Alkohole

czwartek, 29 stycznia 2015

 

Jedni nazywają go ,,ajerkoniakiem,, inni ,,adwokatem,, ale baza tego trunku jest taka sama - czyli zawsze wykonany jest na żółtkach najlepiej od ekologicznych kurek ;-) . U mnie tym razem wersja cytrynowa bardzo orzeźwiająca nie jest to typowy ajerkoniak gdyż zrobiłam go w bardziej półpłynnej konsystencji. Wspaniale smakuje a wyciągnięty z lodówki smakuje jeszcze lepiej. A dodatek whisky dodaje mu fajnego smaku. Wystarczy kilka dni na przegryzienie, więc zabierajcie się do roboty to na weekend jeszcze spróbujecie ;-)

przepis własny

na ok 500 ml

  • 8 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 3/4 szklanki whisky
  • 1 cytryna
  • 1/5 szklanki mleka

Żółtka utrzeć na puszek z cukrem pudrem następnie miksując na wolnych obrotach wlewać powoli mleko oraz whisky a na końcu dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny lub z jednej małej. Przelać do butelki i wstawić do lodówki. Degustować po kilku dniach.
Polecam 

Jeżeli wolicie bardziej słodkie trunki zwiększcie cukier puder o 50 g .

09:45, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (1) »
wtorek, 17 września 2013

W moim domu krupnik to tzw ,,nalewka dziadka,,  bo to mój tata zawsze ją robił :-) od kiedy pamiętam. Gdy byłam już dorosła i miałam pozwolenie na jej degustację - okazała się tak dobra że została w domu do dziś. Oczywiście jej smak zawdzięczamy naszemu ,,miodowi ,,z naszej pasieki. Najlepiej użyjcie miodu wielokwiatowego... Nalewka doskonale rozgrzeje was zimą :-) polecam 

przepis pochodzi z książki ,,Domowy wyrób,, Jan Cieślak 1976 r. 

Do garnka z grubym dnem wlać wodę gdy się zagrzeje dodać miód i gotować na małym ogniu ok 10 -15 minut. Z gotującego płynu zdjąć szumowinę i odstawić do prawie całkowitego wystudzenia. Do ciepłego dodać wstrząśniętą zaprawę korzenną wymieszać, następnie mieszając powolutku wlewać spirytus. Całość zlać do dużego słoika i pozostawić na 3-6 miesięcy aż dobrze się sklaruje - mieszać co jakiś czas.Po tym czasie  przecedzić przez gazę. i można pić. 

Polecam 

18:45, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (3) »
czwartek, 15 sierpnia 2013

Zaprawa korzenna do ,,krupnika,, jest zaczątkiem do powstania pysznej nalewki która doskonale rozgrzeje nas zimą. Będziemy potrzebować jeszcze miód i spirytus ale, o tym w kolejnym poście ... nalewka gości w naszym domu od wielu lat... i za każdym razem smakuje niesamowicie i jeszcze bardziej rozgrzewa Polecam 

zaprawa korzenna 

  • cynamon 3 g
  • goździki 1 g
  • imbir 3 g
  • gałka muszkatołowa 2 g
  • wanilia 1 laska
  • 150 ml spirytusu

 Nie użyłam zmielonych składników, starłam sama odrobinę laski cynamonu, gałki jedynie imbir był mielony, wydrążyłam nasionka z laski wanilii i dodałam goździki - wszystko utarłam jeszcze w moździerzu następnie zalałam spirytusem i przelałam do ciemnej butelki. Zaprawę tą odstawić na 14 dni w ciemne miejsce -wstrząsać co drugi dzień .

Przepis pochodzi ze starej książki Domowy wyrób Jan Cieślak książka z 1976r. 


20:05, kasandraa6 , Alkohole
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 kwietnia 2013

Pyszna nalewka pomarańczowa z wyraźnym posmakiem kawy, przepis z pierwszego numeru KUKBUKA , bardzo lubię nalewki - robiłam ich już naprawdę dużo :-) a ta jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna .Polecam 

przepis z Kukubuka
  • 12 pomarańczy 
  • garść ziaren kawy 
  • 1 kg cukru 
  • 1 litr wody
  • 1 litr spirytusu 
  • słoik w którym zmieszczą się pomarańcze 

Pomarańcze sparzyć i zrobić otwory spiczastym nożem, powciskać ziarna kawy - tak aby nie było ich widać bo inaczej wypłyną. Owoce umieścić w dużym słoju, cukier rozpuścić w wodzie i przestudzić - połączyć ze spirytusem i zalać owoce. ( można dodać laskę wanilii lub korę cynamonu) Słój zakręcić i odstawiamy na 14 dni lub dla bardziej cierpliwych 28 dni. Po tym czasie przecedzamy przez gazę i przelewamy do butelek - schładzamy i możemy już pić. 

Polecam 

19:05, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (5) »
czwartek, 25 kwietnia 2013

Jak dla mnie bardzo smaczne, ale dopiero za drugim podejściem kiedy zmniejszyłam ilość cukru - bo tak było zdecydowanie za słodkie ... Świetne do ciast, deserów choć z kieliszka też smakuje dobrze...

oryginał
  • 10 cytryn
  • 0,5 litra spirytusu 
  • 350 g cukru  dałam mniej 200g
  • 0,5 litra wody 

Cytryny sparzyć i obrać cieniutko tak aby nie było białej części, wrzucić do słoika i zalać spirytusem - zakręcić i odstawić na tydzień. Po tym czasie zagotować wodę z cukrem - wystudzić połączyć składniki ze spirytusem ze skórek, zmętnieje - można od razu pić ale ja wodę kiedy .postoi jeszcze z tydzień i zrobi się bardziej klarowne jak na zdjęciach.

Polecam 

22:06, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 marca 2013

Gdy za oknem znowu pojawiła się zima, potrzeba czegoś na rozgrzewkę :-) a najlepiej gorącą kawkę z whisky. Ostatnio coraz częściej przekonuje się do smaków kawowych z różnymi dodatkami a Wam szczerze polecam

przepis własny
  • 1/4 szklanki kawy 
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie )
  • 1/4  szklanki whisky
  • 3 stołowe łyżki mleka
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 
  • 1/4 szklanki bitej śmietany kremówki + 1 łyżeczka cukru pudru 
  •  1/2 łyżeczki gorzkiego kakao

Zaparzyć kawkę z cukrem dodać cukier oraz kostki czekolady wymieszać do rozpuszczenia.  Następnie wlać whisky i mleko, w międzyczasie ubić śmietanę z odrobiną cukru pudru udekorować płatkami czekolady oraz odrobiną gorzkiego kakao. 

Smacznego  

Tagi: czekolada
23:23, kasandraa6 , Alkohole
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lutego 2013

Drink zdecydowanie dla kobiet, według mnie trochę zbyt mało alkoholowy, ale tu już zależy od nas samych :-) . W smaku bardzo smaczny ciekawe połączenie... Polecam

oryginał

na jedną porcję 

  • 20 ml wódki 
  • 100 ml nektaru bananowego 
  • 50 ml nektaru z czarnej porzeczki

Do większego kieliszka na dno wlewamy schłodzoną wódkę a następnie nektar bananowy oraz z czarnej porzeczki - cienkim strumieniem i podajemy. 

Polecam 

21:37, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (4) »
czwartek, 14 lutego 2013

Doskonałe połączenie nalewki z sokiem, jest delikatna a zarazem rozgrzewająca oraz słodkawa jak kobieta ... :-)

przepis własny

Na jedną porcję

  • 30 ml nalewki wiśniowej
  • 10 ml wódki lub białego rumu
  • 20 ml nektaru bananowego 

Schłodzony nektar bananowy wlewamy do kieliszka następnie powoli wlewamy nalewkę wymieszaną z wódką lub rumem - alkohol opadnie na dno jak widać na zdjęciu. I podajemy gościom.  

Polecam

09:09, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (5) »
środa, 07 listopada 2012

Wspaniała nalewka z owoców z pigwy, jest słodko- kwaskowa z posmakiem cierpkości aż ciężko opisać jej smak :-)  musicie spróbować bo jest boska :-)

przepis według Andrzeja
  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 litr spirytusu 75 %
  • 10 dag cukru
  • 200 ml wody

Owoce pigwy umyć, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazdo nasienne,  Oczyszczone owoce wrzucić do dużego słoika i zalać spirytusem zakręcić i odstawić chłodne miejsce na ok 6 miesięcy. Po tym czasie zlać alkohol do butelek a w garnuszku zagotować wodę z cukrem do rozpuszczenia - wystudzić i połączyć i odstawić na ok 2-3 miesiące w ciemne miejsce im dłużej leżakuje tym lepsze. 

Polecam



19:58, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (9) »
piątek, 15 czerwca 2012

Sezon truskawkowy w pełni, wiec to najlepszy okres na przygotowanie nalewek. Moja zeszłoroczna  truskawkowa czekała cały rok na publikację, jest bardzo aromatyczna i słodka - jeśli lubicie mniej słodkie to ilość cukru można zmniejszyć. Doskonała na zimne dni...  Polecam

przepis własny
  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 1 litr spirytusu

Truskawki oczyścić z szypułek i umyć, wrzucić do dużego słoika - zasypać cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia się cukru na ok 3 dni. Po tym czasie dolać spirytusu i postawić w ciemnym miejscu na ok 2-3 miesiące, słoik zakręcić. Po ok 3 miesiącach zlać płyn do butelek przez gazę i odstawić na ok 5 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.

Jeżeli owoce są bardzo słodkie to można zmniejszyć ilość cukru.

Teraz można pić.

Polecam

09:01, kasandraa6 , Alkohole
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach