Muffiny

niedziela, 22 marca 2015

W tym roku do koszyczka wielkanocnego pieczemy małe babeczki muffiny które uwielbiają dzieci nie tylko podczas świąt, są czekoladowe z piankami które się topią podczas pieczenia i nadają lekkiej wilgoci dzięki temu muffiny nie są zbyt suche. Polecam

przepis własny
  • 120 g masła (roztopić)
  • 2 jajka (110g w skorupkach)
  • 30 g ciemnego kakao
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 170 g maki pszennej
  • ok 150 -200 g pianek marshmallow
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z kakao ,proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło roztopić z cukrem odstawić aby lekko przestygło.  Do miski przełożyć jogurt naturalny,wbić całe jajka - wymieszać. Następnie dodać przestudzony tłuszcz oraz mąkę wymieszaną z suchymi składnikami.Na koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki pianki marshmallow i wymieszać aby ciasto je pokryło.
Formę do muffiny wyłożyć papilotkami i wylać do każdej z nich ciasto do ok 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w 180 C  wystudzić .

Smacznego 


08:17, kasandraa6 , Muffiny
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 lutego 2013

Po obżarstwie pączkowym zapraszam wszystkich na pyszne muffiny z warzywami i serem pleśniowym. Są lekko słodkawe od papryki i wilgotne można podawać z ostrym sosem, lub po prostu lekko przestudzone z piekarnika czy też na zimno. Polecam

przepis własny

Na 12 - 14 muffin

  • 200 ml maślanki
  • 100 ml oleju kujawskiego z bazylia i czosnkiem
  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g sera pleśniowego typu camembert
  • 1 łyżeczka miodu
  • 330 g mąki krupczatki

 

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę - odstawić. Do miski wlać maślankę,olej i wbić jajka - lekko ubić, Następnie wrzucić pokrojone warzywa i dodać przyprawy oraz resztę składników na końcu pokroić ser w grubszą kostkę i odłożyć ich 12 sztuk resztę wrzucić do miski. lekko wymieszać i nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Na wierzchu ułożyć po jednej kostce sera - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 25-30 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić na kratce.

Smacznego

Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej, Kujawski ze Smakiem, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.



 
Tagi: zioła
08:58, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (8) »
czwartek, 09 sierpnia 2012

Dziś okazało się że będę miała gościa którego dawno nie widziałam więc trzeba coś zrobić na szybko. Wyszło na muffiny lekko kawowe niezbyt słodkie i z soczystymi wiśniami ze słoiczka. W dodatku dostałam ostatnio fajne foremki od szwagierki z Anglii które trzeba było przetestować i są rewelacyjne... Lubię takie gadżety...

przepis własny

Na ok 10 sztuk

  • 125 g roztopionego masła
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy (zmiksować)
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 duże jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka kakao 
  • 200 g wiśni w syropie odsączonych lub świeżych

Mąkę,proszek, sodę wymieszać i odstawić. Jajko ubić lekko z cukrem dodać śmietanę, przestudzone masło oraz mąkę i zmiksować . Odlać połowę ciasta i połączyć z kawą, likierem i kakao, białe ciasto wymieszać z wiśniami i wlewać na przemian łyżką do foremek. Ja użyłam silikonowych więc nie potrzebuje papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 -30 minut do suchego patyczka.

Smacznego  

09:54, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (2) »
wtorek, 26 czerwca 2012

Lubicie czekoladę, bo ja bardzo a te muffiny są właśnie mocno czekoladowe i wilgotne z kremem również czekoladowy. Ładnie się prezentują, są idealne na poczęstunek dla gości. Polecam

przepis własny
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko (ok 66 g ze skorupką )
  • 60 g kakao
  • 2 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej w syropie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mlecznej czekolady (wiórki)

Do miski wlać olej, jogurt dodać jajko, skórkę pomarańczową w syropie i wszystko wymieszać.

Do mokrych składników dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia - połączyć składniki

Na samym końcu mieszamy z wiórkami czekoladowymi i przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek - można je wyłożyć papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 25-30 minut. Robimy próbę tzw suchego patyczka może być widoczne kawałki ciasta ale, nie surowego.

krem czekoladowy

  • 250 g masła 
  • 200 g mlecznej czekolady 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 2 łyżki wiśniówki

Masło utrzeć na puszek dodać roztopioną czekoladę, kakao i wiśniówkę - zmiksować.  Wstawić na chwilę do lodówki by lekko stężało, przełożyć do szprycy i wyciskać krem na muffiny udekorować czereśnią. 

Smacznego

i jeszcze kilka fotek...

Tagi: czekolada
10:51, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (8) »
niedziela, 23 października 2011

Babeczki dyniowe z kakaową kruszonką lub bitą śmietaną. Pace lizać - to ulubione babeczki moich dzieci i nie tylko ... polecam

przepis własny

Na 12 babeczek 

  • 200 g pure dyniowego 
  • 130 g masła (miękkiego)
  • 200 g cukru 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 250 ml mleka 
  • 250 g maki pszennej 

 Masło utrzeć  z cukrem na puszek, następnie powoli dodawać pure dyniowe - ucierając. W letnim mleku rozpuścić sodę i dodać do utartej masy.  Na końcu wsypać mąkę  - połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wcześniej wyłożonej papilotkami i posypać kruszonką.  Piec w 180 C ok 30 minut tzw do suchego patyczka. Można upiec również bez kruszonki i udekorować bitą śmietaną.

 Kruszonka :

  • 100 g  masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka gorzkiego kakao 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

 Masło, cukier, kakao i mąkę wsypać do miski i kroić nożem aż powstaną drobinki kruszonki. Gdy ciasto będzie się zbytnio kleiło dosypać odrobinę mąki.

 Smacznego 

18:37, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (4) »
piątek, 17 czerwca 2011

Wyjątkowe i smaczne muffiny z czekoladą aż, rozpływa się w ustach:-) sama nie wiem jak im się oprzeć , polecam...

przepis własny
  • 1 szklanka białek
  • 120 g drobnego cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g wiórków kokosowych
  • łyżka soku z cytryny + otarta skórka
  • szczypta soli

Czekolady połamać na mniejsze kawałki i odstawić. Białka posolić i ubić na sztywno w międzyczasie dosypując cukier. Ubite białka wymieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką cytrynową oraz wiórkami kokosowymi. Na końcu dodać łyżkę maki i połamane czekolady - delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut.

Smacznego

środa, 01 czerwca 2011

Oto moje muffiny cytrynowe z mleczną czekolada w środku, na pierwsze urodziny mojego bloga miał byc tort ale niestety zabrakło czasu ale, może za rok kto wie ... :-)

przepis własny

Mokre składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 cytryny sok + otarta skórka
  • 1/2 szklanki cukru

Suche składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1,5 szklanki maki krupczatki
  • 200 g łomu czekoladowego

Jajka lekko ubić z cukrem dodać olej, otartą skórkę z cytryny oraz sok ciągle miksując. Następnie wymieszać suche składniki i połączyć z masą jajeczną. Na końcu  wymieszać z łomem czekoladowym. Formę wyłożyć papilotkami, wlać do nich masę i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut tzw do suchego patyczka.

Smacznego 

Tagi: czekolada
18:43, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (4) »
sobota, 28 maja 2011

Bardzo proste i szybkie do wykonania dla każdego muffiny bananowe takie małe murzynki - polecam.
przepis własny

Na 12 muffin

  • 100 g masła + do posmarowania blaszki
  • 2 duże jajka  
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże banany
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody


Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka rozgniecione banany oraz jogurt i zmiksować. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia oraz sodą połączyć z mokrymi składnikami. Blaszkę na muffiny wysmarować masłem.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut tzw do suchego patyczka. Wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

Smacznego

08:40, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (2) »
wtorek, 03 maja 2011

Bardzo smaczne, mocno czekoladowe kokosanki w kształcie muffin polecam szczególnie smakoszom czekolady

przepis własny
  • 200 g gorzkiej czekolady 60 %
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Rozpuścić czekoladę na parze - lekko przestudzić. Białka ubi z cukrem na sztywna pianę , następnie delikatnie wymieszać z roztopioną czekoladą oraz wiórkami. Przełoży do wcześniej wysmarowanych foremek i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 25 - 30 minut tzw do suchego patyczka.

Smacznego

sobota, 23 kwietnia 2011

Babeczki wielkanocne z białą czekoladą, mięciutkie i delikatne w smaku w dodatku bardzo szybkie do wykonania. Doskonałe również na podarunek do życzeń.

Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam smacznego jajka bogatego króliczka :-) i dużo zdrówka oraz mokrego dyngusa :-) pozdrawiam ...

przepis własny

Na ok 13 babeczek

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Czekoladę białą zetrzeć na tarce i odstawić. Masło utrzeć z cukrem i dwoma żółtkami następnie dodać jogurt naturalny oraz mleko, mąki wymieszać z proszkiem i sodą - połączyć z resztą składników. W międzyczasie ubić białko z cukrem na sztywną pianę - wymieszać delikatnie z masą, na końcu dodajemy czekoladę - łączymy z resztą składników i przekładamy do foremek. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut tzw do suchego patyczka - wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Formy silikonowej nie smaruję inne tak.

Smacznego

 
Tagi: czekolada
19:54, kasandraa6 , Muffiny
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach