bułki

środa, 29 stycznia 2014

Bardzo delikatne i mięciutkie bułeczki żytnie w oryginalnym przepisie wykorzystano mąkę pszenno razową i pieczone były na sodzie, jednak obecny skład bułeczek bardziej mi odpowiada. Bardzo długo zachowują świeżość - doskonałe, polecam.

na ok 12 bułeczek

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 1/4 szklanki mąki żytniej
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka miodu 
  •  1 3/4 szklanki mleka 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 duże jajko 
  • mąka kukurydziana do obsypania 

Do garnuszka wlać mleko wraz z miodem i oliwą - podgrzać gdy będzie lekko ciepłe roztrzepać z jajkiem. W misce wymieszać mąki oraz drożdże, dodać zakwas, ciepłe mleko - zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia - przykryć ściereczką. Gdy ciasto podwoi swą objętość odgazować, następnie przerobić ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na ok 2,5 cm grubości podsypując mąką kukurydzianą i wykroić krążki, przykryć ściereczką aby podrosły. Rozgrzać patelnię posmarować oliwą i podsmażyć bułeczki z obu stron na rumiano po czym przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika160 C i piec ok 15 -20 minut aż zbrązowieją. Tak upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i wystudzić. 

Smacznego

22:40, kasandraa6 , bułki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 czerwca 2012

Kakaowe drożdżówki z truskawkami, twarożkiem i kruszonką zamiast truskawek możecie użyć innych owoców a ilość kakao można zwiększyć aby były ciemniejsze ale wtedy zmniejszyć ilość mąki. Taką drożdżówkę z chęcią zabiorę do pracy :-). Polecam

przepis własny

składniki na ciasto

  • 225 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 2 łyżki kakao

nadzienie 

  • 500 g twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

W misce utrzeć twaróg ze  śmietaną cukrami i żółtkiem na jednolitą masę i odstawić.  

do posmarowania 

  • 1 białko 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać śmietanę. cukier  oraz roztopione masło i wymieszać. Następnie dodać roztrzepane jajka oraz stopniowo wsypywać mąkę - zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Ciasto będzie trochę kleiło się do rąk, ale nie dosypywać mąki tylko ręce wysmarować kilka razy olejem. Odłożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką wstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia przerobić ciasto i rozwałkować na prostokąt- można dosypać odrobinę mąki by lepiej się wałkowało. Ciasto posmarować przygotowanym twarożkiem na to posypać pokrojone truskawki i zwinąć w rulonik, pokroić na 12 części i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypać wcześniej przygotowaną kruszonką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 C i wstawić wyrośnięte bułki - wcześniej boki posmarowane białkiem i piec 20 - 25

Smacznego

17:50, kasandraa6 , bułki
Link Komentarze (4) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach