pizza

piątek, 11 czerwca 2010

Pizza wszyscy ją lubią ale najlepiej smakuje kiedy sami ją zrobimy możemy dać wszystkie składniki jakie lubimy no i więcej sera wszystko zależy od własnego upodobania i smaku, chociaż jest przy tym trochę pracy to i tak warto dla tego niezastąpionego smaku.Polecam

przepis własny
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 10 g. drożdży świeżych
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml ciepłego mleka lub wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g sera żółtego (startego) lub mozzarella
  • 1 puszka ananasa (kostka)
  • 30 dag pieczarek

Mleko do miski z cukrem żeby się rozpuścił, następnie pokruszone drożdże dobrze wymieszać - przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Do drugiej miski wsypać mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła oraz mleko z drożdżami - wyrobić i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia . Następnie po wyrośnięciu rozciągnąć ciasto i wyłożyć na papierze do pieczenia na blaszce i posmarować olejem z oliwek i przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu posmarować oliwą lub sosem pomidorowym i posypać oregano oraz wyłożyć usmażone pieczarki, odsączonego ananasa i szynkę - posypać serem Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 C 20-30 minut jeżeli pieczemy z całego ciasta .

Można również podzielić na dwa mniejsze placki i wtedy należy piec ok 10-15 minut do zrumienienia się boków.

druga wersja


ciasto na pizzę orkiszowe

  • 230 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub z suszonych pomidorów
  • 10 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Do miseczki wlać wodę 50 ml wody i rozpuścić drożdże odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże podrosły .
Do dużej miski przesiać mąkę dodać oliwę , sól oraz wyrośnięte drożdże i pozostałą wodę - zagnieść ciasto i chwilę wyrabiać .
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej odrobiną tłuszczu - przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto odgazować i uformować placek posmarować sosem pomidorowym i dodać ulubione dodatki , posypać serem . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut do zrumienienia się boków.

Smacznego

 

15:31, kasandraa6 , pizza
Link Dodaj komentarz »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach