zupy

czwartek, 26 listopada 2015

Dziś na zielono zupa krem z kapusty włoskiej i innych zimowych zielonych warzyw . Jest sycąca, kremowa i rozgrzewa. Do tego lekko chrupiący makaron z marchewki i viola''

To kolejna moja propozycja w ramach Festiwalu Zupy który trwa do końca tygodnia u mnie na blogu i chyba już ostatnia bo raczej zabraknie mi czasu na kolejne wariacje . Ale nadal czekam na wasze propozycję również na Facebooku.

przepis własny

na ok 4 porcie

  • 1 litr wody
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1-2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 250 g brukselki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • garść koperku
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • ponadto
  • 1cm do 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2-3 duże marchewki
  • parmezan


opcjonalnie

  • nasiona sezamu


Warzywa umyć i osuszyć , cebulę obrać i pokroić w piórka podsmażyć na małej ilości oleju - przełożyć do garnka. Następnie pokroić kapustę w paski i również przesmażyć na oleju , przełożyć do garnuszka wraz z brukselkami. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z odrobiną soli - dodać do reszty warzyw, gotować na małym ogniu aż wszystko zmięknie.  W międzyczasie zetrzeć kawałek imbiru do zupy.
Marchew obrać . umyć i pokroić w cieniutkie paseczki najlepiej obieraczką która ma takie ząbki.
Zagotować wodę i wrzucić nitki marchwi dosłownie na 2 minutki - tzw zblanszować , odcedzić z gorącej wody i przelać zimną.  Odłożyć.
Do ugotowanej zupy dodać natkę koperku , doprawić do smaku  i zmiksować , na końcu wymieszać ze śmietaną.
Zupę przelać do miseczek dodać wcześniej przygotowaną marchew oraz  kawałki parmezanu lub innego ulubionego sera , można posypać podprażonym sezamem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

 

 

13:57, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 12 listopada 2015

Dyniowa zupka która niestety nie zdążyła wskoczyć na bloga w czasie trwania festiwalu dyniowego na blogu Bea w kuchni ;-) . Ale i tak w końcu udało się ją opublikować...  jak to mówią lepiej pózno niż wcale ;-) Jestem smakoszem zup różnego rodzaju zwłaszcza w porze jesienno zimowym uwielbiam je i praktycznie same się robią wystarczy wrzucić trochę warzyw , zalać wodą pogotować doprawić do własnych upodobań i możemy się cieszyć smakiem.  Lubię rozgrzewać się zupą i zjadać nawet na kolację zakopana pod ciepłym kocem z gorącym kubeczkiem zupy. Polecam ;-)

przepis własny

  • ok 600 g oczyszczonej dyni 
  • 200 g mleka migdałowego
  • 1 por ( biała część ) 
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 spora garść kolendry 
  • 1-2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki migdałów+ 2 szklanki wody

Migdały przełożyć do miseczki zalać gorąca wodą - odstawić . Po ok 15 minutach sprawdzić czy skórka schodzi jeżeli tak to obrać i odcedzić z wody ale jej nie wylewać wykorzystamy ją do zupy.
Do garnka przełożyć dynię pokrojoną w kostkę , łodygę selera pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do garnka wraz z obranymi migdałami. Białą część pora podsmażyć na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnuszka - zalać wszystko wodą w której moczyły się migdały, dodać przyprawy oraz połowę mleka migdałowego . Gdy dynia będzie już miękka dodać resztę mleka i  całość zmiksować  na gładko, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wymieszać z posiekana kolendrą ewentualnie pietruszką.

Smacznego 

 

 

 

14:32, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 03 czerwca 2015

Aksamitna zupa szparagowa jest tak pyszna że mogłabym ją jeść co dzień , dlatego nadal jadam szparagi bo już wkrótce się skończą dlatego muszę nacieszyć się ich smakiem i z utęsknieniem czekam na budki truskawkowe w których pojawią się truskawki prosto od rolnika.

Zupka jest kremowa z delikatnym posmakiem słodkiego cydru , jest gotowa w kilka chwil i szybko można cieszyć się jej smakiem do tego utarte listki bazylii z sokiem z limonki i świeżo zmielony pieprz . Hm nic tylko jeść ... Polecam

przepis własny
  • 1 pęczek białych szparagów 500g
  • 800 ml bulionu
  • 250 ml cydru jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak lub dwa małe
  • 2 cebulki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 garście świeżych listków bazylii
  • 1/2 limonki


Cebulki oczyścić i pokroić w kostkę , zeszklić na oleju kokosowym i przełożyć do garnuszka. Dodać oczyszczonego ziemniaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Szparagom odciąć końcówki i obrać jak najcieniej od połowy, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnuszka - całość zalać cydrem wraz z bulionem. Gotować na małym ogniu ok 20 minut ( aż ziemniaki będą miękkie) - zmiksować blenderem na gładko.
Bazylię utrzeć z sokiem z limonki i podawać z zupą, całość posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 


14:30, kasandraa6 , zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 maja 2015

 

Kiedy robiłam wczoraj tą zupkę pogoda była okropna deszcz cały dzień padał i padał tak do wieczora od samego rana. Postanowiam więc że trzeba się rozgrzać kiedy przyszłam przemoknięta do suchej nitki - bo zapomniałam parasola ;-) Zrobiłam zupkę z tego co było pod ręką bo o wyjściu do sklepu nie było mowy...  Pomyślałam że dodatek pieczonego jabłka wzbogaci smak brązowych pachnących lasem brązowych pieczarek. I tak oto powstała ta oto zupka z dodatkiem pieczonych warzyw które nasycą nas na dłuży czas a mleczko z kokosa nada całości fajnego posmaku... świetnie pasują też do niej takie dodatki jak quinoa czy  ciecierzyca ... Polecam

przepis własny
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek (użyłam brązowych )
  • 1 duże jabłko
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • spora garść świeżego tymianku
  • 1 litr wody
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 - 3 łyżki mleka kokosowego
  • garstka natki pietruszki lub kolendry
  • odrobina sezamu

Ziemniaki,marchew oczyścić i umyć - osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do formy polać sosem sojowym, jabłko przekroić na cztery i również do formy  posypać tymiankiem  i polać łyżką oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C . Gdy jabłka będą już miękkie wyjąć je z formy i odłożyć na bok dodać resztę pieczarek i piec do miękkości ziemniaków. Upieczone warzywa przełożyć z formy do blendera na formę można polać odrobiną wody aby zabrać wszystkie smaki - przelać do warzyw wraz z resztą wody - zmiksować na gładko pod koniec dodać mleko kokosowe przelać do miseczki i podawać z siekaną natką pietruszki i pieprzem oraz szczypta sezamu.


* Upieczone warzywa można również przełożyć do wody w garnuszku chwilę podgotować dodać mleko koksowe i zmiksować blenderem. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i siekaną kolendrą - całość posypać sezamem.


* Taką zupkę lubię podawać również w towarzystwie ciecierzyc lub quinoa .
Smacznego 

11:25, kasandraa6 , zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 czerwca 2010

Bardzo smaczna zupka z cukinii delikatna w smaku i aromatyczna, cały jej zapach rozchodzi się po domu pycha uwielbiam ją taka cieplutką ze świeżym tymiankiem i pieprzem.

przepis własny

2-3 porcje czas ok 20 minut

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 cukinie średniej wielkości lub nawet trzy
  • 3 cebule
  • sól ,pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże zioła ( oregano,tymianek)

Cebulę oczyścić, pokroić w piórka i podsmażyć na patelni na rumiano. Zagrzać bulion i dodać do niego cebulkę , następnie umyć i pokroić cukinię - podsmażyć na rumiano wrzucić do zupki wszystko zagotować i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek i zioła  - wszystko zmiksować na jednolitą masę. Podawać z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i ziół.

Smacznego

 

18:46, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (1) »

Bardzo lubię zupy mało które mi nie smakują, zimą są najlepsze na rozgrzanie naszego organizmu i syte, a latem za to ochładzają nasz organizm pycha…wszystkie

przepis własny

czas moczenia 12 godzin  / czas przygotowania 90 minut

ok 8 porcji

  • 30 dag grochu łuskanego
  •  ok 1,5 litra wody
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 por
  • 3 marchewki pokroić w kostkę
  • 4 ziemniaki pokroić w kostkę
  • ok 3 łyżki suszonego majeranku
  • ok 4-5 liści laurowych
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielona sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina smalcu do smażenia cebuli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki

ponadto

  • grzanki usmażone na maśle klarowanym

Groch opłukać i zalać zimna wodą – moczyć przez noc. Kolejnego dnia ugotować groch w tej samej wodzie co się moczył. W drugim garnku ugotować wywar z warzyw i mięsa oraz przypraw, dodać ugotowany groch wraz z pozostałą wodą. Zrobić zasmażkę

Usmażyć pokrojoną drobniutko cebulkę najlepiej na smalcu dodać mąkę wymieszać szybko i podlać odrobina wody połączyć z zupą. Do zupki dodać jeszcze zmiażdżony czosnek przed końcem gotowania oraz majeranek. Ja jeszcze przed samym podanie wysypuję trochę do talerza bardzo lubię ta przyprawę .

Smacznego

17:59, kasandraa6 , zupy
Link Komentarze (1) »

Smaczny rozgrzewający rosołek na zimne dni najlepszy z domowym makaronem a dziś naprawdę jest zimno więc warto się rozgrzać takim rosołkiem i na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

ok 8-10 porcji czas przygotowania ok 4 godziny

  • 1 kura lub kurczak
  • ok 200 g wołowiny
  • 3-4 marchewki
  • mały kawałek selera
  • 1 por
  • 1 korzeń pietruszki
  • kilka liści laurowych
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • ok 2 litry wody
  • sól, pieprz do smaku

ponadto:

  • makaron do rosołu
  • koperek siekany

Kurę oczyścić i umyć, podzielić na części i wrzucić do garnka. Dodać umytą wołowinę . Następnie umyć i oczyścić warzywa podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka - wszystko zalać wodą i wstawić na gaz początkowo na duży do zagrzania się wody ale nie może się zagotować gdyż nam zmętnieje dodać sól i przyprawy. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Wyjąć marchew pokroić w kostkę wyłożyć na talerze. W międzyczasie ugotować makaron kupny lub domowej roboty jeśli mamy, wyłożyć na talerze i zalać gorącym rosołem posypać jeszcze siekanym koperkiem .

Smacznego

15:57, kasandraa6 , zupy
Link Dodaj komentarz »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach