sery

środa, 19 czerwca 2013

Takiego sera nigdy nie jadłam choć dla wielu osób to smak z dzieciństwa... Jest wyborny, delikatny - pyszny. Idealny na śniadanko czy też kolację - zamierzam go zrobić jeszcze nieraz i poeksperymentować z dodatkami :-) Polecam

oryginał
  • 1 kg twarogu wiejskiego lub takiego który sami zrobicie 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100 g masła 
  • 2 żółtka 
  • kminek (u mnie czarny sezam)

Ser rozkruszyć do miseczki posypać solą i sodą - przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 dni. Po tym czasie ser powinien się lekko zacząć topić i mieć zapach  lekko śmierdzący :-) . 

W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy rozkruszony ser i smażymy na małym ogniu - aż ser się roztopi, wtedy dodajemy sól i czarny sezam. Na chwilę garnuszek zdejmuję z ognia dodaj żółtka i szybko mieszam - ponownie wstawiam na gaz - cały czas mieszając. Ser zacznie mieć coraz bardziej zwartą konsystencję - wtedy przekładamy do słoiczków i postawiamy do wystudzenia.

Smacznego

11:03, kasandraa6 , sery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 czerwca 2013

Ser musi być całkowicie pozbawiony serwatki, gdyż zbyt długo nam się nie przechowa... Postanowiłam go wzbogacić różnymi aromatami, Jeżeli użyjemy świeżych ziół to skróci nam automatycznie czas przydatności, dlatego do tego celu użyłam ziół suszonych jedyny wyjątek to rozmaryn ale ten ser będzie bardzo szybko zjedzony gdyż jutro wyląduje w sałatce.  Polecam

 przepis własny
  • 3 krążki sera świeżego krótko dojrzewającego tego typu
  • ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Pomidorki pokroić w kostkę wrzucić do garnuszka zalać olejem i podgrzać, wyłączyć gaz i pozostawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłym zalać ser i szczelnie zamknąć.

  • 125 oleju z pestek winogron 
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu 
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarenkach
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki tymianku 

Zioła wsypać do moździerza i utrzeć, ser pokroić w kostkę i obtoczyć w ziołach - włożyć do słoiczka. Olej podgrzać i ciepłym ale nie gorącym zalać ser, szczelnie zamknąć.

  • 125 ml oleju ryżowego 
  • kilka gałązek rozmarynu 

Serek pokroić w kostkę i przełożyć do słoiczka, olej wlać do garnuszka wrzucić kilka gałązek rozmarynu i podgrzać ale niezbyt mocno. Takim olejem zalać ser i zamknąć słoiczek. 

Smacznego

Tagi: zioła
15:32, kasandraa6 , sery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 13 maja 2013

Bardzo smaczny ser delikatny, słonawy, rozpływający się w ustach - idealny do sałatek. Ser leżał w słoiku jeden na drugim pierwszy z góry był miękki kolejne dwa były twardsze i wszystkie wyszły naprawdę smaczne. Polecam 

oryginalny przepis ,,Sery,, (Lotte Hanrich, Edith Zeltner)
  • 5 litrów mleka świeżego krowiego od krowy
  • 1 szklanka maślanki
  • 10 kropli podpuszczki (odrobinka ciepłej wody)
  • sól

Mleko podgrzać do temperatury 68 C, odczekać aż mleko uzyska temperaturę 28-33 i dodać maślankę, a następnie w temp 32 C dodać rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Mleko odstawić do ścięcia się, następnie pokroić w kostkę 2,5 cm. Skrzep przekładamy do chusty serowarskiej lub do prostokątnych pojemniczków i pozostawiamy na 2 godziny do ocieknięcia, potem prasujmy naciskiem odpowiadającemu serowi u mnie to 1 kg. i tak zostawiam na 24 godziny..  Po tym czasie ser wykładamy na deskę i kroimy w mniejsze kawałki ( ser pokroiłam na trzy części).  Ser obtaczamy w soli i układamy w słoiku - zalewamy maślanką i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy do w temperaturze 15-18 C przez 10-14 dni aby dojrzał. Następnie w pokrywie słoika robimy dziurki, aby uchodził powstały gaz - otwór uszczelniamy i ser przechowujemy w temp 8 C . Przed użyciem ser wkładamy na dzień lub dwa do wody aby pozbyć się nadmiaru soli.

Smacznego



09:04, kasandraa6 , sery
Link Komentarze (3) »
środa, 10 kwietnia 2013

Bardzo często robię ser typu koryciński, uwielbiam go na wszelakie sposoby a tym razem postanowiłam go zjeść na ciepło w panierce z ziołami lub czarnym sezamem podany z jarzębiną lub żurawiną jak kto woli. Jest delikatny i soczysty a z jarzębiną doskonale się łączy chociaż ma lekko gorzkawy smak który nie każdemu może odpowiadać. Polecam

 

  • 6 grubych kawałków sera korycińskiego 
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżka bułki tartej

Trzy kawałki sera obtoczyć w suszonych ziołach następnie w jajku i bułce tartej. 

W miseczce wymieszać bułkę tartą z czarnym sezamem , obtoczyć ser w jajku a następnie w mieszance z bułki i sezamu. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Smacznego



 
12:09, kasandraa6 , sery
Link Komentarze (8) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach