dania z ryżem

wtorek, 14 lipca 2015

Lekki obiad a może nawet kolacja ? Takie proste i szybkie danie , oczywiście można do tego dodać kawałki mięsa s kurczaka czy też indyka wystarczy je podsmażyć . Choć latem wolę wybrać dania bezmięsne sama nie wiem czemu - chyba są dla mnie zbyt ciężkie. Idealnie ugotowany do tego ryż i mamy warzywa z patelni. Polecam 

przepis własny
  • 1 bakłażan 
  • 1 cukinia 
  • 1 marchewka 
  • 3 szalotki 
  • 1/2 szklanka ryżu 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego 
  • 3 łyżki wody filtrowanej 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2-3 łyżki sosu chili słodko -kwaśnego 
  • 1 awokado 

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą  następnie dodać przyprawy i zalać wodą ok 1,5 szklanki - gotować według przepisu na opakowaniu - ja gotuję ok 2-3 minuty krócej aby ryż był półtwardy - odcedzam z wody i przepłukuję pod bieżącą woda. 

Warzywa umyć i osuszyć, Bakłażana i cukinię pokroić w średnią kostkę - odstawić. Szalotki pokroić na drobno, marchew obrać i pokroić najpierw w paski potem w słupki - odstawić. 

Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić pokrojone szalotki gdy się zrumienią dodać bakłażana oraz przyprawy, sos sojowy. Gdy bakłażan zacznie zmieniać kolor dodać cukinię, groszek i marchew - smażyć aż warzywa będą miękkie, dodać wcześniej ugotowany ryż i smażyć jeszcze z pięć minut na koniec dodać kawałki pokrojonego awokado i podawać , ewentualnie doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. 

Smacznego

środa, 23 lipca 2014

Takie risotto z bobem to niebo ... , risotto do danie które dość często przyrządzam w domu bo jestem jego absolutną fanką - gdyż kocham, ryż :-) pod każdą postacią ... Risotto można przygotować z różnymi dodatkami takim jak mięso czy warzywa ale podstawą jest ryż. Danie jest delikatne i dość sycące dlatego niewielka porcja zaspokoi nasz głód na długi czas. Polecam

przepis własny

ok 6-7 porcji

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 1 cebula 
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1/2 kg bobu
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 szklanka groszku
  • garść melisy cytrynowej i mięty 
  • otarta skórka z cytryny lub limonki
  • kilka kwiatów z dyni lub cukinii
  • garść kwiatów ogórecznika

W garnku zagotować wodę, wrzucić bug na wrzątek i gotować ok 15 minut - odcedzić. Młodego bobu wcale nie obieram ze skórki, jednak mój bób był mieszany dlatego częściowo jest obrany.

Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulkę, podsmażam na rumiano następnie dodaję  ryż i podsmażam aż stanie się przejrzysty, kolejno dodaję po chochelce gorącego bulionu oraz ugotowany wcześniej bób i obrany groszek. Następnie wino i dalej bulion-  dodaję stopniowo aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki na koniec wsypać świeże zioła oraz kwiaty cukinii i ogórecznika  mieszam i podaję posypany parmezanem. Risotto ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Smacznego

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach