burgery

czwartek, 23 kwietnia 2015

Kiedy idzie wiosna i lato jadam coraz mniej mięsa , sama nie wiem dlaczego ;-) bo zimą jadam go sporo. Ostatnio kupiłam taką piękną czerwoną kapustę bo tak się do mnie w sklepie uśmiechała ;-) bez planu co z niej zrobię była najpierw surówka tradycyjna, potem sałatka z ciekawym dresingiem ... no i na koniec padło na burgery zwłaszcza że zostało ryżu z obiadu który trzeba jakoś zjeść i innych warzyw no i tak powstało coś z niczego ha ha . Burgery mają fajną chrupiącą skórkę a wewnątrz są mięciutkie i wilgotne - to coś co zawsze lubiłam w kotlecikach, podaję je na ulubionej słodko kwaśnej sałacie bo nie było już czasu na pieczenie bułeczek. Polecam

przepis własny

Na 12 mini burgerów

  • 200 g kalafiora
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 60 g mąki żytniej lub orkiszowej
  • 1/4 szklanki pokrojonego szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy

  • 1 łyżeczka grama masala
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 1/2 słodkiej ostrej papryki w proszku
  • ok 1 łyżeczki soli


Warzywa oczyścić , umyć i osuszyć następnie kapustę, marchew i kalafior zetrzeć na tarce jarzynowej  posolić i lekko pognieść dodać przyprawy wbić jajka i wymieszać na końcu dodać amarantusa i mąkę ponownie wymieszać do połączenia składników. Odstawić na 15 minut, po tym czasie formować małe burgery. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać burgery wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 -45 minut gdy się zrumienią z wierzchu obracam je na drugą stronę rumiane wyciągam z piekarnika podaję z bułą hamburgerową lub po prostu z ulubiona sałatką.

Smacznego

08:42, kasandraa6 , burgery
Link Komentarze (2) »
czwartek, 10 czerwca 2010

Kotleciki ziemniaczane jak znalazł z ziemniaków z poprzedniego dnia można dodać do nich szczypior czy jakieś świeże siekane zioła lub po prostu ser żółty do środka i polać dowolnym sosem albo podać z ekologicznym ketchupem

przepis własny
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g. mąki pszennej
  • natki pietruszki lub biała część pora
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Ziemniaki zmielić dodać przyprawy, pokrojoną drobniutko natkę ( Jeżeli chcemy dodać por należy wcześniej drobno pokroić i lekko zrumienić na patelni), jajko oraz mąkę. Ciasto będzie się kleiło do rąk dość mocno więc ręce obtaczać dodatkowo w mące. Podzielić na porcję i obtaczać w bułce tartej , smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.

Smacznego

23:03, kasandraa6 , burgery
Link Dodaj komentarz »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach