do chleba

środa, 24 lutego 2016

 

Pasta brokułowa z dodatkiem kiszonych ogórków taka na szybko do kanapek, świeżych warzyw czy też makaronu w zależności kto co woli i na co w danej chwili mamy ochotę. Ostatnio bardzo dużo robię takich smarowideł czy dipów do warzyw albo po prostu używam zamiast masła. I myślę że to będzie również ciekawy dodatek do grilowanego mięsa , Polecam

inspiracja
  • 2 szklanki obgotowanego brokuła
  • 1 szklanka pokrojonych w paski liści kapusty włoskiej
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki sparzonego słonecznika
  • sól, pieprz do smaku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • szczypta kminu
  • szczypta chili w proszku

Różyczki brokuła ugotować na parze ok 5 minut mają być półtwarde. Można też wrzucić na gorącą wodę i gotować ok 3-4 minutki muszą się obrócić kilka razy następnie odcedzić i przelać zimną wodą aż będą zimne.

Przełożyć różyczki do blendera wraz z resztę składników i zmiksować na pastę ale nie musi być dokładnie . W międzyczasie dolewać wodę z ogórków kiszonych lub sok z cytryny. Gdy masa będzie będzie już odpowiednią konsystencję - spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Pokrojone liście kapusty włoskiej można zblanszowć ale nie jest to konieczne.

Smacznego

środa, 29 lutego 2012

fotka 2

Jakoś ostatnio przeszła mi ochota na słodycze nie wiem czy to pogoda, czy to że w samotności nie lubię jadać - bo mąż wyjechał i czekam na niego z utęsknieniem do tego praca i dwoje małych brzdąców :-) .. dlatego postanowiłam zrobić sobie taką oto szybką pastę. Ma ciekawy smak w połączeniu z chrzanem i imbirem w sam raz do kanapek ... polecam

przepis własny
  • 250 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego lub mascarpone
  • 3-4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kilka rzodkiewek
  • sól, pieprz do smaku

Ser utrzeć z tartym chrzanem, imbirem - dodać pokrojoną w kostkę paprykę, rzodkiewki oraz szczypiorek - doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z grzankami.

Smacznego

fotka 1

fotka 3

poniedziałek, 02 stycznia 2012

Po obżarstwie świątecznym proponuję delikatną pastę jajeczną lub jeśli koś woli na ostro z chili. Nie ma jak domowa - najlepsza Polecam

przepis własny
  • 6 jajek ugotowanych na twardo 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz do smaku 
  • szczypta otartej gałki muszkatołowej 
  • 2-3 łyżki majonezu 

opcjonalnie

  • 1 suszona papryczka chili lub 1/2 łyżeczki chili w proszku

Jajka posiekać drobniutko doprawić do smaku, następnie dodać majonez i musztardę - wymieszać. Szczypiorek pokroić drobniutko i połączyć z masa jajeczną podawać do kanapek.

Smacznego 

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach