Do garnuszka przełożyć jeżyny i zalać winem odczekać aby lekko się rozmroziły , następnie dodać cukier i gotować na małym ogniu aż większa część płynu odparuje - odstawić. 

Twaróg wymieszać z cream fresch dodać troszkę cukru lub miodu do smaku następnie dodać połowę jeżyn i utrzeć nadzienie serowe. Po czym posmarować naleśniki i złożyć w kopertę polać resztą syropu z jeżynami. Opcjonalnie można posypać odrobiną cukru pudru.

nadzienie bez alkoholu

  • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub innych owoców np : truskawek,malin, jagód ,czarnej porzeczki
  • 125 ml soku z czarnej porzeczki ,pomarańczowego lub jabłkowego
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego

Do garnuszka przełożyć mrożone owoce posypać cukrem i wlać sok , gotować na małym ogniu aż większość płynu wyparuje a owoce się skarmelizują. Odstawić do przestudzenia.Dalej postępować jak wyżej.

Smacznego

 

 

 

08:29, kasandraa6
Link Komentarze (3) »
czwartek, 12 listopada 2015

Dyniowa zupka która niestety nie zdążyła wskoczyć na bloga w czasie trwania festiwalu dyniowego na blogu Bea w kuchni ;-) . Ale i tak w końcu udało się ją opublikować...  jak to mówią lepiej pózno niż wcale ;-) Jestem smakoszem zup różnego rodzaju zwłaszcza w porze jesienno zimowym uwielbiam je i praktycznie same się robią wystarczy wrzucić trochę warzyw , zalać wodą pogotować doprawić do własnych upodobań i możemy się cieszyć smakiem.  Lubię rozgrzewać się zupą i zjadać nawet na kolację zakopana pod ciepłym kocem z gorącym kubeczkiem zupy. Polecam ;-)

przepis własny

  • ok 600 g oczyszczonej dyni 
  • 200 g mleka migdałowego
  • 1 por ( biała część ) 
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 spora garść kolendry 
  • 1-2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki migdałów+ 2 szklanki wody

Migdały przełożyć do miseczki zalać gorąca wodą - odstawić . Po ok 15 minutach sprawdzić czy skórka schodzi jeżeli tak to obrać i odcedzić z wody ale jej nie wylewać wykorzystamy ją do zupy.
Do garnka przełożyć dynię pokrojoną w kostkę , łodygę selera pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do garnka wraz z obranymi migdałami. Białą część pora podsmażyć na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnuszka - zalać wszystko wodą w której moczyły się migdały, dodać przyprawy oraz połowę mleka migdałowego . Gdy dynia będzie już miękka dodać resztę mleka i  całość zmiksować  na gładko, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wymieszać z posiekana kolendrą ewentualnie pietruszką.

Smacznego 

 

 

 

14:32, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 31 października 2015

Zapraszam na weekend dyniowy tym razem w postaci cream brulee słodkie , kremowe i z pyszną chrupiąca skorupką pachnące przyprawami korzennymi i tego właśnie mi było trzeba dla smaku i duszy. Polecam 

przepis własny 

na trzy porcję 

  • 1 szklanka pure z dyni (250 ml)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu otarta skórka z jednej cytryny 
  • 3 łyżki jasnego cukru trzcinowego lub 2 łyżki stevi 
  • 2 żółtka 

ponadto 

  • 3 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego 

Do rondelka przelać śmietanę dodać cukier oraz startą skórkę z cytryny - gdy śmietana będzie gorąca, ale jeszcze nie zacznie się gotować zdjąć z ognia i troszkę przestudzić. Do miski przełożyć pure z dyni dodać żółtka i wymieszać z przyprawami, ale nie ubijać. 

Śmietanę przecedzić przez sito, następnie do pure dodać sok z cytryny oraz powoli wlewać śmietanę -mieszając do połączenia składników. 

Do kokilek przelać masę , piekarnik rozgrzać do 130 C wstawić kokilki na blachę i wypełnić ją woda do połowy wysokości kokilek.

Piec ok 50 minut aż masa się zetnie a środek będzie wyglądał na jeszcze półpłynny . Wyjąć z piekarnika uważając aby się nie oparzyć zostawić do wystudzenia, następnie przełożyć do lodówki i zostawić je tam na noc.

 Przed podaniem każdą porcję posypać łyżeczką cukru i przypalać go przy użyciu palnika do tego przeznaczonego. 

Smacznego 

Przepis dodaję do ,,festiwalu dyni,, na blogu u Bea w kuchni 

10:32, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (2) »
czwartek, 29 października 2015

Pyszne kremowe  tiramisu dyniowe z serkiem mascarpone lub bardzo kremowym twarogiem. Uwielbiam tiramisu w każdej postaci robiłam naprawdę dużo wariacji na jego temat choć niektóre nie zdążyły doczekać zdjęć ;-) łakomczuch ha ha To tiramisu robiłam w wersji mascarpone jak również z twarogiem który tu jest niezwykle kremowy i delikatny w dodatku można go wyjadać łyżeczką wprost z miseczki - jest tak dobry . Zdecydowanie bawarskie mleko i sery są o wiele lepsze o tego które piłam i jadłam na co dzień w Polsce i sama nie wiem dlaczego. ;-)  A tiramisu jest boskie, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso przełożone kremem  i posypane kawą - nic tylko jeść. Polecam

przepis własny

Na dwie porcje 

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego lub mascarpone 
  • 200 g musu z dyni 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego zamiennika 
  • 150 g creme fraiche 
  • 5 podłużnych biszkoptów 
  • 80 ml espresso 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 30 ml amaretto 

Przygotować czyste szklanki, pucharki lub kieliszki .

Zaparzyć kawę i posłodzić do smaku gdy lekko przestygnie dodać amaretto i wymieszać - odstawić. 

Do miseczki przełożyć twaróg lub mascarpone, dodać cukier pure z dyni oraz przyprawy i wymieszać  - jeżeli masa jest mało słodka ewentualnie dosłodzić do smaku.

Na końcu wymieszać z creme fraiche . Biszkopty przekroić na mniejsze kawałki i maczać w kawie ułożyć na dnie kieliszka tak by pokryło całe dno na to przygotowany krem ,następnie posypać kawą rozpuszczalną wymieszaną z kakao - czynność powtarzamy jeszcze raz (biszkopty,krem kawa z kakao) . Wierzch posypać startą czekoladą - schłodzić i podawać . 

Smacznego

przepis dodaję do Festiwal dyni 2015 

10:45, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
niedziela, 11 października 2015

Lubicie kanapki ? bo ja tak ;-) Dziś proponuję w wersji bezmięsnej na chlebku orkiszowym.

Z pastą przygotowaną z avokado , delikatna i chrupiąca dzięki dodatkowi prażonego słonecznika. Do tego kilka kolorowych pomidorków oraz całość polana odrobiną octu balsamicznego. Na koniec posypać świeżą rzeżuchą . 

Polecam 

przepis własny

Na ok 3-4 kromki 

na pastę z avokado

  • 1 avokado 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 łyżki słonecznika 

opcjonalnie 

  • 1 mały ząbek czosnku 

Rozgrzać patelnię i zrumienić słonecznik . Nie dodajemy żadnego tłuszczu robimy to na suchej patelni. 

Avokado przekroić na pół wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki rozgnieść widelcem dodać sól, pieprz, sok z limonki oraz posiekane listki bazylii. Całość wymieszać i ewentalnie doprawić do smaku sola i pieprzem.

Na koniec można również dodać mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i wymieszać - odstawić. 

ponadto

  • 3-4 kromki chleba 
  • 1 łyżka nasion słonecznika zrumienionych na suchej patelni 
  • pomidorki koktajlowe 
  • rzeżucha 
  • ocet balsamiczny 

Chleb zrumienić w tosterze lub usmażyć z obu stron na minimalnej ilości oliwy. Na każdą kromkę nałożyć przygotowanej pasty z avokado  na to ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe, posolić , popieprzyć posypać, świeżą rzeżuchą i skropić odrobiną octu balsamicznego. 

I podawać. 

Smacznego 

14:46, kasandraa6 , Kanapki
Link Komentarze (2) »
sobota, 10 października 2015

Chlebek orkiszowy z dodatkiem ricotty jest delikatny w środku i chrupiący z wierzchu a ten zapach podczas pieczenia rozchodzący się po całym domu... Najgorzej się oprzeć gdy już jest upieczony a jeszcze gorący ;-) Też tak macie , bo ja zdecydowanie tak ;-) Polecam dla łakomczuchów ciepłego chleba i nie tylko...  

przepis własny

na 1 bochenek 

  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 200 g serka ricotta 
  • 500 g mąki orkiszowej 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka siekanego tymianku 
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej 
  • 20 g oleju kokosowego 
  • 20 g drożdży 

Do miski wlać ciepłe mleko oraz miód i wymieszać z drożdżami do rozpuszczenia.

Następnie dodać sól, ricottę, tymianek oraz 200 g mąki - wymieszać i przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość zamieszać i dodać resztę mąki oraz olej kokosowy. Wyrobić ciasto ok 8-10 minut i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem. Gdy ciasto urośnie  odgazować je  ponownie zostawić do wyrośnięcia , po tym czasie przerobić ciasto i uformować chleb lub przełożyć do formy.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć uformowany chleb można go naciąć, zostawić go jeszcze na chwilę aby podrósł.

Rozgrzać w tym czasie piekarnik do temp 200 C a na dno postawić miseczkę z wodą. Piec ok 20 minut w temp 200 C a następnie zmniejszyć do 180 C i piec jeszcze 40-50 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy niema surowego ciasta a dno chleba powinno wydawać głuchy dżwięk. 

Kroić po wystudzeniu.

 Smacznego

poniedziałek, 05 października 2015

Aromatyczny chlebek dyniowy z ziołami i dodatkiem czosnku. Bardzo szybko się robi i bardzo szybko znika ;-) w dodatku bardzo prosty do wykonania w takim jesiennym klimacie. Polecam 

przepis własny 

na 1 bochenek 

  • 200 g ciepłej wody 
  • 100 g sera koziego 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 
  • 220 g pure z dyni  
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 łyżka miodu 
  • 500 g mąki orkiszowej

Do miski przełożyć pure dyniowe, ciepłą wodę , drożdże i miód - wymieszać do połączenia składników.  Odstawić na 15 minut , w międzyczasie posiekać zioła i rozgnieść czosnek - wrzucić do pure dyniowego oraz dodać sól , pokruszony ser kozi i dodawać powoli mąkę - zagniatać aż składniki się połączą. Wyrobić ciasto ok 8-10 minut przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 -1,5 godziny w zależności od ciepła jakie panuje w danym pomieszczeniu.  Po tym czasie odgazować ciasto. Uformować chlebek lub przełożyć do formy  (podsypując mąką gdyby zbyt mocno się kleił). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok 15 minut aby lekko podrosło.  W tym czasie rozgrzać piekarnik 200 C  wstawić na dno piekarnika miseczkę z wodą, chleb  piec ok 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok 45 minut aż skórka z wierzchu będzie zarumieniona a chleb będzie wydawał głuchy dzwięk od spodu. Ewentualnie można sprawdzić patyczkiem przebijając chleb gdy nie ma śladu surowego ciasta to znaczy że jest upieczony. 

Smacznego

sobota, 03 października 2015

Na sobotni wieczór zapraszam na drinka z dodatkiem ciemnego rumy dość mocnego bo sam rum ma aż 54% obj alk. Choć drink nie jest zbyt mocny bo rozcięczony jest napojami. Super się łączy z tonikiem, ale niemożna przesadzić z jego ilością bo uzyskamy mocno gorzki posmak. A tu chodzi tylko o przełamanie słodkości rumu. Do tego kilka limonek i można pić. ;-) Ale jeżeli wolicie bardziej słodki wystarczy zmniejszyć ilość toniku a zwiększyć napoju cytrynowego. Polecam 

 przepis własny 

porcja na jednego drinka 

  • 60 ml ciemnego rumu 54%
  • 80 ml toniku
  • 80 ml gazowany napój cytrynowy typu ,,sprite,, lub ,,7 Up,,
  • 1/2 limonki pokrojonej w plasterki 


Do szklanki włożyć plasterki limonki oraz kostki lodu. Odmierzyć alkohol i wlać do szklanki dolać tonik i napój gazowany - wymieszać i  podawać . 

Polecam

18:56, kasandraa6 , Drinki
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 84
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach