środa, 03 czerwca 2015

Aksamitna zupa szparagowa jest tak pyszna że mogłabym ją jeść co dzień , dlatego nadal jadam szparagi bo już wkrótce się skończą dlatego muszę nacieszyć się ich smakiem i z utęsknieniem czekam na budki truskawkowe w których pojawią się truskawki prosto od rolnika.

Zupka jest kremowa z delikatnym posmakiem słodkiego cydru , jest gotowa w kilka chwil i szybko można cieszyć się jej smakiem do tego utarte listki bazylii z sokiem z limonki i świeżo zmielony pieprz . Hm nic tylko jeść ... Polecam

przepis własny
  • 1 pęczek białych szparagów 500g
  • 800 ml bulionu
  • 250 ml cydru jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak lub dwa małe
  • 2 cebulki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 garście świeżych listków bazylii
  • 1/2 limonki


Cebulki oczyścić i pokroić w kostkę , zeszklić na oleju kokosowym i przełożyć do garnuszka. Dodać oczyszczonego ziemniaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Szparagom odciąć końcówki i obrać jak najcieniej od połowy, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnuszka - całość zalać cydrem wraz z bulionem. Gotować na małym ogniu ok 20 minut ( aż ziemniaki będą miękkie) - zmiksować blenderem na gładko.
Bazylię utrzeć z sokiem z limonki i podawać z zupą, całość posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 


14:30, kasandraa6 , zupy
Link Dodaj komentarz »

Lody z owoców najlepsze zdrowe i pyszne, ochłodzą nas i orzeźwią latem . Są słodkie dzięki dodatkowi śliwek suszonych można zamienić na suszone daktyle jeśli ktoś nie lubi. Choć śliwki nie są zbyt wyczuwalne zdecydowanie dominuje w tym przepisie rabarbar. Polecam

przepis własny
  • 400 g rabarbaru
  • wody
  • ok 10szt  śliwek suszonych
  • 250 g bananów obranych ( wcześniej zmrożone )
  • 60 ml mleka migdałowego

Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki wrzucić na patelnię wraz kawałkami bananów dodać  wody i dusić pod przykryciem aż się rozpadnie, zdjąć pokrywkę i chwilę odparować  -wystudzić.
Do blendera przełożyć zimny rabarbar oraz śliwki( jeżeli są twarde wcześniej trzeba namoczyć) - zmiksować na gładko. Następnie dodać mleko i zmiksować na gładko. Tak przygotowany mus przekładam do pojemniczków na lody i wstawiam do zamrażalnika najlepiej na noc.
Gdy lody są już zamarznięte wyciągam a foremki oblewam delikatnie ciepłą wodą aby lody lepiej wyszły z foremek.
Smacznego



09:39, kasandraa6
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 czerwca 2015

Czas leci tak szybko że mineło 5 lat od pierwszego wpisu na blogu , tym razem bez tortu ... ale na pocieszenie mam dla Was super drinka z rabarbaru słodko kwaśny z teqilą łączą się wspaniale. Polecam .

Dziękuję Wam za wspólne spędzone chwilę wirtualne i te nie ... oraz za te miłe e:maile i za to że odwiedzacie i komentujecie na blogu czy też na innych platformach Buźka :-)

przepis własny
  • 5 szklanek wody (1 szkl. 250ml)
  • 500 g rabarbaru ok ( 5 łodyg ze skórą )

Rabarbar umyć i odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka - zalać zimną wodą i wstawić na gaz doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny - bez pokrywki. Po pół godziny zlać sok przez sito - miąższ odstawić na bok a sok porządnie schłodzić.


na jednego drinka

  • 150 ml napoju z rabarbaru (wcześniej przygotowany)
  • 50 ml tequila
  • 1-2 łyżki syropu cukrowego
  • kostki lodu
  • listki mięty
  • mały kawałek rabarbaru do dekoracji

Szklankę napełniamy lodem , wrzucamy kilka plasterków rabarbaru wlewamy napój rabarbarowy dodajemy tequile oraz syrop cukrowy mieszamy wkładamy listki mięty oraz gałązkę rabarbaru i słomkę - gotowe.

Polecam

Przepis własny

 

22:40, kasandraa6 , Drinki
Link Komentarze (5) »
niedziela, 31 maja 2015

Sernik marcepanowy wyszedł jak marzenie , wilgotny, rozpływa się dosłownie w ustach do tego słodka czekolada i chrupiące płatki migdałów ... hm polecam

przepis własny

forma okrągła średnica 26cm

na spód

  • 200 g pełnoziarnistych ciastek
  • 50 g roztopionego masła

na masę twarogową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 400 g masy marcepanowej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2  szklanki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki soku z limonki

ponadto

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%
  • 100 -150 g płatków migdałowych 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia od środka a od strony zewnętrznej folią aluminiową.

Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem - wyłożyć dno tortownicy

Do miski wkładać pokruszone kawałki masy marcepanowej i wbijać do jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodać cukier, następnie po trochu dodawać twaróg oraz śmietanę - zmiksować.
Masę serową wymieszać delikatnie z sokiem i przesianą mąką  wylać na blaszkę.

 Postawić ciasto na blaszce od piekarnika i wlać na  nią wrzącą wodę, piec w 180 C przez ok 60 minut.

Przygotować polewę i migdały.

Do rondelka wlewam śmietanę i dodaję połamaną czekoladę podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada tylko się rozpuści ściągam z ognia lekko studzę i polewam jeszcze ciepły sernik. Płatki migdałów rumienię na suchej patelni teflonowej i posypuję wierzch.
Gdy sernik lekko przestygnie wstawiam go do lodówki aby porządnie się schłodziło.
Smacznego 

 

piątek, 29 maja 2015

Nie jestem veganką ani wegetarjanką ale w mojej diecie jest bardzo dużo owoców i warzyw tak mi zostało od dziecka ;-) zamiast kanapki którą dawała mi mama z mięskiem wybierałam owoce i warzywa prosto z krzaczka ... ha ha . Dziś padło na burgery ostatnio były już warzywne więc tym razem kolej na kalafiora, do tego trochę przypraw i burgery z piekarnika gotowe smaczne i zdrowe. Polecam

przepis własny

składniki na 9 dużych burgerów

  • 270 g kalafiora startego (surowego)
  • 1/2 szklanki kaszki kuskus suchej
  • 180 g szpinaku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 60 ml oleju z orzecha włoskiego
  • 100 ml wody filtrowanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 czerwonej cebuli lub jedna mała
  • 3 łyżki mąki orkiszowej

Szpinak umyć i osuszyć, następnie przesmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą - całość wystudzić i pokroić drobno. Do miseczki wsypać kaszkę kuskus dodać kurkumę i zalać wodą - odstawić do napęcznienia( przykryć talerzykiem). Różyczki kalafiora zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać posiekany szpinak odsączoną kaszkę kuskus (jeżeli pozostała w niej woda)
. Dodać przyprawy  i wymieszać na końcu z mąką - ręce maczając w wodzie formować kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 30 minut , odwrócić burgery na drugą stronę i piec jeszcze 20- 30 minut .

Smacznego

* Ja swoje burgery podaję w towarzystwie słodko kwaśnego chutney chilli w bułce razowej.

Kremowe risotto z trzema serami delikatne i maślane z pysznymi szparagami które są tak dobre że od patelni ciężko odejść. ;-)Użyłam szparagów zielonych i białych , lubię takie dania kremowe i aksamitne a moje dzieci również nauczyły się jeść risotto choć młodszy za ryżem nie przepada. Polecam

Przepis własny

składniki na ok 4 porcje

  • 1 szklanka ryżu
  • 700 ml domowego wywaru
  • 50 g mozzarelli
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 350 g szparag ( zielone i białe )
  • garstka kolendry posiekanej lub pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka słonego masła


Cebulkę oczyścić i pokroić w kostkę odstawić, szparagi umyć odkroić końcówki ok 1 cm resztę pokroić ok 2 cm długości , białe pokroić w plastry ok 1/2 cm szerokości - jeżeli macie odmianę cienkich pokroić tak samo jak zielone. Ser mozzarella i pleśniowy pokroić w średnią kostkę - odstawić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną cebulkę , smażyć aż się zeszkli następnie dodać ryż i dodać jedną dwie chochlę wywaru oraz wrzucić pokrojone szparagi bez końcówek, wraz z mrożonym groszkiem. Gdy ryż wchłonie całą zawartość wywaru dodać kolejną chochlę postępować tak aż do wykończenia wywaru. Jak ryż będzie już prawie miękki dodać sery oraz łyżkę solonego masła - wymieszać i  podawać na gorąco posypane kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego


czwartek, 28 maja 2015

Ta szklaneczka była przeznaczona dla mnie ha,ha ;-) ale moja córka mi zabrała i wypiła prawie dwie... została mi jakaś resztka ;-) Oczywiście mile mnie zaskoczyła że chciała wypić ten koktajl bo nie napije się soku w którym pływają kawałki owoców a co dopiero jak pływają kawałki płatków owsianych ;-) Więc teraz mogę owsiany koktajl spokojnie robić również dla niej. Choć ona ma swoje ulubione- zmiksowane na gładko, ale ten też mam jej robić jak to dziś stwierdziła ;-) Polecam dla dużych i małych ;-)

przepis własny

Na 2 porcję

  • 1 szklanka mleka osianego z płatkami
  • 1 banan
  • 1 szklanka wiśni ze słoiczka w soku własnym lub czereśni
  • garść mrożonych wiśni
  • 1 czubata łyżka otrębów pszennych
  • 1/ cytryny (wyciśnięty sok)

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do połączenia składników , wiśnie dodaję z sokiem. Miksujemy dotąd aż uzyskamy odpowiednią konsystencję dla siebie do picia.

Wiśnie są słodkie więc nie dodaję żadnego miodu czy cukru.

Polecam

sobota, 23 maja 2015

Mleko owsiane u mnie w domu wykorzystywane głównie do koktajli, oczywiście to nie jedyne mleko roślinne które robię w domu. Ostatnio rezygnuje coraz częściej z mleka krowiego naczytałam się trochę o nim i stwierdzam że nie jest zbyt zdrowe zwłaszcza te sklepowe... Rzadko pijam mleko krowie( od dziecka go nie cierpię :-)zwłaszcza takiego ciepłego - fuj... ) jeśli macie ochotę to poczytajcie tu  oczywiście nie namawiam nikogo do rezygnacji z mleka krowiego bo sama z biegiem czasu nauczyłam się je pięć z kawą na zimno od czasu do czasu. To oczywiście każdego indywidualna sprawa, a teraz zapraszam na mleczko owsiane.

przepis własny
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki wody filtrowanej + 3 szklanki
  • szczypta cynamonu
  • 1 suszona śliwka

Płatki przełożyć do słoika wraz z cynamonem i suszoną śliwką , w garnuszku zagrzać dwie szklanki wody ( woda ma być ciepła nie gorąca ) zalać płatki odstawić na noc. Kolejnego dnia całą zawartość słoika miksuję i dolewam przefiltrowanej wody (3szklanki) - mieszam. Następnie przecedzam przez gazę i przelewam do butelek. Przechowywać w  lodówce do pięciu dni.

Płatki wykorzystuję do koktajli lub ciastek.

poniedziałek, 18 maja 2015

Nie jestem fanem kawy o czym pisałam już nie raz na blogu, ale jeżeli chodzi o kawę na zimno to uwielbiam ,uwielbiam... i mogę pić ją nawet zimą taką z lodem ;-) i dużą ilością mleka. Ale nie co dzień bo pewnie bym nie mogła po niej spać ;-). No może lubię jeszcze late i cappuccino i wszelkie słodkości z kawą też lubię... Czy jestem kawoszem no chyba jeszcze nie a może już powoli małymi kroczkami się staję ...

Ale dziś prezentuje podobno perfekcyjną ,ale czy taka jest sami musicie ocenić. To w zasadzie koncentrat kawowy który później będę wykorzystywać do kawy na zimno w różnych przepisach które z pewnością pojawią się na blogu.

składniki

  • 125g mielonej kawy
  • 2 litry zimnej wody

Kawę wsypać do dużej miski lub pojemnika i zalać zimną wodą - przykryć folią spożywczą. Odstawić na ok 12 godzin w chłodne miejsce.

Następnego dnia kawę przecedzić przez gazę i

przelać do butelek przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Odpowiednią dla nas ilość kawy należy wlać do szklanki wrzucić kostki lodu ewentualnie dosłodzić dodać mleko i gotowe . 

Dosładzać np kosylitolem, syropem cukrowym , miodem czy innymi zamiennikami cukru.

oryginał.

Szkoda było wyrzucać kawy i przypomniało mi się że dawno nie robiłam peelingu .

składniki na peeling

  • fusy z koncentratu kawowego
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego

Namoczoną kawę przekładam do słoiczka z odrobiną wody aby cały czas była mokra. Przed peelingiem dodaję roztopiony olej kokosowy.  Gdy biorę kąpiel nacieram tym skórę dzięki czemu pozbawiam ją cellulitu i nadaje jej gładkości.  

Peeling ten przechowuje w lodówce w słoiku lub innym szczelnie zamkniętym pojemniku. Używam takiego peelingu dwa trzy razy w tygodniu do całego ciała poza twarzą , wcieram go w skórę następnie spłukuję ciepłą wodą. 

Polecam

 

niedziela, 17 maja 2015

 Orzeźwiające lody bananowo - kokosowe z malinami, uwielbiam lody z owoców zwłaszcza z banana lub truskawek albo mango ... hm . Są pyszne i zdrowe bez cukru a dzieci zjadają je z przyjemnością . A kiedy zobaczyły maliny w środku , nie odchodziły ode mnie na krok podczas robienia fotek, tak nie mogły się doczekać. Polecam

przepis własny

na ok 10 mini lodów

  • ok 500 g bananów po obraniu 350 g
  • 125 ml mleka kokosowego lub wody kokosowej
  • mała garstka malin

Banany pokroić w plasterki i przełożyć do woreczka - włożyć do zamrażalnika na ok 2-3 godzinki. Po tym czasie gdy banany częściowo się zmrożą przełożyć je do melaksera dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładko. Następnie przygotować foremki do lodów i przełożyć masę przekładając kawałkami malin. Wstawić do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia.
Smacznego 

Zapraszam do Akcji lodowej 2015 która jest na facebooku w wydarzeniu jak również na Mikserze kulinarnym i durszlaku.

14:19, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (1) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach