na obiad

poniedziałek, 10 lutego 2014

To moja pierwsza w życiu kasza jaglana i powiem wam trochę się jej obawiałam , choć niepotrzebnie bardzo mi zasmakowała :-) jest delikatna a w połączeniu z moim sosem pycha aż niemożna się tego najeść. polecam

 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka curry 

Kaszę ugotowałam z łyżeczką curry a potem dopiero ją posoliłam według tego przepisu

 na sos

  • 2 papryki
  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

opcjonalnie 

  • natka pietruszki

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych - umyć i pokroić na mniejsze kawałki, marchew oczyścić i kroimy w plasterki.Paprykę i marchew podsmażyć na rumiano na patelni najlepiej bez tłuszczu przełożyć do garnuszka. Zalać wodą lub wywarem dodać grzyby i gotować na małym ogniu. W międzyczasie podsmażyć pokrojone na mniejsze  kawałki pieczarki i przełożyć do garnuszka i całość dusić aż marchew będzie miękka. W misce wymieszać wodę z mąką i śmietaną połączyć z sosem mieszając- zagotować.

Podawać z kaszą jaglaną i natką pietruszki. 

Smacznego

środa, 30 października 2013

 przepis własny
  • 600 g oczyszczonej dyni 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże jabłka 
  • 200 g ryżu do risotto 
  • 1 por tylko biała część 
  • 100 ml oliwy np :rozmarynowej 
  • 1 kiełbasa chorizo 
  • 1 papryczka chili lub 2 łyżeczki pasty z chilli 
  • 100 ml białego wina półsłodkiego 
  • 400 ml wywaru 
  • 200 g ananasa z puszki 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 pęczek pietruszki

Na oczyszczoną dynię rozgnieść ząbki czosnku posolić i natrzeć następnie polać oliwą.Obok ułożyć jabłka i ponakówać wykałaczką - piec razem z dynią.

Piekarnik nagrzać do 200 C i piec ok 30 minut.Upieczoną dynię i jabłka przestudzić i pokroić w kostkę. ( jabłka oczyścić z gniazda nasiennego i skóry)

Na patelni rozgrzać tłuszcz, w międzyczasie pokroić por w piórka i podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną kiełbasą w plasterki. Teraz dodać ryż i smażyć ok 2 minutki , następnie dodać pokrojoną dynię i ananasa gdy płyn odparuje podlewać wywarem po łyżce aż do wyczerpania - na końcu wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i pieczonym jabłkiem.  Całość przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut , następnie podawać. 

Smacznego 

 Przepis bierze udział w Festiwalu Dyni 2013
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach