środa, 02 czerwca 2010

CHLEBEK szczęścia

Naprawdę pyszny chlebek z tej stronki zwany ciastem szczęścia a dokładnie mówiąc chlebem Tureckim. Pamiętam jeszcze jako dziecko mama dostawała od kogoś ciasto i robiła a potem przekazywała innej osobie. Wtedy myślałam że jak go zjem to będę miała szczęście ha ha. Trochę jednak dziwi mnie jego wygląd gdyż jakieś tydzień temu zabrałam zaczyn do cioci - upiekłam i wyszedł mi kolor po upieczeniu biały a dziś sami zobaczcie wielkie zaskoczenie kolor miodowy a modu ani brązowego cukru w nim wcale niema zastanawia mnie czemu taki się dzieje, ale jeden i drugi był smaczny. Wszystkim bardzo polecam

ZACZYN:

Zmieszać ze sobą drewniana łyżką

  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek drobnego cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej - przykryć słoik gazą i odstawić.
  • 1 Dzień NIC NIE ROBIĆ

2,3,4, Dzień mieszać drewniana łyżką

5 Dzień dodać :

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 g drobnego cukru

6,7,8 ,9 dzień mieszać od czasu do czasu drewniana łyżką

10 dzień dodać :

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 150 g drobnego cukru

Z całego zaczynu odlać jedną szklankę.

Do reszty składników dodać :

  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczkę sody albo proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczkę cynamonu (ja nie dałam wcale)
  • 2-3 łyżki kwaśnego mleka lub śmietany
  • szczypta soli
  • bakalie; głównie rodzynki (u mnie wcale )

Piec w 180 C ok 60 minut.

Smacznego

CHLEBEK szczęścia

 

budyń fantazja

Pyszny delikatny budyń domowej roboty z prawdziwej czekolady i naprawdę zasmakuje smakiem właśnie wczoraj sobie zjadłam pycha

  • 1 LITR MLEKA
  • 4 ŁYŻKI MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • 100 g. CZEKOLADY MLECZNEJ
  • 100 g. CZEKOLADY GORZKIEJ 79% kakao
  • 4 ŻÓŁTKA
  • 2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
  • 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • 2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ

Dwie szklanki mleka zagrzać z kawą, masłem i cukrem waniliowym, resztę mleka wlać do miski i wymieszać z mąką i żółtkami. Wlać zagrzane mleko do miski i wymieszać na jednolitą masę i znowu do garnka ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia – tak by powstał budyń. Następnie podzielić na pół i do jednej części wrzucić pokruszoną czekoladę i zmiksować . Obie części zostawić do lekkiego przestudzenia po czym przekładać do szklanek na przemian tak by na wierzchu był ciemny kolor i posypać cukrem pudrem i podawać.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 
Tagi: czekolada
08:59, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 01 czerwca 2010

TORT CYTRYNOWY 2

Upiekłam urodzinowy tort dla mojej mamy wyszedł bardzo smaczny słodki a zarazem lekko kwaskowy ozdobiłam lukrem choć to nie jest konieczne, a masa pyszna rozpływała się w ustach polecam :-)

  • 1 biszkopt średnica formy 24 cm
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 2 duże cytryny
  • 200 g masła

Ponadto:

  • 50 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru

Upieczony biszkopt przekroić na dwa aby otrzymać trzy części.

Przygotować krem zagotować dwie szklanki mleka z cukrem. W kolejnych dwóch szklankach mleka wymieszać mąki oraz otartą skórkę z dwóch cytryn. Gdy mleko już będzie prawie wrzało zdjąć z ognia i dodać mleko z wymieszaną mąką - wymieszać i ponownie wstawić na gaz zagotować.

Wycisnąć sok z jednej cytryny i dodać jeszcze do ciepłego budyniu - wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Wycisnąć sok z drugiej cytryny i rozcieńczyć go wodą, nasączyć nim biszkopty.

Przestudzony budyń zmiksować z masłem dodając po łyżce by się nie zważyło.

Tak przygotowany krem wstawić do lodówki by trochę zastygł następnie posmarować biszkopty i wstawić do lodówki by wszystko zastygło i było zwarte.

Przygotować lukier :zmiksować masło i cukrem pudrem można dodać barwnik przełożyć do tuby (udekorować) lub posmarować tort łopatką i schłodzić by lukier całkowicie zastygł. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego

 

i jeszcze kilka fotek...

TORT CYTRYNOWY 3

 
19:00, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (4) »

Bardzo delikatna jajecznica na śniadanko z chrupiącym boczkiem pycha a dzieci ją wprost uwielbiają :-)

przepis własny

na jedną porcję

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła

Rozgrzej patelnie i połóż plastry boczku usmaż na rumiano z obu stron. Następnie wylej stopiony tłuszcz, a boczek przełóż na talerz. Roztop łyżkę masła na patelni, jajka rozbełtaj z mlekiem i wylej na gorąca patelnie, gdy zaczną się ścinać wyłącz gaz - pozostaw jeszcze chwilę by doszły. Podawaj z chrupiącymi plasterkami boczku.

Smacznego

lody rabarbarowe 1

Lody rabarbarowe pychotka dla dzieci w sam raz, ostatnio rabarbar dość często gości w moim domu bo dożo rośnie go w ogrodzie i co roku więcej bo się rozrasta. Lubię go również czasem tak pochrupać z samym cukrem. A lody polecam dla dużych i małych ...

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 500 ml wody
  • 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego

Rabarbar oczyścić, pokroić w małe kawałki - wrzucić do garnka zasypać cukrem i zalać wodą , dusić pod przykryciem. Gdy rabarbar będzie już rozgotowany zmiksować wszystko blenderem i dalej gotować do zmniejszenia ilości płynu o połowę. Gdy nasz mus zmniejszy objętość i trochę nam zgęstnieje zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego przesadzenia. Zimny mus wstawić do lodówki aby się porządnie schłodził. Ja zostawiam na całą noc w lodówce. Wymieszać mus z jogurtem, całość wlewać do maszynki i postępować według instrukcji producenta.

Smacznego

Wydrukuj przepis

lody rabarbarowe 2

 
15:44, kasandraa6 , Lody
Link Komentarze (1) »

rolada bezowa 1

Rolada bezowa, wyszła znakomita nie za słodka taka w sam raz choć trochę ciężko było ją kroić i znikła w jeden dzień polecam wszystkim :-)

przepis własny

blaszka: 36/25 cm

  • 800 g rabarbaru
  • 125 g białego drobnego cukru (do rabarbaru)
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 230 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu cytrynowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 170 g białka ( u mnie to 5 jajek )

Rabarbar oczyścić z włókien i pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondelka posypując cukrem i wróżyć by zmiękło. Następnie odlać sok i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Można również ubiec w piekarniku.

Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywno, wstaw do lodówki do schłodzenia.

Białka ubijać z solą na sztywną pianę dodać połowę cukru pudru, ekstrakt cytrynowy oraz otartą skórkę z jednej cytryny dalej ubijając dosyp resztę cukru pudru. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej pianę z białek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w 150 C. Bawełnianą ściereczkę do naczyń wysyp cukrem pudrem i przełóż na nią odwracając blaszkę do góry dnem upieczoną bezę. Odczekaj chwilę by beza lekko przestygła i rozsmaruj na całości rabarbarem na to ubitą kremówkę i zwiń w roladę pomagając sobie ściereczką. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Smacznego

rolada bezowa 2

 
13:46, kasandraa6 , Bezy
Link Komentarze (1) »
1 ... 81 , 82 , 83 , 84
 
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach