na śniadanie

czwartek, 28 stycznia 2016

Zapraszam na lekkie śniadanie w postaci aromatycznego omletu z ziołami i kokosem. Jest delikatny aż rozpływa się w ustach , ciężko opisać go słowami dlatego musicie koniecznie spróbować. Idealny również po treningu zawiera zarówno białko jak i zdrowe tłuszcze. Polecam

 

przepis własny

na jedną porcję

  • 2 jajka
  • kilka świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
  • mała garstka świeżych plasterków kokosa
  • garść świeżej rzeżuchy

dodatkowo

  • 1 -2 kromki chleba
  • 2 plasterki pleśniowego sera koziego

Jajka ubić w miseczce dodać sól, pieprz oraz porwane liście bazylii ,rzeżuchę  a następnie wsypujemy małe plasterki koksa. Wszystko wymieszać, rozgrzać patelnię z olejem koksowym - wylać masę jajeczną i smażyć , gdy masa zacznie się ścinać powoli zwijać ale nie dopuszczać do całkowitego ścięcia gdyż podczas zwijania omlet zacznie nam popękać po bokach.
W międzyczasie przypiec kromki chleba w  tosterze na grzanki.
Omlet przekroić na pół , przełożyć na talerz i podawać z plasterkami pleśniowego sera koziego i przygotowanymi wcześniej grzankami.

* Kokos pociąć go w bardzo cieniutkie plasterki najlepiej używając do tego obieraczki , można też przelać do gorącą wodą lub namoczyć w ciepłej wodzie przez kilka minut lub zetrzeć na drobniejszych oczkach tarki.

Smacznego

wtorek, 28 lipca 2015

Pudding z chia to bardzo słynny deser lub takie drugie śniadanie np: po bieganiu który jest bogaty w białko i omega 3 jest lekki i pożywny. Już dawno miałam na niego ochotę ale jakoś się nie złożyło aż do czasu  rozmowy z fajną Bloggerką i to dzięki niej w końcu znalazł swoje miejsce na moim stole ;-)  polecam 

oryginał 

na dwie porcje 

  • 1 szklanka mleka migdałowego 
  • 2,5 łyżki nasion chia 
  • 1 łyżeczka stevi lub innego zamiennika cukru 

Do słoiczka wsypać nasiona zalać mlekiem i posłodzić np stevią lub miodem - wstrząsnąć kilkakrotnie aby się wymieszało.  Odstawić na noc do lodówki. 

Kolejnego dnia rozgniatam część owoców i kładę na dno szklanki na to przekładam zawartość słoiczka z chia i posypuję świeżymi owocami. 

Smacznego 

piątek, 20 marca 2015

Takie małe co nieco po dzisiejszym bieganiu ;-) Bo takie śniadanka to jedne z ulubionych które zawierają mnóstwo różnych ziaren ;-) Są pożywne sycące i zdrowe ... No i same się robią wystarczy wszystko wsypać do miseczki czy szklaneczki wymieszać z jogurtem i gotowe .Polecam na szybkie śniadanie ;-)

przepis własny

na 1 porcję

  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżeczka mielonego lnu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 4 łyżki ulubionej granoli
  • jogurt naturalny + 1-2 łyżki mleka kokosowego
  • kilka świeżych malin

Wszystkie składniki przekładam do miseczki lub szklaneczki dopełniam jogurtem wymieszanym z mlekiem kokosowym, wedle uznania - układam kilka mali i gotowe.

Teraz wystarczy wszystko wymieszać i można jeść ewentualnie uzupełniam mieszankę jeszcze jogurtem jeżeli jest zbyt gęsta.

Smacznego


poniedziałek, 09 lutego 2015

 

 Lubię omlety zwłaszcza z rana bo są sycące i zaspakajają mój głód na długi czas. Jest puszysty i co tu więcej mówić jest pyszny... Znalazłam zdjęcie na instagramie niestety bez przepisu, ale że omlety robię bardzo często to żaden problem tym razem razowy z twarogiem i żurawiną polecam

porcja dla jednej osoby

  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka mąki razowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy

dodatki

  • ok 100 g twarogu
  • 1 - 2  łyżeczki żurawiny (taka jak do mięsa lub serów)
  • pestki dyni,słonecznika oraz sezam po ok 1 łyżeczce


Pestki zrumienić na suchej patelni i podstawić.
Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywno dodać żółtko oraz mąkę i delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i smażyć na rumiano z obu stron. Pod koniec smażenia kładę duży talerz na patelni aby się podgrzał - ściągam go za pomocą rękawicy lub ściereczki aby się nie oparzyć i przekładam na niego omlet.
Omlet smaruję twarogiem oraz żurawiną i posypuję zrumienionymi ziarnami.
Smacznego 

inspiracja foto 

poniedziałek, 01 grudnia 2014

Grzanki ze szpinakiem i jajkiem oraz pleśniowym serem, są smaczne i chrupiące mogą być podane również na imprezie, wystarczy wcześniej przygotować szpinak, a resztę zrobimy w krótką chwilę. Lub taka odmiana od codziennych kanapek na śniadanie, polecam

inspiracja

porcja na osobę

  • 1 duża kromka ulubionego chleba lub 2 małe ( u mnie mieszany)
  • 2 jajka
  • 100 g szpinaku
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 plasterki boczku
  • kolorowy pieprz
  • opcjonalnie
  • sól do smaku

Na patelni teflonowej położyć boczek i usmażyć na rumiano aż wytopi się z niego tłuszcz - zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć wcześniej umyty i osuszony szpinak - jeżeli jest duży pokroić go na mniejsze kawałki. Szpinak smażymy aż zmniejszy swoją objętość.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia położyć kromki chleba , wyłożyć na nie usmażony szpinak na to kawałki sera oraz wbić po jednym jajku na kanapkę - posypać kolorowym pieprzem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika z funkcją grill i piec ok 10 minut  do ścięcia się białka.
Najlepiej rozłożyć ser również sporo po bokach gdyż wtedy jajko nam nie spłynie z wierzchu kanapki. Długość pieczenia zależy od temperatury jak również od piekarnika.
Smacznego


O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach