risotto

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Jedno z ulubionych moich dań to jest risotto i koniecznie bez mięsa kocham je i mogę jeść nawet na śniadanie obiad czy kolację ;-) ... A szparagowe to już w szczególności - choć wiem że szparagi już powoli się kończą to nie mogę się z nimi rozstać dlatego risotto szparagowe ostatnio pojawiło się u mnie w domu nawet w kilku wersjach ...

przepis własny

Składniki na ok 4 porcje

  • 1 szklanka czerwonego ryżu
  • 500 g białych szparag
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka cydru gruszkowego
  • ok 700 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posikanej natki pietruszki

Ryż zalać dwoma szklankami wody i odstawić na noc.
Kolejnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojona drobno cebulkę , następnie dodać ryż i smażyć przez chwilę. Jabłko obrać w międzyczasie i pokroić w grubszą kostkę dodać do ryżu i podlać cydrem. Szparagi od połowy obrać cieniutko ze skóry i pokroić na ok 2,5 cm kawałki dodać do ryżu gdy wchłonie całą zawartość cydru podlewać wywarem po chochli aż całość wchłonie a ryż będzie miękki lub al'dente jak wolicie. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Podawać na gorąco .
Smacznego 


O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach