wigilia i święta

czwartek, 20 grudnia 2012

Te powidła z suszonych daktyli i dodatkiem rumu są wyśmienite, mają piękny aromat są doskonałe do przełożenia pierników jak również innych ciast. Nie są zbyt słodkie ani rum nie dominuje nad smakiem daktyli ale nadaje im odpowiedniego charakteru serdecznie polecam.

oryginał
  • 500 g daktyli 
  • 3 pomarańcze 
  • opcjonalnie - odrobina cynamonu 

Daktyle wrzucić do garnuszka dodać otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Wstawić na gaz i gotować na małym ogniu do miękkości ok 20 minut na koniec polać całość rumem - przestudzić i zmiksować. Tak przygotowane powidła przekładam do słoiczków i trzymam w lodówce. 

Smacznego

 
czwartek, 29 listopada 2012

 

Dla smakoszy kawy filiżanka tego gorącego napoju to niemalże rytuał. Ja do nich nie należę, ale w te święta postanowiłam i ją nieco przystroić ;) Wzorując się na strojnej choince dodałam słodki, piernikowy akcent do kawy, uzupełniając smak laską wanilii...

Niezapomniany urok chwili, kiedy za oknem hula śnieżna zawieja, a Ty zmęczona świątecznym szaleństwem siadasz wygodnie z fotelu z filiżanką aromatycznego napoju, który delikatnie Cię rozgrzeje. Zaserwuj przysmak swoim gościom - zapewniam, że im też zasmakuje...

 przepis własny

Składniki:

  • 1 szklanka wody 
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 50 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżki startej czekolady

Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier oraz kawę z przyprawą do piernika i podgrzewać do połączenia się składników, po czym odstawić. 

Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nasionka - przełożyć do drugiego garnuszka, wlać mleko i podgrzać, ale nie gotować. Połączyć z mieszanką kawową i przelać do szklanek.

Teraz ubić szybko mocno schłodzoną śmietanę - przełożyć do szprycy i udekorować kawę, posypując odrobiną czekolady.

Smacznego

 
sobota, 07 stycznia 2012

Tradycyjny barszcz na zakwasie z uszkami, bardzo przeze mnie lubiany i nie tylko Polecam

przepis własny
  • 2 litry wywaru warzywnego 
  • 2 suszone grzybki
  • 2 szklanki zakwasu buraczanego
  • 2 duże długie buraki
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku 

Buraki umyć oczyścić ze skóry i zetrzeć na tarce - wrzucić do wywaru, dodać przyprawy sól, pieprz, majeranek, ząbki czosnku i suszone grzybki. Gotować aż buraki będą prawie miękkie - przecedzić. Przecedzony barszcz połączyć z zakwasem i zagrzać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.  

Podawać z uszkami 

 I przepis na uszka

Ciasto 

  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • ok  2,5 szklanki mąki pszennej 

Do miski wlać ciepłą wodę połączyć z jakiem, oliwą dodać soli oraz stopniowo dodawać przesianą mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Po przekrojeniu powinno mieć sporo pęcherzyków powietrza. Zostawić na ok 30 minut przykryte ściereczką, po tym czasie wałkować podsypując mąką.

Farsz 

  • 30 dag pieczarek 
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz do smaku 
  • klarowane masło do smażenia 

Pieczarki oczyścić, umyć - osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rumiano - nie solić. Cebulę oczyścić pokroić drobno i usmażyć na maśle na rumiano - przełożyć do pieczarek i zmielić razem. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na cienki placek ok 3 mm i wykrawać małe kółeczka, na środek nakładać odrobinę farszu i sklejać małe pierożki a przeciwległe rogi również sklejamy ze sobą. Uszka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy po wypłynięciu ok 2 minuty. 

Jeżeli chcemy zamrozić

Następnie wyławiam uszka i hartuje je zamaczając w zimnej wodzie na kilka minut odcedzam i zostawiam na tacy aby pozostała woda ociekła. Gdy są już całkowicie zimne smaruję je oliwą i zamrażam. Zamrożone uszka wrzucam na gotującą wodę i gotuję krótką chwilę - podawać z barszczem. 

Smacznego

wtorek, 20 grudnia 2011

 

Barszcz czerwony na wigilijny stół jest bardzo aromatyczny, można podawać go z uszkami czy też pierogami, ile domów tyle przepisów :-) Polecam

przepis własny
  • 2 kg buraków
  • 3 litry wody 
  • 3 obrane marchewki
  • 1 por 
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 5 ziaren pieprzu 
  • 3 liście laurowe 
  • 10 kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 mała główka czosnku
  • sól,pieprz do smaku 
  • 1-2 łyżki octu 
  • majeranek według uznania  ja dałam ok 3-4 łyżki

 Buraki wyszoruj, włożyć do garnka  wraz z innymi warzywami - zalać wodą i gotować do miękkości , dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz sól, pieprz gotować do miękkości buraków - warzywa odcedzić. Do ugotowanego wywaru buraczanego dodać 5-6 zmiażdżonych ząbków czosnku kilka kapeluszy grzybów oraz majeranek i łyżkę octu. Gotować jeszcze ok 30 minut podawać na gorąco do picia. Barszcz można przecedzić jeśli przeszkadza wam majeranek.

Smacznego

czwartek, 15 grudnia 2011

 Babeczki mince pies pochodzą z książki Nigella świątecznie  postanowiłam zrobić na Święta są delikatne w smaku i bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu - oj nie mogłam się nim oprzeć. Polecam

przepis Nigella Lawson

Na 36 sztuk

  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g margaryny lub smalcu
  • szczypta soli
  • sok z 1 pomarańczy
  •  cukier puder do posypania 

Odmierzoną mąkę wsyp do miski i wymieszaj z masłem, smalcem i wymieszaj tak by powstała grubsza kruszonka - wstawić do zamrażalki na 20 minut.

Sok pomarańczowy wymieszać z sola i wstawić do lodówki, by się chłodził. 

Po tym czasie składniki z obu misek łączmy - miksując do połączenia się składników.Ciasto zawijamy w folie i wstawiamy do zamrażalki na ok 20 minut aby się  schłodziło. 

 Ciasto wyjmujemy z zamrażalki dzielimy na trzy kawałki, dwa do lodówki a jeden rozwałkowujemy i wykrawamy gwiazdki oraz krążki nieco większe niż średnica foremki.Krążki wkładam do foremki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i nakładam po łyżeczce nadzienia i nakładam na każda babeczkę gwiazdkę. Piec w 200 C ok 10 - 15 minut do zrumienienia się. Wyjmij babeczki i posyp cukrem pudrem. Jeżeli chcesz je zamrozić włóż do szczelnego pojemnika i wstaw do zamrażalnika, rozmrażaj pozostawione w lodówce - można potem podgrzać wstawiając na 3-4 minutki do piekarnika. 

Smacznego



przepis dodaję do akcji słodkości Nigelli

bierze również udział w konkursie świętujemy

poniedziałek, 12 grudnia 2011

 

 Nadzienie żurawinowe z bakaliami i dodatkiem wina do babeczek Bożonarodzeniowych czy też tart według Nigelli Lawson miałam ochotę już na nie i zabierałam się od roku bo ciągle coś wypadało ... aż do dziś, żałuje że czekałam tak długo ... jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam 

Składniki na ok  600 ml nadzienia

  • 60 ml czerwonego wina słodkiego 
  • 75 g  brązowego cukru 
  • 300 g świeżej żurawiny 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 75 g koryntek
  • 75 g rodzynek 
  • 30 g suszonej żurawiny 
  • 1 klementynka ( sok + otarta skórka)
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki miodu 

W garnku wymieszać wino z cukrem do rozpuszczenia następnie dodajemy imbir,cynamon, goździki,wraz z rodzynkami i koryntkami oraz sok i otarta skórka z mandarynki i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut , aż owoce częściowo się rozpadną i wchłoną większa część płynu. Zdjąć garnek z ognia i przestudzić, do lekko ochłodzonego nadzienia dodajemy płynny miód, ekstrakty oraz brandy i mieszamy do połączenia się składników. Nadzienie przełożyć do słoiczków i przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Polecam

niedziela, 11 grudnia 2011

Przepis na ten bigos dostałam od mojego szefa Andrzeja :-) dziękuję . A pochodzi on z bardzo starej książki W staropolskiej kuchni która widziałam również tu. Bigos jest pyszny delikatny pachnący grzybami - bardzo aromatyczny. Można również podprawić zasmażką z mąki i smalcu ,ale uważam że to nie jest konieczne. Do bigosu można dodać łyżkę przecieru pomidorowego - zgadzam się z tym co piszą w książce -bo poprawia jego smak. Bigos gotujemy w garnku emaliowym lub żeliwnym natomiast nigdy w aluminiowym. Podajemy z chlebem razowym lub jasnym i jako ułatwiający trawienie dla do rosłych podajemy z kieliszkiem ochłodzonej wódki.

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg kapusty świeżej
  • 2 kg kiełbasy( różne rodzaje)
  • 2 kg mięsa ( różne rodzaje np: szynka pieczona, wędzonka,schab gotowany...)
  • 4 duże kwaśne jabłka np: szara reneta 
  • 10 dag suszonych grzybów 
  • 2 duże cebule
  • 20 dag suszonych śliwek 
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 

Kapustę kiszona odcisnąć z soku i pokroić niezbyt drobno. Kapustę świeżą poszatkować i sparzyć wrzątkiem - przełożyć do garnka podlać wodą (lepiej w wywarze z gotowanej kiełbasy)i gotować na małym ogniu.  kiełbasę i mięso pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do kapusty. Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. W oddzielnej wodzie ugotować suszone grzyby, ugotowane grzybki pokroić w paski i wraz z wywarem dodać do kapusty. Teraz do bigosu dodajemy cebule która należny obrać pokroić w kostkę i przyrumienić na smalcu. Do mrugającego na ogniu bigosu dodajemy śliwki suszone bez pestek pokrojone w cienkie paseczki. Bigos przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobina cukru - powinien być pikantny. Na końcu wlewamy wino i gotujemy bigos na małym ogniu 40 minut - często mieszając. Następnego dnia bigos odgrzewamy - najsmaczniejszy jest po trzecim odgrzaniu. 

Smacznego

dołączam do Akcji Wigilia 2011

czwartek, 08 grudnia 2011

Nastawiamy zakwas na wigilijny barszcz czerwony, Święta coraz bliżej, a na stole nie może przecież zabraknąć tradycyjnego barszczu :-) więc do dzieła ...

przepis własny

Na ok 6 butelek po ok 300 ml

  • ok 2 litry wody
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 2- 3 kromki razowego chleba podsuszonego jeżeli macie skórki z samego chleba to lepiej
  • 1 główka czosnku

 Buraki obrać ,umyć i pokroić na mniejsze kawałki - włożyć do garnka kamiennego lub jakiegoś słoika. Zalać przegotowaną letnią wodą z rozpuszczonym cukrem i solą, dodać skórki z chleba razowego oraz ząbki czosnku - częściowo obrane. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. I odczekać kilka dni gdy zmieni się barwa i będzie czuć kwasem to znaczy że jest gotowy. 

Zakwaszony barszcz przecedzić przez sito i przelać do butelek - pasteryzować jeśli chcemy przechowywać dłużej.

Polecam

dołączam do Akcji Wigilia 2011

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach