sery

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Tradycyjne świeże sery Handkase są produkowany z przeważnie z mleka owczego i koziego lub koziego. Niestety u mnie nie mam  dostępu do mleka koziego lecz tylko do świeżego krowiego i tym sposobem wyszedł taki pyszny serek. Jest dość słony i delikatny w smaku, super do sałatek i nie tylko Polecam.

przepis własny
  • 5 litrów mleka krowiego
  • 1/2 szklanki kwaśnego mleka lub kwaśnej śmietany
  • 20 kropli podpuszczki
  • 30 ml ciepłej wody 

Do mleka dodać kwaśnego mleka, następnie mleko podgrzać do temperatury do 28 C i dodać rozpuszczona podpuszczkę w małej ilości wody. Odstawić aby mlek się ścięło, temperatura powinna wynosić w pomieszczeniu 20 C. Skrzep pokroić w kostkę ok 2 cm - odstawić na chwilę w tym czasie wydzieli się sporo serwatki. Następnie delikatnie przekładamy do stożkowatych form z dziurkami i stawiamy na kratce a pod nią formę do której będzie spływała serwatka. Skrzep zostawiam tak na ok 12 godzin po tym czasie zdejmuję formę, a ser odwracam i zostawiam jeszcze na ok 6 godzin. Po tym czasie ser nacieram solą ze wszystkich stron i zostawiam na kratce aby pozbawić go resztę serwatki - czynność tą powtarzam kolejnego dnia.

Następnie ser jest już gotowy do spożycia, tusz przed podaniem obtaczamy ser w ulubionych ziołach.

1 łyżka czerwonego pieprzu w ziarnach

1 łyżka czarnego sezamu

i utrzeć w mozdzieża  - obtoczyć serek przed podaniem.

Smacznego

 
Tagi: zioła
22:48, kasandraa6 , sery
Link Komentarze (3) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach