musli, graonola

poniedziałek, 14 grudnia 2015

 

Granola jest idealna na pierwsze śniadanie tak na szybko z jogurtem , lekko pobudza dzięki dodatkowi kawy . Można ją zabrać ze sobą do pracy i po drodze wystarczy kupić ulubiony jogurt i śniadanie gotowe . A może zechcecie obdarować nią przyjaciół jako świąteczny prezent .

Granola jest chrupiąca z aromatem kawowo piernikowym i kawałkami czekolady które częściowo się roztopią i nadadzą fajnego smaku całości. Polecam

przepis własny

na dwie blachy

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju koksowego
  • ok 70 g gorzkiej czekolady 80% kakao
  • ok 70 g czekolady deserowej
  • 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika


Włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 180 C . Zaparzyć kawę z cukrem i odstawić , czekolady posiekać nożem . Do miski przełożyć płatki owsiane dodać przyprawę piernikową oraz zaparzoną i przestudzoną kawę ( może być ciepła ale nie gorąca) oraz posiekaną czekoladę - wszystko wymieszać a  na końcu dodać olej . Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę owsianą na dwóch blachach . Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut co jakiś czas mieszając do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić , przełożyć do słoików i zamknąć szczelnie aby niezwilgotniały.
Można podarować jako upominek świąteczny.
Polecam

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Lubicie granolę ? bo ja bardzo ; -) i chyba jestem od niej uzależniona ha ha ...  Ciągle poszukuje, kombinuje i wymyślam nowe smaki i zawsze robię z większej ilości aby starczyło na dłuży czas. Jedna smakuje mi bardziej druga mniej , niektóre robię zupełnie bez cukru - w zależności od tego na co mam ochotę. Ta granola jest słodka ale, nie za bardzo i zdecydowanie uzależniająca można ją wyjadać w prost ze słoika, aromatyczna pachnie podczas pieczenia i niemożna się doczekać jej pierwszego kęsa ;-) Na pewno zrobię ją jeszcze nie jeden raz, prosta i smaczna. Polecam

inspiracja

składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 średni banan

Wszystkie suche składniki przełożyć do miseczki, w małym garnuszku podgrzać olej kokosowy wraz z miodem do rozpuszczenia - zalać suche składniki. Banana obrać ze skóry i rozgnieść widelcem na puree dodać do mokrej mieszanki i wymieszać. Rozgrzać piekarnik, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę ale niezbyt ciasno aby się dobrze wysuszyła piec w 180 C ok 30 minut do zrumienienia się co jakiś czas zamieszać.

Upieczoną granole wystudzić i przełożyć  do szczelnego pojemnika - przechowywać do kilku tygodni .

Podawać z mlekiem lub jogurtem .

Smacznego

 

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach