dania bezmięsne

poniedziałek, 09 marca 2015

Dziś przygotowałam gulasz z indyka z warzywami  oraz nutką cynamonu - która nadaje fajnego posmaku,choć jest mało wyczuwalna. Pod koniec gotowania dolewam mleka kokosowego które nadaje delikatności całemu daniu. Jest to zdrowe i sycą ce danie.Polecam

przepis własny

na ok 4 porcje

  • 100 g oczyszczonej dyni lub bataty
  • 2 średnie marchewki
  • 100 g soczewicy pomarańczowej
  • 100 g soczewicy brązowej
  • 1 litr wody
  • ok 300 g fileta z indyka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki pasty z curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • ok 2 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku

ponadto

  • kasza gryczana

Mięso umyć oczyścić i pokroić w kostkę wielkości ok 1,5-2 cm , wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć na rumiano z rozgniecionym czosnkiem, przełożyć do garnka. Oczyszczoną dynię lub bataty pokroić w kostkę dodać do mięsa jak również marchew.
Zalać wywarem - wsypać soczewicę , dodać przyprawy i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania gdy warzywa i mięso będzie miękkie oraz soczewica będzie dochodzić do miękkości dodać mleko kokosowe. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z kaszą gryczaną.
Smacznego

poniedziałek, 19 maja 2014

Na dzisiejszy obiad lub jako przekąskę proponuję kotleciki z kaszy jaglanej i jogurtem cytrynowo-czosnkowym. Są zdrowe i pyszne oraz bardzo delikatne, świetnie się komponują wraz z jogurtem... Polecam

oryginał

na ok 10 kotlecików

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 łyżeczka soli  dałam 1/4 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka otrąb owsianych 
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 strączka czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • olej rzepakowy do smażenia 

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki kurkumy -ja jej nie solę.

Cebulę pokroić w kostkę wraz z czosnkiem podsmażyć na minimalnej ilości oleju. Do przestudzonej  kaszy dodać cebulę wraz z czosnkiem, drobno pokrojony szczypiorek oraz natkę pietruszki, jajko oraz drobno pokrojoną paprykę. Całość doprawić solą i pieprzem i wymieszać z mąką i otrębami - ewentualnie zwiększyć odrobinę tak aby można było formować kotleciki. Ciasto podzielić na małe kulki ręce obsypać mąką wtedy ciasto będzie się mniej kleiło do rąk - lekko spłaszczać. Patelnię rozgrzać z minimalną ilością oleju lub na teflonowej bez tłuszczu, smażyć na rumiano z obu stron.

Jogurt czosnkowo - cytrynowy

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • otarta skórka z połowy cytryny

Czosnek przetrzeć przez praskę i wymieszać z jogurtem dodać sok oraz otartą skórkę z cytryny - wymieszać,  na końcu doprawić solą i pieprzem.

Podawać z kotlecikami .

 
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach