wtorek, 01 czerwca 2010

lody rabarbarowe 1

Lody rabarbarowe pychotka dla dzieci w sam raz, ostatnio rabarbar dość często gości w moim domu bo dożo rośnie go w ogrodzie i co roku więcej bo się rozrasta. Lubię go również czasem tak pochrupać z samym cukrem. A lody polecam dla dużych i małych ...

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 500 ml wody
  • 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego

Rabarbar oczyścić, pokroić w małe kawałki - wrzucić do garnka zasypać cukrem i zalać wodą , dusić pod przykryciem. Gdy rabarbar będzie już rozgotowany zmiksować wszystko blenderem i dalej gotować do zmniejszenia ilości płynu o połowę. Gdy nasz mus zmniejszy objętość i trochę nam zgęstnieje zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego przesadzenia. Zimny mus wstawić do lodówki aby się porządnie schłodził. Ja zostawiam na całą noc w lodówce. Wymieszać mus z jogurtem, całość wlewać do maszynki i postępować według instrukcji producenta.

Smacznego

Wydrukuj przepis

lody rabarbarowe 2

 
15:44, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (1) »

rolada bezowa 1

Rolada bezowa, wyszła znakomita nie za słodka taka w sam raz choć trochę ciężko było ją kroić i znikła w jeden dzień polecam wszystkim :-)

przepis własny

blaszka: 36/25 cm

  • 800 g rabarbaru
  • 125 g białego drobnego cukru (do rabarbaru)
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 230 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu cytrynowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 170 g białka ( u mnie to 5 jajek )

Rabarbar oczyścić z włókien i pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondelka posypując cukrem i wróżyć by zmiękło. Następnie odlać sok i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Można również ubiec w piekarniku.

Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywno, wstaw do lodówki do schłodzenia.

Białka ubijać z solą na sztywną pianę dodać połowę cukru pudru, ekstrakt cytrynowy oraz otartą skórkę z jednej cytryny dalej ubijając dosyp resztę cukru pudru. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej pianę z białek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w 150 C. Bawełnianą ściereczkę do naczyń wysyp cukrem pudrem i przełóż na nią odwracając blaszkę do góry dnem upieczoną bezę. Odczekaj chwilę by beza lekko przestygła i rozsmaruj na całości rabarbarem na to ubitą kremówkę i zwiń w roladę pomagając sobie ściereczką. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Smacznego

rolada bezowa 2

 
13:46, kasandraa6 , Bezy
Link Komentarze (1) »
1 ... 81 , 82 , 83
 
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach