potrawy bez mięsa

piątek, 29 maja 2015

Nie jestem veganką ani wegetarjanką ale w mojej diecie jest bardzo dużo owoców i warzyw tak mi zostało od dziecka ;-) zamiast kanapki którą dawała mi mama z mięskiem wybierałam owoce i warzywa prosto z krzaczka ... ha ha . Dziś padło na burgery ostatnio były już warzywne więc tym razem kolej na kalafiora, do tego trochę przypraw i burgery z piekarnika gotowe smaczne i zdrowe. Polecam

przepis własny

składniki na 9 dużych burgerów

  • 270 g kalafiora startego (surowego)
  • 1/2 szklanki kaszki kuskus suchej
  • 180 g szpinaku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 60 ml oleju z orzecha włoskiego
  • 100 ml wody filtrowanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 czerwonej cebuli lub jedna mała
  • 3 łyżki mąki orkiszowej

Szpinak umyć i osuszyć, następnie przesmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą - całość wystudzić i pokroić drobno. Do miseczki wsypać kaszkę kuskus dodać kurkumę i zalać wodą - odstawić do napęcznienia( przykryć talerzykiem). Różyczki kalafiora zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać posiekany szpinak odsączoną kaszkę kuskus (jeżeli pozostała w niej woda)
. Dodać przyprawy  i wymieszać na końcu z mąką - ręce maczając w wodzie formować kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 30 minut , odwrócić burgery na drugą stronę i piec jeszcze 20- 30 minut .

Smacznego

* Ja swoje burgery podaję w towarzystwie słodko kwaśnego chutney chilli w bułce razowej.

Kremowe risotto z trzema serami delikatne i maślane z pysznymi szparagami które są tak dobre że od patelni ciężko odejść. ;-)Użyłam szparagów zielonych i białych , lubię takie dania kremowe i aksamitne a moje dzieci również nauczyły się jeść risotto choć młodszy za ryżem nie przepada. Polecam

Przepis własny

składniki na ok 4 porcje

  • 1 szklanka ryżu
  • 700 ml domowego wywaru
  • 50 g mozzarelli
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 350 g szparag ( zielone i białe )
  • garstka kolendry posiekanej lub pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka słonego masła


Cebulkę oczyścić i pokroić w kostkę odstawić, szparagi umyć odkroić końcówki ok 1 cm resztę pokroić ok 2 cm długości , białe pokroić w plastry ok 1/2 cm szerokości - jeżeli macie odmianę cienkich pokroić tak samo jak zielone. Ser mozzarella i pleśniowy pokroić w średnią kostkę - odstawić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną cebulkę , smażyć aż się zeszkli następnie dodać ryż i dodać jedną dwie chochlę wywaru oraz wrzucić pokrojone szparagi bez końcówek, wraz z mrożonym groszkiem. Gdy ryż wchłonie całą zawartość wywaru dodać kolejną chochlę postępować tak aż do wykończenia wywaru. Jak ryż będzie już prawie miękki dodać sery oraz łyżkę solonego masła - wymieszać i  podawać na gorąco posypane kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego


O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach