Kuchnia Włoska

poniedziałek, 20 września 2010

Nioki czyli inaczej kluski z odbiciem paseczków na specjalnej deseczce lub widelcu. Bardzo smaczne i delikatne z chrupiącymi orzeszkami w maślanym sosie miodowym ...

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g oczyszczonej dyni
  • 300 g mąki pszenna
  • sól morska
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • 1 garść orzechów na porcje
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki golden syropu lub miodu

Ziemniaki ugotować w mundurkach na parze wraz z oczyszczoną dynią - wystudzić. Zimne ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę. Dynię odcisnąć przez gazę z nadmiaru wody i również przecisnąć przez praskę. Wymieszać i doprawić, wbić jajko dodać mąki i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na pięć części i z każdego uformować rulonik jak na kopytka odrywać po kawałku i zwijać na widelcu aby powstały prążki. Gotować w gorącej wodzie od wypłynięcia ok 2 minutki.

Na patelni rozpuść masło wrzucić gnioki i podsmażać następnie dodać orzech oraz golden syrop lub miód i smażyć jeszcze ok 3 minutki. Wyłożyć na talerz i polać sosem.

Smacznego

środa, 02 czerwca 2010

 

 

Focaccia to Włoska potrawa najlepsza na ciepło z masełkiem, a ten zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia- aż niemożna się doczekać kiedy się ja wyjmie z piekarnika do zjedzenia. Można ją zrobić z suszonymi pomidorami, rozmarynem i innymi ziołami. Bardzo bardzo polecam :-)

przepis własny

czas 1 h 45minut

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 3 g soli
  • 6 g brązowego cukry
  • 20 listków świeżej bazylii
  • + 4 łyżki oliwy do podgrzania

Do miski wlej ciepłą wodę oraz 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. (jeśli używamy świeżych drożdży to rozpuścić je w wodzie )W drugiej misce wymieszaj mąkę z drożdżami i solą. Połącz z wodą i wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie wyrabiaj 5 minut aby ciasto stało się pulchne i delikatne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinkę ( wszystko zależy od ciepła w danym pomieszczeniu). Listki bazylii porwij na małe kawałki i przełóż do rondelka zalej 4 łyżkami oliwy i delikatnie podgrzej aby uwolnił się aromat - odstaw. Wyrośnięte ciasto przerób i rozciągnij na kółko następnie posmaruj blaszkę podgrzaną oliwą i połóż ciasto, posmaruj je z wierzchu pozostałą oliwą z bazylią i przykryj ściereczka lub folią spożywczą ale nie ściśle i pozostaw do podwojenia swojej objętości na ok 1 godzinkę. Nagrzej piekarnik do 200 C i piec ok 20 minut na jasna złoty kolor, wyjmij i przestudź na kratce.

Smacznego

 

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach